• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #18091  autor: rafael96
 18 wrz 2005, 22:57
Witam:)

Mam takie pytanie: po czym poznać ze dana antena działa na częstotliwości 900 a po czym poznać ze dziala w pasmie 1800 Mhz?

Z góry dzieki za wszelkie info na ten temat. Pozdrawiam

#18093  autor: D@rio
 18 wrz 2005, 23:35
No coz, jakby Ci to odpowiedz ;) Hym Hym ;)

Najlepiej miec NetMonitor i wtedy się wszystko ładnie wyświetla. Z NetMonitor'a mozna poznac po czy w jakim pasmie jest BTS po wyswietlaniu kanalu (CH). Jak nam sie wyswietli CH 2-cyfrowe to jest to BTS 900MHz a jesli 3-cyfrowe to 1800MHz. Taka jest zasada :-) O NetMonitorze masz tu

Natomiast gołym okiem, też to można odróźnić. Jednak wymaga to dość dobrej obserwacji sprzętu operatora i BTSów, i trzeba być w tym obeznanym. Ale powiem Ci że cieńsza i mniejsza antena zwykle jest na pasmo 1800 MHz, bo
fala jest krótsza stąd takich rozmiarów są anteny. Jednak teraz kiedy na
stacjach montowane są anteny dualne trudno ocenić bez NetMonitora
czy emitowany sygnał jest o f=900 MHz czy 1800 MHz. Poza tym
antena dualna może być też całkiem pokaźnych rozmiarów (wizualnie)
a to czy operator się zdecyduje na pasmo GSM 900 czy GSM 1800
zależy tylko od niego i bieżących potrzeb. Ocenianie na zasadzie
wzrokowej obserwacji na jakie pasmo są anteny, a co więcej na jakim
paśmie działają, jest obarczone ogromnym błędem, bo nie ma żadnej
reguł, która by coś potwierdzała - poza fizyką.

Jeśli chcesz zobaczyć to na zdjęciu mniej więcej jak to wygląda to zajrzyj tu ;-)

albo tu :)

albo tu :-)

W ogóle jakbyś sobie chciał pooglądać BTSki to zapraszam na www.duntek.hg.pl :) bardzo ciekawa strona ;)

Jakbys miala jakies pytania co do BTSów to wal smiało ;)

#18410  autor: rafael96
 19 wrz 2005, 23:10
D@ario wielkie dzięki za wszelkie info o Btsach. Teraz juz jestem troche mądrzejszy w tym temacie.

#18424  autor: D@rio
 20 wrz 2005, 01:07
rafael96 pisze:D@ario wielkie dzięki za wszelkie info o Btsach. Teraz juz jestem troche mądrzejszy w tym temacie.
Polecam się ;)

#18444  autor: WitekT
 20 wrz 2005, 11:02
Tak żeby zamieszać jeszcze w temacie to należy wspomnieć, że pojawiają się też anteny GSM/WCDMA... ;)

#51617  autor: Szalony
 05 lut 2006, 13:15
WitekT pisze:Tak żeby zamieszać jeszcze w temacie to należy wspomnieć, że pojawiają się też anteny GSM/WCDMA... ;)
Hmm a jak taka antena wyglada :?: Czy nasi operatorzy tez je stosuja :?:

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#51620  autor: LukaszB
 05 lut 2006, 13:30
Szalony pisze:Hmm a jak taka antena wyglada :?: Czy nasi operatorzy tez je stosuja :?:
Polecam dokładną lekturę http://www.mobile-internet.org/

TELEPOLIS.PL >> telekomunikacja jak na dłoni

#85870  autor: Michu
 14 lip 2006, 21:31
A ja mam pytanie co do sektorow w btsach:)
Przeczytalem na stronce ze jest ich 7. No dobra skoro sa oznaczone i kazdy bts ma jakas ich liczbe np sektor 1 2 5 7 to kazdy z nich musi jakas role pelnic. Powiedzcie mi jaka jest roznica miedzy przykladowo 1 a 3 i do czego mi takie info?:)

#85876  autor: mardall
 14 lip 2006, 21:58
To ja może podłączę się z takim pytaniem - mam aplikację CellTrack i ona "czyta" BTS, w zasięgu którego jestem, ale muł bagienny ze mnie i gdyby ktoś mógł mi wytłumaczyc co oznaczają wyświetlane dane:
CellId 16121 (3EF9)
LAC 11015 (2B07)
Net 260 01 (GSM) - to chyba że BTS Plusa ;-)
Signal 76% -75dBm

#85877  autor: D@rio
 14 lip 2006, 22:03
Michu pisze:A ja mam pytanie co do sektorow w btsach:)
Przeczytalem na stronce ze jest ich 7. No dobra skoro sa oznaczone i kazdy bts ma jakas ich liczbe np sektor 1 2 5 7 to kazdy z nich musi jakas role pelnic. Powiedzcie mi jaka jest roznica miedzy przykladowo 1 a 3 i do czego mi takie info?:)
Już tłumaczę, a więc tak:

Wywnioskowałem że chodzi tutaj o stronę BTSearch.org. Jak wiesz te numerki oznaczają numery sektorów.

1.....9 - to numery sektorów

Jeśli jest tylko 1..2 oznacza to, że BTS ma 2 sektory z końcówkami 1 i 2.
Jeśli jest 4,5,6 oznacza to, że BTS ma 3 sektory z końcówkami 4,5 i 6.

7,8,9 - stacja posiadająca 3 sektory z końcowkami 7,8 i 9
0 - sektor zerowy jest zwykle przy stacjach czterosektorowych
w sieci Plus GSM.
Jeśli jest samo 0 oznaczać to tez może poprotu antenę dokólną.

...no to chyba wszystko wyjaśniłem ;)

Obrazek

#85879  autor: D@rio
 14 lip 2006, 22:10
mardall pisze:To ja może podłączę się z takim pytaniem - mam aplikację CellTrack i ona "czyta" BTS, w zasięgu którego jestem, ale muł bagienny ze mnie i gdyby ktoś mógł mi wytłumaczyc co oznaczają wyświetlane dane:
CellId 16121 (3EF9)
LAC 11015 (2B07)
Net 260 01 (GSM) - to chyba że BTS Plusa ;-)
Signal 76% -75dBm
a więc tak, najpierw wyjaśnię te pojecia:

LAC (z ang.) Location Area Code - kod regionu. Sieć GSM jest
podzielona na pewne obszary (Location Area), które pośrednio
wielkością są zależne od ilości abonentów na danym obszarze.
Także obszar może mieć czasami wielkość dawnego województwa
(gdy było ich jeszcze 49) lub pewną cześć dużego miasta. Nasz telefon
w momencie kiedy się przemieścimy z jednego obszaru LAC do innego
informuje sieć o tym fakcie, żeby centrala wiedziała gdzie się
znajdujemy i w "razie potrzeby" mogła nas "znaleźć".

CID (Twoje CellID) (z ang.) Cell Identifier - numer komórki. Cała sieć telefonii składa
się z wielu komórek - stąd pochodzi nazwa. Komórkę tworzy stacja
bazowa, której CID to niepowtarzalny numer, po którym i my i
centrala taką stację lokalizujemy.

Signal - wiadomo, poziom/moc sygnału wyrażona procentowo jak i w dBm.

Net - tzw. kod kolorowy sieci (260 01 Polkomtel, 260 02 PTC, 260 03 PTK, 260 06 P4 itp.)
260 to kod kraju a końcówka np. 01 to nr sieci według kolejności przyznawania pozwoleń i koncesji.

Jeszcze z głównych informacji aby ukonkretyzować to występuje coś takiego jak:

CH (z ang.) channel - kanał, na którym nasze aparaty odbierają
sygnał emitowany ze stacji bazowych.

Pozdrawiam :)

Obrazek

#85880  autor: mardall
 14 lip 2006, 22:14
Dzięki za taką błyskawiczną odpowiedź. Jeśli mogę pomęczyć dalej to jeszcze namolne pytanie: więc raczej z tych danych podanych przeze mnie nie można wywnioskować czy jest EDGE ?

#85883  autor: D@rio
 14 lip 2006, 22:24
mardall pisze:Dzięki za taką błyskawiczną odpowiedź. Jeśli mogę pomęczyć dalej to jeszcze namolne pytanie: więc raczej z tych danych podanych przeze mnie nie można wywnioskować czy jest EDGE ?
Niestety nie.

Obrazek

#85890  autor: mardall
 14 lip 2006, 22:38
Czyli musiałbym poszperać za netmonitorem na symbiana...

#85909  autor: D@rio
 14 lip 2006, 23:21
mardall pisze:Czyli musiałbym poszperać za netmonitorem na symbiana...
tak jest. Albo jeśli masz WindowsMobile to tam można pozmieniać parę wpisów w rejestrze i telefon będzie rozpoznawał czy jest to GPRS czy EDGE ;) ...odpowiednio przy połączeniu DATA sygnalizująć to ikonką albo "G" albo "E".

Obrazek

#85924  autor: mardall
 15 lip 2006, 00:02
Gdzieś już czytałem o tych literkach pokazujących EDGE'a u mnie pokazuje tylko 3G ;-) jak w wolnym czasie poszperam to dam znac moze komuś sie przyda

#85973  autor: Michu
 15 lip 2006, 11:43
No dobra, powiedzmy ze jest 123 czyli jeden sektor (sektor pierwszy) to co to w praktyce oznacza?

#85981  autor: mardall
 15 lip 2006, 12:40
Mam już netmonitor na mojego fona na kompie tylko spać mi się wczoraj chciało i nie przerzuciłem na telefon dziś wieczorem będę go rozgryzał :-)

#86000  autor: D@rio
 15 lip 2006, 15:11
Michu pisze:No dobra, powiedzmy ze jest 123 czyli jeden sektor (sektor pierwszy) to co to w praktyce oznacza?
Że jest to BTS jedno-sektorowy...

Obrazek

#86022  autor: Michu
 15 lip 2006, 16:15
Czyli jest skierowany tylko na jeden kierunek tak? nie orientuje sie w tej branzy dlatego pytam a moze byc to ciekawe. A jeden sektor ile stopni "ogarnia"? Kiedys slyszalem ze nadajniki nie moga sie znajdowac w odleglosci wiekszej niz 11km od siebie inaczej bedzie zle:)