• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.

#153492  autor: Wąglik
 15 lut 2007, 11:13
Witam raz jeszcze!

To moja pierwsza Nokia i od razu problem...

Jak się włącza ją do ładowania (gdy tel jest wyłączony) to jedyną oznaką rozpoczęcia ładowania jest ciche piknięcie.. Nie ma żadnej animacji ani obrazka pokazującego stan naładowania.. To co mam się domyślać, że to pewnie już naładowane..?? Jak wspomniałem to mój pierwszy kontakt z Nokią... więc nie wiem.. MOŻE to też jest oznaka błędów softu...
Teraz jestem na feriach, ale w Poniedziałek przejdę się do Nokii...

Telefon wydaje się być dobrze wykonany (szczególnie podświetlenie klawiatury mi się podoba bo jest wyrażne w nocy), ale przypominam sobie jazdy użytkowników innych marek telefonów na Nokię, że ta robi totalną masówkę... aby więcej, aby szybciej... i wychodzą takie kwiatki...
Do siemensów sam sobie wgrywałem najnowsze softy i było ok... a tu się boję... STRACIĆ GWARANCJĘ>>> bo cholera wie co padnie w nim następne... może to piękne podświetlenie... :smt005

#153506  autor: Krisu6230i
 15 lut 2007, 11:54
dr_martin pisze:Jak się włącza ją do ładowania (gdy tel jest wyłączony) to jedyną oznaką rozpoczęcia ładowania jest ciche piknięcie..
po prawej stronie powinien stadradowy wskaznik bateri zachowywac sie tak jak podczas ladowania przy wlaczonym telefonie. softu tu sobie sam nie wgrasz.

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/
http://ag.bocznica.org/

#153518  autor: castagnet
 15 lut 2007, 12:36
Jak takie jaja Ci się dzieją z tą 2610 to idź do serwisu i zgłaszaj to co się dzieje. Pamietaj ze jak po 3 wizytach telefon nadal źle działa to wymieniają na nowy.Pilnuj wiec żeby wbili każdą naprawe w karte gwarancyjną.

#153566  autor: esox
 15 lut 2007, 15:40
castagnet, co do wymiany..... róznie to bywa.....
istotne jest co było naprawiane.....
bo jak tylko soft......to napewno NOKIA nie wymienia....

są tacy co maja soft'owane ''na okrągło" i nie ma podstaw do wymiany tel. na nowy....

a najlepsze są zapisy w karcie gwarancyjnej NOKIA....
w niej nie znajdziesz info po ilu istotnych naprawach tel zostaje wyminiony na nowy :) :roll:

najlepszy jest zapis: :shock:
:roll: OGRANICZONA GWARANCJA PRODUCENTA :roll:

NOKIA Connecting People NOKIA 808 PureView_64GB & x230 :-)

#153788  autor: Krisu6230i
 16 lut 2007, 03:00
castagnet, poza tym nie za kazdym razem wbijaja w gware zmiane softu, zalezy to chyba od ich wlasnego widzi mi sie.

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/

#153791  autor: piwosz
 16 lut 2007, 07:02
Krisu6230i pisze:castagnet, poza tym nie za kazdym razem wbijaja w gware zmiane softu, zalezy to chyba od ich wlasnego widzi mi sie.
mi na karcie gwarancyjnej odnotowali ten fakt(6230i) ale nie w rubryce naprawa tylko na samym dole na brzegu :roll:

#153800  autor: frgt/10
 16 lut 2007, 08:07
Krisu6230i pisze:castagnet, poza tym nie za kazdym razem wbijaja w gware zmiane softu, zalezy to chyba od ich wlasnego widzi mi sie.
Wbijają za każdym razem - bo to jednak usługa w trakcie trwania gwarancji.

@castagnet - ja też używam Orange Menu i na dodatek uznaję to za całkiem miły dodatek :)

http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?p=292477#292477

#153803  autor: castagnet
 16 lut 2007, 08:15
frgt/10 pisze:ja też używam Orange Menu i na dodatek uznaję to za całkiem miły dodatek
To już druga osoba której Orange menu nie przeszkadza... :?
Nie rozumiem, czyżby nadchodziła era Orange?? :mrgreen:

A co do wbijania zmiany softu w kartę gwarancyjną. Według prawa to MUSZĄ wbić coś takiego w karte bo jest to naprawa gwarancyjna. Tylko ludzie o tym nie wiedzą więc się nie upominają to oni nie wbijają. A jakby ich upomnieć to wbiją. muszą!

#153807  autor: esox
 16 lut 2007, 08:31
No nie długo powstanie ClubOrangeMenu! moja opinia jest taka, że OrangeMenu to porażka.

Ja juz nigdy nie bede miał tel z OrangeMenu.

Co do gwarancji NOKIA to servis nie ma obowiązku odnotowania w karcie gwarancyjnej wykonanej naprawy. /PONIEWAZ zawsze dostajesz potwierdzenie z info o wykonanej naprawie, użytych cześciach, itp. oraz o wykonaniu testu zgodnego ze specyfikacja producenta w momencie odbioru telefonu - druk, który podpisujesz/

co wiecej wielu klientów nie chce by odnotowywano fakt naprawy w karcie gwarncyjnej!

#153808  autor: frgt/10
 16 lut 2007, 08:44
esox pisze:No nie długo powstanie ClubOrangeMenu! moja opinia jest taka, że OrangeMenu to porażka.
Nie, że powstanie. Ja jeśli miałbym soft nie brandowany (nad czym się waham czy go nie wywalić i wgrać to z 6288) to miałbym ten aktywny ekran nokii. Po prostu muszę mieć szybki dostęp do odpowiednich opcji w telefonie, a to mi umożliwia OM.

#153809  autor: piwosz
 16 lut 2007, 08:48
esox pisze:wielu klientów nie chce by odnotowywano fakt naprawy w karcie gwarncyjnej!
a potem na allegro takie kwiaty po naprawach wystawiaja(swoja droga pol biedy,bo autoryzowany serwis naprawial i testowal)"bezawaryjny,niezawodny,ani razu w serwisie" :P

moim zdaniem kazda pierdołe powinni odnotowac.

#153810  autor: esox
 16 lut 2007, 08:50
frgt/10 pisze:Nie, że powstanie. Ja jeśli miałbym soft nie brandowany (nad czym się waham czy go nie wywalić i wgrać to z 6288) to miałbym ten aktywny ekran nokii. Po prostu muszę mieć szybki dostęp do odpowiednich opcji w telefonie, a to mi umożliwia OM
no OrangeMenu to PRAWIE Aktywny Tryb Gotowości NOKIA :)

#153812  autor: castagnet
 16 lut 2007, 09:13
frgt/10 pisze:Po prostu muszę mieć szybki dostęp do odpowiednich opcji w telefonie, a to mi umożliwia OM
O kurcze! to zabrzmiało jak hasło reklamowe dla Orange! :D :D :D

A jeżeli chodzi o zmiane softu, to ja chciałbym aby mi to odnotowali. Bo jezeli w telefonie soft uwala sie co miesiąc to znaczy że coś jest nie tak także po stronie hardware. Czyli po 3 naprawach ide i żądam nie 4 wymiany softa, ale zmiany telefonu na nowy!

#153815  autor: frgt/10
 16 lut 2007, 09:31
esox pisze:o OrangeMenu to PRAWIE Aktywny Tryb Gotowości NOKIA
No tak, ale mnie głównie w trybie gotowości nokia ten kalendarz mnie "kręci" :D w OM tego nie ma tak ładnie rozwiązane :( Bo w nokii da się chyba mieć na wyświetlaczu kalendarz i od razu są notatki wypisane. A ja mam ich dość dużo i dla mnie byłoby to ułatwieniem :)

#153816  autor: esox
 16 lut 2007, 09:33
castagnet, no spróbuj wymienic tel przy 4czwartym wgrywaniu softu!

soft nie jest podstawa do wymiany tel /zawsze okreslane jest to jako AKTUALIZACJA/

juz o tym pisałem ,ale ....moze TY castagnet o tym nie wiesz ale NIE MA zapisu w gwarancji NOKIA po ilu naprawach tel ma zostac wymieniony na nowy

#153824  autor: castagnet
 16 lut 2007, 10:10
esox pisze:NIE MA zapisu w gwarancji NOKIA po ilu naprawach tel ma zostac wymieniony na nowy
Ale jest zapis w prawach konsumenta. Nie bądź ograniczony...

#153835  autor: Krisu6230i
 16 lut 2007, 10:51
esox pisze:Co do gwarancji NOKIA to servis nie ma obowiązku odnotowania w karcie gwarancyjnej wykonanej naprawy. /PONIEWAZ zawsze dostajesz potwierdzenie z info o wykonanej naprawie, użytych cześciach, itp. oraz o wykonaniu testu zgodnego ze specyfikacja producenta w momencie odbioru telefonu - druk, który podpisujesz/

co wiecej wielu klientów nie chce by odnotowywano fakt naprawy w karcie gwarncyjnej!
zgadzam sie ale powninni to wbijac bo jak pojde do innego serwisu to jak wytlumacze im ze karta gwar. czysta, nokia z lutego a soft ma np z czerwca? ;)
castagnet pisze:Ale jest zapis w prawach konsumenta. Nie bądź ograniczony...
tak ale z tym to juz ciezko moze byc zeby wyegzekwowac, bo skoro na podstawie gwaracji nieraz jest sporo zabawy...
i po kilku zmianach softu ci tego nie wymienia raczej, albo bardzo ciezko bo tro niby sprawy softu a nie jakas wada fizyczna, chociaz wszystko zalezy od przypadku, bo jesli sie wiesza, serwis ciagle zmienia soft i nic innego nie naprawia, a problem lezy tylko pozornie w sofcie to ilez mozna lazic z taka sluchawka do punktu nokia?

#153838  autor: castagnet
 16 lut 2007, 11:02
esox pisze:soft nie jest podstawa do wymiany tel /zawsze okreslane jest to jako AKTUALIZACJA/
Zgadzam sie, zmiana softu jest rozpatrywana jako aktualizacja ale jak to jest aktualizacja a nie uwalony telefon.
Jak znajomy poszedł z totalnie uwalonym softem to mu zmienili a w opisie usterki napisali "zmiana oprogramowania". A jednak, da sie??

#153846  autor: Wąglik
 16 lut 2007, 11:17
Dobrze, że w tej 2610 da się chociaż te orange menu wyłączyć... tzn nie ma tego paska z ikonami.... no ale soft i tak jest orange i on bruździ w wielu telefonach...

W motoroli mojego brata nie da się tego wyłączyć... no ale jemu to się podoba... 3 osoba do klubu orange menu:)

Ja jednak poproszę o odnotowanie tego w karcie gwarancyjnej...
Zeby tylko coś innego się nie spieprzyło jak mi wgrają ten nowy soft.... bo to że się nie da wstawić obrazka do MMS to pikuś w porównaniu z tym co czytałem na innych forach... Ze np po 5 minutach od włączenia telefonu przestaje on reagować i tylko wyjęcie baterii pomaga ( tylko że tam nie precyzowali od jakiego operatora telefon)

W poradach było np. "przegrzej procek, albo go wymień..." i wymieniali mnóstwo jakiegoś dziwnego oprogramowania i okablowania... aż mnie ciary przechodzą....

#153850  autor: Krisu6230i
 16 lut 2007, 11:27
dr_martin, a te sposoby nie byly czasem odnosnie motoroli wlasnie? tam takie cuda sie dzieja jak sie samemy gmera w sofcie.