• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #143138  autor: icemen1986
 19 sty 2007, 14:17
Witam mam takie pytanie laika. Chodzi o to ze mam w tel baterie o mocy 3.6 v a ladowarke mam na 3.7 v (to nie jest orginalna ladowarka) to moze jakos zaszkodzic bateri??

#143417  autor: castagnet
 20 sty 2007, 10:13
Jezeli ładowarka jest do tego modelu to nie zaszkodzi (o ile nie jest felerna- ale to musialby byc duży pech). Duzo osob uzywa niefirmowych ladowarek i nic sie nie dzieje. zdarzaja sie oczywiscie przypadki ze ladowarka uszkodzi telefon ale to nie z racji nieoryginalnej ladowarki tylko poprostu ladowarka byla felerna dala za duże napiecie. Ale i oryginalnej to moze sie zdarzyc, tylko poprostu jest wieksze prawdopodobienstwo ze ta nieoryginalna nawali...
A ze na baterii pisze co innego niz ladowarce to nic. Ladowarka zasila telefon, a nie baterie.
Baterie laduje telefon, on dostaje 3,7v a baterii daje 3,6v. 0,1v bierze dla siebie.
Tak to mozna obrazowo przedstwic:)

#143462  autor: icemen1986
 20 sty 2007, 12:18
chodzi o to ze to ladowarka mi sie 2 razy szybciej laduje tel posiadam nokie 3510i a ladowarka jest orginalna od noki 6610i. Cos jest nie tak ze nowa bateria mi juz trzyma dzien nie moze to wina ze bateria jest FOFa

#143474  autor: Krisu6230i
 20 sty 2007, 12:42
icemen1986 pisze:tel baterie o mocy 3.6 v a ladowarke mam na 3.7
no na pewno mocy nie mierzymy w voltach ;-)
nie powinno byc duzego klopotu, bardziej bym sie martwil pradem ladowania skoro mowisz ze telefon laduje sie duzo szybciej to znaczy ze dostaje prad wiekszy, zatem zwiekszy sie tez temperatura bateri w czasie ladowania. to moze spowodowac nieco utrate elektrolitu ktory tak na prawde nie ma jak uciec z hermetycznie zamknietej baterii wiec pilnuj tylko zeby za dlugo nie byla (sluchawka) podpieta pod ladowarke (nie wiem czy 3510i ma odciecie zasilania po naladowaniu, ale chyba nie) i powinno byc ok.
-----edit-------
oczywiscie z tym elektrolitem to tylko obrazowo tak bo do konca ne wiem co tam siedzi, zapewne jakies wodorki albo inne cuda, bo nie sadze tam jest ta nowsza z jonami litu.

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/
http://ag.bocznica.org/

#144422  autor: castagnet
 22 sty 2007, 08:33
Cos tam jest co paruje, w koncu baterie czasem wybuchaja (przy zbyt dużym prądzie ladowania).

#144714  autor: fis
 22 sty 2007, 22:30
Jeżeli chcesz cieszyć sie długo baterią ładuj ją oryginalną ładowarką o odpowiednim natężeniu prądu. Szybkie ładowanie można wykonywac sporadycznie.
Pozdrawiam fis

Wszyskie przemyślenia są własne, za ewentualną zbieżność autor nie ponosi odpowiedzialności

Tolerancja i obiektywizmtywizm

#144816  autor: castagnet
 23 sty 2007, 10:31
Nie należy zbyt często używac ładowarek samochodowych.