• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #166254  autor: hayleen
 25 mar 2007, 16:18
Sorki, jeśli już był taki temat - przeszukalam większość archiwum i nie znalazłam tego,czego szukałam.

Ile kosztuje wydanie duplikatu karty sim (gdy stara została porysowana i nie działa)? Ile należy czekać na wyrobienie owej karty, jeśli jest to możliwe?

Z góry thx za odpowiedz... :)

#166255  autor: Kaczy
 25 mar 2007, 16:27
O ja... ale inteligentne pytanie.

Napisz w jakiej sieci i czy to telefon na abo czy nie. Bo ceny są różne.

Dla przykładu Plus:
- abo- 50 zł netto (wydawana jest od razu)
- mix- 30 zł brutto (ok. 1 dnia czekania)
- simplus- 12,20 brutto (ok. 1 dnia czekania)

Ps. Jesli masz starą kartę (ze starym HLR np. 50) to przysługuje Ci bezpłatna wymiana karty :D

...::: Made for loneliness :::...

#166261  autor: D@rio
 25 mar 2007, 16:53
Kaczy pisze:Ps. Jesli masz starą kartę (ze starym HLR np. 50) to przysługuje Ci bezpłatna wymiana karty
prościej powiedzieć, że bezpłatnie wymieniają wszystkie karty, które nie posiadają aplikacji Plus Mega.

Obrazek

#166264  autor: Kaczy
 25 mar 2007, 16:57
Tylko znając ludzi, którzy przychodza do salonu to pewno pierwszy raz usłyszeliby od Ciebie takie słowo "Plus Mega". I zaraz by się pytali co to jest, bo oni nie wiedzą o co chodzi. A cyferki każdy sam może sprawdzić :D

#166268  autor: D@rio
 25 mar 2007, 17:01
Kaczy pisze:Tylko znając ludzi, którzy przychodza do salonu to pewno pierwszy raz usłyszeliby od Ciebie takie słowo "Plus Mega". I zaraz by się pytali co to jest, bo oni nie wiedzą o co chodzi. A cyferki każdy sam może sprawdzić
zgadza się. Choć, wprost powiedziawszy chodzi o wszystkie inne HLR'y niż zgrupy 90 - 99.

Zwłąszcza z grupy "50", "20" i "70" oraz wszystkich pobocznych..

Obrazek

#170077  autor: Kaczy
 04 kwie 2007, 19:31
Podepnę się pod ten temat.
Mam dość trudne pytanie. Czy ktoś spotkał sie kiedyś z innymi określeniami kart SIM.
Chodzi mi o mniej więcej takie nazwy: karty Schnaider`a czy coś w tym stylu.

Podobno ma to coś wspólnego z początkowymi cyframi numeru seryjnego karty SIM. :|

#170153  autor: D@rio
 04 kwie 2007, 21:02
pierwsze słysze...

może chodzi o producenta? tak jak GEMPLUS i te inne...?

Obrazek

#170157  autor: Kaczy
 04 kwie 2007, 21:07
No właśnie- ja też niezłego karpia zrobiłem jak tego słuchałem.

PS. Mniej wiecej kolesiowi chodziło o to, że np. do prawidłowego działania iPlus`a potrzebował kart, w której 5 cyfra z numeru seryjnego była mniejsza niż 5 albo większa niż 8.

Kiedyś już słyszałem o tym historię, jednak nie wiem jakie to ma przełożenie techniczne. Jakiś standard czy co?

#170164  autor: D@rio
 04 kwie 2007, 21:23
Kaczy pisze:PS. Mniej wiecej kolesiowi chodziło o to, że np. do prawidłowego działania iPlus`a potrzebował kart, w której 5 cyfra z numeru seryjnego była mniejsza niż 5 albo większa niż 8.
a co to za jakieś teorie zabobonowe?

Trzeba go było zapytać z jakiej sekty on jest...
Kaczy pisze:Kiedyś już słyszałem o tym historię, jednak nie wiem jakie to ma przełożenie techniczne. Jakiś standard czy co?
a ja nie słyszałem, albo nie wiem o co chodzi. Opowiesz..?

Obrazek

#170166  autor: Kaczy
 04 kwie 2007, 21:36
D@rio pisze:a co to za jakieś teorie zabobonowe?

Takie rzeczy opowiadają na infolinii technicznej iPlus`a. Już paru klientów mi o tym mówiło.
Tak teraz myślę, że może to jakiś problem wewnętrzny Plus`a, że mu coś niektóre karty nie działają. Ale i tak to dziwne, skoro wymiana następuje i tak wg tego samego HLR.

#170167  autor: D@rio
 04 kwie 2007, 21:41
Kaczy pisze:Takie rzeczy opowiadają na infolinii technicznej iPlus`a. Już paru klientów mi o tym mówiło.
no to zadzwoń i zapytaj do czego to się niby odnosi. Sam jestem bardzo ciekaw.
Kaczy pisze:Tak teraz myślę, że może to jakiś problem wewnętrzny Plus`a, że mu coś niektóre karty nie działają. Ale i tak to dziwne, skoro wymiana następuje i tak wg tego samego HLR.
dziwne rzeczy w tym Plusie zaczynają się dziać..

chyba czas powiadomić "NIE DO WIARY"...

Obrazek

#170282  autor: Sirmark
 05 kwie 2007, 00:52
hayleen pisze:Ile kosztuje wydanie duplikatu karty sim (gdy stara została porysowana i nie działa)?
o ile karta nie dziala, to powinna zostac wymieniona bezplatnie.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#174339  autor: Wąglik
 15 kwie 2007, 20:47
cze! ja w sumie w temacie, choć z innej beczki.
ostatnio czytałem z nudów regulamin promocji zetafon i tam jest napisane, że podpisuje się zobowiązania do utrzymania aktywnej karty sim przez 24, 30 lub 36 miesięcy, KARTY SIM a nie numeru (numer seryjny karty zapisany jest w umowie i tą właśnie kartę trzeba doładowywać)
No i doszedłem do takiego wniosku, ze jak zgubię lub zepsuję kartę sim, to nowej nie dostanę... Czy się mylę?
A jeśli się mylę to ile w zetafonie płaci się za wydanie duplikatu. Karta ma 2 miesiące i jest chyba najnowszego typu co wyklucza darmową wymianę.

#174413  autor: Pawrzes
 16 kwie 2007, 00:58
dr_martin pisze:ostatnio czytałem z nudów regulamin promocji zetafon i tam jest napisane, że podpisuje się zobowiązania do utrzymania aktywnej karty sim przez 24, 30 lub 36 miesięcy, KARTY SIM a nie numeru (numer seryjny karty zapisany jest w umowie i tą właśnie kartę trzeba doładowywać)
To tylko taka terminologia jest użyta, numer jest przypisany do karty SIM więc zasilanie telefonu/SIM/numeru znaczy to samo.
dr_martin pisze:No i doszedłem do takiego wniosku, ze jak zgubię lub zepsuję kartę sim, to nowej nie dostanę... Czy się mylę?
Dostaniesz ale To ty musisz w takim wypadku zgłośić się do operatora i zakupić od niego duplikat, inaczej czeka kara za niedotrzymanie umowy.
dr_martin pisze:A jeśli się mylę to ile w zetafonie płaci się za wydanie duplikatu. Karta ma 2 miesiące i jest chyba najnowszego typu co wyklucza darmową wymianę.
25 zł brutto. Orange nie wymienia bezpłatnie kart SIM w pre-paidzie/mixie.

Pozdrawiam

#176956  autor: slawus
 23 kwie 2007, 23:36
D@rio pisze:
Kaczy pisze:PS. Mniej wiecej kolesiowi chodziło o to, że np. do prawidłowego działania iPlus`a potrzebował kart, w której 5 cyfra z numeru seryjnego była mniejsza niż 5 albo większa niż 8.
a co to za jakieś teorie zabobonowe?

Kaczy pisze:Kiedyś już słyszałem o tym historię, jednak nie wiem jakie to ma przełożenie techniczne. Jakiś standard czy co?
a ja nie słyszałem, albo nie wiem o co chodzi. Opowiesz..?
Ta piąta cyfra w numerze karty sim jest związana z producentem karty. Do modemów w iPlusie powinny być stosowane karty z piątą cyfrą poniżej 5 - wtedy jest największe prawdopodobieństwo że nie będzie problemów :) Szczególnie dotyczyło to modemów Sony Ericsson, ale teraz to one już praktycznie wyszły ze sprzedaży.

#177010  autor: Kaczy
 24 kwie 2007, 09:54
slawus pisze:Ta piąta cyfra w numerze karty sim jest związana z producentem karty
A gdzieś dostępny jest spis producentów kart SIM?

#177602  autor: D@rio
 26 kwie 2007, 01:07
slawus pisze:Ta piąta cyfra w numerze karty sim jest związana z producentem karty. Do modemów w iPlusie powinny być stosowane karty z piątą cyfrą poniżej 5 - wtedy jest największe prawdopodobieństwo że nie będzie problemów
a możesz podać techniczne uwarunkowania związane z tą numeracją ?

Obrazek

#182620  autor: slawus
 12 maja 2007, 16:21
D@rio pisze:
slawus pisze:Ta piąta cyfra w numerze karty sim jest związana z producentem karty. Do modemów w iPlusie powinny być stosowane karty z piątą cyfrą poniżej 5 - wtedy jest największe prawdopodobieństwo że nie będzie problemów
Z tego co pamiętam to karty z piątą cyfrą powyżej 5 są prdukowane przez firmę orga i te karty nie współpracowały z niektórymi modemami, więc było ogólne założenie żeby do wszystkich iPlusów aktywować właśnie karty innch producentów.

A co do spisów producentów kart to postaram się coś wygrzebać.

#182706  autor: dechomenon
 12 maja 2007, 20:49
D@rio pisze:
dario jak chodzi o karty to też na początku jak wszedł X680 to np. wszystkim siadało oprogramowanie jeśli miały HLR 94, więc to są na pewno jakieś techniczne problemy plusa...o niesprecyzowanej charakterystyce

#182707  autor: D@rio
 12 maja 2007, 20:52
dechomenon pisze:
dario jak chodzi o karty to też na początku jak wszedł X680 to np. wszystkim siadało oprogramowanie jeśli miały HLR 94, więc to są na pewno jakieś techniczne problemy plusa...o niesprecyzowanej charakterystyce
moja "ex" ma X680 w Plusie i HLR 94 (prefix 661) i jakoś nie narzeka(ła) ;)

Obrazek