• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #190688  autor: GSM_Maniak
 08 cze 2007, 20:35
Ostatnio przeglądałem BIP mojego miasta i natknołem się na ciekawe informacje:
Instalacja anten sektorowych i radioliniowej Kędzierzyn:

Nazwa przedsięwzięcia:

Instalacja anten sektorowych i radioliniowej na istniejącej stacji bazowej telefonii
komórkowej 5015 Kędzierzyn II zlokalizowanej na kominie stalowym

Lokalizacja przedsięwzięcia:
Kędzierzyn – Koźle
ul. Bema 11
dz. nr 863/26, obręb Kędzierzyn

Inwestor:
PTK Centertel Sp. z o.o.
ul. Skierniewicka 10a
01 – 230 Warszawa
Mieszkam bardzo niedaleko tego BTSa i jestem w nim bardzo często zalogowany i mam pytanie czy może będą montować anteny 3G?

Bo są tam anteny 900MHz i 1800 MHz i jest równiez EDGE.

Więc po co jeszcze montować jakieś anteny na GSM.

Jeżeli by była to jakaś modernizacja to by napisali.

Dokładnie taka sama inwestycja jest na BTSie niedaleko Kędzierzyna, ale na wiosce chyba nie będa montowac UMTSu, hmm

#190740  autor: Vieslav
 08 cze 2007, 22:19
Szczerze mówiąc ciężko powiedzieć. W Lublinie nie chcą zamontować to co dopiero o jakiejś wiosce mówić. A kłopoty z zasięgiem 2G mają w Warszawie.

#190759  autor: GSM_Maniak
 08 cze 2007, 22:41
Kędzierzyn-Koźle jest drugim największym miastem po Opolu w woj.Opolskim, więc może najpierw instalują 3G w największych miastach. W Opolu 5 BTSów będzie miało UMTS lub już ma, więc może czas na inne miasta w województwie :)

#190804  autor: pyp
 08 cze 2007, 23:55
GSM_Maniak pisze:Mieszkam bardzo niedaleko tego BTSa i jestem w nim bardzo często zalogowany i mam pytanie czy może będą montować anteny 3G?
Ja mysle ze jest to tylko montowanie nowych nadajników żeby jeszcze polepszyć zasieg lub wprowadzić lepsze pokrycie EDGE. A tak wogule tio ta miejscowośc ma 60 tys ludności więc... no niew iem bardzo trudno powiedzieć. Jakis czas temu było coś że własnie opy się biora za miejscowości powyzej 50 tys mieszkanców. Więc kto wie ;-)

Pozdrawiam - pYp

#190872  autor: GSM_Maniak
 09 cze 2007, 09:40
Fajnie by było, jakby to był UMTS :) Era w Nysie też woj.Opolskie, stara się o pozwolenia na UMTS i również w Kędzierzynie chciała modernizować 3 BTSy, ale na dwóch dostała decyzje odmowną. Od Gliwic gdzie jest już 3G do Kędzierzyna jest 45 km, a miejscowość obok Kędzierzyna gdzie też bedą montować nowe anteny dzieli od Gliwic ok. 35 km może bedą robić 3G w strone Gliwic.

#190922  autor: pyp
 09 cze 2007, 12:22
GSM_Maniak pisze:Fajnie by było, jakby to był UMTS
Zobaczymy co czas pokaże, miejmy nadzieje że to będzie UMTS.

Pozdrawiam - pYp
 #190934  autor: prezeswk
 09 cze 2007, 12:38
GSM_Maniak pisze:Ostatnio przeglądałem BIP mojego miasta i natknołem się na ciekawe informacje:
Mieszkam bardzo niedaleko tego BTSa i jestem w nim bardzo często zalogowany i mam pytanie czy może będą montować anteny 3G?

Bo są tam anteny 900MHz i 1800 MHz i jest równiez EDGE.

Więc po co jeszcze montować jakieś anteny na GSM.

Jeżeli by była to jakaś modernizacja to by napisali.

Dokładnie taka sama inwestycja jest na BTSie niedaleko Kędzierzyna, ale na wiosce chyba nie będa montowac UMTSu, hmm

Przegladajac BIPy widze, ze opy nawet w dziurach wpisuja we wnioski mozliwosc rozbudowy instalacji o 3G. Po prostu jesli taki wniosek przejdzie, to maja prawo na danym obiekcie postawic 3G. A lepiej miec pozwolenie na rozbudowe niz go nie miec. Data realizacji to inna sprawa (o ile wniosek czegostzn daty nie narzuca). Nigdy nie wiadomo, czy nie zmieni sie jakis VIP i bedzie chcial miec u mamusi na wsi 3G, zeby VC prowadzic. Poza tym jest wiele miejsc u nas w kraju, gdzie jedynym dostepem do netu jest internet komorkowy. Wiec jesli jest obiekt, po ktorym widac, ze jest "uzywany internetowo", to warto na nim postawic EDGE i dalej UMTS z HSDPA. Na pewno te miejscowosci wypoczynkowe, biznesowe, czyli wszedzie tam, gdzie duzo ludzi sie przewija beda na celowniku poprawy uslug, czyli wdrazania 3G z HSDPA, nie wspominajac o EDGE.

#190938  autor: pyp
 09 cze 2007, 12:44
No tak to przeczytałem i zgadzam się z tym. Jest to bardzo dobre rozumowanie operatorów. Np. urząd miasta mysli że będzie miało 3G a tu nic nie bedzie, tylko dopiro wtedy kiedy bedzie cos się działo to to uruchomia.

Pozdrawiam - pYp

#191224  autor: GSM_Maniak
 10 cze 2007, 09:34
No nic pozostaje czekać na pozytywną decyzje na instalacje tych anten :D Mam nadzieje, że będzie to pozytywna decyzja :) Myśle, że tak za 2 miesiące powinno się wszystko wyjaśnić, czy to jest UMTS :)

#191529  autor: Pawrzes
 10 cze 2007, 23:25
GSM_Maniak pisze:tak za 2 miesiące powinno się wszystko wyjaśnić

Zbyt optymistycznie myślisz ;) Prawomocna zgoda wydana po 4 miesiącach od wniosku to jest rekord szybkości :evil:

Pozdrawiam

#191608  autor: GSM_Maniak
 11 cze 2007, 08:10
Aż tak długo :shock: To nie dziwie się, że UMTS w Polsce rozwija się tak wolno. A jak jeszcze ktoś oprotestuje budowe to może budowa opóźnić się nawet o rok :?

#191662  autor: Pawrzes
 11 cze 2007, 13:45
GSM_Maniak pisze:Aż tak długo :shock: To nie dziwie się, że UMTS w Polsce rozwija się tak wolno. A jak jeszcze ktoś oprotestuje budowe to może budowa opóźnić się nawet o rok :?

Najczęściej operatorzy dostają zgodę po około roku czasu i to nawet jak nikt nie zaprotestuje... Nie rzadko ciągnie się to przez parę lat... A jak mieszkańcy nie mają nic przeciwko to pojawiają się i protestują pseudo ekologiczne organizacje które oczekują na łapówkę... Nawet jak uda im się wybudować stację to potem muszą czekać na łaskę urzędasów aż pozwolą na użytkowanie obiektu... A do tego dochodzą gminy które zakazały tego typu inwestycji na swoim terenie lub możliwości rozbudowy... Do tego znacznie surowsze normy jakie musi spełnić BTS niż w państwach zachodnich...
:x

Pozdrawiam

#191867  autor: GSM_Maniak
 11 cze 2007, 22:36
Dzisiaj wpłynoł następny wniosek o instalacje anten na kolejnym BTSie w Kędzierzynie-Koźlu. Na 3 z 6 BTSów bedą instalować jakieś nowe anteny i radiolinie. Pewnie niedługo wpłyną następne wnioski :D Szkoda, że tak długo będzie trzeba czekać na decyzje urzedu ;/

#191924  autor: pyp
 11 cze 2007, 23:39
GSM_Maniak pisze:Szkoda, że tak długo będzie trzeba czekać na decyzje urzedu ;/
A własnie ktoś wie czemu to tak wszystko długo trwa ? Jest to specjalne opzunianie żeby uniemozliwić rozwijanie sieci telekomom ? Bo ja tego nie rozumiem, to jest tylko wydać decyzję. A co jest wtedy kiedy po roku czasuu Era dostaje negatywną odpowiedz ??

Pozdrawiam - pYp

#192296  autor: D@rio
 13 cze 2007, 14:06
pyp pisze:Bo ja tego nie rozumiem, to jest tylko wydać decyzję.
taa...w Twoim rozumowaniu.

To jest masa analiz, ekspertyz środowiskowych i tak dalej, i tak dalej...

Obrazek

#192694  autor: pyp
 14 cze 2007, 20:52
D@rio pisze:To jest masa analiz, ekspertyz środowiskowych i tak dalej, i tak dalej...
No wierzee ale rok czasu to jest mnostwo czasu, To jest az 365 dni...

Pozdrawiam - pYp

#215614  autor: widex
 25 sie 2007, 12:54
Napisałem mejla do wszystkich czterech operatorów i otrzymałem odpowiedź. UMTS w moim mieście planowany jest:
Plus - 2008 rok
Orange- "po pojawieniu się w Toruniu, czyli ma pojawić się w Toruniu nie długo"
Play- ok. 2009 roku
Era - nie planują

Mieszkam w 30 tysięcznej miescowości, no i niestety w kujawsko-pomorskim to jest piąta miejscowośc pod względem ludności:)

#215632  autor: elrond
 25 sie 2007, 13:27
Ja dowiedziałem się w BOK Plusa, że w mojej 50 tyś miejscowosci UMTS będzie od początku 2008r. Już w maju pisali w BIPie że dostali pozwolenie.

widex, skoro mają plany co do 30tys miejscowosci jest chyba nieźle :wink:

#215648  autor: widex
 25 sie 2007, 14:14
Hmm, właśnie mnie Plus tak bardzo pocieszył z tym:)

Znając życie, przyjmijmy Plus i Orange mieliby UMTS w takiej 30-tysięcznej miejscowości to Era na pewno nie darowałaby klientów konkurencji.

Co do planowania, to rzeczywiście jest pocieszenie, że to takich mniejszych miejscowości są już plany. To dobrze...

Tym bardziej, ze pobudowano jakiś przekaźnik na zachód od Centrum miasta, stoi na polu, i widać go prawie z każdego miejsca tego osiedla, nawet kilka km na wsi, widać ten przekaźnik, jest oświetlony na czerwono.... ale jakoś 3G, ani widu, ani słychu....

Co do protestów to były, ale maszt znajduje się 12 czy 14 m od zabudowania;D czy jakoś tak, a właściciel pola, nie zamierza rezygnować z masztu :) więc... stoi...

#225576  autor: dt
 06 paź 2007, 01:01
Plus - 2008 rok
Orange- "po pojawieniu się w Toruniu, czyli ma pojawić się w Toruniu nie długo"
Play- ok. 2009 roku
Era - nie planują

Mieszkam w 30 tysięcznej miescowości, no i niestety w kujawsko-pomorskim to jest piąta miejscowośc pod względem ludności:)
To ktore miasto w naszym wojewodztwie jest 5-te?Pierwsza piatka to: Bydzia, Torun, Wloclawek, Grudziadz, Inowroclaw i w kazdym jest UMTS/HSDPA Plusa :)

[ Dodano: 2007-10-06, 01:05 ]
Widex to mowimy o Brodnicy czy Swieciu ? Powiedz gdzie Plus ma w planach kolejne stacje 3G. Swoja droga to nawet tego sporo w naszym wojewodztwie - zarowno UMTSu jak i EDGE :)