• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #162613  autor: user_delete9
 16 mar 2007, 20:42
Jako ze jestem posiadamem NEC'a trudno mi jest z niego korzystac w innej sieci niz orange bo tylko ona udostepnia karty USIM.

W zwiazku z wejsciem PLAY'a czytajac regulaminy dostrzeglem ze abonenci beda otrzymywac karty USIM.

No i pojawia sie szereg pytan ktorych nie mozna znalezc na stronach oficjalnych operatora:
1) Czy karty USIM beda na specjalne zyczenie czy od razu dla wszystkich
2) A moze tylko ABONENCI beda je otrzymywac a w ofercie na karte nie

Takie telefony jak LG ktore maja byc sprzedawane przez PLAYa z uslug 3G moga korzystac wylacznie przy uzyciu kart USIM wiec przypuszczam ze takie karty powinny znalezc sie w ofercie. Ponadto jesli ten operator stawia na mutimedia to jego spece od marketingu powinni wziac pod uwage ze nasz narod postara sie o telefony z zachodu ktore pracowaly w sieciach 3G mam na mysli te najtansze sluchawki, a one funkcjonowaly wylacznie na USIMach.

Jak wyglada wogole funkcjonowanie tej sieci, przeciez nie odpalili jeszcze zadnego swojego wlasnego btsa z tego co mi wiadomo. Polkomtel ma wyzszy priorytet dla wlasnych uzytkownikow w dostepie do sieci, poza tym gdziesz (nie pamietam gdzie) doczytalem sie ze uslugi 3G nie zostaly udostepnione przez plusa (roaming wewnetrzny dotyczy tylko 2G). Moze stad taka slaba oferta na transmisje danych jak na razie w PLAYu.

#162620  autor: przemek910
 16 mar 2007, 20:46
Era i Plus nie wymagają korzystania z kart USIM.

LG np. serii u8xxx (umts) również nie wymagały korzystania z USIM by telefon działał...

#162677  autor: D@rio
 17 mar 2007, 00:16
Orange już też nie wymaga USIM'a.
paszczor pisze:Jak wyglada wogole funkcjonowanie tej sieci, przeciez nie odpalili jeszcze zadnego swojego wlasnego btsa z tego co mi wiadomo.
odpalili. Najprężniej działają w 3mieście i w Warszawie.

Obrazek

#162695  autor: kosaz
 17 mar 2007, 05:16
mialem kiedys nec`a 228 nie wymagal on uzywania USIMOw

#162750  autor: user_delete9
 17 mar 2007, 11:03
KOSAZ: do korzystania z 3G niestety NEC w kazdym razie e313 wymaga korzystania z USIMow i nie idzie tego obejsc, byc moze korzystales tylko z 2,5G natomiast "magiczne 3 koleczka" na wyswietlaczu ci sie nie mialy prawa pojawic

D@rio: zgadza sie, sieci nie wymagaja korzystania z USIMow do 3G ale sluchawka NECa wymaga. na pewnym forum ktos stwierdzil ze byl to sposob na bardzo skuteczne przyblokowanie telefonow ktore ludzie sprowadzali z sieci "3" z UK, wloch czy swecji zeby korzystac z UMTSu. natomiast bez kart USIM te telefony w 3G sie nie zaloguja (wogole nie widza jakby tego pasm).

#162852  autor: D@rio
 17 mar 2007, 15:43
paszczor pisze:D@rio: zgadza sie, sieci nie wymagaja korzystania z USIMow do 3G ale sluchawka NECa wymaga. na pewnym forum ktos stwierdzil ze byl to sposob na bardzo skuteczne przyblokowanie telefonow ktore ludzie sprowadzali z sieci "3" z UK, wloch czy swecji zeby korzystac z UMTSu. natomiast bez kart USIM te telefony w 3G sie nie zaloguja (wogole nie widza jakby tego pasm).
Wiem. Zgadza się. Nec'i są pod tym względem wyjątkowe.

Obrazek