• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #151671  autor: user_delete29
 09 lut 2007, 12:38
Witam!
Juz nie wytrzymuje z predkoscia GPRS, musze skoczyc o technologie wyzej, i znalezc jakas odpowiednia karte PCMCIA ...
Nie wiem co wybrac, w sumie chcialoby sie HSDPA (troche sporo kosztuja), bo to najszybszy sposob bezprzewodowy - czy moge prosic osoby obeznane o pomoc ... ?

#151762  autor: lookass
 09 lut 2007, 16:28
mieszkasz w warszawie wiec najlepszym rozwiazaniem bedzie troche doplacic do trnasmisji HSDPA oraz UMTS a karte chcesz kupic na allegro czy u operatora razem z abo ?

#151784  autor: Irek
 09 lut 2007, 17:30
Chcesz zainwestować w abonament czy będzisz korzystać np. z oferty pre-paid iPlus'a? Jak często będziesz korzystać z internetu? Czy zależy Ci na szybkości. Jeśli będziesz chciał HSDPA to będzie trzeba troszkę dopłacić. Jak dla nie to wystarczające będzie w tej chwili karta z obsługą EDGE.

"And one more thing..."

#151817  autor: user_delete29
 09 lut 2007, 19:04
Mam abonament w Orange... No i mam SE GC75e... Czyli wiadomo - tylko GPRS.
Ale ta predkosc juz mnie zmeczyla, chcialbym cos... no wiecie o co chodzi... :-D
Rozwazalem zakup czegos na Allegro. Widzialem karty Option 3G za 100-150 PLN z simlockiem, i podobno nie da sie go zdjac. No wiec teraz mam metlik w glowie i nie wiem juz sam, czy EDGE UMTS czy HSDPA... Jestem i Warszawie, ale i wyjezdzam czasami...

#151825  autor: Irek
 09 lut 2007, 19:28
W tym wypadku najlepszym rozwiązeniem będzie karta o jak najwyższym standardzie. Jak bedzie w Wawie będziesz mogł korzystać z szybkiego internetu, a jak będziesz poza granicami gdzieś w trasie to wtedy EDGE lub GPRS. Bo jak wiadomo zasięg 3G jest tylko w większych miastach.
Na allegro zapewne znajdziesz coś ciekawego. Tak sobie dzisiaj przeglądałem ofertę kart i powiem, że jest w czym wybierać. Konkretnego przykładu Ci nie podam bo to nie ma sensu. Sam wybierz co uważasz za stosowne.

"And one more thing..."

#151866  autor: Kaczy
 09 lut 2007, 22:07
Jak mieszkam w Wawie to najlepiej wybrać te karty z UMTS`em. Większość z nich wspiera równiez HSDPA. Przeważnie te karty wspierają również EDGE, czyli będziesz mógł korzystać z maksymalnych prędkości dostępnych w róznych miejscach Polski.

...::: Made for loneliness :::...
 #152081  autor: amadeo
 10 lut 2007, 21:20
lestek10 pisze:Witam!
Juz nie wytrzymuje z predkoscia GPRS, musze skoczyc o technologie wyzej, i znalezc jakas odpowiednia karte PCMCIA ...
Nie wiem co wybrac, w sumie chcialoby sie HSDPA (troche sporo kosztuja), bo to najszybszy sposob bezprzewodowy - czy moge prosic osoby obeznane o pomoc ... ?
jakbys jeszcze napisał ile chcesz na to wydać...bo mozna polecic też kartę która mamy na laptopie słuzbowym za ponad 2 tyś zł....

Obrazek

#152084  autor: user_delete29
 10 lut 2007, 21:23
A jak to jest z tymi kartami HSDPA-ready...?
Czy to naprawde dziala super jak sie zrobi upgrade...?
No bo widze tu Qualcomm 3G CDMA Merlin U630, z Vodafone...
Mozna prosic o opinie...?

#152168  autor: D@rio
 11 lut 2007, 10:27
lestek10 pisze:No bo widze tu Qualcomm 3G CDMA Merlin U630, z Vodafone...
jedno i drugie to są średniej jakości karty. Zainwestuj najlepiej w OPTIONa. Zresztą, a nie lepiej kupić wysokiej klasy kartę bezpośrednio od operatora, w promocyjnej cenie?
lestek10 pisze:A jak to jest z tymi kartami HSDPA-ready...?
Czy to naprawde dziala super jak sie zrobi upgrade...?
Powinno być OK. HSDPA to przyszłość.

Obrazek

#152193  autor: user_delete29
 11 lut 2007, 11:57
Nie no... Ja juz mam abonament w Orange, i wtedy oferowali GC 75e za 100 PLN...
GC 85e za 300 PLN... :roll: Teraz moze maja i taniej, ale to i tak z laska...
No i teraz to moge jedynie kupic sprzet...
A jak sprawa wyglada z tym TUTAJ

#152296  autor: D@rio
 11 lut 2007, 16:00
Na zdjęciu jest karta MERLIN U630. Dość nowy, ciekawy model. Warto mu się przyjrzęć bliżej...

Obrazek

#159538  autor: adalis
 05 mar 2007, 22:42
Podłącze się do tematu ;)
Znajomy chciał kupić laptop-a i odrazu do tego bezprzewodowy internet od któregoś z operatorów. Nie bardzo się orientuję w temacie jak mu pomóc wiec może coś doradzicie. Na co zwócić uwage, czym sie kierować ?. Dodam, że znajomy mieszka w centrum zabrza...

Pozdrawiam ;)
Obrazek

#159541  autor: D@rio
 05 mar 2007, 22:53
proponuje skorzystać z tej oferty.

Obrazek

#159560  autor: adalis
 05 mar 2007, 23:16
D@rio pisze:proponuje skorzystać z tej oferty.
Ok, wszystko fajnie i pięknie tylko pewnie laptop-a to bedzie chciał sobie kupić innego, nie wnikam już jakiego.
W link-u znalazłem oferty bez laptop-a
http://www.blueconnect.pl/blueconnect.p ... ction=korp
czy ta oferta to dobra oferta :) opcja "blueconnect 99" ?
D@rio mam rozumieć że na oferte plus-a niema nawet co patrzeć...

Pozdrawiam ;)
Obrazek

#159566  autor: D@rio
 05 mar 2007, 23:24
adalis pisze:D@rio mam rozumieć że na oferte plus-a niema nawet co patrzeć...

jednak mimo wszystko ja bym wybrał Erę. Zasięg szybciej transmisji danych EDGE w Erze to ok. 80% pokrycia GSM. UMTS jest dostępny w każdym większym mieście praktycznie. Także - życ nie umierać. Transfery także są rozsądne.

Jakby kolega się zdecydował to mogę pomóc w wyborze modemu.

Obrazek

#159568  autor: adalis
 05 mar 2007, 23:30
D@rio pisze: Jakby kolega się zdecydował to mogę pomóc w wyborze modemu.
Właśnie, też odrazu chciałem zapytać jeszcze jaki modem :D i bedę już wiedział wszystko. Mam nadzieję, że i kumpel będzie zadowolony...

Pozdrawiam ;)
Obrazek

#159570  autor: D@rio
 05 mar 2007, 23:40
adalis pisze:Właśnie, też odrazu chciałem zapytać jeszcze jaki modem i bedę już wiedział wszystko. Mam nadzieję, że i kumpel będzie zadowolony...
powiedz do jakiej kwoty i coś pomyślimy.

Zapytaj się także kolegi czy dużo podróżuje.

Obrazek

#159572  autor: adalis
 05 mar 2007, 23:49
D@rio pisze:
adalis pisze:Właśnie, też odrazu chciałem zapytać jeszcze jaki modem i bedę już wiedział wszystko. Mam nadzieję, że i kumpel będzie zadowolony...
powiedz do jakiej kwoty i coś pomyślimy.

Zapytaj się także kolegi czy dużo podróżuje.
Ok, to jutro dam znać do jakiej kwoty, jeśli chodzi o podróżowanie to raczej siedzi na miejscu :), jedyne co to często zjeżdza pod ziemie ale tam raczej laptop-a nie bedzie zabierać :lol:

[ Dodano: 2007-03-06, 13:26 ]
A więc tak, jeśli chodzi o modem to kumpel myslał o czymś tanim co oferują odrazu przy abonamencie... Druga sprawa jest taka, że (niewiem jak to nazwać :) może poprostu zbieg okoliczności) w pracy wynikła sytuacja w której jakiś profesorek miał prywatną prosbe a właściwie to prosił o szybką pomoc :). Ku mojemu zdziwnieniu, patrze a profesorek ma zestaw blueconnect i problem żeby sobie to podłączyć :-D, na szybko mu to podlączyłem i oczywiscie mam pytanie z tym związane. Po podłączeniu zasięg był dobry, przy czym obok było napisane gprs (rozumiem ze net działa dzięki technologii gprs). Po pomiarze na stronie www.dsl.cz :) transer wyszedł około 65 kb/s więc chyba nie najgorzej jak na możliwości gprs... Niestety nie pamiętam co to był za modem... Czy to zależy od modemu z jakiej technologii sie korzysta czy od zasiegu danej sieci ? :-D pewnie jedno i drugie ale chętnie posłucham kogoś kto się zna lepiej w temacie D@rio :-D.

Ps. Przeglądałem mapke zasięgu i jeśli chodzi o zabrze to chyba nic więcej niż gprs nie bedzie...

Pozdrawiam ;)
Obrazek

#159923  autor: D@rio
 06 mar 2007, 23:37
adalis pisze:transer wyszedł około 65 kb/s więc chyba nie najgorzej jak na możliwości gprs... Niestety nie pamiętam co to był za modem... Czy to zależy od modemu z jakiej technologii sie korzysta czy od zasiegu danej sieci ?
od tego i tego. Szacując po prędkości, byłą to EDGE. Wiele modemów nie odróżnia czy jest się w zasięgu GPRS czy EDGE (dla Nich jedno i to samo tak jak dla Nokii). Rozróżnia dopiero obecność UMTS i HSDPA odpowiednio to sygnalizując. Choć, są modemy, które rozróżniają każdy rodzaj transmisji, np. Melin'y.

Obrazek

#159925  autor: D@rio
 06 mar 2007, 23:43
adalis pisze:Ps. Przeglądałem mapke zasięgu i jeśli chodzi o zabrze to chyba nic więcej niż gprs nie bedzie...
a więc tak. Jeśli chodzi o Zabrze to masz 100% pokrycie EDGE'm. Z "wiatrem", dolatuje także UMTS z Katowic - ale to chyba tylko dla szczęśliwców ;-)

A więc teoretycznie masz max. transfer 236kb/s.

Więc, propozycja moja jest następuja:

oferta: Era BlueConnect.

promocja: Blueconnect 99

modem: Novatel Wireless Merlin XU870 - 242.78zł. brutto
(karta współpracuje z wszystkimi rodzajami transmisji danych).

Obrazek