• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #164745  autor: dechomenon
 22 mar 2007, 10:07
Mam pytanie, czy po numerze imei możemy namierzyć telefon gdzie on jest..bo np. został skradziony...?

#164746  autor: Kaczy
 22 mar 2007, 10:09
Czysto teoretycznie tak. W praktyce nie

...::: Made for loneliness :::...

#164747  autor: dechomenon
 22 mar 2007, 10:13
bo przecież jak ktoś wyrzuci kartę to telefon nie jest aktywny...no chyba ze włoży inną...ale właśnie czy można to zrobić ?

#164753  autor: JacekS
 22 mar 2007, 10:33
Podobno na telefony z symbianem jest taki progrma ktory wysyla sms-a do uzytkownika teleofnu gdy ktos umiesci w nim inna karte sim.

#164771  autor: dechomenon
 22 mar 2007, 11:30
tak tez o tym czytałem gdzies..ale na wersję v2 jest ta aplikacja..jednak tutaj chodzi o zwykły aparat!

#164785  autor: Kaczy
 22 mar 2007, 12:26
dechomenon pisze:no chyba ze włoży inną...ale właśnie czy można to zrobić ?
Tak jak pisałem wcześniej. Czysto teoretycznie da się namierzyć telefon.
Przy logowaniu karty SIM (a zarazem telefonu) wysyłane są informacje o telefonie. No i wysyłany jest też numer IMEI. Czyli na tej podstawie da sie określić jaki numer telefonu jest używany z danym telefonem (ew. na odwrót) i gdzie sie znajduje.

#164802  autor: dechomenon
 22 mar 2007, 13:27
też tak to sobie od razu wymyśliłem, że telefon musi być aktywny..bo tak to lipa..

#164858  autor: D@rio
 22 mar 2007, 16:29
jacenty1812 pisze:Podobno na telefony z symbianem jest taki progrma ktory wysyla sms-a do uzytkownika teleofnu gdy ktos umiesci w nim inna karte sim.
Samsung stosuje bardzo podobne rozwiązanie. Jest to seryjnie wgrywane w aparat a aplikacja się nazywa "Mobile Tracker".
dechomenon pisze:też tak to sobie od razu wymyśliłem, że telefon musi być aktywny..bo tak to lipa..
tak, technicznie jest to wykonalne. Natomiast sieć rejestruje moment ostatniej rejestracji/potwierdzenia lokalizacji i lokalizację wyrejestrowania telefonu.

Obrazek

#165162  autor: dechomenon
 23 mar 2007, 02:03
wyrejestrowania telefonu ale w jakim sensie?

#165165  autor: D@rio
 23 mar 2007, 02:05
dechomenon pisze:wyrejestrowania telefonu ale w jakim sensie?
dosłownym. Wylogowanie z sieci. Popularne "wyłączenie telefonu".

Obrazek

#165172  autor: piwosz
 23 mar 2007, 02:25
dechomenon pisze:wyrejestrowania telefonu ale w jakim sensie?
chodzi o miejsce w którym telefon został wyłączony. System zapisuje to miejsce.

:occasion5:

#165173  autor: D@rio
 23 mar 2007, 02:30
piwosz pisze: chodzi o miejsce w którym telefon został wyłączony. System zapisuje to miejsce.
może nie tyle zapisuje, co da się odwtorzyć dokładne dane BTS'a/nodeB do którego dotarło polecenie wylogowania. A na podstawie tych danych zlokalizować stację i wyznaczyć orientacyjny teren.

Obrazek

#165175  autor: piwosz
 23 mar 2007, 02:43
a tak z ciekawości od razu zapytam bo napisałeś że dotarło polecenie wylogowania czyli wciskamy przycisk power w tel się wyłącza a w tym czasie wysyła tą informacje wylogowania. A co jeśli bezczelnie wyciągnie się baterie? (sorki za zagmatwanie ale w pracy jestem i nam potężny ból głowy :( )

:occasion5:

#165251  autor: dechomenon
 23 mar 2007, 11:53
D@rio pisze:
piwosz pisze: chodzi o miejsce w którym telefon został wyłączony. System zapisuje to miejsce.
może nie tyle zapisuje, co da się odwtorzyć dokładne dane BTS'a/nodeB do którego dotarło polecenie wylogowania. A na podstawie tych danych zlokalizować stację i wyznaczyć orientacyjny teren.
no dobra ale jeśli ktoś wylaczyl telefon to przecież szybko moze sie oddalić od BTS-a, chyba ze ponowne włączenie pozwoli go namierzyć...to wtedy rozumiem!

#165311  autor: D@rio
 23 mar 2007, 14:33
piwosz pisze:A co jeśli bezczelnie wyciągnie się baterie? (sorki za zagmatwanie ale w pracy jestem i nam potężny ból głowy )
wtedy nie następuje element wylogowania, z punktu technicznego sieć dłuzszą chwilę "szuka telefonu", stąd dłuższy czas przy próbie połączenia na taki numer włączenia się poczty/odsłuchania informacji o niedostępności. Takie zachowanie jest wtedy używane jak utrata zasięgu. Ale to nie zmienia rzeczy, że można odtworzyć ostatni moment "bycia w zasięgu" danej osoby...
dechomenon pisze:no dobra ale jeśli ktoś wylaczyl telefon to przecież szybko moze sie oddalić od BTS-a, chyba ze ponowne włączenie pozwoli go namierzyć...to wtedy rozumiem!
jeśli się ponownie zaloguje, zarejestruje w sieci to tak.

Obrazek

#180062  autor: Ola
 04 maja 2007, 14:33
witam
a co jezeli chcialabym namiezyc telefon... gdzie powinnam sie z tym zgłosić ?? czy policja w takich przypadkach jest pomocna ??

#180187  autor: Kaczy
 04 maja 2007, 22:09
Ola pisze:czy policja w takich przypadkach jest pomocna ??
Jakby to powiedzieć? Dla nich to taka błachostka, że raczej nie będą się tym przejmować.
Namierzenie telefonu możliwe jest na wniosek prokuratora. Raczej nikłe szanse, aby ten się zgodził.

#183049  autor: Wąglik
 14 maja 2007, 00:24
a ja dziś przez przypadek wyzerowałem sobie IMEI:/ Jakies konsekwencje?

#183050  autor: D@rio
 14 maja 2007, 00:34
dr_martin pisze:a ja dziś przez przypadek wyzerowałem sobie IMEI:/ Jakies konsekwencje?
no w razie kontroli możesz mieć problemy. Radzę jakoś wprowadzić ten prawidłowy z pudełka albo z odwrotu telefonu.

Obrazek

#183051  autor: Wąglik
 14 maja 2007, 00:46
D@rio pisze:
dr_martin pisze:a ja dziś przez przypadek wyzerowałem sobie IMEI:/ Jakies konsekwencje?
no w razie kontroli możesz mieć problemy. Radzę jakoś wprowadzić ten prawidłowy z pudełka albo z odwrotu telefonu.
Problemy jakiego typu? Z policją? Mam fakturę zakupu i pudełko od telefonu. Z drugiej strony to deb....stwo ze strony Samsunga, że tak niby ciężko zmienić IMEI jak zablokują telefon, a za pomocą jednego kodu telefon pokazuje 15 zer - czyli już by był odblokowany po zablokowaniu przez opa... i można dalej swobodnie dzwonić...