• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#184832  autor: D@rio
 19 maja 2007, 17:56
kin pisze:Mogłbyś wskazać taki cennik, w którym jest napisane, iż aktywacja kosztowała by 99zł?
nie zamierzam Ci nic wskazywać tylko zachęce do myślenia...

W zacytowanym przez Ciebie fragmencie/cytacie pisze jasno:
9. [...]Wysokość opłaty za przyłączenie do sieci jest zgodna z Cennikiem usług, na który klient przenosi swój numer telefonu, bądź załącznikiem cenowym właściwym dla wskazanego w Umowie planu taryfowego.
a właściwym załącznikiem do promocji "Internet w telefonie" jest cennik taryf ENK. Jasne...

Obrazek

#184845  autor: yagi
 19 maja 2007, 19:31
1. Ponizej 3 miesiecy migracja TT->abo to 49 zl.
2. Oferta 'powitanie' jest nie tylko dla przenoszacych numer ale tez dla nowych klientow ktorzy rezygnuja bez przenoszenia... Praktyka to wykazuje...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#184847  autor: przemek910
 19 maja 2007, 19:45
D@rio pisze:kin napisał/a:
Mogłbyś wskazać taki cennik, w którym jest napisane, iż aktywacja kosztowała by 99zł?

nie zamierzam Ci nic wskazywać tylko zachęce do myślenia...

W zacytowanym przez Ciebie fragmencie/cytacie pisze jasno:
Cytat:
9. [...]Wysokość opłaty za przyłączenie do sieci jest zgodna z Cennikiem usług, na który klient przenosi swój numer telefonu, bądź załącznikiem cenowym właściwym dla wskazanego w Umowie planu taryfowego.

a właściwym załącznikiem do promocji "Internet w telefonie" jest cennik taryf ENK. Jasne...
Dobra zanalazłem sobie punkt:
3. Promocyjna cena przyłączenia do sieci (aktywacji) dotyczy tylko niniejszej oferty promocyjnej i obowiązuje pod warunkiem zawarcia z PTC Umowy o Świadczenie Usług Telekomunikacyjnych na czas oznaczony. Cena przyłączenia do sieci w sytuacjach nieobjętych niniejszą ofertą promocyjną wynosi 99 zł z VAT (81,15 zł netto).
Tylko w dalszym ciągu nie rozumiem, czemu Kazimierza miałaby niedotyczyć promocyjna cena przyłączenia do sieci? :wink:

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#184851  autor: D@rio
 19 maja 2007, 19:55
no widzisz jak pięknie...

Obrazek

#184999  autor: przemek910
 20 maja 2007, 14:45
kin pisze:Równocześnie piszę do BOA, zobaczymy co odpowiedzą...
I odpowiedzieli:

Mój mail
Witam.

Noszę się z zamiarem przeniesienia numeru z oferty prepaid - TakTak do ofert postpaid - Era, "Internet w telefonie".
Zamierzam wybrać zestaw "Internet w telefonie" za 35 złotych. W związku z tym ile kosztowałaby mnie opłata aktywacyjna karty SIM i przeniesnie numeru do systemu postpaid?
Zestaw TakTak mam od miesiąca i został już aktywowany.

Pozdrawiam.
Podpis
Odpowiedz:
Witam

Informuję, że opłata aktywacyjna wynika z warunków danej oferty promocyjnej, w przypadku wymienionej przez Pana oferty opłata aktywacyjna wynosi 49 zł z VAT (40,16 zł netto).

W chwili obecnej opłata za przeniesienie numeru z systemu Tak Tak w sieci Era do usługi abonamentowej wynosi 1 zł z VAT (0,82 zł netto) i naliczana jest na pierwszej fakturze.

Stosowne informacje są przedstawione na stronie www.era.pl ( bezpośredni link: http://www.era.pl/pl/indywidualni/moje_ ... abonamentu).

z pozdrowieniami

Podpis
konsultant ds. korespondencji
Internetowe Biuro Obsługi Abonenta sieci Era
[email protected]
http://www.era.pl
Czyli jednak 49zł, a nie 99 zł ;)
Ostatnio zmieniony 20 maja 2007, 14:50 przez przemek910, łącznie zmieniany 1 raz.

#185000  autor: D@rio
 20 maja 2007, 14:48
zaraz sam napiszę do BOA. To albo niech zmienią zapis w regulaminie na stosownie wyjaśniający albo coś tu nie gra...

bo jeśli Oni twierdzą tak jak twierdzą, to zapis powinien być zmodyfikowany a miamowicie słowo "cennikiem usług" zastapione słowem "regulaminem promocji". I wtedy by grało...albo BOA nie umie interpretować zapisów albo to ja jestem "inny" :|

Obrazek

#185027  autor: mayapur
 20 maja 2007, 17:32
D@rio pisze:zaraz sam napiszę do BOA. To albo niech zmienią zapis w regulaminie na stosownie wyjaśniający albo coś tu nie gra...

bo jeśli Oni twierdzą tak jak twierdzą, to zapis powinien być zmodyfikowany a miamowicie słowo "cennikiem usług" zastapione słowem "regulaminem promocji". I wtedy by grało...albo BOA nie umie interpretować zapisów albo to ja jestem "inny" :|
Zgadzam się z Tobą D@ario gdybym rozpatrywal tą sprawę to również zgodnie z regulaminem napisałby 99zł (gdy numer w TT jest krócej niez 3 m-ce)...ciekawi mnie jaką dostaniesz odp. na maila... a tak przy okazji to sam w środę to dodatkowo zweryfikuję.
pozdr

http://youtube.com/watch?v=qDdvUgsN958

#185039  autor: D@rio
 20 maja 2007, 18:27
mayapur, no właśnie. Dlatego, osobiście w tej sprawie będę interweniował. Jak tylko się coś dowiem - napiszę.

Obrazek

#185250  autor: mayapur
 21 maja 2007, 13:40
tak międzyczasie dorzucam zapisy z Regulaminu przeniesienia z TT do Abo. i jeden pkt. z regulaminu bieżacej promocji, w temacie opłaty za przylaczenie.
Z regulaminu przeniesianie a z T tdo abo.

Przy migracji numeru, który w systemie Tak Tak ma staż krótszy niz 3 miesiące,
licząc od pierwszego wykonanego połączenia, operator nalicza opłatę za
przyłączenie do sieci. Wysokość opłaty za przyłączenie do sieci jest zgodna
z Cennikiem usług, na który klient przenosi swój numer telefonu, bądź
załącznikiem cenowym właściwym dla wskazanego w Umowie planu
taryfowego. Opłata za przyłączenie do sieci jest naliczana na pierwszej fakturze
Z regulaminu promocji

Promocyjna cena przyłączenia do sieci (aktywacji) dotyczy tylko niniejszej oferty promocyjnej i obowiązuje pod warunkiem zawarcia z PTC Umowy o Świadczenie Usług Telekomunikacyjnych na czas oznaczony. Cena przyłączenia do sieci w sytuacjach nieobjętych niniejszą ofertą promocyjną wynosi 99 zł z VAT (81,15 zł netto).
wobec powyższego dla mnie jasna sprawa, że jesli TT jest krócej niż 3 m-ce od first call-a, to płaci aktywacje zgodna z taryfa abonamentowa na która "przechodzi" i jest to opłata 99 brutto. Dodatkowo nie ma zadnej informacji w regulminie migracji TT do Abo. o cenie aktywacji Promocyjnej (jest zapis Zgodna z cennikiem usług).

Ciekawe jakie D@ario otrzymasz info po mailu z BOA.

http://youtube.com/watch?v=qDdvUgsN958

#185397  autor: boczi
 21 maja 2007, 20:20
Pytałeś o migrację z POP-a do abo Era. Zwykle trwa to tydzień - dwa, płacisz 61zł Orendżowi za przeniesienie numeru (pieniądze są pobierane z Twojego konta POP).

#186013  autor: Kazimierz55
 24 maja 2007, 14:49
Witam ponownie,
mógłby ktoś mi przybliżyć dokładniej przejście z Orange Go (lub POP, chyba wszystko jedno?)??
Co należy zrobić??

Czy wystarczy, że kupie nowy starter w punkcie Orange lub na Orange.pl (za 0 zł) doładuje go kwotą 61zł, zarejestruje (?) i co dalej?
Czy potrzebny jest jakiś staż w Orange?
Jak doładować konto kwotą 61zł (bo nie chce wydawać 100zł).
Ile to wszystko będzię trwało?
Czy to prawda, że przy przeniesieniu numeru aktywacja w "Internet w telefonie" wynosi 1zł??

#186240  autor: szejkspir
 25 maja 2007, 13:53
Kazimierz55 pisze:Czy to prawda, że przy przeniesieniu numeru aktywacja w "Internet w telefonie" wynosi 1zł??
yagi, już wsppomniał na pierwszej stronie tematu. Przy przeniesieniu numeru do Ery, aktywacja kosztuje 1zł brutto i jest doliczana do pierwszego rachunku.
Nie wiem, jak wygląda sprawa przeniesienia numeru z karty na abonament. Spróbuj poszukać odpowiedzi w tym temacie.

#186249  autor: D@rio
 25 maja 2007, 14:04
Dostałem odpowiedź z I-BOA:

Oto jej treść:

Witam

Uprzejmie informuję, iż aktualnie istnieje możliwość przeniesienia numeru dla Użytkowników systemu Tak Tak do systemu abonamentowego, zachowując jednocześnie swój dotychczasowy numer telefonu.

Regulamin migracji znajdzie Pan na naszej stronie internetowej www.era.pl > Strona główna > Moje Konto > Tak Tak - na kartę > Migracja do Abonamentu w sieci Era.

W przypadku chęci skorzystania z migracji i jednoczesnego zakupu aparatu telefonicznego z bieżącej promocji, należy przedstawić ważną… kartę SIM Tak Tak oraz dokumenty określone do zawarcia "Umowy o Świadczenie Usług Telekomunikacyjnych".

Szczegółowy wykaz wymaganych dokumentów znajdzie Pan na naszej stronie internetowej www.era.pl > Strona główna > Usługi i Porady > Obsługa Klienta > Pakiet informacyjny dla nowych klientów > Wymagane dokumenty.

Opłata za przeniesienie numeru telefonu z systemu Tak Tak do usługi abonamentowej wynosi 1 zł brutto (opłata jest naliczana na pierwszej fakturze).

Przy migracji numeru, który w systemie Tak Tak ma staż dłuższy niż 3 miesiące licząc od pierwszego wykonanego połączenia, Operator nie nalicza opłaty za aktywację.

Nadmieniam także, iż nie ma możliwości przeniesienia niewykorzystanej kwoty z konta Tak Tak do umowy abonamentowej. Przed dokonaniem migracji sugeruę, więc wykorzystanie kwoty znajdującej się na koncie Tak Tak.

W przypadku skorzystania z migracji wraz z zakupem aparatu z bieżącej promocji umowa podpisywana jest na czas oznaczony, zgodnie z warunkami wybranej promocji.

Miesięczny koszt abonamentowy oraz koszt aparatu uzależnione są od rodzaju oferty, którą Pan wybierze.
Może Pan przykładowo zakupić dowolny aparat z aktualnej promocji "Propozycja dla oszczędnych". W ofercie tej znajduje się szeroki wychlarz telefonów już od 1 zł z VAT z miesięcznym abonamentem już od 20 zł z VAT.

W związku z powyższym zapraszam do odwiedzenia naszej strony internetowej www.era.pl > Strona główna > Taryfy > Abonament > Propozycja dla oszczędnych, gdzie znajdzie Pan regulamin promocji.

Mam nadzieję, że powyższe informacje okażą się pomocne.

z pozdrowieniami

Jolanta T****
konsultant ds. korespondencji
Internetowe Biuro Obsługi Abonenta sieci Era
[email protected]
http://www.era.pl

niniejsza wiadomość dotyczy:
nr sprawy 085-K-489/05/2007
Nr Abonenta
Mail z dnia 20-05-2007

* *

Więc, mamy dwie sprzeczne informacje ze sobą informacje z I-BOA :-) Robi się coraz ciekawiej...

Obrazek

#186266  autor: przemek910
 25 maja 2007, 15:03
D@rio pisze:Więc, mamy dwie sprzeczne informacje ze sobą informacje z I-BOA Robi się coraz ciekawiej...
D@rio, ale w tym mailu nie ma nic odnosnie przejścia karta ->abo jeżeli staż kart TT jest krótszy niż 3 miesiace?

#186278  autor: D@rio
 25 maja 2007, 16:20
kin pisze:D@rio, ale w tym mailu nie ma nic odnosnie przejścia karta ->abo jeżeli staż kart TT jest krótszy niż 3 miesiace?
fakt, cholera. No to jeszcze dostałem niepełną odpowiedź :/

Jedynie można wnioskować że wtedy jest naliczana opłata za aktywację...

Obrazek

#186338  autor: przemek910
 25 maja 2007, 18:44
D@rio pisze:kin napisał/a:
D@rio, ale w tym mailu nie ma nic odnosnie przejścia karta ->abo jeżeli staż kart TT jest krótszy niż 3 miesiace?

fakt, cholera. No to jeszcze dostałem niepełną odpowiedź :/

Jedynie można wnioskować że wtedy jest naliczana opłata za aktywację...
No tak, tylko 49 zł, czy 99?
Może napisz odpowiedź, z pytaniem jaki jest koszt aktywacji jeżeli staż jest krótszy niż 3 miesiące?

Odpowiedź zależy głownie od pytania. Zależy jak sformułowaleś pytanie.

#186343  autor: Prometo
 25 maja 2007, 18:53
Byłem dzisiaj w salonie Ery i pytałem się o możliwość przejścia z Tak Tak na abonament. Konsultantka odpowiedziała mi, że istnieje taka możliwość i są za to następujące opłaty:
a) jeżeli jestem dłużej w Tak tak niż 3 miesiące to nie płacę nic,
b) jeżeli jestem krócej w Tak tak niż 3 miesiące to wtedy płacę 120,00 PLN brutto.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#186344  autor: przemek910
 25 maja 2007, 18:54
Prometo pisze:b) jeżeli jestem krócej w Tak tak niż 3 miesiące to wtedy płacę 120,00 PLN brutto.
hohoho jeszcze lepiej, a to niby z jakiego regulaminu? :shock:

#186345  autor: D@rio
 25 maja 2007, 18:55
kin pisze:No tak, tylko 49 zł, czy 99?
Może napisz odpowiedź, z pytaniem jaki jest koszt aktywacji jeżeli staż jest krótszy niż 3 miesiące?

Odpowiedź zależy głownie od pytania. Zależy jak sformułowaleś pytanie.
sformułowalem tak, aby było jak najbardziej uniwersalnie. Bez podawania konkretnej promocji ponieważ starałem się zmusić I-BOA do myślenia...

No w takim razie będę musiał napisać odwołanie/odpowiedź i znowu czas odpowiedzi się wydłuży. Ecchh... :|

Prometo, w takim razie Ty potwierdzasz moją wersję, gdzie cenę podałeś cenę brutto.

Obrazek

#186347  autor: D@rio
 25 maja 2007, 18:56
kin pisze:hohoho jeszcze lepiej, a to niby z jakiego regulaminu?
99.00zł. netto to ok. 122zł. brutto, więc zapewne podał w zaokrągleniu.

Obrazek