• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #168982  autor: pawelek32
 01 kwie 2007, 19:32
witam.
niebawem kończy mi sie umowa z neostradą(...) rezygnuje z dalszych usług tepsy i zakladam internet radiowy.
problem tkwi w tym, że na moim domu będzie nadajnik (mieszkam na wsi i sam odbiornik nie wystarczy- bardzo słaby sygnał). inni użytkownicy będą "ciagnąć sygnał" z mojego nadajnika...
czy godzić się na montaż owego nadajnika na moim dachu? (jeśli się zgodzę to mam internet za połowe ceny)
słyszałem kiedyś, że taki nadajnik jest szkodliwy, bo w pewnien sposób promieniuje.
czy to prawda?

pzdr

z poważaniem

#168994  autor: dawid69
 01 kwie 2007, 20:10
pierwsze słysze ze taki nadajnik promieniuje, u mnie sąsiedzi maja takie nadajniki od paru ladnych lat i jeszcze zyja bez zadnych objawow promieniowania:P
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2007, 15:53 przez dawid69, łącznie zmieniany 1 raz.

#168999  autor: pawelek32
 01 kwie 2007, 20:17
zaznaczam jeszcze raz, ze chodzi o nadajnik, który będzie przekazywał sygnał dalej w świat, a nie o zwykły odbiornik, który umożliwi mi odbiór sygnału.

z poważaniem

#169002  autor: PiotrG-dz
 01 kwie 2007, 20:19
Moc tego nadajnika nie bedzie wielka napewno nie więcej niż 30 W.Dziwi mnie ,że przechodzisz na radiówkę.Czy już zniej ktoś korzysta :?: Jak sie ona sprawuje i czy mógłbys podać prędkość łącza oraz cenę za nie :?:

#169005  autor: pawelek32
 01 kwie 2007, 20:33
owszem mają już w drugim końcu mojej miejscowości i nie narzekają.
normalna cena to 55zł za prędkość 2mb. jak zrobią u mnie nadajnik to będe płacił 28zł.
przy neostradzie 256 za 71zł to jest okazja:)

z poważaniem

#169007  autor: babeo
 01 kwie 2007, 20:42
pawelek32, zawsze możesz zarządać ekspertyzy dotyczącej mopcy promieniowania takeigo nadajnika. Duże znaczenie ma na jakije częstotliwości nadawany jest sygnał. Do tgo jest tona teori, która nie jest tu chyba naważniejsza. Poproś o ekspertyzę :-)

#169008  autor: D@rio
 01 kwie 2007, 20:44
zgłoś się do SANEPiD'u o zbadanie i wynik analizy.

Obrazek

#169091  autor: piwosz
 01 kwie 2007, 23:19
babeo pisze:Duże znaczenie ma na jakije częstotliwości nadawany jest sygnał. Do tgo jest tona teori, która nie jest tu chyba naważniejsza. Poproś o ekspertyzę :-)
a w związku z tym mam pytanie(kiedyś to wiedziałem ale zapomniałem) im mniejsza częstotliwość tym gorzej? i im większa tym lepiej? prawda? czy na odwrót?? :roll:

:occasion5:

#169300  autor: dawid69
 02 kwie 2007, 16:07
pawelek32 pisze:zaznaczam jeszcze raz, ze chodzi o nadajnik, który będzie przekazywał sygnał dalej w świat, a nie o zwykły odbiornik, który umożliwi mi odbiór sygnału.
chodzilo mi wlasnie o nadajniki nie o odbiorniki

co do czestotliwosci, wiem ze w bardzo duzych czestotliwosciach jest wieksze promieniowanie

#169304  autor: babeo
 02 kwie 2007, 16:14
piwosz pisze:a w związku z tym mam pytanie(kiedyś to wiedziałem ale zapomniałem) im mniejsza częstotliwość tym gorzej? i im większa tym lepiej? prawda? czy na odwrót??
Dlka człowiak gorsza jest ta która stosowana jest poza mistem (tak? bo już sam zwątpiłem :roll: )

Poza mistami stosuje się GSM 800, sygnał z takiego nadajnika może osiągać zasięg (chyba) do 35km. Przy GSM 1800 z spada on do 8km.

#169316  autor: D@rio
 02 kwie 2007, 16:45
babeo pisze:Poza mistami stosuje się GSM 800
GSM 900.
babeo pisze:Przy GSM 1800 z spada on do 8km.
no do ~10km. +/-

Generalnie, to uważam że trochę zbyt dużo paniki siejecie. Sieć W-LAN działa w paśmie 2.4GHz. Jest to identyczne pasmo, co stosowane w technologii Bluetooth. Nikomu się raczej krzywda nie stanie... ;)
Pozatym, taki sprzęt na pewno ma odpowiednie atesty i normy bezpieczeństwa zatwierdzone. W dużych firmach, budynkach, takie instalacje to codzienność.

Generalnie, jedyne co poradzę - to zainteresować się rodzajem i mocą anteny, którą będziecie instalować. Bo rozumiem że będzie to specjalna, instalacja zewnętrzna. Apropo, polecam sprzęt ZyXEL'a do tych celów :-)
dawid69 pisze:co do czestotliwosci, wiem ze w bardzo duzych czestotliwosciach jest wieksze promieniowanie
promieniowanie się dzieli na wiele segmentów. Jest promieniowanie jonizujące, niejonizujące itp. Jonizujące uszkadza DNA. Niejonizujące się dzieli na termiczne (radio, telefon komórkowy), nietermiczne (linia elektryczna) i optyczne (podczerwień, ultrafiolet). A więc generalnie, mowa o promieniowaniu termicznym, która dla człowieka jest raczej bezpieczne.

Pozatym, proszę pamiętac że niskie częstotliwości zazwyczaj nie wywołują żadnego efektu. Dodam iż czym wyższa częstotliwość, tym mniej energii jest pochłanianej przez ciało ludzkie.

Podsomowując: i tak promieniowanie będziesz miał miejsce, niż z nadajnika telefonii komórkowej. Korzystnie także wpływa fakt, iż antena będzie na dachu. A więc, radzę nie panikowac i zgodzić się na instalację...

Obrazek

#169319  autor: babeo
 02 kwie 2007, 16:46
D@rio pisze:babeo napisał/a:
Poza mistami stosuje się GSM 800

GSM 900.
Wiadomo - mój błąd :-)

#169546  autor: Sirmark
 03 kwie 2007, 14:41
babeo pisze:Poza mistami stosuje się GSM 800, sygnał z takiego nadajnika może osiągać zasięg (chyba) do 35km. Przy GSM 1800 z spada on do 8km.
zasieg z nadajnika GSM1800 moze takze osiagac odleglosc 35km.
pod tym wzgledem nie ma roznicy miedzy GSM900 a GSM1800

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#171247  autor: krzysztof86i
 06 kwie 2007, 22:26
taka antena znajdujaca sie na dachu ma pewien kat promieniowania i chociaz bedzie to na twoim dachu to do ciebie bedzie docierac najmniej fal.
ja mam taka antene na swoim domku i musialem dokupic dodatkowego accespointa z malymi antenkami zebym mial sygnal dobry w domu bo ten z duzej anteny w domu byl duzo zaslaby.

#171983  autor: blom
 09 kwie 2007, 14:55
pawelek32 pisze:Moc tego nadajnika nie bedzie wielka napewno nie więcej niż 30 W.Dziwi mnie ,że przechodzisz na radiówkę.Czy już zniej ktoś korzysta :?: Jak sie ona sprawuje i czy mógłbys podać prędkość łącza oraz cenę za nie :?:
3 rok jadę i nie mam problemów :)
zaznaczam jeszcze raz, ze chodzi o nadajnik, który będzie przekazywał sygnał dalej w świat, a nie o zwykły odbiornik, który umożliwi mi odbiór sygnału.
nadajnik/odbiornik - "jeden pies" bo Internet w 2 strony działa - mała różnica w mocy jedynie....
co do czestotliwosci, wiem ze w bardzo duzych czestotliwosciach jest wieksze promieniowanie
słońce tak daje ze szok... i każde urządzenie elektroniczne...

zasieg z nadajnika GSM1800 moze takze osiagac odleglosc 35km.
pod tym wzgledem nie ma roznicy miedzy GSM900 a GSM1800
oj oj w $ jest różnica....
taka antena znajdujaca sie na dachu ma pewien kat promieniowania i chociaz bedzie to na twoim dachu to do ciebie bedzie docierac najmniej fal.
ja mam taka antene na swoim domku i musialem dokupic dodatkowego accespointa z malymi antenkami zebym mial sygnal dobry w domu bo ten z duzej anteny w domu byl duzo zaslaby.
PRAWDA! "Pod latarnia najciemniej" to się sprawdza:)