Dario: zaznaczyłem, że użytkowałem tylko low-end, zaznaczyłem również, ze mogę się mylić co do Z400, którego użytkujesz a ja nie miałem nawet w ręku. Nie jestem również biznesmenem a więc moje oczekiwania i usługi, z których korzystałem były kompletnie inny niż w Twoim przypadku.
Ale jeśli interesuje Cię moja (krytyczna) opinia o telefonach tego producenta, z którymi miałem styczność (SGH-R200s, SGH-R210s, SGH-N500, SGH-X480) to juz piszę. Powtórzę tylko, że dla mnie wykonanie (i zasadniczo design) oraz jakość dźwięku w słuchawce były bez zarzutu.
To co mnie irytowało to:
- brak profili
- tydzień w kalendarzu zaczynający się od niedzieli (bez możliwości zmiany jak to jest np.: w Nokii)
- dźwięk alarmu nie jest narastający tylko przyprawia o zawał całe otoczenie
- diody (oczywiście przy braku wyświetlacza zewnętrznego ) migają w momencie połączenia/SMS potem gasną i brak na tej podstawie informacji o połączeniach/SMS nieodebranych
- numery ostatnio wybierane, w opcjach nie można zobaczyć numeru (mimo posiadania numeru w książce telefonicznej) tylko nazwę abonenta oraz brak godziny połączenia
- niemożliwa bezpośrednia edycja i powtórne wysłanie otrzymanych wcześniej SMS-ów
- niemożliwe wyodrebnienie numeru z treści SMS-a
- problemy z aplikacjami pisanymi w Java mimo deklaracji ze strony producenta, że telefon obsługuje Java MID 2.0
- czułość na obszarach słabego zasięgu (szatkowanie rozmowy lub jej zrywanie w miejscach gdzie np.: Nokia w tych samych warunkach zniekształca głos ale rozmowa jest zrozumiała i nie zrywa połączenia)
- w innych modelach niż wspomniałem irda, która zamiast słuzyć do dwustronnej komunikacji pozwala wyłącznie na odbieranie (tzw. pasywna?)
- wolne i uciążliwe pisanie SMS-ów oraz brak bezpośrednio dostępnych emotikonów (trzeba wchodzić gdzieś głęboko)
- kłopotliwe edytowanie istniejących szablonów w celu jednokrotnego wysłania...
Jak sobie coś przypomnę to napiszę

Oczywiście liczę na uwagi dotyczące użytkowania Z400...
Każda sieć ma plusy i minusy, chodzi o to, żeby te plusy nie przesłoniły minusów...