• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#202956  autor: Prometo
 16 lip 2007, 14:38
U mnie na wsi też jest BTS Ery i gdy jestem w jednej części wsi to loguję sie do niego, a jak jestem w innej części wsi to loguję się do BTS-a umiejscowionego w mieście.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#203150  autor: Pawrzes
 17 lip 2007, 00:09
idas, nie ma innej strony z wykazem z woj. dolnośląskiego, pozostaje Ci tylko BTSearch.pl

Pozdrawiam

#233065  autor: asziatko
 13 lis 2007, 12:12
Jak by ktoś z Was był zainteresowany rozmieszczeniem stacji bazowych BTS w Tarnowie to zapraszam na stronę www.btsy.eu .

W Kontakcie,
Artur

#233107  autor: yagi
 13 lis 2007, 15:00
asziatko pisze:Jak by ktoś z Was był zainteresowany rozmieszczeniem stacji bazowych BTS w Tarnowie to zapraszam na stronę www.btsy.eu .
Tylko nie ma tam o UMTS 2100 Ery na MPEC. W sumie narazie jest to testowo ale zawsze ;)

#233119  autor: asziatko
 13 lis 2007, 15:29
Zamieszczony wykaz na stronie www.btsy.eu zawiera tylko sprawdzone i potwierdzone lokalizacje stacji bazowych BTS na terenie miasta Tarnowa.

Czy jest na kominie MPEC UMTS 2100 Ery powiem szczerze że nie wiem. Z posiadanych przeze mnie informacji wynika że nie ma. Jeśli jest to waza testowa, to nie będe nic zamieszczał na stronie, jak dojdzie do oficjalnego odpalenia UMTS na kominie MPEC lub w innej lokalizacji to wówczas zamieszcze informacje na stronie.

W Kontakcie,
Artur

#233128  autor: yagi
 13 lis 2007, 16:10
asziatko pisze:zy jest na kominie MPEC UMTS 2100 Ery powiem szczerze że nie wiem
Jest bo korzystam z niego czasami ;) Na pewno UMTS bedzie na Zenicie bo jak testowali to z tamtad mialem sygnal :D

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#233134  autor: asziatko
 13 lis 2007, 16:22
To już coś jeśli jest NodeB na kominie MPEC i ma być na D.H. ZENIT to zasięgne po bardziej szczegółowe dane i umieszcze je na stronie. To coś się już dzieje w Tarnowie w sprawie uruchamiania NodeB. Wprawdzie daleko nam do Krakowa czy Rzeszowa gdzie NodeB są już od dłuższego czasu i jest ich sporo w tych miastach. Ale jak widać wkońcu przyszedł czas i na Tarnów.

Staram się strone aktualizować na bieżąco w dokładne informacje o stacjach bazowych na terenie miasta Tarnowa.

W Kontakcie,
Artur

#233144  autor: yagi
 13 lis 2007, 17:06
Zapomnialem. Jest tez UMTS gotowy do odpalenia na maszcie Orange przy Al. JP II przy rozdzielni pradu bo stamtad tez lapalem...

Jeszcze jeden prawdopodobnie jest na biurowcu na Szujskiego i na kosciele na Gumniskach bo stamtad tez mi lapalo UMTS ale za krotko to dzialalo zebym zdazyl sprawdzic. Z tego co czytalem wnioski to powinno ich byc duzo wiecej (praktycznie wszystkie). Zobaczymy na przelomie roku jak to im wypali ;) Mam nadzieje ze odpala to przed Bozym Narodzeniem zeby na Swieta odciazyc siec (o Sylwestrze nie wspominam :lol: :lol: :lol: )

Obrazek

#233159  autor: asziatko
 13 lis 2007, 18:39
W ogóle widać że w Tarnowie Operatorzy się wzieli za rozbudowe istniejących już stacji bazowych. Z moich informacji wynika że twardo działają w kierunku uruchomienia UMTS. Wiem że Era bierze się za rozbudowe systemu antenowego na 30 metrowym maszcie na terenie POLDiM'u na ul. Zakładowej 6 ( dostała już na to zgode ), Plus GSM też ma zgode na rozbudowe systemu antenowego na na maszcie na budynku Zakładów Mięsnych przy ul. Klikowskiej 101 i budynku Zakładu Karnego przy ul. Konarskiego 2.

Takż że coś się faktycznie dzieje.

Czy do Świąt się uwiną z tym to bym raczej nie liczył, z tego względu że czasu nie wiele a tego też tak nie zrobi się z dnia na dzień. Poza tym warto by było żeby Operatorzy zadbali oto żebym w Sylwestra można było normalnie się dodzwonić i wysłać SMS'a czy MMS'a a nie czekać na wysłanie z godzinę albo więcej a Roprt otrzymać gdzieś k/9 rano jak nie później już 1 stycznia.

W Kontakcie,
Artur

#233170  autor: widex
 13 lis 2007, 19:11
Hmm, a jaki jest zasięg NodeB, skoro mówimy o BTS-ach. Maksymalny zasięg, jaki można uzyskać...

Mieszkańcy Brodnicy i użytkownicy Orange mogą zobaczyć na wyświetlaczach Golub-Dobrzyń... xD

#233173  autor: D@rio
 13 lis 2007, 19:21
Skoro już tak rozmawacie o sylwestrze, świętach i Bożym Narodzeniu to Wam powiem że dodatkowe instalacje nodeB odpadlone do tego czasu nie dadzą nic w celu odciążenia sieci... bo jeśli się zapcha to się zapcha GSM albo zapcha się na dalszych instalacjach sieciowych, kolejnych łańcuchach infrastrutktury a nie na BTS/nodeB np. na MSC/BSC czy SMSC.

Raczej korki są nieuniknone...

Obrazek

#233241  autor: yagi
 13 lis 2007, 22:26
asziatko pisze:Plus GSM też ma zgode na rozbudowe systemu antenowego na na maszcie na budynku Zakładów Mięsnych przy ul. Klikowskiej 101 i budynku Zakładu Karnego przy ul. Konarskiego 2
Na Konarskiego jest UMTS Plusa od kilku lat, ale niekomercyjnie. Korzysta z nie Karpacka Spolka Gazownictwa o ile dobrze pamietam, tak ze to tylko kwestia uruchomienia. Przypuszczam ze to nie jedyny taki NodeB ;)

Podobnie jest w Erze. Praktycznie caly Tarnow jest pokryty HSDPA, ale w wersji "dla wybranych" (widzialem mapke zasiegu). Tak ze to dziala tylko ludzie o tym nie wiedza ;)
D@rio pisze:Skoro już tak rozmawacie o sylwestrze, świętach i Bożym Narodzeniu to Wam powiem że dodatkowe instalacje nodeB odpadlone do tego czasu nie dadzą nic w celu odciążenia sieci... bo jeśli się zapcha to się zapcha GSM albo zapcha się na dalszych instalacjach sieciowych, kolejnych łańcuchach infrastrutktury a nie na BTS/nodeB np. na MSC/BSC czy SMSC.

Raczej korki są nieuniknone...
A ja licze na to, ze te NodeB to nie jedyne inwestycje w Tarnowie ;) Skoro inwestuja w konsumentow to w posrednikow tez powinni - tylko tak umiem krotka ujac :)

#233245  autor: D@rio
 13 lis 2007, 22:30
yagi pisze:
A ja licze na to, ze te NodeB to nie jedyne inwestycje w Tarnowie Skoro inwestuja w konsumentow to w posrednikow tez powinni - tylko tak umiem krotka ujac
jeśli obecne zasoby są wystarczające to nie inwestują... bo po co. Cel jest osiągnięty, 3G jest - a o to przecież chodzi.

Obrazek

#233257  autor: yagi
 13 lis 2007, 22:52
D@rio pisze:
yagi pisze:
A ja licze na to, ze te NodeB to nie jedyne inwestycje w Tarnowie Skoro inwestuja w konsumentow to w posrednikow tez powinni - tylko tak umiem krotka ujac
jeśli obecne zasoby są wystarczające to nie inwestują... bo po co. Cel jest osiągnięty, 3G jest - a o to przecież chodzi.
Teraz jest u nas niesamowity boom na Ere Domowa i Blueconnect 39 (promocja robi swoje) i zeby nie zapychac sieci powinni profilaktycznie cos zrobic. Ale to sie okaze "w praniu" ;)

#233260  autor: D@rio
 13 lis 2007, 23:06
yagi pisze:Teraz jest u nas niesamowity boom na Ere Domowa
ta akurat pod UMTS się nie pisze (i w sumie dobrze).
yagi pisze: Blueconnect 39 (promocja robi swoje) i zeby nie zapychac sieci powinni profilaktycznie cos zrobic. Ale to sie okaze "w praniu"
to akurat prawda. Ta promocja jest bardzo dobra.

Obrazek

#233266  autor: yagi
 13 lis 2007, 23:32
D@rio pisze:yagi napisał/a:
Teraz jest u nas niesamowity boom na Ere Domowa

ta akurat pod UMTS się nie pisze (i w sumie dobrze).
Ale nie wierze ze z czasem nie wprowadza wideorozmow do Domowej - tam sie one najlepiej sprawdza ;) A "chłit małketringowy" bylby jak taran ;)

Chodzilo mi o poprawienie przepustowosci magistrali zeby wszystkie polaczenia lepiej dzialaly ;)

Obrazek

#233295  autor: asziatko
 14 lis 2007, 10:12
Teraz praktycznie każdy ma "komórkę" nie którzy już nawet po 2 i 3 nie raz widziałem. Owszem UMTS robi swoje, ma większe wymagania niż GSM, Operatorzy chcieli UMTS'u to muszą chcieć ulepszać swoje sieci, stacje bazowe, powiększać zasięg.

Każdy ucieka do TP SA a Era to wykorzystała i wprowadziła nowe Oferty Blueconnect i Era Domowa to też wiąże się z ulepszeniem sieci, o powiększenie przepustowości łaczy, nie kiedy postawieniem dodatkowych anten. Owszem powiedziane jest że tam gdzie zasięg to i Blueconnect i Era Domowa, przy Erze Domowej jest gwarantowane 500 metrów od domu zasięgu. Czy tak jest nie wiem, nie sprawdzałem ale wiem od znajomych że faktycznie to się sprawdza.

3G jest owszem, ale ile jest jeszcze takich miejsc w Polsce gdzie nie ma NodeB i w najbliższym czasie nie będzie. NodeB są stawiane w większych miastach, skupiskach, przy głównych trasach samochodowych, lotniskach, dworacach kolejowych. Małe miejscowości jeszcze poczekają, chyba że są nie daleko od NodeB i ma szczęście i łapie zasięg UMTS'u.

W Kontakcie,
Artur

#233301  autor: widex
 14 lis 2007, 10:30
asziatko pisze:NodeB są stawiane w większych miastach, skupiskach, przy głównych trasach samochodowych, lotniskach, dworacach kolejowych. Małe miejscowości jeszcze poczekają, chyba że są nie daleko od NodeB i ma szczęście i łapie zasięg UMTS'u
Teraz pytanie czy w Polsce uda się pokryć UMTS-em Polskę tak jak jest to obecne z EDGE... Na wsiach gdzie nie ma możliwości podłączenia internetu przydałoby się HSDPA. Wykonując połączenie wideo nie będę chciał zastanawiać się, czy ten osobnik jest w zasięgu czy nie... bo to na razie zbędny bajer. Miejmy nadzieję, że Plus rozwijać będzie dobrze UMTS. Bo obecnie jeżeli chodzi o GSM to nie ma problemów, aby znaleźc się (u mnie) w czarnej dziurze...

Straszyłem Orange odejściem swojej rodziny i dostałem odpowiedź...
BOK Orange pisze:W odpowiedzi na poniższą wiadomość elektroniczną uprzejmie informuję, iż do końca roku planujemy uruchomienie nadajników 3G w 30 miastach Polski. Prosimy zatem o cierpliwość

#233309  autor: asziatko
 14 lis 2007, 11:12
Za pare lat może uda się Operatorą pokryc zasięgiem UMTS całą Polske. Zapewne jakieś plany w tym kierunku opracowują. Narazie się wzieli za większe miasta tam gdzie jest już rozwinięty dość dobrze zasięg i jest sporo stacji bazowych które ulepszają na swoich masztach. Przyjdzie czas i na wioski.

W Kontakcie,
Artur

#233425  autor: D@rio
 14 lis 2007, 21:20
widex, to są słowa niczym nie pokryte. Zapewniam Cię że do końca roku 2007r. nie urochomią UMTS'u w 30 miastach Polski ;)

Aha - i przestańcie śnić o potędze. UMTS'u nigdy nie będzie w całej Polsce.

Obrazek