• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#149989  autor: Beholder4
 04 lut 2007, 21:33
Trudno czlowiek uczy sie na bledach ;-) ale dalej mam cicha nadzieje ze jeszcze cos z "wyplutego jagodowego cukierka" bedzie :P . A tak na marginesie to zeby studiowac telekomunikacje tra isc na informatyke?

Motorola m3888>>>Siemens m35i>>>mitsubishi trium eclipse>>>Motorola c550>>>nokia 3100>>>Samsungx480>>>Motorola V6 Maxx

#149991  autor: D@rio
 04 lut 2007, 21:35
Beholder4 pisze:A tak na marginesie to zeby studiowac telekomunikacje tra isc na informatyke?
nie. Telekomunikacja to oddzielny kierunek.

Obrazek

#149993  autor: Beholder4
 04 lut 2007, 21:38
Trudny to dzial? (blagam moderator zeby mi wybaczyli ale jestem ciekaw). A wracajac do tematu to w moim rodzinnym miescie Gliwice jest otwarcie supermaketu wiosna to moze dadza jakas siedzibke :-D

Motorola m3888>>>Siemens m35i>>>mitsubishi trium eclipse>>>Motorola c550>>>nokia 3100>>>Samsungx480>>>Motorola V6 Maxx

#149996  autor: D@rio
 04 lut 2007, 21:41
Beholder4 pisze:Trudny to dzial?
trudny. Poznajedz działania telekomunikacjii od podstaw. Czyli fizyka, matematyka to podstawa.

Tam o ofertach nie uczą...

Obrazek

#150020  autor: blom
 04 lut 2007, 22:42
D@rio pisze:Czyli fizyka, matematyka to podstawa
matma kicha fizyka - doświadczenie z jajem umiem D:D::D:D:D

#150024  autor: Kaczy
 04 lut 2007, 22:50
Nie jest łatwo na takich studiach.
Ja kończę informę na Polibudzie. I zamierzam iść na telekomunikację. Jednak poraża mnie poziom tego kierunku. Nie będzie już tak łatwo jak na informie.

...::: Made for loneliness :::...

#150026  autor: blom
 04 lut 2007, 22:54
Kaczy pisze:Nie jest łatwo na takich studiach.
Ja kończę informę na Polibudzie. I zamierzam iść na telekomunikację. Jednak poraża mnie poziom tego kierunku. Nie będzie już tak łatwo jak na informie.
a nie wybierasz sie poza ten kraj mlekiem i miodem plynacy o szczególnym usposobieniu do mlodych ludzi?

#150035  autor: babeo
 04 lut 2007, 23:12
Zalezy komu, podejmując drugie kierunek to pikuś. Jednak ci którzy teraz zaczynają to mają lekko pod górkę, wszystko związane z poziomem nauczania i programmem matemaytki i fizyki w LO/technikum. Jak ja byłem na pierwszymroku to było może z 15 komisów z matematyki, a teraz ... 120 :mrgreen:

#150040  autor: blom
 04 lut 2007, 23:14
babeo pisze:LO/technikum. Jak ja byłem na pierwszymroku to było może z 15 komisów z matematyki, a teraz ... 120
w LO matma po reformie? napisze tak 3 katapulty sie uratowaly "ale nie bedzie siary przed matura"

[ Dodano: 2007-02-04, 23:16 ]
b@sho pisze:pozatym sa tanie termianale, ktore nie maja tych wszystkich bajerow ale wiekszosci ludzi wystarcza
mondre slwoa ale takiemy "młodzieży" nie przetłumaczysz musza "dorosnac" do prawdziwego zycia i nagle sie okaze ze zwykly fon co dzwoni i sms'uje wystarcza...

#150043  autor: babeo
 04 lut 2007, 23:28
blom pisze:w LO matma po reformie? napisze tak 3 katapulty sie uratowaly "ale nie bedzie siary przed matura"
Ja wiem, czy po reformie, ja też miałem ucięte np. całki, ale teraz to już ponoć nie ma badania przebiegu zmienności funkcji :shock:

Co to kierunku telekomunikacja, to na forum Samorzadów Uczelni Technicznch, przedstawiacie z całgo kraju (i nietylko) stwierdzili zgodnie, że ten kierunek jest już trochę martwy. Zbyt specjalistyczny. Teraz dązy się do wzorców światowych, czworopodziału nauk technicznych:

-matematyka
-informatyka
-elektronika
-mechatronika

do końca nie wiadomo gdzie się podzieje telekomunikacja, ale tak to jest że obecnie praktycznie polskei uczelnie goniące zachodnie standardy to praktycznei co roku idą innym programem nauczania. Mamy teraz ciężki okres do nauki, bo wszytsko się zmienia ... dochodzi do takich sytuacji, że zachodnie uczelnie nie chce rozmawiać ze uczelniemi działającymi na starych zasadach, będącymi zwykłymi politechnikami. Proces przekształcenia politechniki do miana uniwersytetu technicznego (uznawanego na zachodzie) jest dość długi i ... wymagający ciagłego podnoszenai poziomu.

Heheh, zróbił się OT, ale w sumie to bardzo ważny temat :-)

#150044  autor: Bobb
 04 lut 2007, 23:29
Nie jest latwo, mam na tym kierunku na sikorskiego kilku kolegow. Ledwo sie trzymaja a "mozgi" z nich niezle... Ale z praca po tym problemow zadnych nie ma, i to dobra praca...

Allways look at the bright side of life :D

Najlepsze TAPETY w sieci www.tapetki.bo.pl

#150045  autor: babeo
 04 lut 2007, 23:33
Bobb pisze:Ale z praca po tym problemow zadnych nie ma, i to dobra praca...
No to świadomość trzyma mnie w 3 tygodniu sesji (i to nie poprawkowej ;-) ) przy życiu. Co do pracy - potwierdzam. Można prawie wybierać i przebierać :lol:

PS może jakoś przenieć ten wątek do osobnego tematu?

#150050  autor: Cypherus
 04 lut 2007, 23:58
Hehe ja studiuje elektronike i telekomunikację na Politechnice Poznańskiej, polecam jedynie naprawde wytrwałym :-)
Swoją drogą największe spustoszenie sieje u nas infa, we wrzesniu zaczynało nas 207, do egzaminu dopuszczono 130, zdało 12 :-)
W mojej grupie było 36 osób, w tej chwili jest jakieś 10, czyli chodzimy na egzaminy bardzo skromną delegacją...

#150051  autor: Bobb
 05 lut 2007, 00:04
Cypherus pisze:Hehe ja studiuje elektronike i telekomunikację na Politechnice Poznańskiej, polecam jedynie naprawde wytrwałym :-)
Swoją drogą największe spustoszenie sieje u nas infa, we wrzesniu zaczynało nas 207, do egzaminu dopuszczono 130, zdało 12 :-)
W mojej grupie było 36 osób, w tej chwili jest jakieś 10, czyli chodzimy na egzaminy bardzo skromną delegacją...
i Ci co skoncza ten kierunek i dostane upragniony dyplom beda sola tej ziemi :D Zycze powodzenia i przyszlego dzialania na rzecz polskiej mysli technicznej :)

Allways look at the bright side of life :D

Najlepsze TAPETY w sieci www.tapetki.bo.pl

#150052  autor: Cypherus
 05 lut 2007, 00:08
Bobb pisze:
Cypherus pisze:Hehe ja studiuje elektronike i telekomunikację na Politechnice Poznańskiej, polecam jedynie naprawde wytrwałym :-)
i Ci co skoncza ten kierunek i dostane upragniony dyplom beda sola tej ziemi :D Zycze powodzenia i przyszlego dzialania na rzecz polskiej mysli technicznej :)

Hehe co racja to racja, byle kto tego kierunku nie kończy ;-) I serdzecznie dziękuję za życzenia :-) A tymczasem odrywam sie juz od C++ i wracam do algebry, adios koledzy!

#150055  autor: babeo
 05 lut 2007, 00:31
Cypherus, hehe to jestesmy kumplami z sąsiednich kierunków, a właściwe już wydziałów, bo się odłczyliście od nas :P ja jestem już na V roku i powiem Ci jedno. Tak trzymać i się nie poddawać :-)

#153093  autor: Cypherus
 13 lut 2007, 22:35
Babeo, towarzyszu niedoli! :-) Osoba na piątym roku to dla mnie istne guru! Niewielu dociera tak daleko, pozostaje tylko podziwiac :-) Jak tam sesja? Wszystko juz pozaliczane? Ja wczoraj zdałem u wójka "samo zło" i na szczęście mam czyste konto na drugi semestr. Powiedz no mi szczerze, czy te studia warte są tych całych poświęceń? Miałbyś może jakieś porady dla młodszego kolegi z drugiego semestru? Np. czego i kogo najbardziej sie strzec i w jaki sposób?

Pozdrawiam i życze powodzenia :-)

#153124  autor: Rogal
 14 lut 2007, 05:01
Temat studia interesuje mnie od paru miesięcy :D

Pytanie będzie zupełnie nie na temat ale chciałbym się dowiedzieć jak wygląda rekrutacja na studia osób spoza Polski?
Jak uczelnie patrzą na studentów za granicy?
Co jest wymagane? (oczywiście nie będę miał Matury)
Czy w grę wchodzą tylko prywatne uczelnie, czy też można się dostać na publiczną?
Czy ewentualnie będzie brane pod uwagę, że jestem obywatelem Polski?

#153210  autor: D@rio
 14 lut 2007, 14:00
Rogal, dobrze Ci radzę - nie studiuj w Polsce. Większej tandety studiowania jak u Nas to chyba nie ma...

szkoda zdrowia i nerwów.

Obrazek

#153298  autor: Rogal
 14 lut 2007, 18:05
D@rio pisze:Rogal, dobrze Ci radzę - nie studiuj w Polsce. Większej tandety studiowania jak u Nas to chyba nie ma...

szkoda zdrowia i nerwów.
No tak, ale w USA nie stać mnie, żeby płacić około $30 tys. - $40 tys. na rok za studia :|