• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #163601  autor: gudcezar
 19 mar 2007, 12:21
Dziś oddałem swój telefon do serwisu, dokładnie do germanosa na gwarancji. Powiedziałem im, że podczas słuchania muzyki gdy przełanczam utwory ( np z 2 idę do 34) telefon mi sie resetuje.
PANI TAK OPISAŁA OPIS USZKODZENIA:
"W TELEFONIA JEST PROBLEM Z ODTWARZACZEM MUZYKI, NIE CHCE SIę OTWORZYĆ, WYSTĘPUJE RÓWNIEŻ PROBLEM Z GŁOŚNOŚCIĄ TELEFONU, URUCHAMIA SIE ON STOPNIOWO"

Dopiero teraz przeczytałem co ona w opisie uszkodzenia telefonu napisała. Wiadomo blondynka;), ale proszę nie moim kosztem jeśli to będzie powód, że nie naprawią, bo ona nie słyszy co sie do niej mówi!
Ja jej powiedziałem że telefon sie resetuje podczas słuchania muzyki i gdy wchodzę w opcje odtwarzacza muzyki albo gdy wychodzę z niego do głównego menu nadal słuchając muzyki.
TERAZ ja mam pytanie do was wszystkich, czy naprawią mi tą wadę bo znam dużo ludzi, którzy mają ten telefon, też im się resetuje ten nieszczęsny odtwarzacz i nic z tym nie robią. Ale moim zdaniem jest to wina softu albo samego telefonu i powinni mi to naprawić bo to uniemożliwia poprawne działanie telefonu więc powinni bez szczekania naprawić!

CZYŻ NIE??

#163603  autor: przemek910
 19 mar 2007, 12:26
Z tego opisu to nie wiadomo o co chodzi.
Jednak serwisanci zawsze wgrywają nowy soft.

A jak nie naprawią, to następnym razem udaj się do innego serwisu. I poproś by odpowiednio opisali usterkę.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2007, 12:27 przez przemek910, łącznie zmieniany 1 raz.

#163604  autor: frgt/10
 19 mar 2007, 12:26
Na 90% wgrają po prostu nowszy soft lub ten sam, który działa. Poza tym trafi on do serwisu do którego możesz zadzwonić i powiedzieć im, że ta blondynka wpisała nie to co trzeba. Oni to uwzględnią w opisie usterki.

http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?p=292477#292477

#163610  autor: castagnet
 19 mar 2007, 13:05
frgt/10 pisze:możesz zadzwonić i powiedzieć im, że ta blondynka wpisała nie to co trzeba. Oni to uwzględnią w opisie usterki.
Zawsze możesz dzwonić i pogadać.
Poza tym nie wiem czy to coś zmieni bo tak czy inaczej zmienią soft i nie ma mowy żeby grzebali w elektronice telefonu przy takiej usterce jak opisujesz.

#163687  autor: gudcezar
 19 mar 2007, 15:41
To trochę odetchnąłem. Bo tak w ogóle to nie chciałbym żeby oni rozkręcali mi mojego telefonu. W końcu to wina softu, tak myślę!! (tak nawiasem pisząc to mam nadzieje, że nie porysują mi obudowy, szczególnie darzyłem ją szacunkiem (trochę ze mnie pedant jest ;) ) :? ). Znam osobę, która 3 lub 4 razy latał z siemens-em c75 aż jej dali nowego, czy w przypadku firmy NOKIA też mogę się tego spodziewać?? A i najważniejsze, czy jest jakieś prawdopodobieństwo, że mogą mi zwalić ten telefon bo poza odt. muzyki to wszystko działało bez problemu.
Fajnie by było gdyby jakaś osoba się wypowiedziała, która ten telefon oddała do naprawy(np. do ery tak jak Ja;) ) i napisała swoją opinię czy wszystko ok, a i ile dokładnie czekała na phonik

#163715  autor: przemek910
 19 mar 2007, 16:38
Fajnie by było gdyby jakaś osoba się wypowiedziała, która ten telefon oddała do naprawy(np. do ery tak jak Ja;) ) i napisała swoją opinię czy wszystko ok, a i ile dokładnie czekała na phonik
Ja oddawałem w maju ubiegłego roku.
Czas oczekiwania zależy od serwisu.

Na telefon (dokładnie na 'ekranik') naklejają folię ochronną.

#163905  autor: Krisu6230i
 20 mar 2007, 00:18
kin pisze:Na telefon (dokładnie na 'ekranik') naklejają folię ochronną.
zgadza sie. poszukaj jam juz o tym pisalem kiedys tu na forum, zmienia soft na 3,88 bedzie lepiej ale nie idealnie... o tym zapomnij reesety sa byly i pewnie beda. otwierac nie beda bo to nie wina HW tylko SW. bylem z tym to mi zarzucili ze nie nokii karta tylko inna i ze za duza (1GB) z tym ze przy 512 tez tak miale. jak juz mowilem poszukaj gdzies ot ym skrobalem swego czasu.
moja rada taka jak wlczaszy pierwszy raz odtwarzacz (ladowanie listy calej) albo aladujesz nowa liste sobie to odczekaj jakis czas (powiedzmy minute) od wlaczenia odtwarzania muzyki zanim zaczniesz cos wciskac i nie bedzie restartu a potem to juz mozesz do woli... ajkis taki glupi bug , moze sie telefon "niewyrabia" bezposrednio po zaladowaniu utworow, nie wiem i wiedziec nieche ;) tak jak ci napisalem robie i jest ok. czasem tylko jak zapomne i od razu chce go do stanu spoczynku dac to s ie dzieje tak jak piszesz.
pozdro!

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/
http://ag.bocznica.org/

#163954  autor: castagnet
 20 mar 2007, 10:23
gudcezar pisze:Znam osobę, która 3 lub 4 razy latał z siemens-em c75 aż jej dali nowego, czy w przypadku firmy NOKIA też mogę się tego spodziewać??
Musiałbys pilnować żeby KAŻDĄ naprawę gwarancyjną odnotowywali w karcie gwarancyjnej, bo czasem lubią się od tego wymigać :)
Krisu6230i pisze:to nie wina HW tylko SW.
Zgadzam sie :D

PS.Ja używam karty 512MB i tel działa prawidłowo. 1GB nie próbowałem jeszcze.

#163974  autor: gudcezar
 20 mar 2007, 11:27
Krisu6230i pisze:(...) o tym zapomnij reesety sa byly i pewnie beda. otwierac nie beda bo to nie wina HW tylko SW. bylem z tym to mi zarzucili ze nie nokii karta tylko inna i ze za duza (1GB) z tym ze przy 512 tez tak miale. (...)
Ale mi się resetuje telefon nawet z tą kartą standardową która była w zestawie z nokią 6230i (32Mb) choć mam też kartę kingstona 1Gb. Natomiast nie mogę powiedzieć, że częściej mi się resetuje z karą 1Gb niż z 32Mb, moim zdaniem to nie zależy od karty i jej pojemności..., ale się mogę mylić.
Krisu6230i, a co to znaczy "HW" i "SW"
castagnet pisze: Musiałbys pilnować żeby KAŻDĄ naprawę gwarancyjną odnotowywali w karcie gwarancyjnej, bo czasem lubią się od tego wymigać :)
Krisu6230i pisze:to nie wina HW tylko SW.
Zgadzam sie :D

PS.Ja używam karty 512MB i tel działa prawidłowo. 1GB nie próbowałem jeszcze.
To więc jeśli pójdę po ten telefon i "Pani" blondynka powie mi że już wszystko gra bo aktualizowali mi soft-a albo coś tam, a nic nie będzie wpisane w karcie gwarancyjnej to co mam sam sobie to wpisać czy zostawić znów telefon na 2 tygodnie, bo im się nie chciało "pióra ruszyć" ??
A jeśli nie naprawią mi tej wady z odtwarzaczem muzycznym i nadal sie będzie resetować to mogę się starać o zupełnie nowy telefon ?? Moim zdaniem nie mają prawa się oni zasłaniać, że to taka wada standardowa! Ja zapłaciłem za telefon bez wad, a za przeproszeniem g...o mnie to interesuje że parę milionów tych modeli tak ma i że tego się za bardzo nie da naprawić !
NOKIA to bogata firma i ja wierzę, że sobie z tym fantem poradzi!

#163982  autor: castagnet
 20 mar 2007, 11:52
gudcezar pisze:co to znaczy "HW" i "SW"
HW-hardware (sprzęt)
SW-software (oprogramowanie)

#163987  autor: Krisu6230i
 20 mar 2007, 12:17
gudcezar, powiem tak ze z ta standardowa zdarzylo sie mi ale to moze 3 razy... inna sprawa ze nie sluchalem jakos dlugo na niej muzyki bo przy 32 megach sie nie da zwyczajnie.
z gwaranacja jest takze nokia teraz chyba po 5 razach wymienia dopiero sluchawke to raz, dwa ze soft czy tez z nim klopoty moze niebyc wystarczajaca podstawa do wymiany na inny egzemplarz. mozesz siez nimi klocic ale tak chyba jest. ewentualnie sprobuj wyklocic sie o wgranie softu niebrandopwego czyli bez pierdol ery tylko czystego nokii. moze to cos zmienic ale nie musi. wiem ze jak sie uprzesz to jest to do zrobienia. ale morda rozdarta to chyba podstawa.
z wpisami w karte jest tak ze raz wpisuja raz nie, mowie jakwyzej, dziesie sie tak chyba z tego powodu ze to nic nie zmienia jesli chodzi o wymiane na nowy na gwarancji.
skroty juz ci castagnet podal;)

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/

#163997  autor: gudcezar
 20 mar 2007, 13:00
Krisu6230i pisze:gudcezar, powiem tak ze z ta standardowa zdarzylo sie mi ale to moze 3 razy... inna sprawa ze nie sluchalem jakos dlugo na niej muzyki bo przy 32 megach sie nie da zwyczajnie.
z gwaranacja jest takze nokia teraz chyba po 5 razach wymienia dopiero sluchawke to raz, dwa ze soft czy tez z nim klopoty moze niebyc wystarczajaca podstawa do wymiany na inny egzemplarz. mozesz siez nimi klocic ale tak chyba jest. ewentualnie sprobuj wyklocic sie o wgranie softu niebrandopwego czyli bez pierdol ery tylko czystego nokii.
Ja też nie słucham muzyki z tej 32 Mb karty bo do niej góra 6 utworów wchodzi albo i mniej.

"soft czy tez z nim klopoty moze niebyc wystarczająca podstawa do wymiany na inny egzemplarz" Jak to niewystarczającą podstawą !!??
W jakim my świecie żyjemy?? Równie dobrze ten telefon może się pewnego dnia nie włączyć, a w serwisie noki mogą mi powiedzieć, że nie znaleźli dokładnej przyczyny tego fantu, ale i tak nie przysługuje mi nowy telefon bo… np. niebo jest niebieski (w takim razie po co ta gwarancja i po co ten cały cyrk??) !!!!!!
Tu w ogóle nie powinno być gadania, jeżeli telefon jest nie sprawny to powinni mi dać nowy, albo go naprawić, a jeśli ten nowy telefon też ma taką samą wadę to żądam zwrotu od noki pieniędzy za tą nokię 6230i!! (tyle ile jest napisane na pudełku ;) ) nie żartuje!!

Bo suma summarum tyle ten telefon kosztuje na pewno era nie dopłaca do niego dając mi go w abonamencie za 600zł w 25zł. W końcu ten telefon ma sim-locka na erę
(Na pudełku jest cena : 1950.78zł)!!
:evil:

#164015  autor: castagnet
 20 mar 2007, 14:10
gudcezar pisze:Tu w ogóle nie powinno być gadania, jeżeli telefon jest nie sprawny to powinni mi dać nowy, albo go naprawić, a jeśli ten nowy telefon też ma taką samą wadę to żądam zwrotu od noki pieniędzy za tą nokię 6230i!! (tyle ile jest napisane na pudełku ) nie żartuje!!
Przyznam szczerze: MASZ RACJĘ. :|

#164256  autor: Krisu6230i
 20 mar 2007, 23:11
gudcezar, no racje masz, jesli ja jescze wywalczysz (obronisz) to brawo!
cena na pudelku niech pozostanie bez komentarza. tak bedzie taktowniej...

#164286  autor: gudcezar
 21 mar 2007, 00:25
hehe
8)

#164303  autor: Prometo
 21 mar 2007, 08:09
gudcezar, poczytaj sobie dokładnie gwarancję. Pisał już o tym bodajże esox, że będą naprawiać do skutku.

#164335  autor: gudcezar
 21 mar 2007, 10:55
Co to znaczy , że "będą naprawiać do skutku"??
Niestety aktualnie nie mam gwarancji na nokię 6230i więc sobie za bardzo nie poczytam ale mam starą gwarancję na 3200 myślę, że to jest chyba to samo jak w noki 6230i.

Punkt
"5. Użytkownikowi przysługuje prawo wymiany produktu na nowy, wolny od wad jeżeli:

a)w okresie gwarancji wykonano 4 (cztery) istotne naprawy, a produkt nadal wykazuje usterki;

b)Autoryzowany serwis Nokia stwierdzi, że wystąpiła usterka niemożliwa do usunięcia. Wymianie polega tylko ta część składowa, w której wystąpiła usterka. W wypadku braku możliwości wymiany produktu na ten sam typ/model, dokonana zostanie wymiana na produkt o nie gorszych parametrach funkcjonalnych od produktu podlegającego wymianie."

Co prawda ta gwarancja była wystawiona 25.08.2004 na moją pierwszą nokię, ale myślę, że się nic tam takiego nie zmieniło. Jeśli ktoś mam gwarancji na nokię 6230i, a to co ja tam na górze zacytowałem odbiega merytorycznie od gwarancji noki 6230i niech napisze! Albo streści własnymi słowami.

Nie wiem tylko czy wgranie nowego softu przez nokię uważane jest jako "istotna naprawa"

#164337  autor: JacekS
 21 mar 2007, 10:58
gudcezar pisze:Dziś oddałem swój telefon do serwisu, dokładnie do germanosa na gwarancji. Powiedziałem im, że podczas słuchania muzyki gdy przełanczam utwory ( np z 2 idę do 34) telefon mi sie resetuje.
PANI TAK OPISAŁA OPIS USZKODZENIA:
"W TELEFONIA JEST PROBLEM Z ODTWARZACZEM MUZYKI, NIE CHCE SIę OTWORZYĆ, WYSTĘPUJE RÓWNIEŻ PROBLEM Z GŁOŚNOŚCIĄ TELEFONU, URUCHAMIA SIE ON STOPNIOWO"

Dopiero teraz przeczytałem co ona w opisie uszkodzenia telefonu napisała. Wiadomo blondynka;), ale proszę nie moim kosztem jeśli to będzie powód, że nie naprawią, bo ona nie słyszy co sie do niej mówi!
Ja jej powiedziałem że telefon sie resetuje podczas słuchania muzyki i gdy wchodzę w opcje odtwarzacza muzyki albo gdy wychodzę z niego do głównego menu nadal słuchając muzyki.
TERAZ ja mam pytanie do was wszystkich, czy naprawią mi tą wadę bo znam dużo ludzi, którzy mają ten telefon, też im się resetuje ten nieszczęsny odtwarzacz i nic z tym nie robią. Ale moim zdaniem jest to wina softu albo samego telefonu i powinni mi to naprawić bo to uniemożliwia poprawne działanie telefonu więc powinni bez szczekania naprawić!

CZYŻ NIE??
Z doswaidczenia wiem ze niewazne jak jest opisana usterka to w serwsie i tak teleofn dokladnie sprawdze i na pewno naprawia ci ta usterke.
Tak wiec badz dobrej mysli

#164338  autor: castagnet
 21 mar 2007, 10:59
gudcezar pisze:Nie wiem tylko czy wgranie nowego softu przez nokię uważane jest jako "istotna naprawa"
No właśnie.... oni mogą to sobie interpretowac na różne sposoby.
Ale jak w końcu zaczniesz robić awantury to myśle że dla świętego spokoju pójdą Ci na rękę....

#164354  autor: gudcezar
 21 mar 2007, 11:18
jacenty1812 pisze:Z doswaidczenia wiem ze niewazne jak jest opisana usterka to w serwsie i tak teleofn dokladnie sprawdze i na pewno naprawia ci ta usterke.
Czy przez to mam rozumieć, że rozkręcą mój telefon i zaczną "gwałcić” moją nokię różnymi metalowymi szpikulcami które już nie powiem co mogą przypominać… :smt120
Czy tylko podłączą mój telefon do ”wielkiego komputera”, który jak lekarz wszystko wie co i jak (taka mała coś Ala metaforka ;) ).

Tak na serio to nie jestem za bardzo pocieszony tym, że będą rozkręcać mój telefon. Jak by ta naprawa miała miejsce w Niemczech albo w innym solidnym kraju przez serwis autoryzowany przez Nokię to tak i owszem, ale nie w Polsce gdzie większość ludzi "odwala”, a nie robi swoją pracę (nie mówię, że wszyscy bo co roku polepsza się jakość w ogóle w Polsce, ale dużo jeszcze brakuje nam do Niemców… schade;) ) . Może wiecie do jakiej firmy era ( a właściwie germanom bo tam oddałem telefon) wysyła do naprawy telefony. W 2004r gdy oddawałem swoją nokię 3200 to wysłali ją do firmy crc www.crc-polska.com .