• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #164892  autor: Vojteck
 22 mar 2007, 17:39
Tydzień temu zgłosiłem się do punktu sprzedaży Ery, aby wyrobić sobie duplikat karty SIM. Jednak otrzymałem informacje, że karty z tym HRL będą dostępnę dopiero za tydzień (usłyszalem to jak powiedziałem swoj numer telefonu) bo teraz HRL 20 nie mają.
I tu nasywa się pytanie co to jest owe HRL?

Każdy czuje się ważny g(ł)oniąc szczeście

#164956  autor: rafcyk
 22 mar 2007, 19:41
To są ostatnie 2 cyfry na Twojej karcie SIM po / albo @ juz nie pamiętam :)

Siemens C25 -> Nokia 3310 -> Nokia 6210 -> SE T630 -> Motorola V3 -> SE K750i -> Nokia 6131 -> Nokia 6300 -> Nokia E51 -> HTC Diamond -> Nokia E66 -> Samsung Galaxy I5800 -> HTC Wildfire -> Blackberry 9300 -> Nokia E6 -> Samsung Galaxy S2

#164962  autor: Vojteck
 22 mar 2007, 20:02
rafcyk pisze:To są ostatnie 2 cyfry na Twojej karcie SIM po / albo @ juz nie pamiętam
No rzeczywiście ja mam 20 tak jak tam jest napisane, dzieki :mrgreen: i

#164987  autor: D@rio
 22 mar 2007, 21:02
HLR - Home Location Register. Czyli rejestr abonentów macierzystych, mówiąc wprost.

Obrazek

#165112  autor: Sirmark
 22 mar 2007, 23:58
D@rio pisze:HLR - Home Location Register. Czyli rejestr abonentów macierzystych, mówiąc wprost.
a jeszcze prosciej to taka baza danych nr 20, w ktorej przechowywane sa informacje dotyczace twojego numeru.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#165125  autor: D@rio
 23 mar 2007, 00:14
SirmarK pisze:a jeszcze prosciej to taka baza danych nr 20, w ktorej przechowywane sa informacje dotyczace twojego numeru.
oraz innych. Często dany HLR odpowiada pewnej grupie prefiksów.

Obrazek

#165285  autor: Vojteck
 23 mar 2007, 12:59
Aha rozumiem, dzięki za odpowiedzi, ale zastanawia mnie w jaki sposób sprzedawca wyrabia moja kartę (jeżeli nie wie, że przyjdę). Czyżby miał ileś tam powtarzajacych numerów ( w co wątpie), a może ma jakieś szablony z danym HRL-em, bo pani w Erze powiedziała mi że w tej chwili maja tylko HRL 10. Gdyby je jakoś wyrabiała nie wiedziac, że mam taki a nie inny nr na karcie by co nie było.
Może troche zomotałem, ale mam nadzieje, że ci którzy wiedzą cos na ten temat odpowiedza na moje pytanie :)

#165313  autor: D@rio
 23 mar 2007, 14:39
Vojteck pisze:dzięki za odpowiedzi, ale zastanawia mnie w jaki sposób sprzedawca wyrabia moja kartę (jeżeli nie wie, że przyjdę).
patrzy na numery kart sim, na kopertach. konkretnie na tę liczbę, która znajduje się za tzw. backslashem (ukośnik) .
Vojteck pisze: Czyżby miał ileś tam powtarzajacych numerów ( w co wątpie), a może ma jakieś szablony z danym HRL-em, bo pani w Erze powiedziała mi że w tej chwili maja tylko HRL 10.
widać takie karty dostali. Oni patrzą tylko właśnie na ten numer HLR. Generalnie nie robi się migracji między HLR-ami. Tylko w ściśle określonych przypadkach. Stąd, musisz czekać na nową dostawę kart albo zawitać do salonu firmowego.
Vojteck pisze: Gdyby je jakoś wyrabiała nie wiedziac, że mam taki a nie inny nr na karcie by co nie było.
te karty w salonach są gotowe. Ich się nie wyrabia. Tylko czekają na aktywacje. Wprowadza się numer karty SIM, czeka chwilę i można korzystać jeśli proces aktywacji zostanie zakończony pozytywnie.

Obrazek

#165321  autor: Vojteck
 23 mar 2007, 15:07
Aha to juz wszytko rozumiem, a ja mślałem, że oni przyśla mi zapasowa kartę po jakimś czasie :oops: :oops: :-D :-D :-D :-D Dzieki D@RIO za wyczerpujące instrunkcje ;-)

#165742  autor: gm
 24 mar 2007, 15:02
O ile dobrze pamiętam to HRL nie są dwie ostatnie cyfry tylko pierwsze na karcie SIM.

Zamieniłem Nokię na SE i wróciłem do Nokii :-)

#165746  autor: D@rio
 24 mar 2007, 15:06
gm pisze:O ile dobrze pamiętam to HRL nie są dwie ostatnie cyfry tylko pierwsze na karcie SIM.
Tak jest w Plusie.

Natomiast w Erze dwie ostatnie, za ukośnikiem.

Obrazek

#165750  autor: gm
 24 mar 2007, 15:08
D@rio pisze:
gm pisze:O ile dobrze pamiętam to HRL nie są dwie ostatnie cyfry tylko pierwsze na karcie SIM.
Tak jest w Plusie.

Natomiast w Erze dwie ostatnie, za ukośnikiem.
Dziękuję za odpowiedź. Przyznam, że wzorowałem się właśnie na karcie SIM z Plusa.

Zamieniłem Nokię na SE i wróciłem do Nokii :-)