Witam
Tak się zastanawiałem czy można liczyć na jakąś odpowiedź Plusa na ofertę Playa i ewentualne ruchy innych op'ów związanych z wejściem Playa w najbliższym czasie to jest w przeciągu miesiąca-dwóch i doszedłem do wniosku, że chyba nic takiego nie będzie miało miejsca. Chodzi mi tutaj głównie o oferty dla biznesu, ale z ofertami dla indywidualnego klienta jest chyba podobnie.
Plus wystartował z nowymi ofertami 5 marca. Ta najbardziej promowana to Dodatkowe Godziny dla Firmy. Możemy tutaj teraz na nich psioczyć, ale to było chyba sprytne posuniecie z ich strony. Skupie się na Dodatkowych... : Po co startować z nowymi ofertami na 2 tygodnie przed startem nowego operatora? Ano wydaje mi się, że polityka plusa w tej chwili jest taka, że to co dali to obecnie szczyt ich możliwości(nie mówię, że ich nie stać..). Nie wiem czy mogli przewidywać co da Play a czego nie da, ale chyba to co zaoferowali jeszcze przez długi okres będzie funkcjonowało.
Nie wiem, ile osób pozyskali tą nową ofertą, ale wydaje mi się, że właścicieli firm, mało obchodziło, że wejdzie jakiś tam Play i że można by poczekać. Chyba nie ma co patrzyć na abonentów przez pryzmat naszego forum, gdzie każdy chce wykombinować tak, żeby było taniej. Piszę to przez pryzmat obserwacji poczynań mojego Taty(w sumie 4 abo na firmę + iplus). On zwyczajnie nie ma czasu na to, żeby sobie jakoś to wszystko sprytnie poukładać, żeby było taniej. I tak abonament ma 100 a płaci 200-250 zł. Myślę, że wielu jest takich w biznesie. Jeśli nie ma w takich małych firmach jakichś osób, które by się tym zajmowały to wydaje mi się, że oferta ta może wydawać się dla nich atrakcyjna i do kogo miała trafić to trafiła.
Jeśli dodać do tego, było nie było kosztowną kampanie reklamową(wczoraj widziałem, nową wersje spotu) to nie wydaje mi się, żeby miało coś się szybko zmienić przynajmniej jeśli idzie o biznes.
Na potwierdzenie mojej(i chyba nie tylko mojej) teorii można by dodać również ofertę dla przedłużających "co 6 miesięcy/na 6 miesięcy".
Pewnie ameryki nie odkryłem i wielu z was wie o tym co napisałem już od dawna ale tak mnie zabrało na przemyślenia, a jako, że cały czas waham się czy brać abo czy czekać jeszcze temat jest mi szczególnie bliski, że się tak wyrażę
Jedna sprawa to okres w jakim nastąpi odpowiedź Plusa a druga czy się opłaca. Wydaje mi się, że zmiany w niej pewnie będą znaczące a przynajmniej powinny skrócić dystans między Plusem a Playem, ale kiedy...
Właściwie, zamiast się tutaj pocić z tym moim wywodem mógłbym równie dobrze zacytować WitkaT
WitekT pisze:
Wydaje się, że operatorzy będą raczej bacznie przyglądać się rynkowi przez najbliższy miesiąc, dwa, a może nawet i trzy niż już teraz myśleć nad konkretnym uderzeniem. Będą zbierać informacje z terenu o poziomie własnej sprzedaży i swoimi sposobami oceniać sprzedaż Play, uzależniając od tego zarówno szybkość swojej reakcji, jak i głębokość zmian w ofercie. Rewolucyjnych zmian nie należy jednak oczekiwać przed wrześniem, z dwóch powodów - zbliżające się po okresie "rekonesansu" wakacje są dla operatorów okresem martwym. Po drugie - jednym z najlepszych okresów zmian jest jesień i okres przedświąteczny.
Źródło:
http://www.telepolis.pl/artykuly.php?id=194
Ale jako, że mam skłonności do gadulstwa i dużo się ostatnio nad tematem zastanawiam postanowiłem napisać tego posta. Mam nadzieję, że nie jest to dla was offtopic
Kończąc mój przydługawy post, mam pytanie do naszych współrozmówców - pracowników Plusa: Jak się sprzedają Dodatkowe godziny...?
Co się tyczy mnie to chyba wezmę ten abonament już teraz bo jak mam czekać do maja/czerwca to później znając mnie będę i na wakacje a później na święta i nigdy nie wezmę tego abo. No ale to kwestia mojego niezdecydowania.
Pozdrawiam i Wesołych Świąt