sq3cps pisze:Od dłuższego czasu technika wojskowa pozwala "podglądać" nawet zawartość ekranu monitorów komputerowych (tzw. elektromagnetyczny podsłuch), więc w przypadku telefonów komórkowych możliwość "przełączenia" ich w tryb podsłuchu wydaje się niemal oczywista opcją. W praktyce nie spotkałem się jeszcze z takimi przypadkami, natomiast podejrzewam, że jeśli uśpiony aparat telefoniczny zostałby zdalnie wprowadzony w tryb podsłuchu, to w pobliskim urządzeniu audio powinno się usłyszeć charakterystyczne "koniki".
Dokladnie musze napisac to samo. Z tym ze ja nie natrafilem na zadne potwierdzenie (poza teoriami spiskowymi), aby taki tryb podsluchu byl standardowa opcja. Gdyby byl to mysle ze bylby czesciej stosowany, a tym samym cos by o tym wycieklo.
Natomiast bardziej realne jest, aby w taka funkcje byly wyposazone jakiej konkretne egzemplarze, wykorzystywane do konkretnych akcji przez tzw. bardzo tajne sluzby

.
dechomenon pisze:wiem, ze symbian są takie aplikacje, jeśli ktoś włoży inną karte sim...to wtedy telefon nam wyśle informacje(na numer jaki podaliśmy w programi w przypadku zmiany karty sim) o gdzie on się znajduje czyt. w zasięgu jakiego BTS-a jest !
ale to jakby jest inna sprawa. Wczesniej mowa byla o ukrytej funkcji wbudowanej w telefonu, a to o czym piszesz to dodatkowe oprogramowanie. W nowszych telefonach samsunga tez jest opcja "mobile tracker". Aplikacja wysyla SMS-a z informacja o lokalizacji telefonu i chyba z nr nowej karty, na ustalony wczesniej numer.
Do tego tez gdzies trafilem na opis jakies softu do zainstalowania na symbiana, ktory niby potrafi odebrac polaczenia od zdefiniowanego numeru nie informujac o tym posiadacz .. i jakies inne jeszcze rzeczy.
Co do wspomnianego artykuly w Twojej komorce, to zapewne takie skanery GSM sa, ale to juz raczej zabawa dla tajny sluzb. Jak wiadomo 007 ma rozne cuda.