• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

Czy jestescie zainteresowani tym by orange udostepnilo nam (tak jak jest w innych sieciach) usluge kto dzwonil??

tak
34
81%
nie
4
10%
nie wiem
4
10%

#161155  autor: prezeswk
 11 mar 2007, 01:48
D@rio pisze:
i co się wtedy dzieje?
Dzwoniac z Orange slyszysz "przepraszamy, wybrany numer jest za krótki",
dzwoniąc z Plusa "wybrany numer jest nieprawidlowy..." Z ery nie wiem, bo nie mam Ery.
Ty nie placisz za przekierowanie, bo polaczenie nie jest zestawione, a dzwoniacy do Ciebie nie zostawi ci info na poczcie (jesli tego nie chcesz), czyli mowiąc inaczej zwalasz natreta na drzewo (gdy np jestes poza godzinami pracy, lub nie stać ciebie na oddzwanianie, nie chce ci sie odsluchiwac poczty itp). Mialo to sens zwlaszcza gdy nie bylo naliczana sekundowego - wyobraz sobie, ze dzwonisz do np. zony na sluzbowy tel, a tu poczta (bo ona wlasnie nawiazuje polaczenie i czeka az ktos odbierze), dzwonisz znow - poczta..., a Ciebie kasuje za 60 sek.
Inne rozwiazanie - podawac numer jakiegos aktywnego, ale wylaczonego prepaida (bez poczty).
Swoja droga zarzadzanie flota komorkowa w duzych firmach jest takie, ze nie-szczesliwy posiadacz komorki jest w zasadzie ubezwlasnowolniony.
Pewna duza firma ma komorki w Orangutanie. Dopiero niedawno ktos wpadl na pomysl, zeby wlaczyc GPRSa zeby ludziom MMSy przechodzily...
Swego czasu dzialaly uslugi sprawdzajace ilosc wygadanych minut (*500, *200 i sms ILE na nr 333) Obecnie dziala tylko limit info ustalony przez admina. Jak przekroczysz masz smsa ze przekroczyles.
Z roamingiem jazda, trzeba umotywowac sens wlaczenia. Urlop nie zawsze jest powodem aktywacji roamingu. Lokalizacja floty... a jakze, dziala..., uslugi sieciowe... zapomnij (od niedawna mozna uzywac CLIRa). Orange On Line nie dziala. Dobrze, ze MBoxa dalo sie wlaczyc, ale to pewnie i tak kiedys admin zablokuje.

#161156  autor: D@rio
 11 mar 2007, 01:54
prezeswk pisze:Inne rozwiazanie - podawac numer jakiegos aktywnego, ale wylaczonego prepaida (bez poczty).
no ale wtedy już chyba płacisz za przekaz...
prezeswk pisze:Swego czasu dzialaly uslugi sprawdzajace ilosc wygadanych minut (*500, *200 i sms ILE na nr 333) Obecnie dziala tylko limit info ustalony przez admina. Jak przekroczysz masz smsa ze przekroczyles.
no tak, są aplikacje do zarządzania tego typu "wynalazkami" :-)

wiesz, w firmie to zwykle jest tak że komórka służy wyłącznie do dzwonienia i SMSowania co po niekiedy, ot tyle - niestety.

Obrazek

#161296  autor: prezeswk
 11 mar 2007, 17:16
D@rio pisze:
prezeswk pisze:Inne rozwiazanie - podawac numer jakiegos aktywnego, ale wylaczonego prepaida (bez poczty).
no ale wtedy już chyba płacisz za przekaz...
Nie place.
Jak nie masz poczty, tylko siec wrzuca zapowiedz o niedostepnosci, to nie placisz, bo polaczenie nie zostalo odebrane, a dokladniej siec którą wybierales nie dala twojej sieci polecenia zaliczenia tego polaczenia przez system bilingowy (lub jesli jestes w jednej sieci, system bilingowy nie zaliczyl tego polaczenia). Czesto tez nawet nie wdzwaniasz sie zasoby innej sieci, tylko twoja siec wrzuca komunikat o niedostepnosci abonenta. To zalezy oczywiscie od tego jak jest skonfigurowane znakowanie i powiadamianie miedzy poszczegolnymi sieciami.
W Poznaniu jesli dzwonisz z Plusa na wylaczony tel w Orange, to nie slyszysz zapowiedzi z Orange, tylko z Plusa. Jak dzwonisz z Orange na wyloczonego Plusa - slyszysz zapowiedz z Plusa.
Tak samo jak dzwonisz do kogos kto ma wylaczony telefon, to nie placisz za zapowiedz, ze abonent jest niedostepny.
D@rio pisze:
prezeswk pisze:Swego czasu dzialaly uslugi sprawdzajace ilosc wygadanych minut (*500, *200 i sms ILE na nr 333) Obecnie dziala tylko limit info ustalony przez admina. Jak przekroczysz masz smsa ze przekroczyles.
no tak, są aplikacje do zarządzania tego typu "wynalazkami" :-)
wiesz, w firmie to zwykle jest tak że komórka służy wyłącznie do dzwonienia i SMSowania co po niekiedy, ot tyle - niestety.
To zalezy od polityki admina floty i jego firmy.
W kazdym razie ja czulbym sie jakos dziwnie nie mogąc samodzielnie zarządzac swoją komórka.

#161306  autor: D@rio
 11 mar 2007, 17:38
prezeswk pisze:W Poznaniu jesli dzwonisz z Plusa na wylaczony tel w Orange, to nie slyszysz zapowiedzi z Orange, tylko z Plusa. Jak dzwonisz z Orange na wyloczonego Plusa - slyszysz zapowiedz z Plusa.
Tak samo jak dzwonisz do kogos kto ma wylaczony telefon, to nie placisz za zapowiedz, ze abonent jest niedostepny.
tak, to jest w całej Polsce tak samo...

Obrazek

#162436  autor: babeo
 15 mar 2007, 23:48
Własnie zuawżyłem za na orange online pojawiła się możliwośc włączenia/wyłączenia usługi.

#162453  autor: b@sho
 16 mar 2007, 07:38
babeo tez widze ze mozna ja jednak zarzadzac :wink: swoja droga fajna sprawa bo juz mi sie ta usluga przydala przy padzie baterii

#162491  autor: babeo
 16 mar 2007, 15:37
b@sho, mnie jednak denerwuje, że teraz podczas wykonywania połączenia pojawia mi się "uwaga: przekaz połączeń aktywny" :twisted:

#162654  autor: b@sho
 16 mar 2007, 22:11
babeo a mnie nie denerwuje, nie mam nokii wiec mi to troche inaczej pokazuje :P

#163324  autor: babeo
 18 mar 2007, 17:59
Dobra, ktoś rozgryzł jak włączyć tę usługę?

Na Orange On-line ciagle wyskakuje błąd :evil:

#163326  autor: cperek997
 18 mar 2007, 18:00
Słyszałem, że trzeba włączyć i wyłączyć pocztę głosową, a dopiero potem próbować;)

#163354  autor: mimkas
 18 mar 2007, 18:58
cperek997 pisze:Słyszałem, że trzeba włączyć i wyłączyć pocztę głosową, a dopiero potem próbować;)
Tylko ze poczty glosowej rowniez nie mozna wlaczyc ani przez on-line ani na *500 wiec kolo sie zamyka i dalej niema rozwiazania :cry:

#163357  autor: cperek997
 18 mar 2007, 19:06
mimkas pisze:
cperek997 pisze:Słyszałem, że trzeba włączyć i wyłączyć pocztę głosową, a dopiero potem próbować;)
Tylko ze poczty glosowej rowniez nie mozna wlaczyc ani przez on-line ani na *500 wiec kolo sie zamyka i dalej niema rozwiazania :cry:
No cóż... Czyżby Orange chwaliło się martwą usługą?

#163358  autor: Kaczy
 18 mar 2007, 19:07
W Twoim Mixie działa. Włączyłem sobie usługę przez Orange On-Line.

...::: Made for loneliness :::...

#163360  autor: cperek997
 18 mar 2007, 19:09
Kaczy pisze:W Twoim Mixie działa. Włączyłem sobie usługę przez Orange On-Line.

Ale bezpłątna usługa dla wszystkich w POPie niestety nie;(

#163391  autor: b@sho
 18 mar 2007, 20:05
chlopaki w czym macie problem, ja sobie wlaczylem poprzez wlaczenie i wylaczenie poczty glosowaej. zadna oplata nie byla pobrana i poki co usluga dziala bez zarzutow

#163417  autor: babeo
 18 mar 2007, 20:46
b@sho, a włączałeś przez oranhe online?

czyli samo włączenie i wyłączenie poczty powosuje włączenie tej usługi?

#163420  autor: b@sho
 18 mar 2007, 20:50
babeo zrobilem to z poziomu orange online, pare dni po wejsciu uslugi. nie mialem jej, wiec wlaczylem sobie poczte glosowa. pozniej wylaczylem ja. dostep do kompa mialem na nastepny dzien, i mialem juz wlaczona usluge ktos dzwonil.

#163632  autor: Robaas
 19 mar 2007, 13:55
moze dodam moje spostrzezenia...
w moim przypadku jak wyskoczyl komunikat o bledzie (czerwona ramka bez teksu) kliknalem w odnosnik jak dobrze pamietam wiecej i tam tez byla opcja aktywacji i tu juz sie komunikat nie pojawil. Jednak sama usluga w moim przypadku nie dziala, nie dostaje smsow, a orange mi dzisiaj napisalo ze maja problemy techniczne, trwaja prace i do konca tygodnia ma byc dobrze...
pozdrawiam

#163637  autor: babeo
 19 mar 2007, 13:58
Ja włączyłem na zasadzie włączenia poczty głosowej przez *500 (o dziwo poszło bez błędu :lol: ) i na orange onlinie jest napisane, że niby włączone, ale to nie na moim numerze więc nie mogę sprawdzić.