• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#96652  autor: Opportunist
 19 sie 2006, 18:30
No, no :) Jednak nasz Lublin to nie jest już taka wieś :smt005 :smt005 :smt005 HA! Nawet UMTSa w Orange mamy :D

Obrazek

#96654  autor: wonski
 19 sie 2006, 18:32
Tylko szkoda ze nie tam gdzie ja mieszkam :(

#96656  autor: Opportunist
 19 sie 2006, 18:34
Dziecko drogie... ja na wsi mieszkam :D:D:D Ja tez nie mam nie przejmuj sie :smt005 :smt005 :smt005 Bedziesz chcial skorzystac z UMTSu to przyjedziesz na Czechów :D :D :D

Obrazek

#96660  autor: wonski
 19 sie 2006, 18:39
Troche to dla mnie niepraktyczne, gdyz korzystam z internetu przez komorke podczas pobytu w Lublinie :) Jak dla mnie to sie mija z celem jechac na czechow tylko po to zeby poczte odebrac :wink: jak narazie jest u mnie zasieg edge i bedzie musialo wystarczyc. Nurtuje mnie tylko kiedy bedzie zasieg w calym miescie... jak bedzie umts to juz nie jest problem rozbudowac do hsdpa..... a potem..... PLASK! Rozmazylem sie za bardzo :))) Ale z drugiej strony to by bylo cos siedziec sobie w neciku z transferem 1,8 Mbit :smt004 zamiast 384 kbit UMTS :-D

#96734  autor: D@rio
 19 sie 2006, 23:05
Lublin to pewnie że nie taka wieś ;) coś tam się u Nas dzieje na rynku ;) choć wiadomo, Warszawka rządzi...

Co do HSDPA to słyszałem że w IVQ '06 zamierza go wprowadzić Era, a także zaraz potem Plus. Do startu HSDPA wiele nie jest potrzebne. W obecnej sytuacji często wystarczy tylko update soft'u na nodeB i już ;)

Obrazek

#172288  autor: Opportunist
 10 kwie 2007, 10:38
To 3G w Lublinie od Orange jest, czy nie ma? Jako, ze zaopatrzylem sie w terminal 3g, chcialem sprawdzic czy to dziala... bylem na czechowie dokladnie na ul. checinskiego i niestety UMTSu Orange nie wykrywalo, a Plusa i Ery owszem...

Obrazek

#172476  autor: Vieslav
 10 kwie 2007, 13:43
Próbowałem złapać zasięg 3G w Orange za pomocą Neca E228 oraz E616 i USIMem Orange. Wyniki: LSM: brak zasięgu, Centrum: brak zasięgu. Na stronie Orange też cisza o UMTSie w Lublinie.

#172617  autor: D@rio
 10 kwie 2007, 19:32
Opportunist pisze:To 3G w Lublinie od Orange jest, czy nie ma? Jako, ze zaopatrzylem sie w terminal 3g, chcialem sprawdzic czy to dziala... bylem na czechowie dokladnie na ul. checinskiego i niestety UMTSu Orange nie wykrywalo, a Plusa i Ery owszem...
niestety nie mam jak sprawdzić bo nie mam terminala 3G bez sim-lock'a obecnie. Pisząc tego posta posiadałem informacje bezpośrednio z CallCenter, podobno pilatożowo działa. A być może działało... :|

Obrazek

#172618  autor: przemek910
 10 kwie 2007, 19:36
D@rio pisze:niestety nie mam jak sprawdzić bo nie mam terminala 3G bez sim-lock'a obecnie. Pisząc tego posta posiadałem informacje bezpośrednio z CallCenter, podobno pilatożowo działa. A być może działało... :|
W każdym telefonie jest funkcja "wyszukaj sieci" która nam pokaże, w zasięgu jakich sieci jesteśmy.
Nie można tym sprawdzić?

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#172620  autor: D@rio
 10 kwie 2007, 19:39
kin pisze:W każdym telefonie jest funkcja "wyszukaj sieci" która nam pokaże, w zasięgu jakich sieci jesteśmy.
Nie można tym sprawdzić?
to nie jest zbyt dokładna metoda ale jak będę to sprawdzę.

Obrazek

#172621  autor: przemek910
 10 kwie 2007, 19:41
D@rio pisze:to nie jest zbyt dokładna metoda ale jak będę to sprawdzę.
Czemu?
Telefon wyszukuje nam w zasięgu jakich sieci się znajdujemy, to raczej dokładna metoda :)

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#172622  autor: D@rio
 10 kwie 2007, 19:43
kin pisze:Czemu?
Telefon wyszukuje nam w zasięgu jakich sieci się znajdujemy, to raczej dokładna metoda
bo trzeba czynność powtarzać i wykaże na tym tylko stan w jednym momencie, w jednej lokalizacji. A tak można monitorować sieć cały czas zwłaszcza przemieszczając się...a dodatkowo jeśli się ustawi na pracę tylko w trybie UMTS wynik będzie dokładniejszy.

Obrazek

#173628  autor: piti110
 13 kwie 2007, 14:36
jezeli jest juz oficjalnie w lublinie to znaczy ze tez bedzie w bydgoszczy... w koncu operatorzy wiedzą ze są to takie same miasta dlatego je razem :arrow: rozbudowują...

jeżeli pomogłem, kliknij na "pomógł" pod moim postem. piti110 pozdrawia.......

#173863  autor: prezeswk
 14 kwie 2007, 01:31
D@rio pisze: a dodatkowo jeśli się ustawi na pracę tylko w trybie UMTS wynik będzie dokładniejszy.
A jak ustawiasz w N70 prace tylko w UMTS?. Z tego co wiem, to ona ma albo tryb podwojny (GSM/UMTS) lub tylko GSM. Nie ma mozliwosci wyboru samego UMTS-a (a szkoda).
taka mozliwosc ma program Field Test Display (taki netmonitorek na Symbiana), ale na N70 nie chodzi (podobno).
Dzieki za info!

#215447  autor: D@rio
 24 sie 2007, 19:39
Potwierdzam.

Przy ul. Chodźki i al. Andersa UMTS Orange w Lublinie jest dostępy! :)

Dla niewtajemniczonych chodzi mi o teren wokół hipermarketu Real i biurowca TP S.A. ;)

Aha - i UMTS da się także złapać na wysokości stacji benzynowej "Safari" przy budynku TP S.A. ;)

Obrazek

#215521  autor: prezeswk
 24 sie 2007, 23:31
D@rio pisze:Potwierdzam.

Przy ul. Chodźki i al. Andersa UMTS Orange w Lublinie jest dostępy! :)

Dla niewtajemniczonych chodzi mi o teren wokół hipermarketu Real i biurowca TP S.A. ;)

Aha - i UMTS da się także złapać na wysokości stacji benzynowej "Safari" przy budynku TP S.A. ;)
Moze handlowcy w tych biurowcach TPsy mają służbowe laptopy, a w nich Orange Free i trzeba bylo jakies 3G z HSDPA postawic, bo EDGE nie wyrabiało :)

#215533  autor: D@rio
 25 sie 2007, 00:30
prezeswk pisze:Moze handlowcy w tych biurowcach TPsy mają służbowe laptopy, a w nich Orange Free i trzeba bylo jakies 3G z HSDPA postawic, bo EDGE nie wyrabiało
tego niestety nie wiem, czy jest tam HSDPA. Nie mam jak sprawdzić. Testowałem to na swoim Samsungu Z400 :)

ale na razie jest to jedyne miejsce jakie znam, gdzie łapie 3G Orange....

Obrazek

#215537  autor: DejwiD
 25 sie 2007, 01:48
ale odkrycie... gratuluje :D umts jest w CC i poblizu od dawna.. juz nie pamietam kiedy przeprowadzilem pierwsza rozmowe.

#215538  autor: D@rio
 25 sie 2007, 01:52
DejwiD pisze:ale odkrycie... gratuluje umts jest w CC i poblizu od dawna.. juz nie pamietam kiedy przeprowadzilem pierwsza rozmowe.
cóż, nie mieszkam w tej dzielnicy a tez nie chodzę z telefonem patrząc się non stop w ekran... ;)
DejwiD pisze:umts jest w CC i poblizu od dawna..
szkoda że tylko tu...

Obrazek

#215539  autor: DejwiD
 25 sie 2007, 02:03
D@rio pisze:DejwiD napisał/a:
ale odkrycie... gratuluje umts jest w CC i poblizu od dawna.. juz nie pamietam kiedy przeprowadzilem pierwsza rozmowe.

cóż, nie mieszkam w tej dzielnicy a tez nie chodzę z telefonem patrząc się non stop w ekran...
heh, ja tez tam nie mieszkam :P i nawet nei mam telefonu 3g :)
D@rio pisze:DejwiD napisał/a:
umts jest w CC i poblizu od dawna..

szkoda że tylko tu...
pusciles plote, teraz nie opedzimy sie od OFnK - fanatykow szybkiego "interneta" :D