• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #181773  autor: krzysztof86i
 09 maja 2007, 21:46
witam
zamierzam w ciagu najbliższych dni podziekowac plusowi i przejsc do play.
czy moglby mi ktos napisac ostatecznie jak to jest z przeniesieniem numeru?
mam daleko do najblizeszgo punktu play i nie chcial bym jezdzic 2 razy :)

dokladnie to czy mam isc do plusa czy do play zeby zalatwic przeniesienie nr bo doczytalem sie sprzecznych informacji na tym forum.

ciekawi mnie tez jak wyglada sprawa z sprawdzaniem ilosci pozostalych minut w play'u. w plusie mialem eboka za darmo czy w play jest cos podobnego ?, czy jak podpisze umowe tera na 2 lata to jestem uwalony z cena pakietu za 10kB gprs juz na 2 lata czy mi sie zmieni jesli wprowadza nowa?

#181777  autor: Kaczy
 09 maja 2007, 21:50
krzysztof86i pisze:dokladnie to czy mam isc do plusa czy do play zeby zalatwic przeniesienie nr bo doczytalem sie sprzecznych informacji na tym forum.
Wystarczy iść do Play`a. Ustanowić pełnomocnictwo i Play za Ciebie wypowie umowę.
Jeśli lubisz wizyty w salonie to idź do Play`a, wyraź chęc podpisania umowy z przeniesieniem numeru. Wtedy dostaniesz pisemko od Play`a i wtedy udajesz się do Plusa i tam wypowiadasz umowę z zaznaczeniem, że przenosisz numer do Play`a :)

...::: Made for loneliness :::...

#182395  autor: gm
 11 maja 2007, 21:47
Przenosiłem numer z SIMPLUSA do PLAY na kartę. Wtedy jeszcze nie było w Tarnowie punktu więc najbliżej i najszybciej było mi do MM w Nowym Sączu. Też chciałem załatwić sprawę jeden raz, ale niestety nie obeszło się bez drugiej wizyty w celu odebrania karty SIM. Byłem tam już parwie trzeci raz, ale udało się sprawę zakończyć telefonicznie. Wystarczy mieć Dowód Osobisty (nie wiem jak jest w przypadku niepełnoletnich) i oprócz kilku pisemek złożyć także podpis na PEŁNOMICNICTWIE. PLAY załatwi za Ciebie wszystko.

Zamieniłem Nokię na SE i wróciłem do Nokii :-)

#185243  autor: jahu
 21 maja 2007, 13:27
Lamerskie pytanie - nigdy wczesniej nie przenosilem - wydaja nowa karte czy jak?

#185246  autor: gm
 21 maja 2007, 13:35
jahu pisze:Lamerskie pytanie - nigdy wczesniej nie przenosilem - wydaja nowa karte czy jak?
Tak, wydają a stara zostaje Ci na pamiątkę :-)

#185410  autor: jahu
 21 maja 2007, 21:26
gm - a dla pelnej jasnosci - mozna przeniesc dowolny numer znaczy sie z dowolnej sieci - ja akurat SS?

Btw gdzies czytale ze kts dostawal "ten sam numer" tyle ze playowy prefiks - mam nadzieje ze takiego numeru nie wykrecaja przy przenoszeniu..

#185417  autor: czemu
 21 maja 2007, 21:36
gm - a dla pelnej jasnosci - mozna przeniesc dowolny numer znaczy sie z dowolnej sieci - ja akurat SS?
Jedyne kombinacje jakie nie przechodzą:
Plus->SamiSwoi
SamiSwoi->Plus
Era->Heyah
Heyah->Era

Reszta powinna się ok migrować. Powyższe można jedynie na zasadzie kombinacji - najpierw trzeba np. z Ery do Orange, a później z Orange do Heyah. Ot taki bubel ustawowy.
Btw gdzies czytale ze kts dostawal "ten sam numer" tyle ze playowy prefiks - mam nadzieje ze takiego numeru nie wykrecaja przy przenoszeniu..
Prawdopodobnie był to numer tymczasowy - czasami czeka się kilkanaście dni na aktywację numeru, a książki telefoniczne wielu aparatów 'myślą', że tak naprawde to Ty dzwonisz i nie rozróżniają że masz inny prefiks ;) (

#185420  autor: gm
 21 maja 2007, 21:47
Numer taki sam a z prefiksem PLAY musiał być wybrany przez samego użytkownika i cieszyło się to dużym powodzeniem. Znam kilka osób, które tak wybierały starter PLAY.

#188562  autor: jahu
 02 cze 2007, 10:38
Ja jeszcze tak o przenoszeniu od strony osoby ktora to robila - jak to wyglada?

Wczoraj zlozylem papiery w Play'u z pelnomocnictwem (dot. prepaida SS) dzis z rana przyszedl sms z nr 2699:
Rozpoczeto procedure przenoszenia numeru 885xxyxxy z sieci Plus do innego operatora
Wyczytalem ze w prepiadach czas przenoszenia to do 7 dni, w abo dluzej 14-21 - jesli mam ss to mam zalozyc ze w 7 dni bede mial juz w Play'u abo? Jak to bedzie wygladalo z przelaczaniem sieci - wpewnej chwili poprostu wylacza mi w SS numer i wtedy mam czekac na tela od Play czy moze sameu zasuwac ich molestowac w salonie o karte i nr w play?
[/quote]

#188720  autor: D@rio
 02 cze 2007, 18:18
jahu pisze:, w abo dluzej 14-21 - jesli mam ss to mam zalozyc ze w 7 dni bede mial juz w Play'u abo?
tak.
jahu pisze:Jak to bedzie wygladalo z przelaczaniem sieci - wpewnej chwili poprostu wylacza mi w SS numer i wtedy mam czekac na tela od Play czy moze sameu zasuwac ich molestowac w salonie o karte i nr w play?
i zaczekać dłuższą chwilę, włożyć kartę otrzymaną od PLAY'a i tam powinien już być aktywny ten numer.

Obrazek

#188735  autor: jahu
 02 cze 2007, 19:19
Dario tylko ze ja na chwile obecna nie mam karty sim play'a - mam dopiero podpisac umowe na abo - nie wiem tylko czy mam czekac na kontakt z ich strony czy samemu uderzac do salonu i troszczyc sie o swoje.

#188742  autor: D@rio
 02 cze 2007, 19:41
jahu, samemu się zgłosić. Powiedzieć że chcesz podpisać umowę w ramach przenoszalności numerów. Dadzą Ci numer tymczasowy i wtedy, w odpowiednim terminie ten numer "wskoczy" za ten numer tymczasowy. Kwestia max. 24h. Zazwyczaj taka operacja się dzieje od 30 min. do 4h. - w praktyce.

Obrazek

#188756  autor: jahu
 02 cze 2007, 20:16
Czyli isc powiedziec ze papier zlozny juz o przeniesienie, ze plus juz wszystko przyklepal i prosze juz o podpisanie umowy z cyrografem na 24 miesiace wydanie terminala i karty sim - do karty przypisany nr 79xcostam ? Od strony techniczej - takie karty sim ze zmienianym numerem to jakies w miare standardowe rozwiazanie - nie chcialbym wygladac jak czarodziejka z ksiezyca w tym salonie (czyli konsultanci z takimi duzymi oczami jak mandze) ;)

#188759  autor: D@rio
 02 cze 2007, 20:24
jahu pisze:Czyli isc powiedziec ze papier zlozny juz o przeniesienie, ze plus juz wszystko przyklepal i prosze juz o podpisanie umowy z cyrografem na 24 miesiace wydanie terminala i karty sim - do karty przypisany nr 79xcostam ?
tak - no że numer tymczasowy w ramach NMP (przenośność).
jahu pisze:Od strony techniczej - takie karty sim ze zmienianym numerem to jakies w miare standardowe rozwiazanie - nie chcialbym wygladac jak czarodziejka z ksiezyca w tym salonie (czyli konsultanci z takimi duzymi oczami jak mandze)
no, jedno z możliwych rozwiązań...

Obrazek

#189226  autor: jahu
 04 cze 2007, 12:06
Ledwo wrocilem - w@#% na maksa - nic nie zalatwilem i wyglada na to ze zegnaj PLAY.

Chcialem ziasc abo w promocji PLAY lajt - i faktycznie bylo lajt do dzisiaj do czasu kiedy mial konsultant w Germanosie wprowdzic do systemu dane do umowy.

Okazuje sie ze nie mozna prznosic numeru w tej promocji - tak sobie tlumacza regulamin promocji

2. W ramach niniejszej Oferty Promocyjnej, Abonent otrzymuje Kartę SIM/USIM z Numerem MSISDN (numerem telefonu) i przysługuje mu prawo do zakupu Telefonu po specjalnej cenie określonej w aktualnym Cenniku Telefonów dla Oferty Promocyjnej „Play Lajt”.

Czyli numer tylko z puli operatora PLAY. Twierdza rowniez ze na podstawie:
Informacje Dodatkowe
1. Skorzystanie z niniejszej Oferty Promocyjnej wyklucza korzystanie z innych Ofert Promocyjnych, dostępnych łącznie z Ofertą Play, chyba, że warunki innych Ofert Promocyjnych stanowią inaczej.

I nie mozna przeniesc numeru bo to promocja - dom wariatow jak dla mnie - bo chyba usuga przenoszenia jest narzucona operatorom i nie moze byc przedmiotem promocji

#189245  autor: jahu
 04 cze 2007, 13:25
Prometo - no wlasnie to troche bardziej zakrecone - opisze to w miare dokladnie:

W dniu 1.6.2007 w Salonie Play Germanos (Placówkia Play Germanos Zwycięstwa 12 44-100 Gliwice 0-32 335 47 50) złożyłem wniosek o potwierdzenie możliwości technicznych zwarcia umowy dla usługi przepłaconej wraz pełnomocnictwem. W dniu tym poinformowano mnie o możliwości skorzystania z promocji „Play Lajt” przy jednoczesnym prawie do zachowania przenoszonego numeru z innej sieci PLUS – konkretnie numeru prepaid 885-xxy-xxy. Zapewnienie takie otrzymałem od pracownika tejże placówki p. Asi która przyjęła ww. wniosek.

W dniu dzisiejszym po otrzymaniu w okresie weekendu SMSów z obecnej sieci PLUS potwierdzających zakończenie procedury przenoszenia numeru (załączone SMSy) udałem się do ww. salonu celem podpisania umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych, opłacenia oraz odebrania terminala wraz z nieaktywna karta SIM w sieci Play.

Po podaniu danych personalnych, przedstawieniu odpowiednich dokumentów tożsamości wymaganych przez P4 do podpisania umowy i ich skopiowaniu okazało się że nie możliwe jest podpisanie umowy z przeniesieniem numeru w ramach „Play Lajt” tj abonamentu 30zł. Stwierdzono jednocześnie że taka możliwość istnieje w przypadku wyższych abonamentów. Motywowano to brakiem takiej opcji w systemie teleinformatycznym oraz fakt że przeniesienie numeru oraz Play Lajt to wykluczające się promocje. Przedstawione dzisiaj informacje stoją w sprzeczności z wcześniejszymi zapewnieniami konsultantów w salonie jak również informacji udzielanych w OK. Play (załączam korespondencje mailowa)

No i zwróce waszą uwagę na zapis Oferty Promocyjnej „Play Lajt”:
„2. W ramach niniejszej Oferty Promocyjnej, Abonent otrzymuje Kartę SIM/USIM z Numerem MSISDN (numerem
telefonu) i przysługuje mu prawo do zakupu Telefonu po specjalnej cenie określonej w aktualnym Cenniku
Telefonów dla Oferty Promocyjnej „Play Lajt”.”
Tak więc promocja ta nie precyzuje pochodzenie numeru MSISDN i jednocześnie nie wyklucza prawa do przeniesienia numeru od innego operatora.

Ostatecznie zaproponowano mi przeniesienie numeru do abonament 50 zł. Co jest rozwiązaniem dla mnie nie satysfakcjonującym. W zaistniałem sytuacji odmówiono mi możliwości podpisania umowy – jednocześnie poniosłem już koszta przeniesienia numeru do operatora P4.

Generalnie to obecnie już chodzi tylko o to żeby przenieść ten numer - nie chcę korzystać z promocji „Play Abonament z moim numerem” (tzw. oferta specjalna: http://web.playmobile.pl/portal/298_555.html link do regulaminu: http://webb.playmobile.pl/_files/Reg_Pl ... umerem.pdf ) która jest ofertą promocyjną a jedynie z oferty promocyjnej „Play Lajt” a także przysługującego prawa do usługi przeniesienia numeru w świetle zarówno prawa telekomunikacyjnego jak i regulaminu świadczenia Usług Telekomunikacyjnych przez P4 sp. z o.o. dla Abonentów:
Regulamin świadczenia Usług Telekomunikacyjnych
przez P4 sp. z o.o. dla Abonentów
§ 3.
Zawarcie Umowy
7. Po zawarciu Umowy Operator zobowiązany jest wydać do używania
Abonentowi Kartę SIM/USIM i przyznać Numer MSISDN albo w przypadku
przeniesienia numeru z sieci innego operatora – przyporządkować do Karty
SIM/USIM przenoszony numer.
Nadmienię że ze swej strony wypełniłem warunki regulaminu przenoszenia przydzielonego numeru zamieszczonego publicznie na państwach stronach WWW (tzw. Regulamin dla Play Abonament: http://web.playmobile.pl/portal/298_555.html link do regulaminu http://webb.playmobile.pl/_files/Regula ... nament.pdf ):
REGULAMIN PRZENOSZENIA PRZYDZIELONEGO NUMERU TELEFONU
PRZY ZMIANIE OPERATORA.

ZASADY POSTĘPOWANIA W PRZYPADKU WYSTĄPIENIA PRZEZ KLIENTA DO P4 SP. Z O.O.
O ZAWARCIE UMOWY O ŚWIADCZENIE USŁUG TELEKOMUNIKACYJNYCH Z PRZENIESIENIEM
PRZYDZIELONEGO NUMERU TELEFONU.

6. Po otrzymaniu od Dotychczasowego Dostawcy Usług (Dawcy) zawiadomienia o terminie rozwiązania Umowy
o świadczenie publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych z przeniesieniem numeru telefonu Klient
zawiera w Punkcie Sprzedaży/Obsługi Umowę o świadczenie publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych
z przeniesieniem przydzielonego numeru telefonu. Umowa o świadczenie publicznie dostępnych usług
telekomunikacyjnych z przeniesieniem przydzielonego numeru telefonu określa przewidywany termin
rozpoczęcia świadczenia usług.
Korespondencja mailowa z [email protected] :
Odpowiedź na zgłoszenie nr 425620 z dnia 2007-06-01 11:26:07
Nr zgłoszenia: 425620
Data wpłynięcia do P4: 2007-06-01 11:26:07 Data zamknięcia zgłoszenia: 2007-06-01 20:54:58

Witam ponownie :)

Dzięki za dociekliwość i sugestie:) Play Lajt to promocja, ponieważ obowiązuje od 1 czerwca do odwołania. Pomimo to, możesz spokojnie przenieść swój dotychczasowy numer do Play i przystąpić do oferty Play Lajt podpisując umowę na 24 miesiące. Mam nadzieję, że rozwiałam Twoje wątpliwości. Jeśli będziesz miał jeszcze jakieś pytania, napisz :) Pozdrawiam Cię ciepło. Do zobaczenia w Play!

Justyna, Obsługa Klienta Play

Spółka P4 Sp. z o.o., z siedzibą i adresem w Warszawie, ul. Pileckiego 63, 02-781 Warszawa, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000217207, prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla miasta stołecznego Warszawy, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, NIP 951-21-20-077, REGON 015808609, której kapitał zakładowy wynosi: 18 200 000,00 złotych

Załączam treści SMS operatora PLUS:
2.6.2007 12:57
2699
Zakonczono procedure przenoszenia numeru 885xxyxxy z sieci Plus do innego operatora. Numer przestanie być aktywny w sieci Plus z koncem dnia: 2007-06-07

2.6.2007 12:53
119120
Oplata za wyportowanie numeru.

2.6.2007 12:27
2699
Za wycofanie przeniesienia numeru otrzymasz bonus 30% do kazdego zasielenia min 20zl. Bonus wazny 2 dni, Aby wycofac przeniesienie wyslij WYCOFUJE pod nr 2699

2.6.2007 12:27
2699
Wycofaj przeniesienie numeru 885xxyxxy do innej sieci i skorzystaj ze specjalnego bonusa! Wyslij SMS o tresci WYCOFUJE pod nr 2699.Wiecej w nast.SMS. PLUS

2.6.2007 8:10
2699
Rozpoczeto procedure przenoszenia numeru 885xxyxxy z sieci Plus do innego operatora
Zlozylem reklamacje - no ale to akurat 30 dni trwa :( Generalnie leze i kwicze - sprobuje odkrecic to przeniesienie ale marnie to widze..

[ Dodano: 2007-06-04, 15:11 ]
Historii ciag dalszy:

Dostalem telefon przed 15 - Agnieszka z przyjemnoscia informuje mnie ze numer zostanie z sukcesem przeniesiony do Play! Odpowiadam, ze nie zostanie bo niemoge podpisac umowy.
Cisza, dluzsza cisza "e, y, jak to?" to tlumacze i konsternacji ciag dalszy - wniosek o przeniesie dostalem sms ze numer przeniesiony 7.6.2007 dzis byle w salonie i kupa (to okreslenie teraz dodalem - oddaje sens tlumaczenia) ;P - zalujcie ze nie slyszeliscie tej ciszy jak powiedzialem ze nie moge podpisac To bylo jak w reklamach MasterCard - bez cenne :) No ale obiecala pogadac z ludzmi odpowiedzialnymi za przenoszenie :)

O 15 kolejny tel - Aga znowu dzwoni - tym razem nowina radosna "to mozliwe, byly przypadki a w salonie sie nie znaja :)" Za to rada idz do innego salonu byla z leksza do ...
Chcialem sie dowiedziec kto dal takie zapewnienie - potwierdzone u szefostwa czegos co sie zwie Back Office (chyba nie przeinaczylem, z rozmowy wnioskowalem ze z w-wy) czyli nie z Call Center - jakis kierownik komorki Pierro cos tam (przynajmniej tak brzmiala wypowiedz)

BTW - zna sie ktos na wewnetrznej strukturze PLAYa? Chodzi mi o to do kogo sie dobijac - bo jak pojde do salonu to nie chcce swiecic oczyma ze dzwonili z OK - bo tam zadzwonia i sie guzik dowiedza

Nastepnym razem desperacko poporsze o numer kontaktowy do osob po takich przejsciach - one pewnie najwiecej wiedza :D
Ostatnio zmieniony 04 cze 2007, 16:47 przez jahu, łącznie zmieniany 1 raz.

#189296  autor: Robaas
 04 cze 2007, 15:47
O ja pier... czytalem ze leca na Ty w kontaktach z klientem ale jeszcze usmieszki wstawiaja.... mzoe niech jeszcze zaczna pisc fonetycznie, wstawiac male i duze literki na zmiane, zastepowac litery cyframi i innymi znakami, I jUsh BeNd2ie fuLL wYp@ss z@j0...

#189342  autor: Prometo
 04 cze 2007, 18:10
jahu, czyli jednym słowem mówiąc do oferty promocyjnej "Play Abonament z moim numerem" możesz przenieść a do oferty promocyjnej "Play Lajt" nie możesz przenieść.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#189356  autor: jahu
 04 cze 2007, 18:45
Prometo no wlasnie ja sam juz zglupialem - wg tego co mi powiedziano w OK - niezaleznie dwie osoby nie powinno byc problemu z przeniesieniem numeru do Play Start.
Faktem jest ze Play Lajt okreslony jest jako promocja i jest jeszcze promocja specjalna na przenoszenie numerow do abo - w tej ostatenij otrzymuje sie bonus 3x40min.I w jedenj i drugiej promocji zapisane ze nie lacza sie one z innymi - czyli wniosek jeden albo jedno pormo albo drugie.
Co innego jednak promocja 3x40min a co innego ogolnie usluga przenoszenia numeru - i takie stanowisko prezentuje ja i osoby ktore ze mna rozmawialy w OK.

Problemem pozostaje jednak to ze u mnie w salonie zaltwialem sprawe jak sie okazalo z kierownikiem placowki a ten specjlnie rozmawial w wa-wa z jakims ekspertem od pormocji - tamten rzekomo mu powiedzial ze nie mozna i juz.

Poki co czekam na telefon od kierownika z mojego Play Germanos - przedstawilem mu to o czym poinformowano mnie w OK, powiedzial ze jutro do poludnia da znac bo bedzie jeszcze w tej sprawie interweniowal.