• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#183052  autor: D@rio
 14 maja 2007, 00:55
dr_martin, ale to już nikogo nie będzie interesowalo. Prawo określa jasno że jakakolwiek ingenerencja w IMEI jest zabroniona i tyle.

Obrazek

#183108  autor: b@sho
 14 maja 2007, 11:41
dr_martin w tym wypadku nic ci nie da to ze masz fakutre itd, to tak jak z przebiciem numerow silnika

'When you meet your God, tell him to just leave me alone.'

#186056  autor: BUGIMAN
 24 maja 2007, 17:38
Czy Policja w praktyce stosuje czasem te możliwości techniczne by odnaleźć zkradziony aparat a tym samym przestępcę?

[ Dodano: 2007-05-24, 17:49 ]
b@sho pisze:dr_martin w tym wypadku nic ci nie da to ze masz fakutre itd, to tak jak z przebiciem numerow silnika

To tak jakby kupił kradziony samochód i przebił numery na takie jakie miał jakiś inny doszczętnie rozbity samochód tej marki...

Nie bierz życia na poważnie bo i tak nie wyjdziesz z niego żywy:)

#186167  autor: Wąglik
 25 maja 2007, 00:14
BUGIMAN pisze:Czy Policja w praktyce stosuje czasem te możliwości techniczne by odnaleźć zkradziony aparat a tym samym przestępcę?

[ Dodano: 2007-05-24, 17:49 ]
b@sho pisze:dr_martin w tym wypadku nic ci nie da to ze masz fakutre itd, to tak jak z przebiciem numerow silnika

To tak jakby kupił kradziony samochód i przebił numery na takie jakie miał jakiś inny doszczętnie rozbity samochód tej marki...
Z tego co wiem dużo ludzi ma ten problem, bo w tym samsungu banalnie łatwo można sobie przypadkiem skasowac IMEI, środkowy palec dla samsunga za to a ja sobie poradzę, bo juz na dniach będę miał do niego kabel serwisowy i sobie przywrócę IMEI... na dniach będzie też oprogramowanie mi to umożliwiające:) Teraz biorę się za simlock i nowe firmware:P

#186178  autor: JVoo
 25 maja 2007, 09:02
dechomenon pisze:Mam pytanie, czy po numerze imei możemy namierzyć telefon gdzie on jest..bo np. został skradziony...?
BUGIMAN pisze:Czy Policja w praktyce stosuje czasem te możliwości techniczne by odnaleźć zkradziony aparat a tym samym przestępcę?

Kiedyś ktoś ukradł mojemu koledze telefon... Na policji od razu był z przekonaniem, że po numerze IMEI można odnaleźć telefon bo była to jedyna szansa ;) Na policji dowiedział się, że nawet nie próbują szukać telefonów po IMEI-u, bo złodzieje z reguły od razu go zmieniają ;)

#186712  autor: abc_rlz.
 27 maja 2007, 00:04
Kiedyś ktoś ukradł mojemu koledze telefon... Na policji od razu był z przekonaniem, że po numerze IMEI można odnaleźć telefon bo była to jedyna szansa ;) Na policji dowiedział się, że nawet nie próbują szukać telefonów po IMEI-u, bo złodzieje z reguły od razu go zmieniają ;)
Lepiej już jest poszukać swojego telefonu na allegro :wink:

#186720  autor: patark
 27 maja 2007, 00:40
Kiedyś gdy jeszcze niejaki pan Detektyk Rutkowski miał swoją audycję w TVN twierdził w niej, że znalazł porwaną dziewczynę, gdyż porywacze sprzedali jej telefon, co ciekawe włożyli kartę innego operatora, i tak telefon został namierzony, a jego posiadacz doprowadził policję do porywaczy, więc jeśli telewizja nie kłamie, to namierzanie jest możliwe nie tylko teoretycznie, ale i praktycznie (choć pewnie tylko w wyjątkowych sytuacjach).

#191455  autor: smialy
 10 cze 2007, 19:39
patark pisze:(...) więc jeśli telewizja nie kłamie, to namierzanie jest możliwe nie tylko teoretycznie, ale i praktycznie (choć pewnie tylko w wyjątkowych sytuacjach).
dokładnie jak piszesz...
jest możliwe, aczkolwiek wyznaczony obszar jest dość duży (sektor danego BTSa lub NodeB - nie słyszałem, aby były jakieś aplikacje do "łączenia" sygnałów dochodzących do różnych stacji i na tej podstawie wyznaczanie pozycji)...

niestety tak jak było też napisane złodzieje nie są bardzo głupi (choć i tacy się zdarzają) i raczej natychmiast nr IMEI jest zmieniany (mimo wszystko warto jednak zastrzegać u operatorów, bo a nóż nie będzie można później skorzystać z danego telefonu;>)

czekam kiedy producenci sprzętu się wreszcie zdecydują na rozwiązania hard a nie soft - troszeczkę trudniej wtedy będzie zmienić IMEI...

w "wyjątkowych" sytuacjach policja korzysta z pomocy operatorów do "wyśledzenia" danego aparatu (aczkolwiek raczej nie dotyczy to szarych obywateli)...

Pozdrawiam
P.

#192816  autor: Bartplus
 15 cze 2007, 12:46
Rozmawiałem kiedyś z policjantem z sekcji kryminalnej i są w stanie namierzyć telefon, ale wymaga to "żmudnej papierkowej roboty". Gdy sprawa jest bardzo pilna udaje się to znacznie przyspieszyć. Nawet udało im się znaleźć denata, szukali w obszarze w którym po raz ostatni "widziany był przes sieć" jego telefon. Gdy skradziony telefon zostanie włączony z inną kartą u któregokolwiek operatora będzie o tym informacja. Tak namierzony został żartownić, który paraliżował Warszawę jakiś czas temu fałszywymi alarmami bombowymi. Zmieniał karty, ale używał tego samego aparatu.
Nie wiem ile w tym prawdy, ale czytałem, że da się namierzyć telefon, który został wyłączony, ale nadal ma włożoną baterię. Da się go "zdalnie" uruchomić.

#192819  autor: Kaczy
 15 cze 2007, 12:57
Bartplus pisze:Nie wiem ile w tym prawdy, ale czytałem, że da się namierzyć telefon, który został wyłączony, ale nadal ma włożoną baterię. Da się go "zdalnie" uruchomić.
Też mi jeden profesor z polibudy opowiadał o tym. Nie mniej jednak też sceptycznie do tego podchodzę.

...::: Made for loneliness :::...

#192821  autor: Bartplus
 15 cze 2007, 13:00
Nie wiem czy nie czytałem tego w którymś numerze "Twojej Komórki". Postaram się poszukać.

[ Dodano: 2007-06-15, 15:09 ]
Podaje cytat, z magazynu "Twoja KOMÓRKA" numer z listopada 2005. Artykuł pt: "Tajemnice podsłuchu" str. 25-27 autorstwa Tomasza Pietrowskiego:
"Operator może użyć specjalnego trybu, w którym, nawet wyłaczony telefon, może uaktywnić tak, że nie będzie nic wyświetlał na ekranie, ale będzie transmitował głos trafiający do mikrofonu". To tzw. tryb emergency.

#195273  autor: sq3cps
 22 cze 2007, 11:18
Od dłuższego czasu technika wojskowa pozwala "podglądać" nawet zawartość ekranu monitorów komputerowych (tzw. elektromagnetyczny podsłuch), więc w przypadku telefonów komórkowych możliwość "przełączenia" ich w tryb podsłuchu wydaje się niemal oczywista opcją. W praktyce nie spotkałem się jeszcze z takimi przypadkami, natomiast podejrzewam, że jeśli uśpiony aparat telefoniczny zostałby zdalnie wprowadzony w tryb podsłuchu, to w pobliskim urządzeniu audio powinno się usłyszeć charakterystyczne "koniki".

#195314  autor: D@rio
 22 cze 2007, 13:10
sq3cps pisze:Od dłuższego czasu technika wojskowa pozwala "podglądać" nawet zawartość ekranu monitorów komputerowych (tzw. elektromagnetyczny podsłuch),
ee tam, żadna to technika wojskowa :-) są takie programy, normalnie dostępne, które działają w sieci LAN ;)

Obrazek

#195332  autor: sq3cps
 22 cze 2007, 13:45
D@rio: Mówisz o zupełnie innym rozwiązaniu... Sieć LAN nie ma tutaj nic do rzeczy (tak jak napisałem, chodziło mi o podsłuch elektromagnetyczny).

#195499  autor: dechomenon
 22 cze 2007, 21:01
wiem, ze symbian są takie aplikacje, jeśli ktoś włoży inną karte sim...to wtedy telefon nam wyśle informacje(na numer jaki podaliśmy w programi w przypadku zmiany karty sim) o gdzie on się znajduje czyt. w zasięgu jakiego BTS-a jest !

#195696  autor: JacekS
 23 cze 2007, 13:45
Ja czytalem o porgramie za pomoca ktorego uzytkownik wysylajac sms moze zablokowac dany telefon

#195703  autor: Bartplus
 23 cze 2007, 14:01
Zdalnie SMSem można zablokować Nokię 9500 i 9300i. O innych modelach nie wiem. Zadziała o ile nasza karta pozostaje jeszcze w telefonie :)

#195805  autor: JacekS
 24 cze 2007, 08:54
Albo poprostu w ustawieniach mozna zaznaczyc opcje blokady telefonu gdy bedzie wlozona inna karta sim

#201311  autor: Sirmark
 11 lip 2007, 12:16
sq3cps pisze:Od dłuższego czasu technika wojskowa pozwala "podglądać" nawet zawartość ekranu monitorów komputerowych (tzw. elektromagnetyczny podsłuch), więc w przypadku telefonów komórkowych możliwość "przełączenia" ich w tryb podsłuchu wydaje się niemal oczywista opcją. W praktyce nie spotkałem się jeszcze z takimi przypadkami, natomiast podejrzewam, że jeśli uśpiony aparat telefoniczny zostałby zdalnie wprowadzony w tryb podsłuchu, to w pobliskim urządzeniu audio powinno się usłyszeć charakterystyczne "koniki".
Dokladnie musze napisac to samo. Z tym ze ja nie natrafilem na zadne potwierdzenie (poza teoriami spiskowymi), aby taki tryb podsluchu byl standardowa opcja. Gdyby byl to mysle ze bylby czesciej stosowany, a tym samym cos by o tym wycieklo.
Natomiast bardziej realne jest, aby w taka funkcje byly wyposazone jakiej konkretne egzemplarze, wykorzystywane do konkretnych akcji przez tzw. bardzo tajne sluzby ;) .
dechomenon pisze:wiem, ze symbian są takie aplikacje, jeśli ktoś włoży inną karte sim...to wtedy telefon nam wyśle informacje(na numer jaki podaliśmy w programi w przypadku zmiany karty sim) o gdzie on się znajduje czyt. w zasięgu jakiego BTS-a jest !
ale to jakby jest inna sprawa. Wczesniej mowa byla o ukrytej funkcji wbudowanej w telefonu, a to o czym piszesz to dodatkowe oprogramowanie. W nowszych telefonach samsunga tez jest opcja "mobile tracker". Aplikacja wysyla SMS-a z informacja o lokalizacji telefonu i chyba z nr nowej karty, na ustalony wczesniej numer.

Do tego tez gdzies trafilem na opis jakies softu do zainstalowania na symbiana, ktory niby potrafi odebrac polaczenia od zdefiniowanego numeru nie informujac o tym posiadacz .. i jakies inne jeszcze rzeczy.

Co do wspomnianego artykuly w Twojej komorce, to zapewne takie skanery GSM sa, ale to juz raczej zabawa dla tajny sluzb. Jak wiadomo 007 ma rozne cuda.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#201897  autor: ganc2
 13 lip 2007, 01:56
Nie żebym był zwolennikiem teorii spiskowych ale dziwi mnie jedna rzecz:
Mianowicie zauważyłem że nowe urządzenia mają jakieś dodatkowe (zapasowe ?) zasilanie.
Mianowcie zauważyłem że po wyjęciu baterii (niech to będzie dajmy nokia 3310) zegar restartuje się już po około 30 sekundach "bez baterii"...
A w swoim SE k510i baterię wyjąłem na 10 minut i włożyłem: godzina nadal jest aktualna!
Więc nasuwa się pytanie: co przez ten czas zasilało telefon ?

Również czerwona dioda migająca na włączniku Sony Ericssona mi się nie podoba: co ją zasila, jeśli bateria jest rzekomo pusta? Czyżby SE celowo systemowo zmniejszał pojemność baterii zostawiając faktyczną "fizyczną" pojemność na inne potrzeby?