• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#166486  autor: krzykos
 25 mar 2007, 22:58
prezeswk pisze:
D@rio pisze:prezeswk, ja jedynie mam jakoś wątpliwości co do tego nazewnictwa...
Rozumiem, ja z kolei nie mam watpliwosci. Krzykos uzywa nazewnictwa stosowanego przez ludzi zwiazanych z poznanska grupa pasjonatow gsm. Ja tez od nich sie ucze, wiec zgadzam sie z nim, bo outdoor to outdoor :). Tak mowi sie u nas. Moze prawidlowa (podrecznikowa) nazwa tego jest inna - ale jak rzucisz (np. na grupie) termin outdoor, to wiemy o co chodzi. Tak wiec krzykos ma tu racje - ale zaznaczam, ze jest to punkt widzenia bardziej praktykow niz teoretykow. No i na pewno taki outdoorek Eryka ma jakas tam nazwe katalogowa.
Tak aby uściślić.... taki "slang" jest nie tylko u ludzi w Poznaniu, ale prawie u każdej ekipy instalującej sprzęt na stacjach GSM - czy to w Poznaniu, czy w Krakowie , czy w Szczecinie...poprostu ludzie z tej branży tak sie "dogadują" :))

#166489  autor: D@rio
 25 mar 2007, 22:59
ja już powiedziałem z czym kojarze słowo "outdoor" ;) ...i nie wiem sam, dlaczego tak a nie inaczej. Widać jakoś tak kiedyś do mnie dotarło... :-)

Obrazek

#166495  autor: krzykos
 25 mar 2007, 23:02
Czasem tak bywa:)) ale dokładnie tak jest nazywana ta Twoja " szafa" w dokumentacjach - nawet Ericsson nazywa te zielone szafy outdorami w swojej dokumentacji technicznej - niestety nie wolno mi tej dokumentacji przekazywać osobom trzecim - to jest " confidential" czy jakoś tak... :roll:

#166499  autor: D@rio
 25 mar 2007, 23:04
ściśle tajne przez poufne...

Obrazek

#167451  autor: Szalony
 28 mar 2007, 12:44
Nie bede nowego tematu zakladal ale przepraszam Ere i Orange ze zle o nich pisalem :shock: Pawrzes miales racje z tym bts 29133 - to bedzie stacja monstrum jak powstanie :) Jednak to nie byly moje wymysly ze Era w mojej okolicy zawala sprawe - ale widac ze siec jest powazna i mysl przyszlosciowo :) szkoda tylko ze na moje reklamacje odpowiadaa jak bym byl idiota :? a tu sie okazuje ze jednak mam racje :wink: Wyjdzie pewnie na to ze Plus jak zwylke bedzie ostatni bo w Aleksandrowie Lodzkim narazie nie mysli umts robic :evil: ale od czego jest konkurencja :mrgreen: Nie chcialem robic popeliny w urzedzie i tylko ogolnie zrobilem zdjecia :wink: www.republika.pl/szalony2005/orange.jpg www.republika.pl/szalony2005/era.jpg

[ Dodano: 2007-03-28, 12:49 ]
Czytalem z wypiekami na twarzy te wnioski ery i orange - jednak to trzeba miec leb :wink: by siec gsm zbudowac :mrgreen: Skomplikowane to wszystko ze szok , ta stacja ery i ten Wimax mnie zastanawia - czyzby Era myslala z tego zaczac korzystac :?: Jednak pewnie tak jak pisaliscie Era albo nie rozmawiala z TP albo TP nie myslala udostepniac swego masztu... Dwa maszty ponad 50 metrowe bedzie dzielic doslownie kilkaset metrow...Troche dziwna ta polityka ...

[ Dodano: 2007-03-28, 13:03 ]
rafcyk pisze:Kurde człowieku, plus juz założył ci edge, to teraz zmieniłeś temat i ciągle będziesz narzekał na zasięg ery.
Rafcyk widzisz jest sens narzekac :!: Bo narzekanie konstruktywne nie powinno byc krytykowane - zgodzisz sie z tym :?: Wkrotce w mojej okolicy jesli jakies osoby nie storpeduja inwestycjii Ery i Orange bedzie normalnie - juz nie bede narzekal :wink:

[ Dodano: 2007-03-28, 13:14 ]
D@rio pisze:Szalony, ja się wypowiem jak zwykle bezstronnie. Można na to popatrzeć optymistycznie...ale, ja popatrze realistycznie. Z poprawą zasięgu będzie Ci trudniej jak z EDGE. Dodanie EDGE to przy budowie BTS'a "pryszcz". Obawiam się, że w tym temacie osiągniesz klęskę. Nikt Ci nie wybuduje BTS'a na zawołanie. Dlaczego? Bo może akurat w Aleksandrowie nie potrzeba, może w tym mieście Era ma najmniej z klientów z innych sieci i obecna pojemność jest wystarczająca. Wiele czynników może być jednak uważam że lepiej, abyś dał sobie spokój...
Jak sie ciesze ze D@rio sie pomyliles :wink: jednak warto "meczyc" operatorow - szczegolnie tam gdzie ewidentnie zawalaja sprawe - w moim przypadku tak jest i powoli robi sie normalnie ...

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#167461  autor: Dideq
 28 mar 2007, 13:22
U mnie w sumie też Era się niedawno postarała. Połączyli siły z Plusem lub Orange bo stacji nie przybyło na Kościele a zasięg mam. :D

#167501  autor: Pawrzes
 28 mar 2007, 14:52
Szalony - bardzo się cieszę że jednak to prawda z BTS nr 29133 :) Jeśli powstanie to będziesz miał w Erze bardzo dobry zasięg w 3 systemach :)
I N F O R M A C J A

Burmistrz Gminy Aleksandrów Łódzki informuje, że zgodnie z art. 32 ust. 1 ustawy z dnia 17.04.2001r. Prawo Ochrony Środowiska (Dz. U. Nr 62, poz. 627 z późn. zm.) w publicznie dostępnym wykazie danych zamieszczony został wniosek Polskiej Telefonii Cyfrowej Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie Al. Jerozolimskie 181, o wydanie decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach zgody na realizację przedsięwzięcia polegającego na budowie stacji bazowej telefonii cyfrowej ERA, BTS nr 29133 ma działce 23/10, obręb A-6 przy ulicy 11-go Listopada 93/97 w Aleksandrowie Łódzkim.

Z wnioskiem i opisem planowanego przedsięwzięcia można zapoznać się w Wydziale Inwestycji, Ochrony Środowiska i Rolnictwa Urzędu Gminy Aleksandrów Łódzki (bud. B, pok.114).

W terminie 21 dni, tj. do 12.04.2007r. w Urzędzie Gminy można także składać uwagi i wnioski dotyczące realizacji planowanej inwestycji.

Burmistrz Gminy Aleksandrów Łódzki
Jacek Lipiński

W niedawnym wywiadzie prezes PTC poinformował że jednak będą wykorzystywać również wimax ale tam gdzie nie ma dużej konkurencji w dostępie do internetu...

Jestem też ciekawy jak będzie wyglądało pokrycie tej stacji w Rąbieniu po jej uruchomieniu.

Trzymam kciuki aby nikt tej stacji nie oprotestował :-)

Pozdrawiam

#167574  autor: Szalony
 28 mar 2007, 16:57
Hmm czy ja wiem u mnie konkurencja jest w internecie :shock: Jakie sa realne predkosci w Wimax ? Wkoncu bede mogl miec Ere domowa - bo obecnie nie mam na nia szans , ta stacja w rabieniu chyba w samym aleksandrowie duzo nie poprawi a jak tak to w malym zakresie - Zielony Romanow i osiedle Sloneczne moze :?:

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#168069  autor: Pawrzes
 29 mar 2007, 22:27
WiMAX może być teoretycznie 30 razy szybsze od 3G , zagięg jest większy do ok. 50 km oraz dużo lepiej działa w budynkach.

Co do Rąbienia, Szalony, czekam na fotki :) A to jak pokryje ona teren będzie zależało w których kierunkach będą skierowane sektory, ich moc i wysokość zawieszenia oraz typ zastosowanych anten....

Pozdrawiam

#168193  autor: Szalony
 30 mar 2007, 14:17
Bylem dzisiaj przy tym maszcie w Rabieniu :mrgreen: konstrukcja gigant - maszt ma 60 metrow - anteny gsm beda po 2 na sektor - sama antena jest wieksza od ludzi co je motuja maja z 2 metry jak nic :mrgreen: anteny umts sa troche mniejsze - Gsm bedzie gdzies na 50metrach a umts nieco nizej , tempo stawiania stacji jest imponujace - podbno za tydzien ma byc uruchomiona juz :shock: , ludzie z Warszawy jak mrowki przy niej pracuja - maja bardzo ciekawa prace - ale na wysokosci troche ryzykowna jest :wink: Ja mam lek wyskosci :) Kilka fotek http://www.szalony2005.republika.pl/era1.jpg http://www.szalony2005.republika.pl/era2.jpg http://www.szalony2005.republika.pl/era3.jpg Ciekawe jak mi sie sygnal zmieni w domu :?: Teraz loguje sie do stacji oddalonych o 5-10km i sygnal wewnatrz budynku mam srednio 90-100dBm i to nie stabilne :evil: Do tej stacji mam niecale 3km i niby sektory w niej beda "dmuchac" w moim kierunku :?: Jak ta stacja da stabilne 85dBm w bydynkach to bedzie sukces chyba ...Panowie juz wiedza o tej stacji 29133 w samym Aleksandrowie :-D to ma byc jakis calkiem nowy radiowezel tam :shock: nie wiem na ile to kurtuazja ale pan przyznal mi racje ze Era strasznie sie zaniedbala ale w zwiazku z tym ze Tmobile mysli kupic Ere bardzo teraz "naprawiaja" siec :!: Jak znajde czas to moze jeszcze tam pojade - Panowie byli bardzo kulturalni :)

#168214  autor: Pawrzes
 30 mar 2007, 15:13
No, no , ładny BTSik :) Dobrze te się tam zjawiłeś :) Wykoki maszcik może pokryć spory obszar. Tempo też zapewnia dobra pogoda którą mamy od kilku dni :) Jesli telefon będzie "widział" sygnał z tego BTSa to powinien przestać się logować do tych dalczych lokalizacji... No ale fale różnie się czasem rozchodzą... Napewno zasięg w Rąbieniu poprawi się i to znacznie :)

Pozdrawiam

#168235  autor: Dideq
 30 mar 2007, 16:03
No to sie Era stara o zasięg, a właściwie nadrabia zaległości bo w tych miejscach to te BTSy powinny już dawno stać. :)

#169400  autor: blom
 02 kwie 2007, 21:42
hmmm w regulaminie jest ze nie muszą ci zapewnić zasięgu...

#169488  autor: Dideq
 03 kwie 2007, 11:03
Ale Era powinna osmawiać podpisania umowy i ma do tego prawo jak nie ma zasięgu tam gdzie mieszkasz. Hmm, osobiście sie z tym nie spotkalem. :P

#169528  autor: blom
 03 kwie 2007, 13:35
Dideq pisze:Ale Era powinna osmawiać podpisania umowy i ma do tego prawo jak nie ma zasięgu tam gdzie mieszkasz. Hmm, osobiście sie z tym nie spotkalem. :P
NIE NIE NIE!

oni podpiszą umowę - tylko w regulaminie jest ze nie muszą ci zasięgu zapewnić - takie "damy lizaka nie rozpakowanego do polizania" o :)

#169772  autor: Kaczy
 03 kwie 2007, 22:20
Dideq pisze:Ale Era powinna osmawiać podpisania umowy i ma do tego prawo jak nie ma zasięgu tam gdzie mieszkasz.
To nie telefon stacjonarny.
Ideą sieci komórkowych jest mobilność, wiec ciężko przewidzieć gdzie się będzie i jaki będzie miało się zasięg.
Poza tym w umowie nie zaznaczasz, że będziesz korzystał z telefonu tylko wyłącznie w domu.

Fakt, że brak zasięgu w domu to duży minus. Jednak to osoba podpisująca umowę powinna się dowiedzieć czy u niej jest zasięg.

...::: Made for loneliness :::...

odp

#169830  autor: provocatorka
 04 kwie 2007, 03:29
U mnie zasięg Ery jest taki sobie. Widać na wyświetlaczu, że przeskakuje z nadajnika na nadajnik. Właśnie jesteśmy w domu w trakcie przejścia z numerem, z TP do Ery Domowej. Ciekawe jak to będzie wyglądało abyśmy wiedzieli, że jesteśmy w zasięgu tym 'domowym' skoro mam zasięg z różnych przekaźników...

#169849  autor: Szalony
 04 kwie 2007, 09:32
provocatorka- moze byc roznie :!: Ja narazie z Era domowa daje sobie spokoj bo u mnie napewno nie bedzie dzialac normalnie - a nawet jak zadziala to ktos z centrali pewnie recznie by musial mi bts przypisac :!: W domu loguje sie do 7-9bts Ery w 3 roznych lac (bts sa od 2km do ponad 10km ) :-D narazie takie sa u mnie "jaja' z era :evil: Fajna mam strefe co nie :wink: wszystko przez to ze nie mam bts "dominujacego" w Erze a tylko slaby sygnal z pobliskich bts co fale do mnie dolatuja ...

#169855  autor: blom
 04 kwie 2007, 09:47
provocatorka pisze:U mnie zasięg Ery jest taki sobie. Widać na wyświetlaczu, że przeskakuje z nadajnika na nadajnik. Właśnie jesteśmy w domu w trakcie przejścia z numerem, z TP do Ery Domowej. Ciekawe jak to będzie wyglądało abyśmy wiedzieli, że jesteśmy w zasięgu tym 'domowym' skoro mam zasięg z różnych przekaźników...
Szalony pisze:provocatorka- moze byc roznie :!: Ja narazie z Era domowa daje sobie spokoj bo u mnie napewno nie bedzie dzialac normalnie - a nawet jak zadziala to ktos z centrali pewnie recznie by musial mi bts przypisac :!: W domu loguje sie do 7-9bts Ery w 3 roznych lac (bts sa od 2km do ponad 10km ) :-D narazie takie sa u mnie "jaja' z era :evil: Fajna mam strefe co nie :wink: wszystko przez to ze nie mam bts "dominujacego" w Erze a tylko slaby sygnal z pobliskich bts co fale do mnie dolatuja ...
nie prościej tak tak ??? bez żadnych umow

#169864  autor: Szalony
 04 kwie 2007, 10:27
Prosciej nie znaczy lepiej :wink: Jesli tylko wkoncu bede mial u siebie dobry sygnal ery to dla mnie abonament jest lepszy :-D Nie bede tu wymienial dlaczego ale naprawde w wielu aspektach abonament w Erze jest lepszy od TikTaka :P Choc jesli ktos nie ma "wysokich wymagan" to faktycznie obecnie u nas oferty na karte lepiej sie prezentuja od abonamentowych :| Troche to dziwne ale widac prepaid rzadzi :)