• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #204592  autor: bubek.one
 21 lip 2007, 15:03
witam serdecznie, szukam pomocy z nastepujacym problemem: jestem malo obeznany z tematem operatorow i ogolnie gsm, do tej pory uzywalem telefonu na karte w popie, jednak postanowilem teraz przejsc na abonament i tu pojawia sie problem, jakiego operatora wybrac?
interesuje mnie kwota abonamentu w okolicach 30 zl, a do tego zeby byly w miare tanie minuty, czesciej dzwonie, bardzo malo pisze, najwiecej znajomych mam, odpowiednio:orange/plus/era. od kilku dni przegladam ofery operatorow na stronach internetowych, jednak te ich regulaminy dotyczace konkretnej promocji sa dla mnie troche zawile, dlaetgo prosze ludzi obeznanych w temacie aby pomogli mi zdecydowac sie na na konkretnego operatora i konkretna taryfe. dodam ze na obecna chwile sklaniam sie ku: plan na rozmowy-orange 35zl, i taryfy kubali-plus 25zl

pozdrawiam

#204595  autor: JacekS
 21 lip 2007, 15:14
Wybierz siec w ktorej masz najwiecej znajomych, gdzy mozesz aktywowac sobie uslugi obnizajace koszty polaczen wewnatrz sieciowych

#204596  autor: tazzer
 21 lip 2007, 15:23
Proponuje, zebys sobie policzyl dokladnie ile masz ludzi z orange, plusa i ery, a najlepiej nie ilosc osob w sieci, a ilosc polaczen z dana siecia - np. masz wiecej osob w orange, ale dzwonisz czesciej do ery czy plusa. Jak juz odpowiesz na to pytanie, i podzielisz sie ta odpowiedzia, to bedzie latwiej Ci pomoc.

Co do oferty Plan na Rozmowy 35, to pamietaj, ze to jest tylko do orange i stacjonarne - za kazda sekunde rozmowy do innej sieci zaplacisz juz dodatkowo poza abonamentem - do ery i plusa 60gr/min, do playa 75gr/min (chamstwo). A dodatkowo zauwaz, ze 90 min za 35 zl to wychodzi 38.8gr/min, co jest bardzo slabym wynikiem w kontekscie polaczen do wlasnej sieci...

"I can accept failure, but I can't accept not trying" MJ

#204602  autor: bubek.one
 21 lip 2007, 15:45
najwiecej znajomych z ktorymi dzwonie lub esemesuje to wlasnie orange, czesto jednak zdarza mi sie dzwonic na stacjonarny, nieraz i codziennie i tu wlsnie mam problem, bo w orange jest taniej na stacjonarne a w plusie ogolnie jest taniej

pozdrawiam

#204608  autor: dawoo1
 21 lip 2007, 16:06
Znajomych masz wszędzie więc PLAY będzie najlepszy. Za 30zł dostaniesz 80 min do wszystkich i nie będziesz się zastanawiał gdzie dzwonisz bo będziesz miał wszędzie tanio :mrgreen:

#204619  autor: tazzer
 21 lip 2007, 16:54
Plusa sobie daruj, jest fajny jak masz duzo znajomych w plusie no i jak jestes obeznany w regulaminach/promocjach/i ogolnie uslugach obnizajacych koszt - a mowiles, ze nie jestes oblatany i ze niektore rzeczy sa niezrozumiale, wiec osobiscie odradzam plusa.

Jesli wiekszosc rozmow masz z orange, to zostaje tylko opcja orange albo wlasnie play. Abonament Play Lajt za 30 zl, daje Ci, jak juz kolega wspomnial, 82 min, co daje Ci 36.6gr/min do _wszystkich_, a dodatkowo masz bardzo proste zasady - np za kazde pelne 2 minuty rozmowy przychodzacej do Ciebie z obcej sieci komorkowej badz ze stacjonarnego telefonu dostajesz 1 min do wydzwonienia do dowolnej sieci (rowniez play) lub na stacjonarne.
A jak wydzwonisz te 82 min to masz stawke 49gr/min do kazdej sieci - co znowu jest lepszym wynikiem niz w orange. Jedyna przewaga w orange, to to, ze niewykorzystane minuty w miesiacu przechodza na kolejny miesiac, a w playu jak nie wydzwonisz, to tracisz minuty. Ale z doswiadczenia wiem, ze w orange sa tak wysokie stawki, ze zawsze przekrocze abo, wiec co tu mowic o przechodzeniu na nastepny miesiac....

Ja jestem w orange 8 lat i sie wynosze. Jesli nie masz jednego numeru, do ktorego dzwonisz naprawde duzo (np dziewczyna, zona), to moim zdaniem orange kiepawo wyglada na tle playa.

"I can accept failure, but I can't accept not trying" MJ

#204623  autor: elrond
 21 lip 2007, 17:13
Mam podobną syuację jak twoja, tez znajomi rozbiegani po różnych sieciach. W takim wypadku najlepiej znaleźć jakiś złoty środek z płaską stawką. Dlatego właśnie tak jak przedmówca polecil bym ci Play. Dostaniesz sporo minut do wszystkich + bardzo tanio naprawde dobry telefon. Orange ci nie da takich warunków. Sam zastanawiam się właśnie nad Play Lajt.

#204668  autor: ozp
 21 lip 2007, 19:20
Zgadzam się z przedmówcą...Mam podobną sytuację bo generalnie każdy ma u innego opa numer :/ Płaska stawka jest dobrym rozwiązaniem tego problemu ... Narazie męczę się jeszcze z abo u innego opa więc trzymam tylko Playa na karte ...też ma swoje plusy :)

:::...ReMeMbEr Me...:::

#204671  autor: bubek.one
 21 lip 2007, 19:25
a pley wprowadzil juz sekundowe naliczanie? bo o ile si enie myle to jakis czs temu jeszcze tego nie mial ;> ?

pozdrawiam

#204718  autor: Vieslav
 21 lip 2007, 21:36
Mają sekundowe, tak jak w każdej sieci. Ale poczytaj sobie na forum jak u nich z obsługą klienta jest :lol:

#204721  autor: kosaz
 21 lip 2007, 22:03
a najlepiej wziasc wszystkie 3 z najnizszymi abo :D ja bym tak zrobil i uwierzczie ze nie wyszlo by to drogo 25 + 20 + 35 --> 80 zl a ile przepuszcza sie

#204734  autor: bubek.one
 21 lip 2007, 22:43
heheh no bez przesady, az tyle nie dzwoie, obecnie na popie za 25 zl spokojnie wytrzymuje te 30 dni, w koncu po to jest internet, bramki sms i skype zeby komunikowac sie za free, jedynie co czasm potrzebuje to wlasnie wykonac tel na stacjonarny i czasem glownie do orange czasem plus, do ery sporadycznie jesli juz to sms.
pozdrawiam

#204738  autor: ozp
 21 lip 2007, 23:08
To jak tyle nie dzwonisz to po co ci abonament?? :) Zostań przy karcie

:::...ReMeMbEr Me...:::

#204769  autor: DejwiD
 22 lip 2007, 01:16
nowe orange go +doladowanie za 100 zl raz na 5 miesiecy i masz 20 gr do orange i na stacjonarne/60 do innych :-)

#204783  autor: bubek.one
 22 lip 2007, 09:16
wlasnie nie chce prepay, gdyz czesto mialem te w najmniej oczekiwanym momencie konczyla mi sie karta albo jej waznosc i mialem problem, chce regolarnie dostawac do domu rachunk i nie myslec ze niedlugo konczy mi sie waznosc karty lub bedac gdzies na wyjezdzie jezdzic po nocach po stacjach benzynowych i szukac miejsca gdzie moge kupic doladowanie, wiele mialem takich sytuacji, tak ze abonament jest dla mnie mysle dobrym rozwiazaniem.

pozdrawiam

#204798  autor: elrond
 22 lip 2007, 10:52
To moze Era Zero? Albo w Plusie jest bardzo podoba, niestety nie wiem jak się nazywa. Ale to w przypasku jak nie zależy ci na telefonie.

#204801  autor: Kaczy
 22 lip 2007, 11:02
elrond pisze:Albo w Plusie jest bardzo podoba, niestety nie wiem jak się nazywa.
Superkarta. Abonament za 10 zł miesięcznie. 15 minut do wszystkich sieci. Minuta po przekroczeniu pakietu kosztuje 66 gr.

...::: Made for loneliness :::...

#204854  autor: dechomenon
 22 lip 2007, 13:56
tak w Era zero masz 99zl aktywację! i zero profitów z tego tytułu..a jak weźmiesz superkarte tak jak pisał Kaczy to masz za to 99zł już 10 opłat abonamentowych no i co miesiac 15min!

#204920  autor: Vieslav
 22 lip 2007, 17:12
Jak często dzwonisz do innych? Bo jeżeli sporadycznie to Plan na rozmowy będzie dobry (pisałeś, że masz dużo osób w Orange więc postaram się zaproponować coś pod to). Jeżeli troszkę częściej to może Nowy Twój Plan wszyscy i na wszystko 25 + orange i stacjonarne 25, a jeżeli chcesz bez telefonu to dostaniesz jeszcze 50% więcej całej kwoty na rozmowy do orange i na stacjonarne (ja mam 10+25+50% i spokojnie się wyrabiam). Skłaniam się jednak ku temu co zostało napisane stronę wcześniej o Nowym Orange Go: załadujesz sobie raz za 100 zł a potem możesz doładowywać przez internet albo z bankomatu a stawki się nie zmienią (siostra tak zrobiła i jest bardzo happy :D ).

EDIT:
Sorki, poprawiłem, możesz uporządkować temat.
Ostatnio zmieniony 22 lip 2007, 17:33 przez Vieslav, łącznie zmieniany 1 raz.

#204922  autor: D@rio
 22 lip 2007, 17:20
Mulder pisze:Skłaniam się jednak ku temu co napisał D@rio o Nowym Orange Go: załadujesz sobie raz za 100 zł a potem możesz doładowywać przez internet albo z bankomatu a stawki się nie zmienią (siostra tak zrobiła i jest bardzo happy ).
oj, to chyba nie ja pisałem ;)

Obrazek