• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #164021  autor: Lesiu_gda
 20 mar 2007, 14:28
Moglby ktos podac link gdzie mozna spr czy telefon jest legaly wpisujac IMEI...
Przegladalem str nokii i przyznam ze nie wiem gdzie to wpisac, a slyszalem ze jest cos takiego.

#164071  autor: marco508
 20 mar 2007, 16:27
z tego co ja slyszałem normalni użytkownicy nie mają dostępu do tego, ale może sie myle :?

#164086  autor: pawel_k
 20 mar 2007, 16:41
najlepiej przejsc sie do najblizszego komisariatu ;)

:)

#164138  autor: kosaz
 20 mar 2007, 18:52
pawel_k pisze:najlepiej przejsc sie do najblizszego komisariatu ;)
i jak bedzie nielegalny to od razu sioedzisz na 48 :)

#164199  autor: b@sho
 20 mar 2007, 20:48
oj kosaz ty tu sobie zartujesz a to powazne pytanie :wink: jesli bedzie tel trefny to napewno zostanie zarekwirowany, a takze zostaniesz poproszony o wyjasnienia w jaki sposob stales sie jego wlascicielem. jednak szansa na taki rozwoj sprawy jest mala :arrow: powod: nie wiele ludzi zglasza utrate telefonow, a ta co zglasza czesto nie zna nr imei :wink:

#164302  autor: kosaz
 21 mar 2007, 07:55
b@sho, nie zartuje znajomy mial cos takiego ze tez chcial zobaczyc czy wszystko ok sie dzieje z jego fonem i zonk fon kupil na bazarze bez pudelka tylko z ladowarka i mial takie problemy wiec wiem co pisze

#164306  autor: castagnet
 21 mar 2007, 08:20
kosaz, masz racje.
Istnieje przecież czarna lista (znana tylko operatorom) numerów imei. Jeżeli ktoś zgłosi krzadzież i wszystko pójdzie jak trzeba to blokują telefon (operator).

#164426  autor: b@sho
 21 mar 2007, 15:29
kosaz tylko czy twoj znajomy poszedl na komisariat sam aby sprawidzic ten imei :?: bo jak zostal zrewidowany, i tel sprawdzony to troche to inaczej wtedy wyglada i zgodze sie ze moze sie skonczyc dolkiem. acz nie koniecznie :wink:
Ostatnio zmieniony 21 mar 2007, 15:45 przez b@sho, łącznie zmieniany 1 raz.

#164431  autor: piwosz
 21 mar 2007, 15:44
jak robiłem w gallerii łódzkiej, ochrona zatrzymała 2 gostków za picie piwa na pasażu, wezwali gliny, bo nie mogli się z nimi dogadać :P policja przyjechała i przez szczekaczke sprawdzili telefony gostków, jeden był "czysty" 8) , a drugi niestety nie :shock: i go zabrali do siebie do wyjaśnienia :roll: tłumaczył, że od znajomego kupił ale fakt faktem to on miał problemy... także fajnie by było wiedzieć czy kupując telefon na bazarze nie jest on kradziony :wink:

osobiście nie kupie telefonu bez ORGINALNEGO pudełka, może nie być ładowarki ale pudło musi być(albo karta gw, lub jakiś dowód zakupu z nr. IMEI) nawet dołożę parę złotych wiecej ale mam tą pewność że nie jest "krojony" i że nie będę miał żadnych przygód z policją :P

:occasion5:

#164730  autor: castagnet
 22 mar 2007, 08:36
A jeżeli ktos go "skroił" razem z pudełkiem?? :D
Może się tak zdarzyć, np. z transportu skroili :mrgreen:

#164768  autor: JacekS
 22 mar 2007, 11:11
No to chyba powinni go zablokowac

#164773  autor: kosaz
 22 mar 2007, 11:42
b@sho, poszedl sam bez niczyjego przymusu

#164881  autor: piwosz
 22 mar 2007, 17:14
castagnet pisze:A jeżeli ktos go "skroił" razem z pudełkiem?? :D
]
oj, no już nie przesadzaj ;) fakt, mogłoby tak być, ale trzeba byłoby mieć okrutnego pecha żeby sie nadziać na taki telefon :lol:

#164932  autor: Rokko
 22 mar 2007, 18:48
piwosz pisze:
castagnet pisze:A jeżeli ktos go "skroił" razem z pudełkiem?? :D
]
oj, no już nie przesadzaj ;) fakt, mogłoby tak być, ale trzeba byłoby mieć okrutnego pecha żeby sie nadziać na taki telefon :lol:
Niekoniecznie ogromnego pecha. Osobscie znam przypadki jak tiry na parkingach "kroili", zreszta wagony na bocznicach tez sa ciekawym lupem.

#165190  autor: castagnet
 23 mar 2007, 08:26
Rokko pisze:Niekoniecznie ogromnego pecha. Osobscie znam przypadki jak tiry na parkingach "kroili", zreszta wagony na bocznicach tez sa ciekawym lupem.
O takich przypadkach właśnie myślałem. Ale Ciekawe czy jak skroją całęgo tira to zgłaszają to do operatorów?? Tyle telefonów na raz?? I czy kierowca (firma) zna numery IMEI każdego ze skradzionych telefonów??

#165227  autor: JacekS
 23 mar 2007, 11:04
castagnet pisze:I czy kierowca (firma) zna numery IMEI każdego ze skradzionych telefonów??
Pewnie tak, bo gdy np przychodzi dostawa telefonow do salonow, to oprocz modelu telefonu, koloru, jest rowniez podawany imei kazdego z nich ( nie pamietam jak sie nazywa ten dokument na ktorym sa zapisane model, kolor i imei fona)

#165673  autor: castagnet
 24 mar 2007, 13:18
jacenty1812 pisze:nie pamietam jak sie nazywa ten dokument na ktorym sa zapisane model, kolor i imei fona)
Faktura VAT?? :-)

#166172  autor: JacekS
 25 mar 2007, 12:26
Faktura VAT?? :-)
No tak he he he he he :-) :-) :-) :-)

#166336  autor: fazi187
 25 mar 2007, 19:50
Kiedyś miałem okazje kupić jakąś Nokie co właśnie "spadła z tira" za połowę ceny. Po kilku dniach wszystkie te telefony były zablokowane. Więc chyba mają spisane gdzieś wszystkie IMEIe w danym transporcie.

#166339  autor: piwosz
 25 mar 2007, 19:58
fazi187 pisze:Kiedyś miałem okazje kupić jakąś Nokie co właśnie "spadła z tira" za połowę ceny. Po kilku dniach wszystkie te telefony były zablokowane. Więc chyba mają spisane gdzieś wszystkie IMEIe w danym transporcie.
jakoś się musza zabezpieczać przecież, gdyby nie mieli możliwości blokowania tych skradzionych telefonów to by dopiero się napady na transporty zaczęły :wink: chociaż słyszałem ze nie ma problemu ze zmianą numeru IMEI ale kto i jak to robi i na jakich telefonach się da, to już niewiem :roll: