• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #201899  autor: stanax
 13 lip 2007, 02:11
BlackBerry na podsłuchu

materiały prasowe

Czwartek, 12 lipca (17:29)

Członkowie nowego francuskiego rządu mają zakaz używania palmtopów typu BlackBerry, z obawy przed przechwyceniem tajemnic państwowych przez Amerykanów, czy Brytyjczyków - pisze "Financial Times".

Sekretariat Generalny ds. Bezpieczeństwa Narodowego (Secrétariat général de la défense nationale, w skrócie SGDN), odpowiedzialny za bezpieczeństwo najwyższych funkcjonariuszy państwowych, zakazał używania urządzeń przez wszystkie osoby z otoczenia prezydenta Nicolasa Sarkozy'ego i premiera Francois Fillona, gdyż istnieje "bardzo prawdopodobne ryzyko przejęcia" danych przez strony trzecie.

SGDN argumentuje, że poprzez system BlackBerry, który korzysta z serwerów rozmieszczonych w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii, ważne dla Francji informacje mogłyby trafić w ręce obcych państw.

Palmtopy to przenośne komputery o ograniczonych funkcjach, mieszczące się w dłoni. Dzięki nim można przesyłać pocztę elektroniczną, wiadomości tekstowe (SMS-y) i faksy, prowadzić rozmowy telefoniczne, a także przeglądać internet.

http://nt.interia.pl/telekomunikacja/gs ... chu,943201

ganc2 pisze:Nie żebym był zwolennikiem teorii spiskowych
... temat ad hoc http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... kup+batery

... ale bez przesady - mimo wszystko! :wink:

#201904  autor: ganc2
 13 lip 2007, 02:36
... temat ad hoc http://www.telepolis.pl/f...t=backup+batery

... ale bez przesady - mimo wszystko! :wink:
luz, luz...
teraz już wiem... ja tak jakoś się domyślałem, ale chciałem sobie na swój rozum najpierw sobie wytłumaczyć. No cóż - rozumiem że backup batery jest zasilany pierwotnie z "dużej" baterii? Nie istnieje przecież bateria o nieskończonej i wiecznej pojemności. Dobrze mówię ?

#201908  autor: idas
 13 lip 2007, 02:57
Propo tych programów na Symbiana, które pomagają trochę właścicielom, a utrudniają złodziejom ;) , o których tu mówicie, to działają bardzo dobrze :mrgreen:
Nie to żeby mi ukradli, ale używam programu Guardian, który wysyła po zmianie karty SIM zdefiniowanego wcześniej SMS'a z odpowiednimi danymi na zdefiniowany wcześniej numer. Dodatkowo blokuje on telefon uniemożliwiając jego użytkowanie, ale nie wiem jak to się ma w przypadku próby wgrania na nowo softu.

Zawsze jakieś zabezpieczenie, na wypadek trochę głupszego złodziejaszka :-D

#203040  autor: D@rio
 16 lip 2007, 20:49
niektóre telefony mają wbudowaną malutką wewnętrzną baterię, np. Nokia 6310i, Nokia N70 itp. Chociażby dlatego, aby podtrzymać zegar itp.

Obrazek

#226064  autor: phaeton.w12
 08 paź 2007, 23:24
podlancze sie do wypowiedzi...

jesli chodzi o namierzanie komorek...

1. imei- no sadze ze jak juz nam skradna telefon zmienia imei na inny w telefonie to nadal zostaje ten pod bateria? .... predzej czy pozniej wyplynie gdzies.. a naloty na komisy nada w zwyczaju
2. jelsli ktos wlancza telefon teoretycnzie przy logu do sieci da sie zlokalizowac obszar gdzie sie znajduje....
3. policja- moze namierzyc bezzwlocznie polanczenie z dowolnego telefonu gdy chodzi tu zagrozenie zycia.. wieksze wykroczneie lub przestepstwo...
niedawno tak udaremnili smaobojstwo w poznaniu.. koles zadzwonil ze sie zabije i zdazyli tylko namierzyc przyblizony obszar gdzie jeste zanim sie rozlanczyl...

ale j/w jesli chodzi o zwyczajne kradzieze to nitk nie bedzie sie bawil w wielka oblawe...
raczej trza czekac az telefon sam wpadnie w rece policji

p.s. nadal wierze ze nic nie ginie.. chyba ze idzie na czesci:p skradziony tel kiedys wyplynie na wierzch^^

ABC...

#226241  autor: GrzesiuS
 10 paź 2007, 08:23
Ja czytalem w "metro" (gazeta krakowska) ze jesli amerykanie wydubuja u nas tarcze antyrakietowa to beda mogli podsluchiwac nasze rozmowy telefoniczne i sluchac nawet jak tel bedzie wylaczony. Beda tez mogli przechwycic obraz z kamery i aparatu. Niewiem na ile to jest prawda... Ale wg amerykanow ktorzy udzielali wywiadu to jest mozliwe

#226249  autor: pawel_k
 10 paź 2007, 10:18
GrzesiuS pisze:Ja czytalem w "metro" (gazeta krakowska) ze jesli amerykanie wydubuja u nas tarcze antyrakietowa to beda mogli podsluchiwac nasze rozmowy telefoniczne i sluchac nawet jak tel bedzie wylaczony. Beda tez mogli przechwycic obraz z kamery i aparatu. Niewiem na ile to jest prawda... Ale wg amerykanow ktorzy udzielali wywiadu to jest mozliwe
Amerykanie maja juz systemy do sluzace do podsluchiwania calego swiata link. Ci "amerykanie udzielajacy wywiadu" mieli nieaktualne dane ;)

:)

#226405  autor: tesla
 11 paź 2007, 09:16
Bartplus pisze:Da się go "zdalnie" uruchomić.
telefon musi być załączony, wtedy da się np włączyć w nim mikrofon. Brrr trochę przerażające, smutne ale prawdziwe. Dlatego moje telefony nie mają wstępu do Naszej sypialni :-D

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#226426  autor: Forest
 11 paź 2007, 11:35
Wierzycie w to, że będą podsłuchiwać takich zwykłych, szarych obywateli jak My? :lol:

HTC U12+ Black + Goodram 64GB USH-I U3 95/90MB

#226430  autor: tesla
 11 paź 2007, 12:00
jeżeli będziesz odpowiednio często używał frazy "kaczyński + bomba" to na pewno zaczną :twisted:

#226434  autor: Tidus
 11 paź 2007, 13:07
TimeSlot pisze:
Bartplus pisze:Da się go "zdalnie" uruchomić.
telefon musi być załączony, wtedy da się np włączyć w nim mikrofon. Brrr trochę przerażające, smutne ale prawdziwe. Dlatego moje telefony nie mają wstępu do Naszej sypialni :-D
A niby na jakiej zasadzie to działa? Taką możliwość musieli by producenci telefonów zaimplementować w nie, bo co z tego, że operator będzie sobie chciał włączyć mikrofon, jak telefon nie będzie miał takiej funkcji.
Zresztą wtedy byłoby wiadomo, że telefon działa intensywniej, bo leżąc np przy monitorze czy TV i wysyłając mocniejsze promieniowanie, monitor by wydawał dziwne odgłosy (jak podczas rozmowy). Poza tym bateria w tel. by się rozładowała po kilku godzinach. No i jak ktoś by do nas dzwonił to co... zajęte by było?
Te Wasze teorie strasznie naciągane są, aczkolwiek nie wiem... może i da się zdalnie włączyć mikrofon.
Jakoś mało prawdopodobnie to brzmi :P

#226475  autor: tesla
 11 paź 2007, 18:09
Tidus, nie bądź naiwny. To że jest taka możliwość, nie znaczy że ktoś z niej korzysta w stosunku do zwykłych użytkowników /czytaj proPISowskich ;) - taki żart/

PS Chyba też nie chcesz powiedzieć że przez całą dobę monitorujesz transmisję z twojego telefonu, trzymają go koło ekranu CRT. Nawet gdybyś coś dziwnego stwierdził, to pamiętaj że jesteś /nie obrażając/ jakimś promilem spośród abonentów, których by taki fakt zastanowił.

2 PS.
Tidus pisze:Jakoś mało prawdopodobnie to brzmi
gdybyś 10 lat temu powiedział mi że jak wyślę SMS o treści "adres" pod jakiś tam nr w Orange, dowiem się na jakiej jestem ulicy, jakiego miasta... pewnie bym się popukał w czoło :D

Niezbadane są usługi Sieci - hmm, fajny slogan :roll:

#226485  autor: Tidus
 11 paź 2007, 18:35
Skoro tylko proPISowskich nie namierzają, to pewnie mnie niedługo zaczną :mrgreen:

W każdym razie wolałbym, żeby moje prywatne rozmowy pozostawały rzeczywiście prywatne, a miejsce mojego pobytu znane tylko osobom upoważnionym, chociaż jest to już chyba tylko sfera marzeń :P

#228007  autor: arkadius
 18 paź 2007, 18:42
jak patrzę na produkty Mio DigiWalker, to zastanawiam się kiedy gps wejdzie jako standard do komórek. wtedy pewnie również namierzenie skradzionej komórki nie będzie problemem. no ale z drugiej strony wielki brat się kłania. niemniej szary zjadacz chleba pewnie nie ma się co martwić takimi problemami, a nawigacja w komórce to bardzo przydatna rzecz.

#228255  autor: gordo
 19 paź 2007, 21:53
Chyba Wielki Brat jest tu najwiekszym zagrozeniem, choc w ofercie Plusa juz jest mozliwosc opcji namierzania telefonu. Co do Mio Digi to jezeli ktos szuka palma z GPSem to chyba najlepszy wybor wlasnie.O wiele lepsze niz komorka z GPS.

#229296  autor: arkadius
 24 paź 2007, 18:52
nie dziwi mnie, że Plus oferuje możliwość namierzania telefonów. w końcu to tego chyba tylko wystarczy nadajnik odpowiedni. a telefon raczej niczym innym nie jest. ale możliwość prowadzania z komórką dialogu nawigacyjnego to by był strzał w dziesiątkę. no cóz... to pewnie należy do przyszłości a póki co musimy się zadowolić wspomnianym Digiwalkerem.

#238650  autor: kosok
 10 gru 2007, 20:30
Z tych wszystkich wypowiedzi rozumie ze telefon da sie tylko namierzyc poprzez IMEI-dobrze mysle? Poniewaz slyszalem ze w nowych telefonach jest montowane cos takiego jak jakis GPS czy jakies inne nadajniki ktore mogą namierzyc telefon. Co wy na to? pozdrawiam

#238658  autor: Kaczy
 10 gru 2007, 20:49
kosok pisze:Poniewaz slyszalem ze w nowych telefonach jest montowane cos takiego jak jakis GPS czy jakies inne nadajniki ktore mogą namierzyc telefon.
No w N95 zainstalowani GPS, ale nie po to :)
IMEI w zupełności wystarczy by namierzyć włączony telefon.

...::: Made for loneliness :::...

#238825  autor: Th0mas
 11 gru 2007, 19:26
Temat dla mnie :) Właśnie zgubiłem telefon, na moje nieszczęście abonamentowy i muszę udać się z tym na policję. Na szczęście w plusie już kartę zablokowałem. Tylko nie wiem czy do tego czasu nikt z telefonu nie korzystał i nie nabił mi trochę do rachunku, a sprawdzić tego nie mogę bo bez karty SIM nie zaloguję się do eBoka. Chore trochę :/ Dodatkowo głupio jest w sklepach Plusa (nie salonach firmowych). Nie można u nich zablokować skradzionej karty. Jedynie co mi podali to numer telefonu do BOKu i to też na moją wyraźną prośbę a nie sami z siebie. Sami byli zaskoczeni i nie wiedzieli co w takiej sytuacji robić.
Nie mam pojęcia też czy blokować IMEI czy nie. Podobno teoretycvznie lepiej nie bo jest większa szansa na odnalezienie telefonu, bo to niekoniecznie była kradzież tylko zagubienie i ktoś kto się nie zna może używać tel bez zmiany numeru seryjnego i ja na to liczę. Wierzę w policję i mam nadz. ,że są duże szanse na odnalezienie telefonu.
Szkoda jeszcze tylko tego, że w Plusie abonenci muszą płacić za wymianę karty SIM i to aż 50zł netto!

#238838  autor: Kaczy
 11 gru 2007, 20:23
Th0mas pisze:Dodatkowo głupio jest w sklepach Plusa (nie salonach firmowych). Nie można u nich zablokować skradzionej karty
Można. Trzeba znać tylko właścicielem telefonu podać jego numer i albo PESEL albo NIP. I można zablokować kartę na 48 godzin.

...::: Made for loneliness :::...