• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #191360  autor: elkanguro
 10 cze 2007, 14:57
Czy majac łącze ADSL i majac na kompie jakiegos syfa Dialera to moze on nabic rachunek telefoniczny?

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
--------------------------------------------
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#191363  autor: przemek910
 10 cze 2007, 15:04
Nie.. przecież nie łączy się on przez modem - numer dostępowy.

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#191389  autor: Vieslav
 10 cze 2007, 16:13
Dialer działa na zasadzie, że zmienia ci numer dostępowy do internetu i dzięki temu nabija większy rachunek. ADSL to całkiem inna impreza. Nie ma nic wspólnego z z rozmową telefoniczną (działa na wyższych częstotliwościach), przy łączeniu nie podajesz numeru więc dialer nic tu zdziałać nie może.

#191566  autor: pyp
 11 cze 2007, 00:28
elkanguro pisze:Czy majac łącze ADSL i majac na kompie jakiegos syfa Dialera to moze on nabic rachunek telefoniczny?
Dialery czatuja tylko na użytkowników dostępu wdzwanianego czyli tam gdzie się wybiera numery rozpoczynajace się na 020 ... Jezeli masz Neo lub inne łacze ADSL, DSL to nie masz sie czego obawiać

Pozdrawiam - pYp

#191571  autor: D@rio
 11 cze 2007, 00:35
pyp pisze:Dialery czatuja tylko na użytkowników dostępu wdzwanianego czyli tam gdzie się wybiera numery rozpoczynajace się na 020 ...
nie prawda. Bo 020 nie jest regułą. Internet możesz mieć nawet pod 0800 albo pod numerem komórkowym (np. tunelowanie połączeń, dial-up czy VPN) Swoją drogą, u Nas jest taki dostawca co świadczy usługę wdzwanianego internetu pod nornalnym, numerem stacjonarnym :-)

Obrazek

#191578  autor: pyp
 11 cze 2007, 00:43
D@rio pisze:Internet możesz mieć nawet pod 0800 albo pod numerem komórkowym (np. tunelowanie połączeń, dial-up czy VPN) Swoją drogą
A to tego nie wiedziałem... Wielm tylko że np. net też mozna uzyskać pod numerem 0700 bo taki numer jest podawany poprzez dialer...
D@rio pisze: Nas jest taki dostawca co świadczy usługę wdzwanianego internetu pod nornalnym, numerem stacjonarnym
A możesz cos przyblizyć info ?? Mam DWIW więc od czasu do czasu mógłym w swoim innym miejscu zamieszkania skorzystać !!

Pozdrawiam - pYp

#191581  autor: D@rio
 11 cze 2007, 00:48
pyp pisze:A to tego nie wiedziałem... Wielm tylko że np. net też mozna uzyskać pod numerem 0700 bo taki numer jest podawany poprzez dialer...
heh, a jak się dzwoni na wyspy Bora Bora to już nie? :-) (tak właśnie działąją dialery m. in) .
pyp pisze:A możesz cos przyblizyć info ?? Mam DWIW więc od czasu do czasu mógłym w swoim innym miejscu zamieszkania skorzystać !!
u mnie coś takiego, oferowała regionalna firma, "LubMAN" oraz Telekomunikacja Kolejowa. Nie wiem czy to do dzisiaj istnieje. Było to w czasach, kiedy ja jeszcze miałem modem...więc, parę latek temu. :-)

Obrazek

#191591  autor: pyp
 11 cze 2007, 01:04
D@rio pisze:heh, a jak się dzwoni na wyspy Bora Bora to już nie
No o tym nie wspomniałem... MNiałem kiedys podobną sytuację w Plusie jak podpisałem umowe, dzień po podpisaniu weszłem sobie w GPRS i nie sprawdziłem numeru pod który się łaczy z netem... a jak sie puzniej okazało na rachunku łączyłem się chyba z 5 minut na Vodafona w UK. Ależ sie wkurzyłem. A puzniej się dziwiłem czemu na noweym telefonie były wprowadzone takie ustawienia a był to Siemens c55 :-) moja pierwsza słuchawka :D (tak poza tematem)
D@rio pisze:"LubMAN" oraz Telekomunikacja Kolejowa. Nie wiem czy to do dzisiaj istnieje.
LubMAN to pewnie siec regionalna, a TK to ogólnopolska ? Więc jak by to uistniało to mógłbym za free surfować w necie w planie DWIW ?

Pozdrawiam - pYp

#191600  autor: D@rio
 11 cze 2007, 01:42
pyp pisze:dzień po podpisaniu weszłem sobie w GPRS i nie sprawdziłem numeru pod który się łaczy z netem... a jak sie puzniej okazało na rachunku łączyłem się chyba z 5 minut na Vodafona w UK.
przeczysz sam sobie, bo GPRS się nie łączy z żadnym numerem. To zupełnie inna technologia, nie mająca nic wspólnego z dial-up'em.
pyp pisze:LubMAN to pewnie siec regionalna
to regionalny provider.
pyp pisze: a TK to ogólnopolska ?
no nie mów że nie znasz TKTelekom...
pyp pisze:Więc jak by to uistniało to mógłbym za free surfować w necie w planie DWIW ?
w TP? nie. Bo DWiW TP są tylko do wykorzystania w ramach sieci TP.

Obrazek

#191632  autor: pyp
 11 cze 2007, 11:48
D@rio pisze:przeczysz sam sobie, bo GPRS się nie łączy z żadnym numerem. To zupełnie inna technologia, nie mająca nic wspólnego z dial-up'em.
D@rio masz racje, kompletnie zle się wyraziłem, chodziło mi o to że za te 5 minut siedzenia w necie sciagneło mi kilkakrotnie więcej niż powinno. Miałem żle skonfigurowane połączenie. Ale wierz mi że tego nie zmyslam !!
D@rio pisze:no nie mów że nie znasz TKTelekom...
No znam, jak to oni startowali w przetargach na GSM i woguel, ele w swoejej miejscowości nigdy się nie spotkałem z ich usługami. Wogule nie małem z nimi stycznośći. Można powiedzieć że jest to taki operator cichy, który zabradzo nie daje poznać że jest obecny na rynku.
D@rio pisze:w TP? nie
Ja posiadam TP ( plan 60 minut za darmo) + Tele 2 DWIW, więc moge do wszystkich opów dzwonic za free (oprócz komórek)

Pozdrawiam - pYp

#191688  autor: D@rio
 11 cze 2007, 14:49
pyp pisze:D@rio masz racje, kompletnie zle się wyraziłem, chodziło mi o to że za te 5 minut siedzenia w necie sciagneło mi kilkakrotnie więcej niż powinno. Miałem żle skonfigurowane połączenie. Ale wierz mi że tego nie zmyslam !!
ciekawe, że Ci się w ogóle połączyło... może to było jednak połączenie dial-up? ;)
pyp pisze:Można powiedzieć że jest to taki operator cichy, który zabradzo nie daje poznać że jest obecny na rynku.
czy ja wiem, czy cichy. Kto chce ich znać, to zna. Mieli parę wpadek w swojej przeszłości ale ogólnie są OK :-) . Także pod względem technologiczne.

Obrazek

#191810  autor: Vieslav
 11 cze 2007, 21:09
a posiadam TP ( plan 60 minut za darmo) + Tele 2 DWIW, więc moge do wszystkich opów dzwonic za free (oprócz komórek)
Z tego 60 minut za darmo połączenia modemowe również liczone są z puli darmowych minut czyli możesz mieć 60 minut za darmo neta dial-up, oczywiście jeśli nie będziesz nigdzie dzwonił cały miesiąc. W Tele2 wydaje mi się, że również pobierają za połaczenia dial-up z puli darmowych minut z abonamentu (chyba jest 1000 minut o ile się nie myle). Radzę sprawdzić bo Tele2 to całkiem inna impreza, w planie zawsze za darmo tak właśnie jest a w TP chyba nie, a na pewno nie w DWiW. A jest jeszcze jeden sposób na darmowy net. Jeśli ktoś ma neostrade lub inne stałe łącze a ty DWiW to dzwonisz do niego, on odbiera na modemie rozmowę i udostępnia ci net. Prędkość oczywiście bardzo mała, ale zawsze coś... (polecam dla tych, co mają DWiW w TP, bo w Tele2 jest limit 1000 minut i taniej wyjdzie pakiet 20 godzin poł. przez modem od TP).

#191936  autor: pyp
 12 cze 2007, 00:02
Mulder pisze:Z tego 60 minut za darmo połączenia modemowe również liczone są z puli darmowych minut czyli możesz mieć 60 minut za darmo neta dial-up, oczywiście jeśli nie będziesz nigdzie dzwonił cały miesiąc.
To wąłsnie wiem i ostatnio się na tym przejechałem, siedziałem chyba około godziny na necie, bo myslalem że normalnie płace a tu mi schodziło z pakietu.
Mulder pisze: Tele2 wydaje mi się, że również pobierają za połaczenia dial-up z puli darmowych minut z abonamentu (chyba jest 1000 minut o ile się nie myle).
Tak sprawdzałem... To jest pula 1000 minut na połaczenia miedzymiastowe i strefowe, za połaczenia dial-up się płaci osobno.
Mulder pisze: jest jeszcze jeden sposób na darmowy net. Jeśli ktoś ma neostrade lub inne stałe łącze a ty DWiW to dzwonisz do niego, on odbiera na modemie rozmowę i udostępnia ci net. Prędkość oczywiście bardzo mała, ale zawsze coś...
A o tym ja nie miałem pojęcia... Ale jak to ja mam niby wykonać zadzwonić np. na liveboxa ? Ale jak i z czego ?

Pozdrawiam - pYp

#192112  autor: Vieslav
 12 cze 2007, 18:37
Ale jak to ja mam niby wykonać zadzwonić np. na liveboxa ? Ale jak i z czego ?
Nie zadzwonić na liveboxa tylko: ktoś ma neta stałego i modem dial-up w kompie. Podpina kabelek telefoniczny do modemu, konfiguruje odbieranie połączeń. Ty masz w kompie modem dial-up, dzwonisz do niego na numer stacjonarny, logujesz się na jego kompie, on udostępnia ci neta i tyle (kompy widzą się jakby w lanie były).

#192701  autor: pyp
 14 cze 2007, 21:05
Mulder aha no to wsdzystko juz kumam... O tym to nie wiedzialem, ale ciekawa opcja, zawsze cos to da... :D

Pozdrawiam - pYp