• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #166906  autor: evelinee
 27 mar 2007, 00:02
witam wszystkich:) mam ostatnio trochę pracy i używam czesto internetu i tak sobie myślałam nad internetem bezprzewodowym z jakiejś sieci komórkowej, chcialabym się Was zapytac czy macie takie cuda w swoich lapsach, jakiej firmy i jak się sprawuja. czy pomaga w życiu, w interesach, w trzymaniu kontaktu z bliskimi itp? będe wdzieczna za opinię i sugestie. pozdr;)

#166911  autor: piwosz
 27 mar 2007, 00:27
ja mam internet w komórce ;) iPlus :-D na nokii 6233 wycisnąłem 2Mbps :!:

a co do kart w laptopie to też fajna sprawa, znajomy ma w orange (ten biznes cośtam ) i śmiga necik aż miło w każdyjm miejscu w łodzi ale niestety szybkość ściąganych danych strasznie "pływa"(raz szybko, raz wolno, czasem chwile wcale :| ) różnie to bywa :roll:

poza tym prędkość zależy od karty (najlepsza z hsdpa :D ) oraz od zasięgu (gprs/edge/umts)

ogólnie rozwiązanie BARDZO wygodne i przydatne, acz drogie i ograniczone :? przeważnie jest ograniczenie do 1GB (iPlus za 60,- i chyba bluconnect ) czasem do 3,33GB(iPlus za chyba 120,-)

jak już myślisz nad internetem tylko w mieście to pomyśl o WI-FI TUTAJ masz spis wszystkich hot spotów w łodzi i ogólnie wybranego miasta w polsce ;)

:occasion5:

#166940  autor: Kaczy
 27 mar 2007, 09:45
piwosz pisze:czasem do 3,33GB(iPlus za chyba 120,-)
Już 4 GB i za 110 zł.

Ja Orange bym odrzucił na początku. Zastanawiałbym się na iPlusem i Blueconnectem. Za BC przemawia HSDPA w niektórych miastach.

...::: Made for loneliness :::...

#167033  autor: PiotrG-dz
 27 mar 2007, 13:46
Ja polecę Tobie ERA Blueconnect. TO kosztuje 120 zł miesięcznie.Najlepiej jakbyś wybrała modem ,który obsługuje 3G UMTS HSDPA.Czyli szybki internet do 1.8Mb/s.Jak mieszkasz w dużym mieście to te predkości mogą być dostępne. :)

#167169  autor: D@rio
 27 mar 2007, 17:24
piwosz pisze:ja mam internet w komórce iPlus na nokii 6233 wycisnąłem 2Mbps
ciekawe jakim cudem. Chyba tylko w śnie.

Obrazek

#167211  autor: evelinee
 27 mar 2007, 18:30
dzięki za odpowiedzi. właśnie też się zastanawiałam nad tymi dwoma sieciami co piwosz wymienił, orange jakoś mi nie leży:) awersja do idei chyba hehe:) też jestem z łodzi więc dzięki za info o hot spotach.

@ piwosz ładne prędkości wyciagasz :) ile za to placisz? płaci się za ilość danych czy jakiś abonament?

ale i tak bardziej karta do laptopa mi po głowie chodzi:) nie potrzebuję zawrotnych prędkości, ważne zeby wysłać mejla, poGGadać cy poudzielac isę na forum;) + posłanie kilku fotek znajomym itp:)

musze się jeszcze chyba dokształcić w tych nazwach hsdpa itp:D bo narazie jestem zielona:) i nie wiem co wybrać, widze tylko w ofertach firm rożnice cenowe w modemach:)

#167213  autor: D@rio
 27 mar 2007, 18:34
evelinee pisze:@ piwosz ładne prędkości wyciagasz ile za to placisz? płaci się za ilość danych czy jakiś abonament?
technicznie on nie ma takiej możliwości wyciągnięcia takiego transferu...

Jego Nokia potrafi max. 384kb/s obsłużyć. Więc te 2Mb/s są wyssane z palca...

Obrazek

#167279  autor: homzik
 27 mar 2007, 19:35
dokladnie, ja na 6233 wyciagam w umtsie 30-45kB/s... ale teraz zmienilem nokie na zwykly modem

Tobie to polecam kupic jakis modem edge, bo gprs to jednak troche malo ; popatrz na Sony Ericsson GC85 lub Option Globetrotter Combo, za 300-350 zl mozna kupic na allegro

#167281  autor: D@rio
 27 mar 2007, 19:39
ee tam EDGE ;) Mieszka w Łodzi a więc ma do dyspozycji UMTS i HSDPA. Dziś UMTS to podstawa a HSDPA (HSPA) to przyszłość.

Obrazek

#167288  autor: homzik
 27 mar 2007, 19:45
no tak, ale kolega pisal ze nie potrzebuje zawrotnych predkosci... do gg i mejla to wystarczy sam gprs, do forum to by sie przydalo juz edge... na umtsie to juz wszystko da sie robic, pingi duzo lepsze... a hsdpa to w ogole... ale kwestia kasy:)

#167913  autor: evelinee
 29 mar 2007, 16:39
jaki kolega, chyba koleżanka:P

D@rio, a hsdpa nie jest czasem tylko w Warszawie dostępna? narazie starczy mi jakis modem 3g za zlotówkę:) zawsze można sobie posprawdzac co i jak chodzi w danym mieście.

Ty tak hobbystycznie avatara polkomtela masz czy naprawde możesz powiedzieć coś więcej o ich ofercie. bo zastanawiam się bardzo nad iplus. 60 zł, 1GB limit, 3G da mniej więcej szybkość do 384 kb/s wiec luzik:) :wink:

#167917  autor: Sirmark
 29 mar 2007, 16:47
jakis czas temu robilem porownanie transmisji (tekst w artyukulach), mysle ze w najblizyszm czasie zrobie odswiezenie tekstu, biorac pod uwage zmiany w ofertach.

iPlus moze byc fajny , ale poza miastami jest kiepsko z siecia, czesto tylko GPRS.
Taki Orange poza miastami ladnie pokryl EDGEm.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#167943  autor: D@rio
 29 mar 2007, 17:23
evelinee pisze:D@rio, a hsdpa nie jest czasem tylko w Warszawie dostępna? narazie starczy mi jakis modem 3g za zlotówkę:) zawsze można sobie posprawdzac co i jak chodzi w danym mieście.
w Łodzi HSDPA ma włąśnie tylko Era w tej chwili. Z tego co wiem, a raczej mnie doszły słuchy że w kwestii HSDPA Orange Łodź ma być następnym miastem - a więc, zapewne już lada moment...
evelinee pisze:Ty tak hobbystycznie avatara polkomtela masz czy naprawde możesz powiedzieć coś więcej o ich ofercie. bo zastanawiam się bardzo nad iplus. 60 zł, 1GB limit, 3G da mniej więcej szybkość do 384 kb/s wiec luzik:)
zadaj mi konkretne pytania, to odpowiem. Bo tak ogólnotematycznie to nie wiem jakie kwestie najbardziej Ciebie interesują.

Obrazek

#167981  autor: mystic
 29 mar 2007, 19:04
D@rio pisze:ee tam EDGE ;) Mieszka w Łodzi a więc ma do dyspozycji UMTS i HSDPA. Dziś UMTS to podstawa a HSDPA (HSPA) to przyszłość.

Tu akurat się zgodzę z @Dario. Testowałem we Frankfurcie nad Menem HSDPA, prędkości wyciąga maxymalne dla tego protokołu czyli na obecną chwilę 1,7Mb, skype śmiga jak po kablu zero opóźnień. Docelowo ma być 7,2Mb szok - Option już wypuścił karty GT MAX+.
Jesli chodzi o Szczecin to nie jest już tak super, zdarza się że pociągnie ten 1,7 ale są chwile, że w ogóle nie jest dostępny i pozostaje "tylko" UMTS/384kb, choć tragedii nie ma, do stabilności można mieć zastrzeżenia. Zresztą dzisiaj byłem w trasie pojezierze drawskie i okolice i np. przez cały dzień era miała awarię BTSów w tym rejonie, choć sygnał wskazywało max to sieć nie działała.

Ericsson zdaje sie pracuje nad usprawnieniem protokołu EDGE, podobno bedzie rakieta.

#167989  autor: D@rio
 29 mar 2007, 19:14
mystic pisze: Ericsson zdaje sie pracuje nad usprawnieniem protokołu EDGE, podobno bedzie rakieta.
teoretycznie. Bo zapewne długo nie będzie terminali wspomagających taką klasę EDGE...

Obrazek

#167998  autor: Dideq
 29 mar 2007, 19:27
D@rio pisze:
piwosz pisze:ja mam internet w komórce iPlus na nokii 6233 wycisnąłem 2Mbps
ciekawe jakim cudem. Chyba tylko w śnie.
D@rio wejdź na stronę http://www.numion.com i zmierz prędkość. ;) Ja mam w domu 1 mbit a czasem to co tam widzę to 4 mbit. :P

#168001  autor: D@rio
 29 mar 2007, 19:37
Dideq pisze:D@rio wejdź na stronę http://www.numion.com i zmierz prędkość. Ja mam w domu 1 mbit a czasem to co tam widzę to 4 mbit.
nie muszę mierzyc bo wiem że Nokia 6233 nie obsługuje takiego transferu.

Obrazek

#168003  autor: przemek910
 29 mar 2007, 19:44
piwosz, mierzyłeś przez Operę Mini ? Jesli tak, to nie ma co się dziwić, że taki transfer jest.
Ostatnio zmieniony 29 mar 2007, 19:55 przez przemek910, łącznie zmieniany 1 raz.

#168006  autor: Dideq
 29 mar 2007, 19:49
kin pisze:Dideq, mierzyłeś przez Operę Mini ? Jesli tak, to nie ma co się dziwić, że taki transfer jest.
Szczerze to wcale nie sprawdzałem, tyle tylko co sie bawiliśmy w pracy. ;) Bardzo fajnie pokazuje ta stronka prędkość downloadu: http://noc.gts.pl/ i pobierasz któryś z plików... :)

#168007  autor: przemek910
 29 mar 2007, 19:54
Ajj przepraszam, zły nick wpisałem. Tamten post miał się odnosić do piwosza...
Sorry za zamieszanie :P