• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#182033  autor: mol
 10 maja 2007, 19:44
D@rio pisze:
Pawrzes pisze:No to bez Monitora Sieci ciężko będzie sprawdzić czy jest się w 3G Plusa czy Play...
jest pare opcji:

1. NetMonitor

2. CellTrack (Symbian)

3. zmiana ustawień w pamięci karty sim (sieci dozwolone/zabronione), w ustawieniach sieci a konkretnie w liście sieci preferowanych i ustawienie listy, tylko na pracę dla sieci o kodzie kolorowym 260 06 .

4. najprostsza - posiadanie terminala, który sygnalizuje obecność roamingu .
U mnie jest znaczek roamingu włączony ...

#182037  autor: przemek910
 10 maja 2007, 19:51
mol pisze:U mnie jest znaczek roamingu włączony ...
Tzn, ze nie korzystasz z BTS Play tylko Plusa w roamingu krajowym ;)

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#182039  autor: D@rio
 10 maja 2007, 19:53
kin pisze:Tzn, ze nie korzystasz z BTS Play tylko Plusa w roamingu krajowym
dokładnie.

Z tego co wiem roaming dodatkową ikonką na pulpicie sygnalizują SonyEricsson'y i Samsungi .

Obrazek

#182208  autor: Pawrzes
 11 maja 2007, 13:59
Kod: Zaznacz cały
PLAY zapowiada szybkie zakończenie budowy swojej własnej sieci nadajników UMTS w Warszawie i Trójmieście. W obu aglomeracjach sieć PLAY ma zacząć działać bez udziału roamingu wewnętrznego z Plusem już na przełomie czerwca i lipca br. Do zakończenia budowy własnych nadajników PLAY boryka się z pewnymi problemami z przełączaniem się telefonów z sieci PLAY do sieci Plus w trakcje trwającego połączenia.
Źródło: gsmonline

Ciekawe... Bez roamingu? No jeśli tak to tylko w UMTSie...

Pozdrawiam

#182216  autor: Szalony
 11 maja 2007, 14:30
Zacytuje swoje zdanie z gsmonline - Hmm dla mnie logiczne jest Play nie chce ciagle doplacac do swoich klientow co tylko maja telefony gsm i non-stop sa i beda w roamingu Plusa... wiec to tylko kwestia czasu ze w tych miastach gdzie Play bedzie mialo swoj zasieg umts zablokuje telefonom tylko gsm mozliwosc korzystania z sieci Plusa ;)... wszystko kwestia czasu i albo klient kupi telefon gsm/umts albo odejdzie z Playa ;)

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#182218  autor: pawel_k
 11 maja 2007, 14:32
Pawrzes pisze: Ciekawe... Bez roamingu? No jeśli tak to tylko w UMTSie...
Czyli nawet gdy pokryje nadajnikami UMTS wiekszosc miast to i tak bedzie placic haracz plusowi gdy uzytkownik wykona polaczenia z telefonu 2G...

:)

#182221  autor: Szalony
 11 maja 2007, 14:41
Pawel czytaj z zrozumieniem :wink: w tych miastach gdzie Play bedzie mialo zasieg umts nie bedzie mozliwe korzystanie z roamingu gsmPlusa :-D i telefony gsm z play nie beda dzialac :-D a, zostanie tylko ewentualnie roaming na umts .

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#182251  autor: Pawrzes
 11 maja 2007, 15:07
Szalony pisze:i telefony gsm z play nie beda dzialac :-D a, zostanie tylko ewentualnie roaming na umts .
To niemożliwe... ;) W tej notatce jest skrót myślowy... Przecież nie pozbawią roamingowego zasięgu Plusa klientom posiadającym telefony 2G.

Pozdrawiam

#182289  autor: pawel_k
 11 maja 2007, 16:37
Szalony moj post odnosil sie do posta Pawrzes, twoj post pojawil sie gdy ja pisalem juz swoj ;)
Pozbawienie uzytkownikow 2G mozliwosci realizacji polaczen bedzie napewno niezgodne z prawem i z nawet z Jasiem Fasola za prawnika wygra sie z nimi wtedy przed sadem.
Conajwyzej dadza uzytkownikom 3G jakies znizki na polaczenia. Bo co jak np klient straci telefon i bedzie lecial na zastepczym 2G? Pozbawia go mozliwosci korzystania z telefonu? Play chce zdobywac klientow a nie ich tracic :roll:

:)

#182294  autor: D@rio
 11 maja 2007, 16:59
pawel_k pisze:Pozbawienie uzytkownikow 2G mozliwosci realizacji polaczen bedzie napewno niezgodne z prawem i z nawet z Jasiem Fasola za prawnika wygra sie z nimi wtedy przed sadem.
głupoty opowiadasz i tyle. Nie masz racji i jestem tego w 100% pewien.
pawel_k pisze:Conajwyzej dadza uzytkownikom 3G jakies znizki na polaczenia. Bo co jak np klient straci telefon i bedzie lecial na zastepczym 2G? Pozbawia go mozliwosci korzystania z telefonu?
a za przeproszeniem - kogo to obchodzi ?

Obrazek

#182356  autor: krzykos
 11 maja 2007, 19:21
Według mnie to będzie tak, że tam gdzie będą mieli swoje nadajniki UMTS - to będą chodzić wtedy po swojej sieci - a tam gdzie nie będą mieli to będą chodzić po sieci Plusa ( roaming), więc jeśli abonent będzie miał tylko fona z GSM - to będzie on się łączył za pomocą sieci GSM Plusa ( roaming), a jeśli będzie mial fona z UMTS-em to pójdzie już po Play-u - a zablokuje mu się dostęp do sieci Plusa - no chyba, że w okolicy nie będzie nodeB Playa -wtedy będzie tak jak teraz - sieć Plusa w roamingu krajowym. NIe wiem czy nie zagmatwałem....

#182472  autor: user_delete9
 12 maja 2007, 00:06
a moze ktos z forumowiczow orientuje sie jak to jest w przypadku sieci "3" na przyklad w wielkiej brytanii? zajrzalem na ich mapke zasiegu i podaja informacje "voice only" na terenie calej UK a to jest nie mozliwe zeby stawiali wlasne maszty 2G wiec korzystaja z roamingu (tak przynajmniej mi sie wydaje). moze tym tropem trzeba pojsc....

#182474  autor: D@rio
 12 maja 2007, 00:21
paszczor, "3" ma roaming voice z Orange UK .

Obrazek

#182490  autor: prezeswk
 12 maja 2007, 07:32
krzykos pisze:Według mnie to będzie tak, że tam gdzie będą mieli swoje nadajniki UMTS - to będą chodzić wtedy po swojej sieci - a tam gdzie nie będą mieli to będą chodzić po sieci Plusa ( roaming), więc jeśli abonent będzie miał tylko fona z GSM - to będzie on się łączył za pomocą sieci GSM Plusa ( roaming), a jeśli będzie mial fona z UMTS-em to pójdzie już po Play-u - a zablokuje mu się dostęp do sieci Plusa - no chyba, że w okolicy nie będzie nodeB Playa -wtedy będzie tak jak teraz - sieć Plusa w roamingu krajowym. NIe wiem czy nie zagmatwałem....
Takie rozwiazanie jak piszesz byloby najrozsadniejsze. Wydaje mi sie, ze tak bedzie, ale...
moze tez tak sie zdarzyc, ze Play zablokuje roaming 2G w miejscach gdzie ma wlasna siec 3G. Przy czym trzeba sie zastanowic, czy jest to technicznie wykonalne.
Tzn chodzi mi o taka sytuacje jak: Ktos wlacza telefon 2G w miejscu gdzie jest zasieg Playa 3G. Play identyfikuje probe zalogowania sie karty sim do stacji 2G Plusa na danym obszarze (BTS o danym CID) i system analizuje (np na podstawie map zasiegu), ze poniewaz w tej lokalizacji gdzie stacja Plusa, Play ma wlasny zasieg 3G, w zwiazku z tym nie pozwala na korzystanie z roamingu 2G Plusa.
Pytanie techniczne - jak ten roaming wewnetrzny jest realizowany... Czy Play dostaje od Plusa tylko taryfikacje i informacje o przeniesieniach, blokadach itp, czy tez pelna infomacje o lokalizacji danej kart sim, IMEI aparatu itp. Oczywiscie takie rozwiazanie ma sens, gdy np cala aglomeracja ma dobry zasieg 3G Playa, a nie tylko jakies pikokomorki w galeriach handlowych. Przyznam, ze takie rozwiazanie wydaje mi sie absurdalne, ale boje sie, ze moze byc wdrozone, bo oferta jest korzystna, a Playowi nie usmiecha sie placic Polkomtelowi za roaming.
Jest tez jeszcze jeden aspekt calego szumu o roaming z Plusem... z tego co slyszalem, dosc sporo firm (zlokalizowanych zazwyczaj w centrach miast) ma swoje centralki, ktore sa coraz czesciej wyposazone w bramki gsm - przy czym sa to bramki 2G. Po prostu oplaca sie wziac Playa za 150 PLN, sprzedac tela w komisie i miec co miesiac pakiecik na wygadanie 300 PLN do wszystkich sieci. Oczywiscie stosowanie bramek jest w regulaminie Play zabronione, ale nie sadze, ze ten zapis odstrasza od takich praktyk. Gdzies czytalem, ze miesieczny limit "kredytowy" dla Play 150 to jakies 700 PLN, ale co za problem miec w firmie kilka abonamentow Play 150 i w najgorszym wariancie przekladac simy jak rachunek za duzo urosnie. Natomaist z bramkami UMTS to jeszcze sie nie spotkalem - sa takie w ogole?

#187734  autor: user_delete9
 30 maja 2007, 18:04
nie wiem na ile to pomoze w eksperymencie myslowym: ja mam taka sytuacje ze gdy z wlaczonym netmonitorem wchodze w zasieg pobliskiego centrum handlowego to net monitor pokazuje mi tylko mikrokomorki do ktorych zostaje zalogowany. wyglada to tak jakby z pola widzenia sluchawki zniknely wszystkie inne komorki z okolicy a pozostaly tylko te 3 mikro.
ponadto nie ma to zwiazku ze spadkiem sygnalu bo bedac na otwartej przestrzeni w promieniu kilkudziesieciu metrow poza obszarem marketu nadal telefon nie widzi pozostalych btsow. mozna jednak wymusic po recznym wpisaniu kanalu korzystanie z innych btsow macierzystej sieci.
ale zagmatwalem....

#187783  autor: Pawrzes
 30 maja 2007, 20:03
paszczor, to jest tak zwane "wycięte pasmo" czyli tak skonfigurowany BTS aby telefon nie korzysłał z innego, nawet nieco silniejszego. Ta mikrokomórka ma wysoki priorytet.

Pozdrawiam

#187860  autor: prezeswk
 30 maja 2007, 22:48
paszczor pisze:nie wiem na ile to pomoze w eksperymencie myslowym: ja mam taka sytuacje ze gdy z wlaczonym netmonitorem wchodze w zasieg pobliskiego centrum handlowego to net monitor pokazuje mi tylko mikrokomorki do ktorych zostaje zalogowany. wyglada to tak jakby z pola widzenia sluchawki zniknely wszystkie inne komorki z okolicy a pozostaly tylko te 3 mikro.
ponadto nie ma to zwiazku ze spadkiem sygnalu bo bedac na otwartej przestrzeni w promieniu kilkudziesieciu metrow poza obszarem marketu nadal telefon nie widzi pozostalych btsow. mozna jednak wymusic po recznym wpisaniu kanalu korzystanie z innych btsow macierzystej sieci.
ale zagmatwalem....
Taaa, wszak po cos te mikrokomorki w centrach handlowych są... Chociaz nie chce mi się wierzyć, ze nie widzisz choc jednego takiego kanalu rozsiewczego mikrokomorki, do ktorego jesli jestes zalogowany, to widzisz tez cos z "zewnatrz" Chodzi o to, zeby mozna bylo rozpoczac gadanie w centrum, a skonczyc w drugim koncu miasta. Jakis BTS po wyjsciu z centrum musi Ciebie przechwycic i komorka musi wiedziec jaki to BTS, a ta informacje ma dostac od mikrokomorki (handovery).

#193191  autor: Dideq
 16 cze 2007, 20:23
Po tym co tu pisaliście to też sie boję. Mam fona 2G i Play... A jak mi wyłączą dostęp do Plusianych BTS?? Mnie jest w Play dobrze :/

Aha, D@rio, taka kwestia. Mając telefon 3G z karta Play można zobaczyć czy jest się w zasięgu 3G Plusa czy Play (tak mi sie wydaje). Przecież będąc w zasięgu Play będzie na wyświetlaczu Play lub PL 06, a w Plusie będzie Plus GSM, czyz nie? Czyż nie działa to jak roaming międzynarodowy?
Wpadłem na to w głupi pomysł... Wysłałem logo na Nokię... Logo nie zadziałało... Czemu? Bo mi telefon przypisał logo do sieci z której mam numer (260 06) a że jestem w roamingu w Plusie to loga nie widzę (260 01). Czyż tak nie jest? :smt011 Bo mnie bardzo denerwuje pojawianie się Play na moment i wskakuje później Plus GSM :/

PS. Jak byłem w salonie Play, Pani powiedziała mi że Play tak buduje swoje nadajniki żeby można było korzystać z ich usług każdym telefonem :] Czy ja o czymś nie wiem? :P

#193197  autor: GSM_Maniak
 16 cze 2007, 20:40
Dostępu do nadajników GSM/DCS Plusa napewno nie zablokują, bo jeszcze bardzo dużo osób ma telefony 2G i może za 10 lat tak się stanie, ale nie napewno w najbliższych latach, więc możesz spać spokojnie :) Kto będzie miał telefon 2 G to bedzie korzystał z nadajników Plusa, a kto telefon 3G to już tylko z nadajników Playa.

W niektórych modelach telefonów da się rozróżnić, czy jest się w zasięgu 3G Plusa, czy Playa. Sygnalizuje to ikonka roamingu. W Nokiach to już jest potrzebny netmonitor, żeby rozróżnić kogo jest 3G w którym aktualnie przebywa telefon.

A co do loga to wgrało się pod napisem Playa, a poźniej pojawia się PlusGSm i tak już zostanie.

#193208  autor: Prometo
 16 cze 2007, 20:54
GSM_Maniak, u mnie na Siemensie M35i jest akurat odwrotnie najpierw Plus GSM a pod spodem PLAY.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl