• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#169945  autor: blom
 04 kwie 2007, 14:23
Szalony pisze:Troche to dziwne ale widac prepaid rzadzi :)
i zawsze tak bylo jest i będzie - nie ma przymusu nic... wc czeka na go go go to play - bo mam dość jaka przebitka 49/80 wrrr

#169963  autor: przemek910
 04 kwie 2007, 15:15
blom pisze:nie prościej tak tak ??? bez żadnych umow
No raczej nie...
Skoro chcą mieć nr domowy, to biorą Erę domową, a nie TakTaka...

#170158  autor: D@rio
 04 kwie 2007, 21:08
provocatorka, będzie dobrze. Sfera działania to nie jeden BTS. Będziesz zaprogramowana do wielu różnych, określających mniej więcej trójkąt min. 500m. ale często nawet i ponad 1km i więcej.

Obrazek

#170299  autor: blom
 05 kwie 2007, 07:15
D@rio pisze:provocatorka, będzie dobrze. Sfera działania to nie jeden BTS. Będziesz zaprogramowana do wielu różnych, określających mniej więcej trójkąt min. 500m. ale często nawet i ponad 1km i więcej.
to "kiszka" takie ograniczenie - a jak "wyjdzie" poza "zasięg" tego to co ? brak możliwości dzwonienia? - to kicha na max'a!

#170650  autor: D@rio
 05 kwie 2007, 16:46
blom pisze:
to "kiszka" takie ograniczenie - a jak "wyjdzie" poza "zasięg" tego to co ? brak możliwości dzwonienia? - to kicha na max'a!
nie wyjdzie. Bo tak jej to skonfigurują aby była w polu działania. No chyba że będzie jeździła po Polsce z tą kartą SIM czy po województwie to wiadomo że nie będzie działało - i prawidłowo, bo ma nie działać, ponieważ takie jest ograniczenie.

Obrazek

#170660  autor: blom
 05 kwie 2007, 17:07
D@rio pisze:nie wyjdzie. Bo tak jej to skonfigurują aby była w polu działania. No chyba że będzie jeździła po Polsce z tą kartą SIM czy po województwie to wiadomo że nie będzie działało - i prawidłowo, bo ma nie działać, ponieważ takie jest ograniczenie.

a nie prościej w "domu" mieć stawkę "domowa" a kilka metrów dalej normalna np. z mix'a?

#170661  autor: D@rio
 05 kwie 2007, 17:09
blom pisze:

a nie prościej w "domu" mieć stawkę "domowa" a kilka metrów dalej normalna np. z mix'a?
specyfikacja usługi jest, taka jaka jest. To ma być telefon stacjonarny a nie komórkowy.

Obrazek

#171967  autor: yagi
 09 kwie 2007, 13:55
U mnie w Tarnowie ludziska gadaja ze z Era Domowa mozna zasuwac po prawie calym miescie :)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#179076  autor: Szalony
 01 maja 2007, 13:15
Pawrzes pisze:No, no , ładny BTSik :) Dobrze te się tam zjawiłeś :) Wykoki maszcik może pokryć spory obszar. Tempo też zapewnia dobra pogoda którą mamy od kilku dni :) Jesli telefon będzie "widział" sygnał z tego BTSa to powinien przestać się logować do tych dalczych lokalizacji... No ale fale różnie się czasem rozchodzą... Napewno zasięg w Rąbieniu poprawi się i to znacznie :)
Normalnie juz nie wyrabiam z ta era :? ostatnio z domu znika ma czesto u umts z Lodzi :cry: od miesiaca stoi ten maszt w rabieniu gotowy ale nie dziala :| nie mam jak sie dowiedziec kiedy Era go uruchomi... Dziwne tak szybko go postawili a nie odpalaja go :?: Boje sie zeby tak nie bylo ze dlugimi miesiacami stacja bedzie niby gotowa a nie dziala :? Coraz powazniej mysle nastepny numer przeniesc do Plusa ... bo jednak ten rabien chyba nie da mi sygnalu ... a ten 2 bts 29133(500metrow od mego domku) powstanie pewnie pod koniec 2008r dopiero :smt011, ostatnio jak zlapalem w Aleksandrowie stacje Poddebice i Lutomiersk i czesto Beldow to sobie pomyslalem ze dosc tych jaj :evil: z strony Ery ... chyba moja cierpliwosc sie skonczy... widac ze uzytkownikow umts przybywa bo "mi" znika umts ldzki ery w Aleksandrowie ... ach brak mi slow :cry:

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#179951  autor: krzykos
 03 maja 2007, 23:15
Niestety bardzo czesto tak jest, że stacja powstaje szybko - ale czeka się naet do 0,5 roku na oficjalne uruchomienie - wszystko to powoduje biurokracja, pozwolenia, itd... i nie jest to już zależne od samego operatora - on sam chce juz aby stacja jeśli jest zbudowana to żeby nadawała.... bo to przynosi zysk ( kasa)......

#181683  autor: marcinb
 09 maja 2007, 18:43
W moim rejonie Era ma tragiczny zasięg.

:arrow: Na forum Telepolis od 29.01.2006.

#181712  autor: krzykos
 09 maja 2007, 19:43
marcinb pisze:W moim rejonie Era ma tragiczny zasięg.
Aleś się Kolego wysilił z tym swoim postem , dostałem na mejla info nowej odpowiedzi w temacie, który śledzę - a Twoja wypowiedź nie wniosła nic ciekawego i nowego - za wyjatkiem chyba nabijania licznika postów..... :?

Jeśli masz kiepski zasięg to podałbyś trochę więcej informacji, jaki dokładnie rejon - z jakich nadajników korzystasz itd.... Tak jak to robi Kolega Szalony wtedy coś można wywnioskować, podpowiedzieć .... a tak to ech.....

#181781  autor: marcinb
 09 maja 2007, 22:13
krzykos pisze:
marcinb pisze:W moim rejonie Era ma tragiczny zasięg.
Aleś się Kolego wysilił z tym swoim postem , dostałem na mejla info nowej odpowiedzi w temacie, który śledzę - a Twoja wypowiedź nie wniosła nic ciekawego i nowego - za wyjatkiem chyba nabijania licznika postów..... :?

Jeśli masz kiepski zasięg to podałbyś trochę więcej informacji, jaki dokładnie rejon - z jakich nadajników korzystasz itd.... Tak jak to robi Kolega Szalony wtedy coś można wywnioskować, podpowiedzieć .... a tak to ech.....
a co Ci mi podpowiesz?
zasięg jest tragiczny i tyle.
przyjedziesz i wstawisz bts-a?
jezu...
i na koniec prośba - odpowiedz coś to ja odpowiem Tobie - zawsze to kolejny post i nabijanie licznika nieprawdaż?

:arrow: Na forum Telepolis od 29.01.2006.

#181791  autor: krzykos
 09 maja 2007, 22:45
Zebyś nie myslal ze bede odpowiadal na wszystkie Twoje posty - bo uznasz ze to ja nabijam ( jak juz sugerujesz) powiem tak - BTS'a Cie nie wstawię , natomiast zawsze można gnębić Erę, mając konkretne dane - z konkretnego terenu - poparte pomiarami, żeby coś zrobili, tak się składa, że znam akutat parę osob z działu technicznego na obszar Łodzki - nic nie mogę wprawdzie obiecać - ale zawsze można próbować....

a tak narzekać to każdy potrafi - i nic więcej nie robić....
oczywiście napisz teraz -ze nabijam posty...

#181837  autor: Szalony
 10 maja 2007, 09:07
Zgadzam sie z Krzykosiem :-D jesli nie mieszkamy na "zadupiu" i operator na danym obszarze ma potencjalna dosc spora liczbe uzytkownikow to powinien zadbac o dobry zasieg i tyle - w "moim" Aleksandrowie wlasnie tak jest - Era ma slaby a wrecz zly zasieg i w koncu to sie zmieni - juz 1bts w robieniu czeka na uruchomienie a 2 jest w zaawansowanych planach :-D Az nie chce mi sie wierzyc ze moje skargi - uwagi w erze zostaly uwzglednione i dzieki mnie zauwazone :wink: Marcinb wiec jesli naprawde jest u ciebie z Era zle a nie jestes na "wsi" to walcz o normalnosc i mecz Ere :-D tak jak ja :mrgreen:

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#181873  autor: yagi
 10 maja 2007, 12:34
Mi zasieg sie poprawil z bardzo dobrego na rewelacyjny bo wczoraj w Tarnowie Era jako pierwsza odpalila UMTS :)
A mial byc dopiero za rok...
Na pewno 4 stacje maja juz 3G. Pozniej bede badal temat jak pojde do centrum ;)
Czyzby oddech Playa na karku?

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#182816  autor: Szalony
 13 maja 2007, 10:23
Dostalem dziwna odp z ery odnosnie tej stacji 29122 w Rabieniu - "Wymieniona stacja zostala juz uruchomiona komercyjnie - jednak nie ma konkretnej daty oddania jej do uzytku" Czyli co to znaczy :?: Hmm dziwna odpowiedz niby stacja dziaa komercyjnie ale nie dziala :-D Rozumiem ze nie komercyjnie moga na niej testy robic - to czemu mi pisza ze dziala komercyjnie ... Czyli wyglada na to ze juz tylko od Ery zalezy kiedy ja wlacza dla abonentow - moze jutro a moze za pol roku... :?

#182818  autor: PingNoMore
 13 maja 2007, 10:37
U mnie w miejscowości Barycz koło Łasku w woj. łódzkim ERA ma tragiczny zasięg. Jak ktoś do mnie przyjeżdza to musi wyjść na dwór żeby porozmawiać a i tak za wiele to nie daje... Z tego co czytałem na stronach Urzędu Gminy w Dobroniu to PTC dostała zezwolenie na budowę BTS-a około 7 km. od mojego domu to może się zasięg poprawi. Z Plusem też nie jest ciekawie. Najlepiej jest z zasięgiem Orange. W promieniu 5 km. od mojej posiadłości :-D mam dwa BTS-y.

#182819  autor: Paku
 13 maja 2007, 10:38
Ja nie wiem co sie porobiło w Aleksandrowie ale żyć sie nie da:/ Co chwile dostaje sms od kto tam bo nikt nie może sie od mnie dodzwonić:/ Mam dosyć grube mury w domu więc jak zapowiada się na dłuższa rozmowę a chciał bym żeby była w "miarę" komfortowa to muszę wychodzić na dwór. Co mnie zadziwiło wcześniej w tym domu miałem w300i oraz starego siemensa s35i i nie było takich problemów... a teraz moja nowa e50 szaleje:/ A tak wogole to gdzie jest bts Ery w Aleksandrowie:>??

#182825  autor: Szalony
 13 maja 2007, 10:57
Paku jedyny bts Ery w Aleksandrowie jest na polnocy miasta na kominie elektrocieplowni przy dawnej Sandrze - jak jestem na poludniu miasta przy stadionie i w bydynkach nie mam zasiegu ery... Dla porownania Plus ma 3bts ... ale wyglada na to ze za rok Era wkoncu takze 3bts bedzie miala _ bo dojdzie ten w rabieniu i na dawnym lotnisku :)