pewnie maja duży czerwony guzik "LAUNCH"Dideq pisze:Aha, siec Play juz w Łodzi dość dobrze pokrywa duże centrum miasta... Nie cała powierzchnię ale tak do odległości 4 - 5 km do granicy miasta, czyli większe osiedla łapie... Niestety siec jeszcze jest zamknięta dla abonentów... Pewnie chcą wszystkie nadajniki uruchomić za jednym razem.
- Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
U mnie w mieście Play nie złożył do tej pory ani jednego wniosku. Natomiast Plus złożył dwa wnioski o budowę nowych stacji bazowych, tak jakby obstawiali punkty strategiczne pod 3G, to samo z Orange, też zbuduje dwie nowe stacje pomimo doskonałego zasięgu w tych lokalizacjach, a dwie kolejne rozbudowuje. Era przez parę miesięcy pokusiła się tylko z wnioskiem o rozbudowę jednej stacji bazowej. Nie rozumiem tego, gdyż ta sieć ma najgorszy zasięg w moim mieście, w centrum w budynku na parterze często w Erze nie ma zasięgu lub jest tak słaby, że nie da się porozmawiać. Dlatego mało moich znajomych ma Erę. Ciekawe kiedy Play wkroczy do mojego miasta...
biotyt
Nie gniewaj się, ale mam wrażenie, że nieprędko Play postawi u Ciebie nodeB.biotyt pisze:U mnie w mieście Play nie złożył do tej pory ani jednego wniosku. Natomiast Plus złożył dwa wnioski o budowę nowych stacji bazowych, tak jakby obstawiali punkty strategiczne pod 3G, to samo z Orange, też zbuduje dwie nowe stacje pomimo doskonałego zasięgu w tych lokalizacjach, a dwie kolejne rozbudowuje. Era przez parę miesięcy pokusiła się tylko z wnioskiem o rozbudowę jednej stacji bazowej. Nie rozumiem tego, gdyż ta sieć ma najgorszy zasięg w moim mieście, w centrum w budynku na parterze często w Erze nie ma zasięgu lub jest tak słaby, że nie da się porozmawiać. Dlatego mało moich znajomych ma Erę. Ciekawe kiedy Play wkroczy do mojego miasta...
Play najpierw chce postawić nodeB w największych miastach (aglomeracje, przyjmijmy, że będa stawiać tam, gdzie pozostali mają już 3G) i w najważniejszych osrodkach wypoczynku, czyli tam, gdzie ruch jest duzy i gdzie na razie najwięcej leci po roamingu z Plusem. W małych miastach i na wsiach dalej poleci po roamingu Plusa, bo tu z kolei inwestycja we wlasną infrastrukturę może się nie opłacać, a i ruch nie jest na razie za wielki. Znajomi mają sklep w malym miasteczku na Kujawach z takimi pierdołami w tym z kartami doladowującymi do telów. Od czasu startu Playa tylko jedna osoba pytała o zdrapke Playa.
Play kiedyś "mówił" jaka będzie strategia rozwoju.. było to podzielone na 3 czy 4 fazy. najpierw wiadomo wawa i trójmieście... potem było wymienionych klika innych miast, ale jak nie trudno się domyślić były to największe miasta w Polsce - głównie stolice województw.
Szkoda, najwidoczniej 80 tyś. miasto, byłe wojewódzkie, jest za małe by Play się nim zainteresował. Coś mi się wydaje, że swoje nodeB postawi Plus jako pierwszy. Już w tamtym roku składał sporo wniosków o rozbudowy i stawianie nowych stacji, a poza tym Polkomtel przecież w swoich planach zakładał, że do końca 2007 roku chce mieć 3G we wszystkich miastach byłych województw, ale sądzę, że to też na wyrost. Bym był skłonny kupić telefon na abonament w Play, ale jeśli już kupuję tel 3G to chciałbym korzystać z wideo rozmów. Parę osób znajomych też by się skusiło na nowoczesne słuchawki. Jednak nie chcę płacić więcej za telefon skoro i tak nie będę mógł z tego skorzystać w najbliższej przyszłości, bo pewnie 1-2 lata im się jeszcze zejdzie zanim do mnie dotrą.
biotyt
A dzisiaj w Poznaniu ruszyła 3 stacja Play'a:
http://www.poznan.gsm.xg.pl/news.php?newsokres=7
Poznań Ogrody ul. Szpitalna 27/33 komin kotłowni PSK nr 5 POZ PLAY 31 31 3010 2061720
..1722 - - - x x x - - - UMTS 25.06.2007
http://www.poznan.gsm.xg.pl/news.php?newsokres=7
Poznań Ogrody ul. Szpitalna 27/33 komin kotłowni PSK nr 5 POZ PLAY 31 31 3010 2061720
..1722 - - - x x x - - - UMTS 25.06.2007
Zdjęcia stacji bazowych w Poznaniu i okolicach: https://photos.app.goo.gl/xdWQ1h3FkxCoQ3QF7
W Warszawie też już działają stacje nodeB Playa ale nie można się do nich zalogować. Zauważyłem że odpalają po kilka w okolicy, można przez parę godzin zalogować się do nich, później tylko roaming Plusa.jahu pisze:A cos mamrotali ze beda wlaczac hurtowo (klastrami czy jak to tam nazwali) a nie pojedyncze...
Najpierw sprawdz Biuletyn Informacji Publicznej czy juz skladali wnioski o budowe nadajnikow i czy ewentualnie dostali jakies pozwolenia...Techwin pisze:W Krakowie na razie cisza :/ codziennie przeprowadzam wyszukiwanie sieci, ale nadal tylko święta trójca sie pojawia...
Tak dostali, informacje pochodzą ze strony http://malopolska.btsearch.org/ , ta strona to zdecydowanie najlepsze kompendium wiedzy o BTS-ach w Małopolsce.
Zobaczcie jak to wygląda w środku: http://www.mobile-internet.org/p4-node-b.htm
"W Warszawie testami objętych jest ok. 100 stacji nadawczo-odbiorczych (tzw. NodeB), a w Trójmieście ok. 50. Poza tymi miastami nadajniki P4 działają m.in. w Poznaniu, Łodzi, Krakowie, Lublinie, Toruniu, Szczecinie, Białymstoku i na Śląsku. I one na razie nie obsługują klientów Play." Źródło: gazetaprawna.plD@rio pisze:a w Lublinie ani słychu ani widu...
Ciekawe czy Gazeta Prawna ma sprawdzone informacje....bo to by mogło oznaczać ze coś się bedzie działo w Lublinie szybciej niz myslelismy......
niemiec, skoro działają to chociaż muszą być wykrywalne przez "search mode". Masz może bliższe informacje odnośnie lokalizacji?
no ja co jakiś czas skanuje okolice, centrum i moje osiedle. Na razie z mizernym skutkiem.niemiec pisze:....bo to by mogło oznaczać ze coś się bedzie działo w Lublinie szybciej niz myslelismy......
Dziś w końcu w Krakowie moje poszukiwania sieci przyniosły skutek
Sygnał Play znalazłem w okolicy cmentarza na Salwatorze i w domu na Prądniku. Jadąc przez miasto wolałem trzymać kierownicę, ale pewnie włączono na raz wiekszą ilość NodeB. Do sieci nie można się na razie zalogować, ale jak widać testy rozpoczęte 
oto są:

oto są: