• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#196069  autor: Dideq
 25 cze 2007, 09:50
prezeswk pisze:ednak jeśli masz telefon na gwarancji, to ja nie ryzykowałbym zmian.
Mam 3310 i 3410. Czy któraś z nich nadaje sie lepiej do NetMonitora?? Ale co z tego, Play nimi nie zobaczę :(
Pawrzes pisze:To specjalny zmodyfikowany soft w którym jest ta funkcja + wczytana cała baza BTSów z Warszawy i woj. mazowieckiego, widać m.in. 10 widzialnych przez telefon stacji i łatwo wykryć wszelkie nowości czy zmiany np. LAC :-D
Bomba. :D Miał ktoś łeb :P

#196115  autor: prezeswk
 25 cze 2007, 12:37
Dideq pisze: Mam 3310 i 3410. Czy któraś z nich nadaje sie lepiej do NetMonitora?? Ale co z tego, Play nimi nie zobaczę :(
Ja wybrałbym 3310, bardziej mi sie ten telefon podoba. Technicznie to prawo to samo jak sądze.

#196127  autor: Pawrzes
 25 cze 2007, 13:19
Dideq pisze:Mam 3310 i 3410. Czy któraś z nich nadaje sie lepiej do NetMonitora?? Ale co z tego, Play nimi nie zobaczę :(

Net Monitor bez problemu aktywujesz w 3310 przy pomocy kabla MBUS i aplikacji która aktywuje Net Monitor np. Logo Manager.
Fakt, Playa tą słuchawką nie sprawdzisz tylko "dawcę zagięgu" ;)
Dideq pisze:Bomba. :D Miał ktoś łeb :P

Nooo :) Ma, ma i to wielki :D

Pozdrawiam

#196848  autor: Spacedust
 27 cze 2007, 19:16
prezeswk pisze:Era UMTS, Plus ma Rusa, Browary i os Przemyslawa , Orange ma Drukanie, Browary i dalej komin browarów, wiec raczej nie beda zainteresowani.
Zasięg tego jednego sektora ERY tutaj na Lwa w odległości około 200 metrów od stacji to średnio 2-3 kreski, więc coś tam jeszcze łapie. HSDPA niestety nie ma. Mój Samsung widzi samo 3G.

Bardzo dziwny ten nodeB tutaj: http://www.mobile-internet.org/images04 ... -ro-02.jpg

Cała masa anten na GSM i DCS i tylko jeden sektor UMTS :)

#196861  autor: Sirmark
 27 cze 2007, 20:16
Spacedust pisze:Za jakiś czas będzie Celltrack na Symbiana 9.1 v3.
no z tego co slyszalem to raczej nie specjalnie, bo tworca nie bardzo ma czas.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#196865  autor: DD7
 27 cze 2007, 20:33
A czy są takie programy albo fukncje do sprawdzania sieci na Motkę V3?

#196897  autor: Spacedust
 27 cze 2007, 22:19
SirmarK pisze:
Spacedust pisze:Za jakiś czas będzie Celltrack na Symbiana 9.1 v3.
no z tego co slyszalem to raczej nie specjalnie, bo tworca nie bardzo ma czas.
Hello,

thanks for your mail.

> Please make CellTrack for Symbian 9.1 v3, so I can use it on my Nokia 5500 Sport.
I'm working on it but it's a hard work and will take some time and at
the end a Symbian signing process.

best wishes
Axel Fischer
--
---------------------------------------------------------
Axel Fischer afischer[at]@dbServ.de
database publishing http://www.dbServ.de
PDA software http://www.afischer-online.de
---------------------------------------------------------

[ Dodano: 2007-06-28, 19:50 ]
Byly 3 sektory (mowa o Orange), tyle ze DCS i GSM, DSC szedl z innych anten, a z innych GSM. Teraz z tego co widze z nowych anten leci UMTS i GSM, natomiast DCS leci z tych starych, ale przelożonych na inny maszt.
A mi się pojawiło na drukarni św. Wojciecha HSDPA na tym jedynym sektorze nodeB w postaci 3G+ zaraz po połączeniu z Internetem.

Oto wyniki:
Ping około 130 ms
Download: 25 kB/s
Upload: 16 kB/s

#199705  autor: ST
 06 lip 2007, 18:49
Spacedust pisze:www.mobile-internet.org też zawiesiła działalność, a szkoda, bo to była świetna strona.
Wpadam tu na krótko: witryna nie zostanie zaorana; najprawdopodobniej będzie sobie kwitła dalej, tylko dokarmiana rzadziej niż dawniej ;-)

A co do Ery na wieżowcu na Rusa - faktycznie dawniej były tam 3 sektory kierunkowe GSM, obecnie jest 1 sektor logiczny i 3 fizyczne - najprawdopodobniej jest to forma "overlaya". Nie wiem, czy Siemens ma zaimplementowane coś takiego jak w Nokii IOU (Inteligent Overlay & Underlay). W każdym razie stacja ta jest rodzajem parasola - nie zbiera dużego ruchu z najbliższej okolicy tylko jego nadmiar w większym promieniu.

BTW Plus na Rusa jak najbardziej ma DCS, tyle że wskutek zastosowania Common BCCH (notabene pierwszy w Poznaniu tę sztuczkę zaimplementował Orange ;-) w netmonitorze tego nie widać. Z dużym prawdopodobieństwem natomiast połączenie zostanie przerzucone na DCS w jej trakcie.

Pozdrawiam ;-)
/ST

PS: SirmarK, dzięki za linka

#199775  autor: prezeswk
 06 lip 2007, 21:58
ST pisze: Wpadam tu na krótko: witryna nie zostanie zaorana; najprawdopodobniej będzie sobie kwitła dalej, tylko dokarmiana rzadziej niż dawniej ;-)
ST, to jest very good news!
Pozdrawiam :)

#200630  autor: Spacedust
 09 lip 2007, 13:09
prezeswk pisze:
ST pisze: Wpadam tu na krótko: witryna nie zostanie zaorana; najprawdopodobniej będzie sobie kwitła dalej, tylko dokarmiana rzadziej niż dawniej ;-)
ST, to jest very good news!
Pozdrawiam :)
Ale fajnie nareszcie coś nowego !

Ja wczoraj zrobiłem fotki tej nowej stacji ERY koło Arala: http://picasaweb.google.com/UMTSNO/NowaStacjaBazowaERY

[ Dodano: 2007-07-11, 21:24 ]
Fotki stacji bazowej ERY, ORANGE i PLUS'a na ŁAWICY:

http://picasaweb.google.com/UMTSNO/Stac ... OrangePlus

#307009  autor: user_delete10
 30 gru 2008, 17:53
Trochę stary temat,ale pasuje mi najbardziej do tego,co chcę napisać.
Też się zastanawiam jak Orange zrobił u mnie stacje.Niby super,bo 5/5 kresek zawsze,ale...
Wcześniej jechałem na max.2,3 kreski ale było lepiej.Nie wiem,może mam pecha,coś mi się wydaje,ale... 2 czy już 3 raz miałem problem z wysłaniem smsa do Plusa,już nie pamiętam czy też do Orange.Momentalnie po wciśnięciu wyślij błąd nie można wysłać,było wyświetlone.Co dalej,dziś w pewnym momencie akurat po moim telefonowaniu w jednej,króciutkiej chwili sygnał spadł z 5 na 1,po czym na 0 kresek i od razu wskoczył ponownie na 5.W tym czasie nie dało się dodatkowo sprawdzić stanu konta kodem *124*#,też napis "nie dostępny".Teraz po południu 2 kolejne próby połączenia nie możliwe.Od razu błąd,połączenie nie udane.Pojawiają mi się cell info.z innych miejscowości jakby miejscowa stacja chwilami przestawała działać!! Coś za dużo problemów zaraz po uruchomieniu stacji obok mnie!!Czy to może być problem przez tę stację,bo wcześniej tego nie było w takim nasileniu?

#307050  autor: yagi
 30 gru 2008, 20:15
Moim zdaniem pada im radiolnia, tzn. jest duza stopa bledow i transmisja jest zrywana...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#307052  autor: user_delete10
 30 gru 2008, 20:21
Na kilkudniowym nadajniku,tzn. 2 miesiące temu wybudowanym a działającym 6 dni, wow...

#307053  autor: yagi
 30 gru 2008, 20:29
fenix189, jak bylo z pogoda kiedy miales te problemy? Sa tam anteny paraboliczne na tej stacji?

Obrazek

#307061  autor: user_delete10
 30 gru 2008, 20:51
Jest jedna radiolinia,antena 3-sektorowa,po na każdym sektorze.Nic tam więcej nie widać na maszcie wysoko i chyba nie ma,bo widzę dobrze i patrzyłem tam wiele razy:-)
Pogoda była taka jak obecnie cały czas,od kilku dni,zachmurzenie jedynie,brak jakichkolwiek opadów.
Dziwnie się dzieje,akurat teraz gdy uruchomili to.Nie wiem,może sms nie poszedł bo miałem pełną skrzynkę wiad. hehe,jeśli to ma znaczenie przy wysyłaniu smsów.
Ale skoki zasięgu i te cell. info z dalszych stacji to coś nie tak.

#307172  autor: muchakk
 31 gru 2008, 15:06
Właśnie przeczytałem ten temat i powiem tak, straszna masakra, współczuje operatorom którzy chcą, aby ich klienci mieli jak najmniej problemów z zasięgiem, a ludzie im jeszcze kłody pod nogi rzucają! Chcą korzystać z telefonów komórkowych, ale anten to już nie pozwalają zbudować. Znalazłem w sieci sporo "ciekawych" stron na ten temat.

Pozdrawiam

#307269  autor: Claudec
 01 sty 2009, 08:18
Ja bym im tam postawił maszt do zakłócania sygnału GSM/UMTS
Skoro obawiają się "szkodliwego" promieniowania zapewne nie używają telefonu kom.
MNie tam jedno gdzie postawia ten przekaznik, mam nadzieje że nie tak żeby mi w okno patrzył ;]

#310034  autor: user_delete10
 12 sty 2009, 20:43
Czy całkowite przerwy w działaniu BTSa mogą wynikać z prac modernizacyjnych?Tak dziś przez cały dzień miałem kilka takich przerw,tak samo jak w postach wyżej opisywałem.W ułamku sekundy przełączenie gdzie indziej na kilkanaście nawet minut,różnie,czasem na krócej i znów częstsze przerwy.Tak jak pytał Yagi wyżej są dane jak wygląda ta stacja,jeśli to miałoby znaczenie.Nie występują problemy z podstawowymi komunikacyjnymi funkcjami ale BTS wyłączał się dziś rekordowo dużo razy w ciągu całego dnia.
Inna rzecz czy Cell info. można uruchomić zdalnie czy ktoś musi przejechać na miejsce?

#310047  autor: yagi
 12 sty 2009, 21:10
fenix189 pisze:Inna rzecz czy Cell info. można uruchomić zdalnie czy ktoś musi przejechać na miejsce?
To mozna zrobic zdalnie. W sumie stacja bazowa sluzy tylko do emisji tego co dostanie "z gory" ;)

Obrazek

#310958  autor: tesla
 16 sty 2009, 19:03
fenix189, powiedz mi że dzwoniłeś do BOK zanim zacząłeś odkopywać tego trupa

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?