Dragon pisze:Podaje
link do malego artykulu na temat szkodliwosci dzialania nadajnikow wedlug naszych zachodnich sasiadow. Jednak to nie tylko u nas rodza sie "przekrety"

Sadze, ze dobrze ze ten topic sie pojawil
Swego czasu w czasie googlowania wpadla mi na kompa taka
stronka
Poczytajcie (z przymrozeniem oka rzecz jasna).
Mimo, ze przegladajac te strony mam niezly ubaw, mam wrazenie, ze problem nadmiernego promieniowania radiowego jest i bedzie coraz wiekszy.
Opy telekomunikacyjni stawiaja coraz wiecej stacji, wzbogacaja te istniejace o dodatkowe TRXy. Do tego dochodzi mnostwo radiolini (coraz czesciej instalowanych miedzy pryw. budynkami - jako dosyl netu) i oczywiscie WLAN. Suma sumarum robi sie gesto. O WLANIE nie bede pisac, bo wyrzucicie mnie na forum bez-kabli.
Odpalajac w miescie skaner radiowy w zasadzie do 300 MHz mamy jeden wielki smietnik, przy czym smieca komputery, monitory, chinskie radia, inna elektronika uzytkowa itp. Na czestotliwosciach powyzej 900 MHz mamy drugi "smietnik" - GSM-owy itd. Poza miastem, na wsiach (zwlaszcza tych "zabitych dechami") jest nieco lepiej - mniej elektroniki i mniejsza ilosc zajetych czestotliwosci przeznaczonych dla gsm / umts
To tez nie jest tak, ze promienowanie nie szkodzi i sie go nie odczuwa. Ja kilka razy mialem okazje przebywac w sali nadajnikow rtv jednego z centrum nadawczych w Polsce. Zapewniam Was, ze czulem w swoim srodku cos jakby zwiekszanie temperatury, zwlaszcza, gdy znalazlem sie w bezposrednim kontakcie (ok 1-2 metry) anteny nadawczej lokalnej stacji FM (o mocy ERP okolo 200 W).
Oczywiscie gdzies te stacje (gsm, rtv) musza stac. Najgorsza jest ciemnota, bo ludzie nie zdaja sobie sprawy chocby z tego, ze pod antenami (pod masztem) promieniowanie jest mniejsze niz 200 m dalej, w mieszkaniu majacym okna na wysokosci anten.
Istotne jest tez prawidlowe korzystanie z telefonow (np niezaslanianie reka anteny, nierozmawianie godzinami w pomieszczeniach metalowych (np w srodku samochodu - w uproszczeniu jest on klatka Faradya) itp. Mysle, ze korzystajacy z tego Forum wiedza co i jak, wiec juz wiecej nie pisze. Pozdrawiam!