• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #198242  autor: thane
 02 lip 2007, 12:18
kupiłem starter PLAY-a doładowałem za 150zł oczywiście pani zapewniała że gratisowe złotówki można wydać na roaming - ale później sama zaprzeczyła (jak już brat był w Szwecji) :evil: otóż problem jest następujący: brak możliwości wykonywania połączeń gdziekolwiek - występuje komunikat że jest blokada połączeń :( może ktoś wie co się dzieje i jak temu zaradzić do w PLAY-u oczywiście nie mają zielonego pojęcia :evil:

#198262  autor: Animatter
 02 lip 2007, 12:46
Może niech ręcznie zaloguje się do innych sieci w Szwecji..
Nie wiem z jaka ma podpisany Roaming z Play ale jedna powinna działać.

#198263  autor: thane
 02 lip 2007, 12:49
Animatter pisze:Może niech ręcznie zaloguje się do innych sieci w Szwecji..
Nie wiem z jaka ma podpisany Roaming z Play ale jedna powinna działać.
no ale skoro wykrywa sieć to znaczy że połączenia też powinny działać... jak ja byłem na Ukrainie to miałem dokładnie taki sam komunikat z tym że nie miałem roamingu włączonego... a on ma wszystko włączone i nazwę operatora na wyświetlaczu... jakiego to nie wiem ale jakiegoś ma... a może ktoś był w Szwecji i może się na ten temat wypowiedzieć?

#198265  autor: krystian1022
 02 lip 2007, 12:51
zadzwoń pod *500 i tam ci powiedzą z jakimi operatorami play ma podpisane umowy roamingowe w Szwecji czy tam gdzie chcesz , bo w niektórych sieciach można tylko odbierać połączenia , a w niektórych odbierać i dzwonić...
pozdr

#198268  autor: thane
 02 lip 2007, 13:19
krystian1022 pisze:zadzwoń pod *500
ale to z numeru PLAY-a pewnie a ja takowego nie posiadam...

#198272  autor: Animatter
 02 lip 2007, 13:52
Według *500 na terenie Szwecji można odbierać i wykonywać rozmowy (jak i smsy) z sieci: Telia i Tele 2 comviq.

#198273  autor: thane
 02 lip 2007, 13:57
Animatter pisze:Według *500 na terenie Szwecji można odbierać i wykonywać rozmowy (jak i smsy) z sieci: Telia i Tele 2 comviq.
dzięki :D zaraz będę pisał do brata (na szczęście wziął jeszcze kartę z Ery) a tak w ogóle jak się zastanawiałem to czy możliwa jest taka sytuacja: ma gratisowe 150zł z doładowania, których niby to nie może wykorzystać na roaming (a one przecież schodzą na początku) i czy mogą one blokować wykorzystywanie w roamingu tamtej podstawowej kwoty? pani w sklepie nie wiedziała czy taka sytuacja jest możliwa... nawet gdzieś tam dzwoniła ale niczego sie nie dowiedziała...

#198277  autor: Animatter
 02 lip 2007, 14:04
thane pisze:
Animatter pisze:Według *500 na terenie Szwecji można odbierać i wykonywać rozmowy (jak i smsy) z sieci: Telia i Tele 2 comviq.
dzięki :D zaraz będę pisał do brata (na szczęście wziął jeszcze kartę z Ery) a tak w ogóle jak się zastanawiałem to czy możliwa jest taka sytuacja: ma gratisowe 150zł z doładowania, których niby to nie może wykorzystać na roaming (a one przecież schodzą na początku) i czy mogą one blokować wykorzystywanie w roamingu tamtej podstawowej kwoty? pani w sklepie nie wiedziała czy taka sytuacja jest możliwa... nawet gdzieś tam dzwoniła ale niczego sie nie dowiedziała...
Niech wybierze opcje ręcznego szukania sieci i zaloguje się do jednej z tych 2...Daj znać czy zadziała bo sam ciekaw jestem:) Niech także zobaczy też, czy ma włączoną opcje "tani roaming" - jest to na, jakby to powiedziec, Playowej wersji Sim Extra znanej z Ery...
Co do pobierania, wydaje mi się, że bez gadania powinno zabierać najpierw z bonusu..
Niestety nie byłem z moim Playem za granicą jeszcze więc nic nie moge o tym napisać.
Aha, widze, że brat tankował za 150...jakby nie wykorzystał bonusu w miesiąc i zostanie spora kasa która po miesiącu się zeruje to tankuj dziada za 10zł; ) 2 złote które dostajesz gratis z wakacyjnej promocji doładowań przedłużą ważność bonusa o kolejny miesiąc:)

#198278  autor: thane
 02 lip 2007, 14:18
Animatter pisze: jakby nie wykorzystał bonusu w miesiąc i zostanie spora kasa która po miesiącu się zeruje to tankuj dziada za 10zł; ) 2 złote które dostajesz gratis z wakacyjnej promocji doładowań przedłużą ważność bonusa o kolejny miesiąc:)
hmmm rozumiem że powiedzmy 20 lipca kończy się miesiąc na wykorzystanie bonusu to jak 19 doładuje za 10zł to ten cały bonus z tych 150 będzie jeszcze do wykorzystania przez kolejny miesiąc, czyli do 20 sierpnia?

#198279  autor: gm
 02 lip 2007, 14:20
Mi chodzi o operatorów na Węgrzech. Wiem, że w BOKU dowiem się jaka jest lista operatorów, ale pytałem czy w praktyce ktoś już próbował tam się logować. Ciekawy pomysł z tym zasileniem za 10 pln i utrzymaniem bonusa. Tylko jak wtedy będzie wyglądał ternin ważności połączeń wychodzących po zasileniu 150+150 pln a później za 10+2 pln?

Zamieniłem Nokię na SE i wróciłem do Nokii :-)

#198281  autor: Animatter
 02 lip 2007, 14:23
thane pisze:
Animatter pisze: jakby nie wykorzystał bonusu w miesiąc i zostanie spora kasa która po miesiącu się zeruje to tankuj dziada za 10zł; ) 2 złote które dostajesz gratis z wakacyjnej promocji doładowań przedłużą ważność bonusa o kolejny miesiąc:)
hmmm rozumiem że powiedzmy 20 lipca kończy się miesiąc na wykorzystanie bonusu to jak 19 doładuje za 10zł to ten cały bonus z tych 150 będzie jeszcze do wykorzystania przez kolejny miesiąc, czyli do 20 sierpnia?
Dokładnie, lecz tylko na wakacje. Jest promocja, że za 10 zł dostaniesz 2zł bonusowe (które przedłużają ważność bonusa na kolejne 30dni).

#198283  autor: thane
 02 lip 2007, 14:26
Animatter pisze: Dokładnie, lecz tylko na wakacje. Jest promocja, że za 10 zł dostaniesz 2zł bonusowe (które przedłużają ważność bonusa na kolejne 30dni).
a wiesz dokładnie do kiedy? bo on wraca jakoś na początku września więc musiałby doładować jakoś koło 24 lipca i drugi raz 24 sierpnia czy da się tak? i czy bonus się utrzyma? bo trochę szkoda tych 150 zeta...

#198285  autor: Animatter
 02 lip 2007, 14:30
gm pisze:Mi chodzi o operatorów na Węgrzech. Wiem, że w BOKU dowiem się jaka jest lista operatorów, ale pytałem czy w praktyce ktoś już próbował tam się logować. Ciekawy pomysł z tym zasileniem za 10 pln i utrzymaniem bonusa. Tylko jak wtedy będzie wyglądał ternin ważności połączeń wychodzących po zasileniu 150+150 pln a później za 10+2 pln?
Niestety nie byłem więc cieżko powiedzieć.
Gdy doładujesz za 150zł masz:
150zł i wychodzące na 6 miesięcy (równo 180dni)
150zł do wykorzystania przez miesiąc

Po zatankowaniu za 10zł masz:
10zł więcej na koncie głównym (wychodzące się w tym przypadku nie zmienią)
2zł na bonusowe konto (stary bonus + 2zł). I na nowo masz miesiąc na wykorzystanie bonusa, liczone od daty kiedy doładowałeś za te 10zł.
Promocyjne doładowania obowiązują do 31 sierpnia 2007.

#199798  autor: D@rio
 06 lip 2007, 22:27
Dodatkowy BONUS jest możliwy do wykorzystania tylko na terenie Polski. W roamingu nie zadziała.

Obrazek

#199871  autor: yagi
 07 lip 2007, 09:48
D@rio pisze:Dodatkowy BONUS jest możliwy do wykorzystania tylko na terenie Polski. W roamingu nie zadziała.
Tak samo jest z premia w abo... Juz lepiej niech doladuje za 30 lub za 50...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#200002  autor: thane
 07 lip 2007, 13:31
no i się okazało dlaczego nie można wykonywać połączeń: otóż konsultant (4 z kolei) przyznał z rozbrajającą szczerością iż dla oferty PLAY na kartę w Szwecji NIE MAJĄ podpisanych umów z żadną siecią na połączenia wychodzące - można tylko odbierać... także ostrzegam wszystkich wybierających się do tego kraju... i jeszcze mam pytanie: czy ktoś wie czy można złożyć jakąś reklamację? jeśli tak to gdzie?

#200045  autor: Tomek_19
 07 lip 2007, 15:02
nie wiem, o czym konsultant mówił, bo według informacji na ich stronie i tabeli, można wykonywać połączenia ze Szwecji w PlayKarcie :roll:

http://web.playmobile.pl/opencms/export ... a_Play.pdf

tzn. przynajmniej teoretycznie. Ja za tydzień wyjeżdżam do Holandii i mam nadzieję, że roaming będzie działał, bo załadowałem już kartę i nie chciałbym się rozczarować.

Gdyby problem z dzwonieniem występował w Polsce przez kilka dni, to można by pewnie spróbować zarzucić Play nienależyte wykonanie usługi i żądać odszkodowania, ale nie wiem jak jest w roamingu, bo mogą się wypierać, że wina nie leży po ich stronie tylko operatora odwiedzanej sieci.

#200065  autor: thane
 07 lip 2007, 15:47
tak wiem że w internecie są tabelki że wszystko powinno działać - jak wypomniałem to konsultantowi to powiedział że i owszem jest to napisane ale rzeczywistość wygląda z goła inaczej... więc ostrzegam...

#200069  autor: Tomek_19
 07 lip 2007, 16:05
a da się zadzwonić na jego numer i jest w stanie odebrać to połączenie? Bo jak pojadę do Holandii, to chciałbym głównie odbierać połączenia. Podobno w Niemczech też są problemy z wykonywaniem połączeń.

#200072  autor: thane
 07 lip 2007, 16:15
odbierać się da połączenia bez najmniejszych problemów... koszt to około 1zł - mniej więcej tyle ubywa dokładnie nie sprawdzałem...