• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#176387  autor: aga
 22 kwie 2007, 09:56
Czasami gdy wykonuje się połączenia ostatniego dnia rozliczeniowego (a zwłaszcza późnym wieczorem), to nalicza to w nowym okresie rozliczeniowym. Jak tak miałam kilka razy i w BOA wytłumaczyli mi, że system rozlicza połączenia w ciągu 24 godzin. Najlepiej sprawdź w i-BOA bieżące połączenia i fakturę za poprzedni okres rozliczeniowy.

#176391  autor: SS.PawliK
 22 kwie 2007, 10:33
No dzwoniłem ostatniego dnia i to by pasowało, ale to znaczy że mi tych 6 minut w nowym okresie już nie dadzą? Nie podoba mi się te ich naliczanie. Rozpoczyna się nowy okres a ja zamiast 40 min mam 34:(. nie dobrze nie dobrze! :(

ps. no ale tak nie może być co mnie obchodzi ostatni dzień? na dzwoniłem to niech naliczają na ostatnią fakturę a nie kradną z nowego pakietu - to jest oszustwo!

--
Pozdrawiam: SS.PawliK -->> ERA RULLEZ <<--

[Alcatel Ot320]->[Siemens cf62]->[nokia 3310]->[Siemens c55]->[sagem myx-7]->[sagem my301x]->[SE D750i] --> w planach N-series lub SE W-series :P

#176394  autor: aga
 22 kwie 2007, 10:49
Nie martw się dadzą. Przejdzie ci jako minuty z poprzedniego okresu rozliczeniowego.

#176424  autor: SS.PawliK
 22 kwie 2007, 13:03
Ale kiedy dadzą? Napisałem do BOA zobaczymy co mi odpiszą?
A mam pytanie bo nie doczytałem się tego czy nie wykorzystane minuty z pakietu uniwersalnego (40min) przechodzą do następnego cyklu rozliczeniowego?.

--

[Alcatel Ot320]->[Siemens cf62]->[nokia 3310]->[Siemens c55]->[sagem myx-7]->[sagem my301x]->[SE D750i] --> w planach N-series lub SE W-series :P

#176432  autor: D@rio
 22 kwie 2007, 13:33
SS.PawliK, po pierwsze automat mówi wartość orientacyjną a po drugie to tak każdą minutę się będziesz doszukiwał gdzie została wykorzystana i rozliczał jej wykorzystanie? Bez sensu - poczekaj na biling, fakturę i tam piszę.

Już widzę że będziesz trudnym klientem dla Ery...

Obrazek

#176437  autor: SS.PawliK
 22 kwie 2007, 13:37
o fajnie tą wartość ucinają całe 5 min. Słuchaj jak bym to wykorzystał to bym nic nie pisał a to po prostu zniknęło :P. Nie muszę być trudnym klientem, niech oni poprawią swój system i nie robią ludzi w balona - bo 5 min tu 5 minut tam i uzbiera się 40 min - to się robi śmieszne :( !

--

#176438  autor: D@rio
 22 kwie 2007, 13:40
SS.PawliK pisze:o fajnie tą wartość ucinają całe 5 min.
ale może wysyłałeś SMSy? to może dlatego Ci z tego pakietu Ci policzyli.

Nie jestem tutaj wróżką to nie będę gdybał.
SS.PawliK pisze: Słuchaj jak bym to wykorzystał to bym nic nie pisał a to po prostu zniknęło . Nie muszę być trudnym klientem, niech oni poprawią swój system i nie robią ludzi w balona - bo 5 min tu 5 minut tam i uzbiera się 40 min - to się robi śmieszne !
Nie panikuj. Nic nie zniknęło. Ja też mam Erę i na bilingu mi się wszystko zgadza. Z tego 602 963 to nie korzystam. Mam I-BOA i tam sprawdzam biling on-line. Też Ci tak radzę. Jaśniej jest to prezentowane i bezpłatnie.

Obrazek

#176443  autor: SS.PawliK
 22 kwie 2007, 13:54
Powiem tak: podpisałem umowę 18 kwietnia, okres rozliczeniowy mam od 21 do 20. Od 18 do 20 wykonałem góra 10 smsów i z 5 min rozmów do wszystkich, więc powinni pociągnąć z czego?? z uniwersalnej za 20zł. Na Iboa ciągle pisze że każdy sms i rozmowy są narazie za 0zł. więc zastanawia mnie za co płaciłem przez te 2 dni. I co dobre ale tutaj nie jestem pewny odpaliłem pakiet 30zł z wybranym numerem i mi zabrali te 30zł z tych 2 dni:( powinni część 2zł (i za ta kwotę dać odpowiednią ilość minut) - tak było u kumpla.
Aktywacja 69zł + abonament 20zł + 30zł numerek daje 119zł, mam do zapłącenia 123.84? Dario mówisz tu o jakiś widełkach, a ja mówię kij im w oko te 5zł!, ale gdy dzwonie poda 602 963 mówią mi że mam 34 minuty, a od wczoraj od 21 wysłałem raptem 4 smsy=1min. więc powinno być 39min? Poczekam na fakturę może ona coś mi powie? Może inaczej to liczą?

--

#176464  autor: aga
 22 kwie 2007, 15:00
SS.PawliK pisze:A mam pytanie bo nie doczytałem się tego czy nie wykorzystane minuty z pakietu uniwersalnego (40min) przechodzą do następnego cyklu rozliczeniowego?
Minuty przechodzą na następny okres rozliczeniowy i w pierwszej kolejności są zużywane minuty z poprzedniego okresu, a potem z bieżącego.
D@rio pisze:Nie panikuj. Nic nie zniknęło. Ja też mam Erę i na bilingu mi się wszystko zgadza. Z tego 602 963 to nie korzystam. Mam I-BOA i tam sprawdzam biling on-line. Też Ci tak radzę. Jaśniej jest to prezentowane i bezpłatnie.
Ja też tak jak D@rio nie korzystam z 602963. Kiedyś stan minut zaktualizowało mi dopiero po 3 dniach i niepotrzebnie się wkurzałam, że bezpłatne minuty mi wcięło. Teraz jak i biling i faktura są on-line, to jest o wiele prościej. Szkoda tylko, że nie pokazuje ile minut jeszcze pozostało do wykorzystania.
SS.PawliK pisze:Poczekam na fakturę może ona coś mi powie?
Zamiast czekać i denerwować się, lepiej sprawdź sobie fakturę w i-BOA. I wtedy będzie wszystko jasne.

#176472  autor: Mel
 22 kwie 2007, 15:32
Pierwszy okres rozliczeniowy miałeś 18-20. Abonament zapłaciłeś na kolejny miesiąc rozliczeniowy, ale darmowe minuty miałeś proporcjonalnie do dni. Czyli (załóżmy, że okres rozliczeniowy jest 30 dni) 3/30. Mój abonament wynisi 20 zł - 40 min bez dodatków, co w przypadku 3 dni wynosiłoby 4 min, u ciebie jest tak samo. Wszystko to, co jest powyżej tych 4 min naliczne jest już jako 72 gr za minutę. Więc z darmowym numerem myślę, że jest tak samo. 2000 min na 30 dni, więc proporcjonalnie w ciagu 3 dni miałeś ok 200 min darmowych, a za resztę zapłaciłeś dodatkowo (dużo, ale niektórzy mogą to wygadać).
Może ci to pomoże, może nie.

Natomiast na IBOA masz już rozliczenie od 21. Gdybyś tam zajrzał 20 to byś widział, co masz od 18 do 20, a tak to już tylko faktura. O ile zaznaczyłeś, że chcesz szczegółową.

Co do tych 34 min to sprawdź też jeszcze raz na IBOA aktualne połączenia, tak jak radzi Aga.

Pod 602963 mówią o kosztach bez vatu o tym też pamiętaj.
I zapisz się do Era Premia, o ile już tego nie zrobiłeś ;-)

#176477  autor: aga
 22 kwie 2007, 15:42
Mel pisze:I zapisz się do Era Premia, o ile już tego nie zrobiłeś
Do Era Premia można się zapisać po 3 miesiącach.
Mel pisze:Pierwszy okres rozliczeniowy miałeś 18-20. Abonament zapłaciłeś na kolejny miesiąc rozliczeniowy, ale darmowe minuty miałeś proporcjonalnie do dni.
Jest tak jak piszesz, ale SS.PawliK wykonał już w nowym okresie połączenia na darmowy numer i wysłał 4 smsy. W tym wypadku powinno mu zostać 39 min, a nie 34.

#176485  autor: SS.PawliK
 22 kwie 2007, 15:54
Mel Twoje rozumowanie jest całkiem normalne i tak powinno być, mi tak kumpel powiedział że te 3 dni 18-20 to policzą mi odpowiednio darmowy numer i podzielą pakiet uniwersalny, a ja starałem się tego podziału nie przekroczyć. I Widać przekroczyłem o 4.84zł. hmm no może to poleciało gdzieś, ale gdzie skoro na IBOA wchodzę tam codziennie 3 razy każdy mój sms i połączenie w tych 3 dniach i od 21 do teraz pisze że jest 0zł!!!! A 5 minut nie ma??? Dziś powinienem mieć 39minut + bonusowe pakiety + minuty z darmowego pakietu (szkoda ze ich sprawdzić nie można gdziekolwiek).
W IBOA jest faktura ale nie wiem czy można ją jakoś obejrzeć za co płaciłem itp itd. We wtorek pewnie przyjdzie pocztą. Są aktualne połączenia od 21 kwietnia do teraz i wczesniej tez były te 3 dni - i koszt z tych 3 dni był 0zł i nagle pojawiła sie faktura 21 kwietnia - 123.84zł? 69 aktywacja + 30 numer + 20 abonament. To jak miałem 4 minuty (uniwersalne) z podziału to je na pewno przekroczyłem, bo wydzwoniłem ok 5min i napisałem kilka-kilkanaście sms co by dało góra 2zł + 40gr mms - no powiedzmy do 3zł max.... hmm no może było tego więcej - tłumacząc sobie to w ten sposób wiem przynajmniej skąd te 4.84zł ((( ALE do 21 przez 3 dni wszystkie te połaczenia które wykonałem były za 0zł?? więc nie wiem))). ...Ale czemu nie ma tych 5 min:( w obecnym cyklu, jedyne co pocieszające to to co mówi AGA - może za 3 dni mi to zaktualizują. Nie chce dzwonić na 602963, bo to zawsze koszt, a na IBOA nic nie mówią o wykorzystanych minutach w uniwersalnej, nic o darmowym numerze i nic o dodatkowych gratisowych pakietach:(...

--

#176494  autor: aga
 22 kwie 2007, 16:21
SS.PawliK pisze:W IBOA jest faktura ale nie wiem czy można ją jakoś obejrzeć za co płaciłem itp itd.
Fakturę i rachunek szczegółowy możesz zobaczyć w i-BOA. W płatnościach możesz zamówić fakturę w wersji elektronicznej i za chwilę będzie widoczna w wersji pdf. To będzie dokładnie to samo co przyjdzie ci pocztą.

#176497  autor: Mel
 22 kwie 2007, 16:26
aga pisze:
Mel pisze:Pierwszy okres rozliczeniowy miałeś 18-20. Abonament zapłaciłeś na kolejny miesiąc rozliczeniowy, ale darmowe minuty miałeś proporcjonalnie do dni.
Jest tak jak piszesz, ale SS.PawliK wykonał już w nowym okresie połączenia na darmowy numer i wysłał 4 smsy. W tym wypadku powinno mu zostać 39 min, a nie 34.
Nie napisałam, że się to odnosi do obecnego okresu rozliczeniowego, tylko poprzedniego. O obecnym napisałam coś innego.

Pawlik. Poprzedni okres rozliczeniowy - czekaj na fakturę. Może to dlatego, że początek abonamentu, mnie w każdym bądź razie szybko rozliczają na IBOA. Póki co - można sobie gdybać.
Co do obecnego. Wejdź na IBOA i kliknij Bieżące połączenia, a następnie kliknij tylko na Pokaż na tle w kolorze fuksji.

#176502  autor: SS.PawliK
 22 kwie 2007, 16:40
A no tak dział:). Ale nic mi nie wiadomo o darmowym numerze na fakturze:(.

Tak jak Mel pisała przydzielili mi niecałe 4 minuty a dokładniej 3.52 min, a wygadałem 4.56 min + 13 sms. Czyli przekroczyłem próg o 1min na oko + 13 sms (13 sms daje 4min) <- i to mi pociągnęło z dodatkowych pakietów.. czyli powinno być za 0zł, a ja płace 4.84zł nie wiem za co ? W fakturze pisze mi że zostało mi 895 min , + 40 min z uniwersalnego daje mi 935 min i teraz wiem skąd mam te 35min? a nie 40.
Z smsami wygadałem ok 9min. Spoko kumam baze wiem skąd minuty, ale nadal nie wiem za co płace te 4.84zł :(

i coś mi się wydaje że za te 3 dni zapłaciłem 30zł za darmowy numer, nie źle:(

--

#176503  autor: D@rio
 22 kwie 2007, 16:44
SS.PawliK pisze: Spoko kumam baze wiem skąd minuty, ale nadal nie wiem za co płace te 4.84zł
abonament za te dni różnicy między aktywacją a nowym okresem rozliczeniowym ! !

Obrazek

#176558  autor: SS.PawliK
 22 kwie 2007, 20:27
4.84zł za 3 dni a za 30 dni 20zł abonamentu ?? nie wiem być może. Ale zobaczę teraz jak będzie wyglądał koleny cykl i jego koszta za 29 dni :P. Szkoda ze nie ma nigdzie info o wybranym numerze i wykonanych minutach. mam SE d750i i ten fon mi nie pokażuje ile przegadałem z dana osobą minut:(.

--

#176602  autor: D@rio
 22 kwie 2007, 21:25
SS.PawliK pisze:4.84zł za 3 dni a za 30 dni 20zł abonamentu ??
no przecież sam mówisz że przekroczyłeś tę małą pulę bezpłatnych minut/jednostek. A więc dodając to mogłoby się zgadzać.

Obrazek

#176611  autor: SS.PawliK
 22 kwie 2007, 21:35
no tak ale mi ciągnęło z darmowych 900 min(po wykorzystaniu tych 4min) - darmowych a nie płatnych. Jak bym nie miał tych minut to rozumiem te 4.84zł.

--

#176617  autor: D@rio
 22 kwie 2007, 21:41
SS.PawliK, no to nie ma co gdybać, tak jak mówiłem doszukuj się na fakturze tej pozycji.

Obrazek