• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #158032  autor: cersone
 01 mar 2007, 08:28
Witam wszystkich bardzo serdedcznie! mam pytanie. Czy jest mozliwość zainstalowannia w Nokii model 6070 zestawu satelitarnej nawigadcji samochodowej? :smt006

_cersone_

#158034  autor: castagnet
 01 mar 2007, 08:32
W nokii 6070 nie da rady bo nie ma symbiana. Poza tym brak kart Pamięci więc nie ma gdzie wgrać map, i brak Bluetooth żeby połączyć się z przystawką GPS...
Niestety.

#158035  autor: Rokko
 01 mar 2007, 08:34
Podstawowy problem to brak symbiana - nie da rady.za duzo wymagasz od tego telefonu.Przeciez to nizsza polka.On jest do dzwonienie i wysylania smsow.kombajnu zniego nie zrobisz.

#158037  autor: cersone
 01 mar 2007, 08:43
Ok! Dzieki wielkie! A czy mozecie mi doradzic jaka Nokia nadaje sie do tego typu urządzeń??

_cersone_

#158038  autor: castagnet
 01 mar 2007, 08:47
Nokie ze symbianem... 6630,E50, N70, N73, 9300 itd. Aha, lepiej by miały Bluetooth i złącze kart pamięci. Bez BT sie obejdzie ale chyba nie chcesz bawić się z kablami czy czymś przypinanym do telefonu...
Aha, dobrze byłoby gdyby miały duży i czytelny wyświetlacz żebys dobrze mapy widział:-)

#158052  autor: Kaczy
 01 mar 2007, 09:17
castagnet pisze:W nokii 6070 nie da rady bo nie ma symbiana. Poza tym brak kart Pamięci więc nie ma gdzie wgrać map, i brak Bluetooth żeby połączyć się z przystawką GPS...
Napiszę przekornie. Żadna z tych rzeczy nie jest wymagana do tego, żeby móc używać GPS.

1. Symbian- na Nokii 6230i też pójdzie- sprawdziłem
2. Karty pamięci- można zainstalować wersję, która łączy się z netem i pobiera na bieżąco mapy
3. BT- wg. strony i producenta NaviExpert da się używać nawigacji bez BT. Wystarczy mieć moduł podłączany do wejścia komórki (i tak da się uruchomić GPS nawet na Siemensie CX65) :-D

Tutaj jest lista telefonów, które obsłużą nawigację z programem NaviExpert

PS. Kolegacersone ma Nokię 6230i i tam bez problemu odpali nawigację. 8)

...::: Made for loneliness :::...

#158055  autor: castagnet
 01 mar 2007, 09:24
Tylko że na nokii 6230i pójdzie tylko NaviExpert, któy działa w Javie, a jak będzie miał symbiana to będzie mógł wybierać między takimi programami jak automapa czy tomtom.... a jak ten NaviExpert wypada przy TomTomie w praktyce?...
Pewnie kiepsko. Poza tym wyświetlacz w 6230i troche ograniczy przyjemność korzystania z nawigacji, ponieważ jest mały.

Ale przyznam szczerze Kaczy, że delikatnie mnie przygiołeś :shock: :)

#158063  autor: cersone
 01 mar 2007, 09:45
Widze ze znacie sie Panowie na rzeczy. Ale to ze mam 3260i nie ma tu znaczenia gdyż chcę własnie zmienic telefon i szukam najkorzystniejszego rozwiązania na potrzeby korzystania z nawigacji w samochodzie uzywając do tego telefonu komórkowego.

_cersone_

#158064  autor: Kaczy
 01 mar 2007, 09:47
castagnet pisze:a jak ten NaviExpert wypada przy TomTomie w praktyce?...
W sumie nie używałem TomToma, ale NaviExpert nie jest zły. Ma opcje punktów użyteczności, pokazuje mapy dość szczegółowo. W wersji, gdzie zasysa mapy z neta pokazuje do tego fotoradary :D

#158066  autor: Kaczy
 01 mar 2007, 09:50
cersone pisze:ajkorzystniejszego rozwiązania na potrzeby korzystania z nawigacji w samochodzie uzywając do tego telefonu komórkowego.
No to najkorzystniej będzie kupić Symbianowca. One mają duże ekrany dzięki czemu widać dużo szczegółów.
No a jaki model, to już zależy od tego ile masz $$. :-D

#158067  autor: castagnet
 01 mar 2007, 09:50
Kaczy pisze:W wersji, gdzie zasysa mapy z neta pokazuje do tego fotoradary
Ale trzeba płacić za transfer :P :roll:
Ale przyznam że ta opcja z fotoradarami fajna 8)
cersone pisze:chcę własnie zmienic telefon i szukam najkorzystniejszego rozwiązania na potrzeby korzystania z nawigacji w samochodzie uzywając do tego telefonu komórkowego
Więc myślę że opcja z 6230i i NaviExpert nie będzie trafiona.
Lepiej uzbroić się w symbiana i tela z wielkim wyświetlaczem: 6630, N73.....

#158068  autor: Kaczy
 01 mar 2007, 09:51
castagnet pisze:Ale trzeba płacić za transfer
Kolega jechał ze Szczecina do Torunia to zapłacił może z 2 zł :D
A jak masz już jakiegoś iPlusa czy Blueconnecta to już w ogole nie ma o co się martwić. Zreszta, simdata już starczy :D

#158072  autor: castagnet
 01 mar 2007, 09:57
Kaczy pisze:Kolega jechał ze Szczecina do Torunia to zapłacił może z 2 zł
A jak masz już jakiegoś iPlusa czy Blueconnecta to już w ogole nie ma o co się martwić. Zreszta, simdata już starczy
To faktycznie nie tragedia.
Fajny ten NaviExpert. Jak kiedys będę się nudził to spróbuje go "odpalić".
 #162123  autor: swasix
 14 mar 2007, 13:02
Podłacze sie do tematu. No wlasnie jak jest z kosztami uzytkowania tego Naviexperta. Czy tel musi byc nonstop podlaczony pod gprs ? Jak to wyglada w praktyce np. jadąc z Katowic do Gdanska place caly czas za transfer gprs? Jakie sa koszty takiej transmisji w Orange Go ?

#162125  autor: Kaczy
 14 mar 2007, 13:10
swasix pisze:Czy tel musi byc nonstop podlaczony pod gprs
Tak
swasix pisze:ak to wyglada w praktyce np. jadąc z Katowic do Gdanska place caly czas za transfer gprs?
Tak
swasix pisze:Jakie sa koszty takiej transmisji w Orange Go ?
Tutaj masz zestawienie kosztów za korzystanie z nawigacji.