Baluu pisze:Dario,
To Era. Wiem ze ten operator ogolnie nie moze sie pochwalic rewelacyjna siecia [zsieg] ale w tym miejscu gdzie mam domek letniskowy mam niesamowitego pecha.
Od mojego domku jest w lini prostej ok 3 km nadajnik Plusa/Orange na tym samym maszcie i na moim terenie jest FULL zasieg...

Ale nadajnik Ery jest tez w lini prostej tylko ze okolo 4 km i wiesz gdzie jest problem????
W lini prostej zasiegu nadajnik -> moj domek jest oddalonaa od mojej posesji maleńka gorka zlekka zalesiona...
I przed gorka moze skakac, tanczyc, lezec i rozmawiam jak król... ale pomimo tego ze od tego minimalnego wzniesienia jest ok 400 metrow do mojej dzialki na jej terenie juz rozmowa graniczy z cudem... Tzn problem jest jak mam fona przy uchu.. A jesli tej zawiesze np. na drzewie i gadam przez BT to zasieg jest max i rozmowa super jakosc, to samo jest w domq. Jak chodze po domq to zasiegu wogoloe nie ma. A jak telefon oprę na parapecie okiennym pionowo o okno [antena w kier nadajnika] to jest max zasięg i rozowa super jakosci...
Ale jak rusze tel... to juz tragedia...
I stad moje wachania czy nowa stacja ktora juz od kwietnia jest wybudowana poprawi moj zasieg. Pomiedzy Nią a moja dzialka tez jest minimalne wzniesienie, ale z poronaniu do stacji o ktorej pisalem przed chwilka ta nowa [off line] jest na wysokim maszczie...
Stad moje niepewnosci

A ogolnie z Ery jeste zadowolony, mieszkam w Lodzi i tu mam super zasieg, tylko na dzialce lipa....
Widzisz, górka, las a fale 900 MHz i o wyzszej czestotliwosci bardzo tego nie lubia, stad wiadomo dlaczego masz kiepski zasieg. Pamietaj, ze oprocz tego, ze ty odbierasz sygnal z tego btsa, to bts tez musi odebrac to, co nadaje twoj telefon.
Poza tym moze na danym obszarze oganiczyli zasieg tej stacji stawiajac na pojemnosci (chodzi o interferencje miedzy komorkami dzialajacymi na tych samych czestotliwosciach).
Jesli masz 3 km od btsa i mieszkasz w szczelinie, badz spokojny zasieg bedziesz miec prawie max - o ile nie bedzie to pikokomorka, ale z tego co piszesz to nie. Nie boj nic, ew zrob sobie lepsze wyjscie na dach

Moze tam sygnal bedzie lepszy.
Trudno jest wszystkim dogodzic. Ja teraz siedze w Grzybowie kolo Kolobrzegu, mam I Plusa. Net muli sie na maxa, voice jakosciowo gorzej niz HR, Plus nie ma tu swojego BTSA, wiec mam ciagly ping-pong po tych z Kolobrzegu. Niestety jest jakis taki sektor bez EDGE, wiec jak trafie na niego i mam tylko GPRS to mnie qr*** bierze. Zawsze jest cos co moznaby poprawic. Pozdro z optymizmem.