• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #181107  autor: Lawnowerman
 08 maja 2007, 08:28
Mam laptopa HP NX 8220 z BT który się łączy z komórką (NOKIA 6310i)
Telefon paruje się z kompem.
Wybieram połączenie, komórka się pyta czy połączyć z kompem.
Akceptuje.
Komórka wybiera GPRS.

(Komputer w międzyczasie wybiera nr *99***1# (ERA) i się łączy przez komórkę,) potem jest komunikat na komórce
NAJPIERW ZAABONUJ GPRS (Subscribe to GPRS first)
i się rozłącza...

Komputer wyświetla

Nie można ustanowić połączenia

WAP na komórce działa normalnie.
SMS konfiguracyjny z ERY ściągnięty i sprawdzony ręcznie z konsultantem.

Co robie / jest źle ????

You,
Lawnowerman

#181114  autor: stanax
 08 maja 2007, 09:05
Cześć.
Mam inny telefon ale spotkałem sie z podobną sytuacją. Przez BT 'zrywał' lub w ogóle nie łapał. Problem sie skończył w momencie spięcia telefonu z komputerem przez usb. Myślę, że powodem jest to że procek w telefonie nie radzi sobie z dwukrotna obróbka sygnałów i nie synchronizuje się z komputerem. Sprobować przez kabel usb zawsze możesz.

Tylko czy go masz?

#181116  autor: Sirmark
 08 maja 2007, 09:07
po pierwsze sprobuj zamiast *99***1# wpisac *99# (*99***1# to jest schemat podawania dla Sony Ericssonow gdzie 1 okresla profil konfiguracyjny).
Nie jestem pewien bo nie pamietam, ale nie wiem czy przy 6310i nie trzeba parametrow do GPRS podac w ustawieniach polaczenia na kompie, bo polaczenie moze nie korzystac z ustawien telefonu.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#181117  autor: Sirmark
 08 maja 2007, 09:10
stanax pisze:Przez BT 'zrywał' lub w ogóle nie łapał. Problem sie skończył w momencie spięcia telefonu z komputerem przez usb.

najwiekszy problem z BT to poprawne zainstalowanie z komputerze. Jak jest poprawnie, to nie powinno byc problemu.

stanax pisze: Myślę, że powodem jest to że procek w telefonie nie radzi sobie z dwukrotna obróbka sygnałów i nie synchronizuje się z komputerem.
A to to juz bledne teorie.

--

#181132  autor: Lawnowerman
 08 maja 2007, 10:04
SirmarK pisze:po pierwsze sprobuj zamiast *99***1# wpisac *99# (*99***1# to jest schemat podawania dla Sony Ericssonow gdzie 1 okresla profil konfiguracyjny).
Wpisałem ...
NIc....

Nie jestem pewien bo nie pamietam, ale nie wiem czy przy 6310i nie trzeba parametrow do GPRS podac w ustawieniach polaczenia na kompie
Czyli co?
Zamiast erainternet <> erawap ??

, bo polaczenie moze nie korzystac z ustawien telefonu.
Ale muszę coś zmienić w ustawieniach połaczenia telefonicznego w kompie?
Tam gdzie jest user/pass/domena ???

[ Dodano: 2007-05-08, 10:10 ]
stanax pisze:Cześć.
Mam inny telefon ale spotkałem sie z podobną sytuacją. Przez BT 'zrywał' lub w ogóle nie łapał. Problem sie skończył w momencie spięcia telefonu z komputerem przez usb. Myślę, że powodem jest to że procek w telefonie nie radzi sobie z dwukrotna obróbka sygnałów i nie synchronizuje się z komputerem. Sprobować przez kabel usb zawsze możesz.

Tylko czy go masz?
NIe, nie mam kabla...
Po to kupiłem lapa z BT żeby nie było jaj.... :twisted: :twisted:

You,
Lawnowerman

#181145  autor: stanax
 08 maja 2007, 10:27
SirmarK pisze:A to to juz bledne teorie
...

z całym szacunkiem do Sirmark'a, nie upieram sie, nie jestem specjalista od telefonów a to tylko próba rozwiązania problemu. Błędna, cóż - wypada przyznać sie. :oops:
NIe, nie mam kabla...
...

nie było tez moim zamierzeniem denerwować Ciebie.

#181146  autor: Lawnowerman
 08 maja 2007, 10:29
stanax pisze:
SirmarK pisze:A to to juz bledne teorie
...

z całym szacunkiem do Sirmark'a, nie upieram sie, nie jestem specjalista od telefonów a to tylko próba rozwiązania problemu. Błędna, cóż - wypada przyznać sie. :oops:
NIe, nie mam kabla...
...

nie było tez moim zamierzeniem denerwować Ciebie.
Luz :D :D :D :D

znaki :twisted: :twisted: :twisted: były oznaką mojego wku...wu, że nie działa tak banalna rzecz.... :roll: :roll: :roll:

You,
Lawnowerman

#181148  autor: stanax
 08 maja 2007, 10:37
:D Napisz wiec gdy w końcu sobie poradzisz...to bardzo ciekawe i może ja pozbędę sie smyczy(czyt. kabla)!

Trzymam kciuki i pozdrawiam.

#181150  autor: ghostdog
 08 maja 2007, 11:04
muszę przyznać, że i ja mam podobny problem. Używam lapka MSI L735 i telefonu Nokia 6680. i podobny mam problem - parę razy udało mi się nawiązać połączenie przez komórkę ale ostatnio próbowałem i nici z tego. Niby komórka jest podłączona do lapka (takie info wysyła nokia activesync) ale de facto nie - gdyż nie "widzą" się sprzęty na wzajem.

#181158  autor: Lawnowerman
 08 maja 2007, 11:23
ghostdog pisze:muszę przyznać, że i ja mam podobny problem. Używam lapka MSI L735 i telefonu Nokia 6680. i podobny mam problem - parę razy udało mi się nawiązać połączenie przez komórkę ale ostatnio próbowałem i nici z tego. Niby komórka jest podłączona do lapka (takie info wysyła nokia activesync) ale de facto nie - gdyż nie "widzą" się sprzęty na wzajem.
U mnie się widzą.
Bo albo BT najpierw znajduje i ja potem łącze i prosi o akceptacje albo bez znajdowanie przez BT prosi o akceptacje połączenia.

JA przez kreatora BT znajduje najpierw Nokie jako modem GPRS i powiązuję go z Dial-ip Networking.... i potem to co opisuje w I poście...

[ Dodano: 2007-05-08, 12:51 ]
A jaki ustawić AccesPoint w modemie GPRS ??

You,
Lawnowerman

#181241  autor: D@rio
 08 maja 2007, 15:58
wejdź w Nokia Modem Options w Panelu sterowania i sprawdż wpisany APN.

Obrazek

#181492  autor: Lawnowerman
 09 maja 2007, 07:58
D@rio pisze:wejdź w Nokia Modem Options w Panelu sterowania i sprawdż wpisany APN.
i co wpisac tam erainternet ???

to samo w GPSR modem options w komórce???

[ Dodano: 2007-05-09, 10:20 ]
D@rio pisze:wejdź w Nokia Modem Options w Panelu sterowania i sprawdż wpisany APN.
Podobno BT w 6310i jest za słaby do transmisji....
Może jednak kabel ???

You,
Lawnowerman

#181550  autor: Sirmark
 09 maja 2007, 13:55
ghostdog pisze:muszę przyznać, że i ja mam podobny problem. Używam lapka MSI L735 i telefonu Nokia 6680. i podobny mam problem - parę razy udało mi się nawiązać połączenie przez komórkę ale ostatnio próbowałem i nici z tego. Niby komórka jest podłączona do lapka (takie info wysyła nokia activesync) ale de facto nie - gdyż nie "widzą" się sprzęty na wzajem.
ja np. do polaczenia BT kompa z komorka nie uzywam w ogole pcsuita, bo nie lubie..
sobt od BT -> Bluetooth setting pozwala tworzyc polaczenie. Po wpisaniu danych nastepuje laczenie sie do sieci.
Teraz jak odpalilem pcsuite to widze ze aby polaczyc z nim telefon nie moge wybrac BT a tylko irde lub kabel, i taki help podaje ze to moze byc problem ze sterownikiem BT, ktorego nie akceptuje pcsuite.

No ale skoro soft nokii widzi telefon to nalezy z pcsuita utworzyc polaczenia do internetu.

--

#181554  autor: Lawnowerman
 09 maja 2007, 14:11
SirmarK pisze:
ja np. do polaczenia BT kompa z komorka nie uzywam w ogole pcsuita, bo nie lubie..
sobt od BT -> Bluetooth setting pozwala tworzyc polaczenie. Po wpisaniu danych nastepuje laczenie sie do sieci.
Teraz jak odpalilem pcsuite to widze ze aby polaczyc z nim telefon nie moge wybrac BT a tylko irde lub kabel, i taki help podaje ze to moze byc problem ze sterownikiem BT, ktorego nie akceptuje pcsuite.

No ale skoro soft nokii widzi telefon to nalezy z pcsuita utworzyc polaczenia do internetu.

U mnie nie widzi modemu Nokii..

You,
Lawnowerman

#181582  autor: D@rio
 09 maja 2007, 15:20
Lawnowerman pisze:

erainternet albo erainternettt (dla TT)

tak samo w telefonie.

Obrazek

#181597  autor: Rokko
 09 maja 2007, 15:43
D@rio, a jak zrobic w Plusie przy N 6280?

#181599  autor: D@rio
 09 maja 2007, 15:46
Rokko pisze:D@rio, a jak zrobic w Plusie przy N 6280?
w N70 to wszystko automatycznie mi PC Suite konfiguruje a w telefonie jest WizzardSettings (autokonfigurator) . Także prosto i wygodnie i pod kontrolą :-)

Natomiast jak miałem Nokię 6310i to potwierdzam. Wszystko ręcznie musiałem ustawiać.

Obrazek

#181814  autor: Sirmark
 10 maja 2007, 00:06
ja wlasnie u siebie naprawilem problem, ze pcsuite nie widzial mozliwosci polaczenia z teleofnem po BT.
Sprawdzie wersje zaintalowanych sterownikow do bluetootha. j amialem jakies 2.4.xx

sciagnalem stad http://aps.toshiba-tro.de/bluetooth/pages/download.php
te 5.10.06
Tak wiec na poczatek trzeba sprawic aby komp widzial telefon. Potem to juz kwestia odpowiedniego wpisania stringu w ustawienia polaczenia

Moj Konfigurator podpowiada, ze w zaawansowane ustawienia modemu podaje sie nastepujace stringi
dla GPRS-u: +CGDCONT=1,"IP","www.idea.pl"
dla HSCSD: +CBST=81,0,1;+CHSN=4,0,0,0
(to www.idea.pl to APN, nalezy podac odpowiedni)

--

#181849  autor: Lawnowerman
 10 maja 2007, 10:27
D@rio pisze:
Lawnowerman pisze:

erainternet albo erainternettt (dla TT)

tak samo w telefonie.
Co to jest TT

You,
Lawnowerman

#181852  autor: Kaczy
 10 maja 2007, 10:50
Lawnowerman pisze:Co to jest TT
Tak Tak, telefonia na kartę z sieci Era :)

...::: Made for loneliness :::...