• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #193802  autor: D@rio
 18 cze 2007, 17:14
Witam wszystkich serdecznie.

Chciałem naświetlić i rzucić na światło dzienne pewien problem, który jak obserwuję istnieje w TP już dość długo, około roku.

Mianowicie chodzi o pewien martwy produkt, który przez TP i zarówno w TP jest dostępny tylko na tzw. "papierze" albo na stronie WWW operatora.

Konkretnie, chodzi o kartę telefoniczną, chip'ową o nazwie handlowej "SMS TP", której koszt zakupu detalicznego wynosi 5.00 PLN/szt (cena brutto). W zamian, zostajemy kartę dedykowaną dla usług e-mail/SMS z automatów Ascom Exanto (tzw. "żółte"), zasiloną iloscią 20 szt. impulsów (1 SMS/e-mail = 1 impuls).

informacje o w/w produkcie, o którym mowa można znaleźć
tutaj

Dlaczego stwierdziłem iż jest to martwy produkt? Ponieważ, zgodnie z tym, jak informacje Nas TP na swoich stronach produkt dostępny jest:
Karty telefoniczne tp kupisz w:
salonach sieci sprzedaży tp
kioskach i salonikach prasowych
urzędach Poczty Polskiej
stacjach benzynowych i w wielu innych miejscach
Niestety, z pełną odpowiedzialnością stwierdzam iż jest to fikcja. Sprawdziłem to doświadczalnie, odwiedzając dziesiątki miejsc o charakterze, którym jest podany na stronie TP. Mniej więcej od ponad pół roku bezskutecznie szukam już tego produktu (tak się składa że byłem jego użytownikiem). Nie ma jej ani w kioskach RUCHu, ani w KOLPORTERze, GARMOND-PRESSie i wielu wielu innych firmach kioskarsko-kurierskich. Co ciekawe - nie mają tego produktu nawet tzw. Telepunkty TP (!) (czyli obecne salony sieci sprzedaży) - a przecież tam, powinny być w pierwszej kolejności. Więc, chyba coś tu nie gra. Na stacjach benzynowych (Shell, Statoil, Orlen, BP) także nie ma. Ostatnio sprawdzałem również w Urzędach Poczty Polskiej. Pracownice nawet nie wiedzą co to jest, i nie mieli za bardzo pojęcia o czym mówię. Ci "bardziej kumaci" powiedzieli że już od ponad roku nie mieli dostaw takiej karty. To samo się tyczy tzw. Urzędów Głównych Poczty Polskiej - niestety.

Powiem nawet więcej - tak się składa, iż trochę jeżdzę i podrózuję po kraju i moje rodzinne miasto, czyli Lublin nie jest tym niechlubnym przypadkiem. Szukałem we Wrocławiu, w Warszawie, Opolu, ostatnio nawet w Rzeszowie oraz wielu licznych, mniejszych miastach i miasteczkach (np. Tarnobrzeg, Stalowa Wola, Ostrzeszów, Legnica itp.) I co? NIE MA. Więc, śmiało stwierdzam iż jest to problem na skalę całego kraju...

Mam nadzieję że to komuś mój post, moje zgłoszenie tego problemu na forum da do myślenia, zwłaszcza komuś w TP, kto się zajmuje albo produkcją takich kart, lub hurtową dystrybucją do sprzedawców (w tym telepunktów TP). Z takim zamiarem piszę tego posta i wierzę głęboko, że wkrótce owa luka w ofercie usługowo-handlowej firmy zostanie uzupełniona. Ponieważ, delikatnie mówiąc, to trochę wstyd oferować coś, co jest a tak naprawdę nie ma. A coś, co w sytuacjach awaryjnych (np. rozładowana komórka) było bardzo pomocne i służyło godnie...

Pozdrawiam czytających :smt006

Obrazek

#193808  autor: hettman
 18 cze 2007, 17:31
moze bylo bardzo malo uzytkownikow tej karty-uslugi wiec nie oplacalo im sie jej wydawac i produkt umarl smiercia naturalna-jest to wielce prawdopodobne. :lol: (no a ze jest info ze jeszcze istnieje to moze taki zart czy cos :!: :roll: )

#193810  autor: D@rio
 18 cze 2007, 17:34
hettman pisze:moze bylo bardzo malo uzytkownikow tej karty-uslugi wiec nie oplacalo im sie jej wydawac i produkt umarl smiercia naturalna-jest to wielce prawdopodobne.
nie ważne. To mnie akurat mało interesuje. Ja używałem. Pozatym, skoro tak to niech ją usuną ze strony, ze sprzedaży i dadzą ogłoszenie że rezygnują, wycofują produkt i cześc - po sprawie...

A nie jakieś działania cichaczem...

Natomiast śmiercią naturalną na pewno nie umarł bo poprostu nie ma dostaw, nawet w punktach TP co jest bardzo dziwne...

Obrazek

#193821  autor: Irek
 18 cze 2007, 18:13
Święta racja ja też kiedyś szukałem tej karty w kioskach Ruch, Eurokiosk, raz zapytałem także na Poczcie Polskiej. Przyznam, że zapomniałem, że coś takiego istnieje. Ciekawe jakie było by w tej sprawie stanowisko rzecznika TP?

"And one more thing..."

#193836  autor: D@rio
 18 cze 2007, 18:27
IreQ pisze:Ciekawe jakie było by w tej sprawie stanowisko rzecznika TP?
dobre pytanie..

być może problem wkrótce osiągnie szerszy rozgłos :-)

przydałoby się...

Obrazek

#193839  autor: Irek
 18 cze 2007, 18:29
Tymczasem rozpoczynam wysyłanie maili po poznańskich punktach sprzedaży TP z zapytaniami o dostępność tych kart!

Możecie zrobić to samo.

"And one more thing..."

#193844  autor: D@rio
 18 cze 2007, 18:37
IreQ pisze:Tymczasem rozpoczynam wysyłanie maili po poznańskich punktach sprzedaży TP z zapytaniami o dostępność tych kart!
nie mają, bo ja już moje całe województwo obleciałem e-mail'ami :-)

więc - problem sprawdziłem dokładnie :)

Obrazek

#193849  autor: Irek
 18 cze 2007, 18:41
No cóż ja wysłałem do wszystkich punktów w Poznaniu.

"And one more thing..."

#193888  autor: jahu
 18 cze 2007, 19:54
To jak macie tak duzo odpowiedzi jzu emialowych znaczy - czyli jako tako potwerdzone a nie na gebe - to zalaczyc go do maila do prasowego rzecznika a ja brak odpowiedzi zapytac uke co to za usluga ktora niby swiadczona a jej nie ma...

#193890  autor: JacekS
 18 cze 2007, 20:01
I dzieku temu bedzie niedlugo wiadomosc na telepolis ze TP dostala kolejna wielomilionowa kare

#194317  autor: pyp
 19 cze 2007, 23:23
Ja tylko powiem tak ze problem ten jest taki poniewaz juz caly interes karciany przestal byc oplacalny...Malo osob juz dzwoni z kart, bo sa darmowe rozmowy przez komorki, no i oczywoscie kazdy ma prawie komurke przy sobie !! Ale to nie usprawiedliwia TP ze tak nas wszystkich wprowadzza w blad. Bywa :-(

Pozdrawiam - pYp

#194328  autor: Irek
 19 cze 2007, 23:55
Z maili, które otrzymałem dzisiaj wynika, że niestety nie ma tych kart. W jednym mailu nawet padło stwierdzenie, z którego się usmiałem. Otórz odpisano mi iż najszybciej ową kartę zakupię w kiosku Ruchu.

"And one more thing..."

#194333  autor: D@rio
 20 cze 2007, 00:23
IreQ pisze:Otórz odpisano mi iż najszybciej ową kartę zakupię w kiosku Ruchu.
powodzenia... :D

Obrazek

#194354  autor: Prometo
 20 cze 2007, 07:44
Pytałem wczoraj w pięciu punktach Poczty Polskiej i powiedziano mi, ze były takie karty ale w tej chwili ich niema. Dzisiaj zapytam się w telepunktach :wink:

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#194427  autor: D@rio
 20 cze 2007, 11:09
Prometo pisze:Pytałem wczoraj w pięciu punktach Poczty Polskiej i powiedziano mi, ze były takie karty ale w tej chwili ich niema.
ja dzisiaj jadę do Świdnika (takie miasteczko 20km. od Lublina) i tam popytam, jak będę miał jakąś pocztę albo kioski po drodze :-) Także, zdam relacje. Jest nadzieja, że może w takiej wiosce choć jedna karta się ostała...

Obrazek

#194643  autor: D@rio
 20 cze 2007, 18:07
no i niestety,

sprawdziłem:

-Urząd Poczty Polskiej
-Kioski RUCHu
-Kioski KOLPORTERa
-Kioski nieoznaczone (pewnie prywatne)
-Saloniki prasowe
-Relay na dworcu PKP Lublin
-Sklepik na dworcu PKP Świdnik Miasto.

i - NIE MA.

Niektórzy, jak pokazałem im swoją kartę (mam taką jedną ostatnią :| ) to robili wielkie oczy, jakbym im pokazywał co najmniej coś dziwnego, albo nie polskiego. Także, komentarz możecie sami wyciągnąć.

Przy okazji - pozdrowienia dla tej Pani, co to się mnie przestraszyła jak wyjąłem etui na dokumenty i pokazałem jej swoją kartę (mają zamiar, zapytania czy ma taką sama ;) ) Pani myślała że jestem z Policji :mrgreen: (wykrzyknęłą: o jezu! Policja?!) :-D ...ale miałem ubaw ;)

Obrazek

re

#194753  autor: amadeo
 20 cze 2007, 22:02
sprawdze jak jest w Krakowie i napiszę

ps
Jedynym tłumaczeniem tego moze byc ze popularność była bardzo znikoma,zadzwoń do TP Emitel

Obrazek

#194770  autor: D@rio
 20 cze 2007, 22:38
amadeo pisze:sprawdze jak jest w Krakowie i napiszę
będę wdzięczny.

Jak byś dotarł do jakichś oficjalnych i nieoficjalnych informacji też byłoby dobrze.
amadeo pisze:ps
Jedynym tłumaczeniem tego moze byc ze popularność była bardzo znikoma,zadzwoń do TP Emitel
wiesz dobrze że to nie jest żaden argument zwalniający i tłumaczący. W ogóle automaty TP mają znikomą popularność, każdy to wie. Ale jakoś pozostałe karty są dostępne, bez problemu. Pozatym, ustawa o operatorze powszechnym do czegoś zobowiązuje...

Obrazek

re

#194906  autor: amadeo
 21 cze 2007, 12:18
więc odpowiadam:
koniec ważnośći kart SMS TP - 1.07.2007
NA obecną chwilę niema mozliwości nabycia nowych nigdzie ,chyba ze ktoś gdzies trafił taka kartę w jakimś kiosku na uboczu.
Akcja zaczeła sie około 2 lata temu i kończy się jak wyzej.

Gdyby udało sie komus trafic taka kartę ma mało czasu na wykorzystanie jej.

Limit kart -do wyczerpania zasobów

Obrazek

#195171  autor: D@rio
 21 cze 2007, 21:54
amadeo pisze:Gdyby udało sie komus trafic taka kartę ma mało czasu na wykorzystanie jej.
nie prawda ponieważ ja mam taką kartę z ważnością do 01.07.2006r. i do dziś działa :P Widać tych kart, nie blokowali jeszcze ;-) w takim razie, mogę śmiało stwierdzić że ten rodzaj kart jest jakimś ciekawym trafem bezterminowy ;)
amadeo pisze:NA obecną chwilę niema mozliwości nabycia nowych nigdzie ,chyba ze ktoś gdzies trafił taka kartę w jakimś kiosku na uboczu.
Akcja zaczeła sie około 2 lata temu i kończy się jak wyzej.
proszę o podanie powodów i uargumentowanie.

Obrazek