• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#191966  autor: prezeswk
 12 cze 2007, 08:08
D@rio pisze:sabled, jest antena. Ale to jest zazwyczaj do zastosowania w kartach PMCIA. Jednak 9dBm to wcale nie jest taki duży zysk...

Aha - zestaw samochodowy to nie jest.
Dziś mamy takja sytuację, że zasięg do voice w zasadze jest, z danymi jest gorzej, zwlaszcza, gdy mamy neta komórkowego, laptopa z pcmcia umieszczonego w srodku pokoju i antenke z modemu pcmcia najczesciej zaslaniamy reką. Stad zalecane jest, żeby do takich kart pcmcia dołaczać cos zewnetrzego (czyli własnie antene), co poprawi sygnał, ale tez spowoduje, że nadajnik modemu będzie pracować z mniejsza moca - chodzi wlasnie o SAR i komfort pracy takiej transmisji danych. Czesto tez trzeba anteną "wymusic" stacje bazową, zwlaszcza, gdy ciągłe handovery są miedzy stacjami z ktorych tylko jedna ma EDGE, a pozostałe GPRSa.
Swego czasu, w roku 1998 kiedy zaczynałem swoja przygodę z siecią Era GSM i moim pierwszym telefonem byl Alcatel OTC, bylo wiele miejsc w Polsce, gdzie były dosłownie szczątki zasięgu gsm, a szans na tel stacjoinarny zadnych. W takim przypadku idealnie sprawdzały sie zewnętrzne Yagi (takie w pierwszej fotce D@rio) montowane na strychach, dachach, balkonach, które "zasilaly" Nokie 5110, czy pierwsze Siemensy S6, S8, Motorole albo Alcetele. Zresztą wtedy prawie kazdy aparat gsm miał konektor do podłączenia anteny zewnetrznej, dzis to rzadkosc, ew stosuje sie "konektory" indukcyjne.
Wracając do moich początków przygody z gsm... pamietam praktyki studenckie w 199 roku realizowane w bylym wojewodztwie gorzowskim, kolo miejscowości Bledzew. Totalna dziura jesli chodzi o zasieg gsm (w tamtych czasach). Ludzi ratowaly wlasnie yagi, a mnie wyjscie na dach dwupietrowego budynku. W tamtych czasach moj Alacetel z wyciagana antenka przebijal w zasiegu Motorole, Siemensy i nawet kultowa 5110. Przy czym w powietrzu bylo znacznie mniej zaklocen (nie stosowano np wi-fi), a stacje bazowe gsm bylo inaczej skonfigurowane - znacznie mniej handoverow (bo bylo mniej stacji).

#192241  autor: user_delete9
 13 cze 2007, 08:24
A ja mam male pytanie w zwiazku z antenami zewnetrznymi. Chcialbym taka kupic (3dB+konektor) do nokii 6150 tylko po to zeby mi cale promieniowanie nie szlo w glowe przy dlugich rozmowach. Czy jak bede mial podlaczone przez ta antene zewnetrzna to czy telefon bedzie nadawal tylko przez nia?

#192392  autor: prezeswk
 13 cze 2007, 19:18
paszczor pisze:A ja mam male pytanie w zwiazku z antenami zewnetrznymi. Chcialbym taka kupic (3dB+konektor) do nokii 6150 tylko po to zeby mi cale promieniowanie nie szlo w glowe przy dlugich rozmowach. Czy jak bede mial podlaczone przez ta antene zewnetrzna to czy telefon bedzie nadawal tylko przez nia?
Gniazdo anteny zewnetrznej i antena w telefonie sa prawdopodobnie zrownoleglone, byc moze jest jakies trafo lub filtr RLC oddzielajacy antene telefonu od konektora i oczywiscie od koncowki mocy (chodzi o dopasowanie anten). W kazdym razie moim zdaniem po podlaczeniu anteny wieksza czesc energii jednak wyjdzie w kabel i do anteny zewnetrznej, ale jaka to czesc to nie wiem.

#194762  autor: Darecky
 20 cze 2007, 22:19
Sabled: Takie anteny są najlepsze do modemów GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA...
no chyba że kupić konektor uniwersalny i do tego kupić taka antenkę np. dokólną to byłoby już coś... koszt około 100-130zł

Obrazek
McDonald's Kupony na Androida!!

#194763  autor: sabled
 20 cze 2007, 22:26
d@arQ, no i? Wiem do czego to służy... Pytanie było jak poprawić sygnał GSM i to jest jeden ze sposobów. Sorry ale teraz potraktowaliście mnie jak laika, a ja tylko wytkąłem czyjeś niedopatrzenie (nie przez błąd)...

\|/ Pokój d@arQ
Ostatnio zmieniony 20 cze 2007, 22:42 przez sabled, łącznie zmieniany 1 raz.

#194768  autor: Darecky
 20 cze 2007, 22:33
Wcale nie to było moim założeniem, wiec jeśli poczułes sie urazony to przepraszam...
chciałem po prostu uzupełnić Twoja wypowiedź i tyle, bo nie każdy inny użytkownik forum o tym wie... i jeszcze raz sory

Obrazek
McDonald's Kupony na Androida!!

#197756  autor: daniel93
 30 cze 2007, 23:36
Mam problemy z zasięgiem w Play i mam pytanie czy ten konektor uniwersalny pasuje do każdego modelu telefonu? Mam LG KU311 i nie ma on wyjścia na antenę zewnętrzną ;/

I czy ten konektor to jakoś się trzyma telefonu? :)

Polska Robotyka Amatorska

#197773  autor: D@rio
 01 lip 2007, 00:50
daniel93 pisze:I czy ten konektor to jakoś się trzyma telefonu?
często, tylko wirtualnie (radiowo) ;)

Obrazek

#199021  autor: daniel93
 04 lip 2007, 15:29
Może ktoś powiedzieć czy te konektory uniwersalne są rzeczywiście skuteczne?

Polska Robotyka Amatorska

#220140  autor: wikik
 09 wrz 2007, 23:10
A ja mam podobną, ale troszkę inną sprawę.
Mam zasięg na zewnątrz budynku (max - niezależnie od sieci), ale w momencie wejścia do domu sygnał całkowicie ginie (też niezależnie od sieci).
Szczątkowy sygnał jest tuz przy oknie.
Mniemam, że dom jest tak szczelny (bardzo grube ściany) iż sygnał nie przechodzi.
Czy jest sposób aby "przenieść" sygnał z zewnątrz do wewnątrz domu?
Jaki byłby tego koszt i czy dałoby się aby sygnał był w całym domu (niezależnie od piętra, pokoju)?

#220194  autor: 121167
 10 wrz 2007, 13:22
wikik pisze:A ja mam podobną, ale troszkę inną sprawę.
Mam zasięg na zewnątrz budynku (max - niezależnie od sieci), ale w momencie wejścia do domu sygnał całkowicie ginie (też niezależnie od sieci).
Szczątkowy sygnał jest tuz przy oknie.
Mniemam, że dom jest tak szczelny (bardzo grube ściany) iż sygnał nie przechodzi.
Czy jest sposób aby "przenieść" sygnał z zewnątrz do wewnątrz domu?
Jaki byłby tego koszt i czy dałoby się aby sygnał był w całym domu (niezależnie od piętra, pokoju)?
2440 zl - popatrz na allegro
nazywa sie to Repeater GSM