• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#141489  autor: PiotrG-dz
 14 sty 2007, 13:57
Ja też czekam na ten dzień,a najbardziej na sekundowe naliczanie w Erze Domowej. :)

[ Dodano: 2007-01-14, 18:32 ]
Dario Czy mógłbyś mi przypomnieć jaką numerację ma PTC w strefie 056.W ogłoszeniu pewnej firmy widziałem prefix 477 dalszech numerów nie zdązyłem zapamiętać :)

#141593  autor: Sirmark
 14 sty 2007, 20:08
a mozesz mi wyjasnic dlaczego koniecznie chcesz miec podlaczony swoj stacjonarny aparat, badz brac cos w stylu jablotrona ?

nie mozesz po prostu wstadzic SIMa z erydomowej no jakiegos wybranego przez siebie telefonu GSM?

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#141630  autor: Krisu6230i
 14 sty 2007, 23:08
SirmarK, tak wlasnie mam zrobione narazie... sim siedzi w nokii 3410.
niestety domownicy sa nieco leciwi wiekiem i potrzebuja "latwiejszego" telefonu, wiekszego itp :wink:
zapytasz czemu nie wzialem Sagema z oferty? spisze z wyjasnieniami: mianowicie mailem go w rece i za te pieniadze, wychodzilo cos ponad 200pln to nie jest warty tej kasy, a panowie z punktu ery "wprowadzili mnie troche w blad" mowica ze powinna sie pojawic opcja podlaczenia wkrotce telefonu starego domowego do sima.
pisze w "" bo era sama nie wiedziala co jak i kiedy dlatego w zadnym wypadku owych ludzi nie winie.
jasne ze moglem poczekac ale jak tylko zobaczylem ze istnieje cos takiego jak era domowa szybko skierowalem sie do punktu tp potem do glownej siedziby moim miescie by z radoscia i nieskrywaneym entuzjazmem (o czym swiadczy obrazek ponizej) pozegnac kochanego monopoliste. miesiac od wypowiedzenia minal a "przystawek nie bylo, no to wzialem opcje bez telefonu.
oj sorki, rozpisalem sie troche w sumie o niczym ;)

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/
http://ag.bocznica.org/

#141646  autor: Sirmark
 15 sty 2007, 00:55
sprawe z osobami starszymi calkiem rozumiem, ale czym sie rozni uzywanie telefonu bezprzewodowego typu dect od uzywania komorki? oczywiscie zakladam ze kupujemy prosta komorke, z duzym wyswietlaczem i duzymi przyciskami. Moim zdaniem niczym.

U mnie w rodzinie, osoby starsze zostaly przeszkolone i nie ma z tym problemu.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#141647  autor: Krisu6230i
 15 sty 2007, 01:29
do tamtego zostaly juz przyuczone a do tego jakos srednio... ciezka sprawa jak to ze starszyzna ale nie bede sie uzewnetrznial ;))

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/

#141687  autor: ZochO
 15 sty 2007, 12:15
Miałem podobny kłopot: Starsza osoba, potrzeba kontaktu, świadomość że TePsy zabierają co miesiąc 28zł za nic podczas gdy ja za około 15zł/miesiąc mam ponad 2h gadania korzystając z simplusa.
Wniosek: trzeba dziadków ukomórkowić. Najtrudniejsza w obsłudze komórki moim zdaniem jest konieczność pamiętania o ładowaniu baterii i konta :) Konto można ładowac zdalnie i raz na jakiś czas będąc u dziadków, a z baterią na początku myślałem żeby zakupić ładowarkę biurkową na którą będą non stop tel odstawiać. Do tego kupić np. nokie 5110, ale uznałem że za drogo ;) (wtedy stałem cieniutko z kasą, zresztą to dziadkowie narzeczonej a nie moi:D)
Pomyślałem i zakupiłem na allegro: "Motorola M3188 kultowa niebieski ekran 100% sprawn" motka wielka jak stacjonarny wielkie guziki, wyświetlacz nie ważny bo dziadkowie obsługują się nią bez patrzenia na wyświetlacz. Kwestię baterii rozwiązałem w ten sposób że podpiołem na stałe pod akumulatorki (tel działa na 4 aku AA) ładowarkę od starego mitsubishi (super stabilne napięcie ~5.4V). Obsługa bajecznie prosta:
1. Babciu jak telefon dzwoni to ten duży zielony nasiskasz, i tą częścią do ucha przykładasz i rozmawiasz.
2. Babciu jak chcesz zadzwonić do wnuczki to naciskasz przez dwie sekundy ten guzik z napisem 1 i przykładasz tą częścią do ucha i czekasz aż Gosia się odezwie, a jak chcesz zadzwonić do córki to naciskasz dwie sekundy guzik z napisem 2 i czekasz aż się Jola odezwie
Babcia twierdzi, że o wiele prościej niż ten duży telefon (tepsy) bo nie trzeba aż tylu numerów naciskac tylko jeden wystarczy :) (babcia 82lata, obsługi stacjonarnego nauczyła się dopiero w tym tysiacleciu :D)
Z nadmiarem środków na karcie u babci radzę sobie teleprzelewami.

To rozwiązanie funkcjonuje bardzo dobrze od września zeszłego roku, ale wnuczka uważa, że babcia musi mieć też w domu numer stacjonarny bo jej koleżanki muszą miec możliwość dzwonienia do niej, a na komórkowy to nikt nie zadzwoni.

Więc:
Rozwiązanie które chce wprowadzić teraz: zakładam babci internet przez kablówkę (telewizję kablową ma bo chce mieć TV Trwam :D) 128/64 kbps za 29zł/miesiąc, kupuje bramkę VoIP za niespełna 200zł. Numer stacjonarny z Actio dostaje babcia za free do tego 9gr/min (w praktyce 5gr/min) na całą polskę (chyba nawet na UE). Bedzie mogła dzwonić do woli do kolerzanek, a i my do Babci całkiem za free bedziemy mieć (SIP do SIP jest za free). Oczywiście jak babcia bedzie miała juz komórkę w simplusie i telefon internetowy to tepsy idą do odstrzału wreszcie :D (wcześniej narzeczona nie pozwalała z nich zrezygnować). Oczywiście w bramce VoIP można również zaprogramować żeby pod 1 była wnuczka a pod 2 córka (pod 3 jestem ja). Pod bramkę VoIP podpinam oczywiście stary telefon tepsy (tychpsów).

Rozwiązanie z internetem ma wielką wadę: mało w ktrej okolicy można stałe łącze za 29zł na miesiąc.

To są moje sposoby na walkę z monopolistycznymi praktykami

do Krisu6230i super stopka :D

#141721  autor: D@rio
 15 sty 2007, 15:16
nie bierz Actio. Często mają przerwy w świadczeniu swoich usług...

Obrazek

#141742  autor: ZochO
 15 sty 2007, 17:12
[quote="D@rio"]nie bierz Actio. Często mają przerwy w świadczeniu swoich usług...[/quote]
już wziąłem Actio :) urzywam dość intensywnie od 3 miesięcy mimo, że konto założyłem 2005.05.06 i nie zauważyłem długich czy częstych padów (szczerze mówiąc wcalenie pamiętam, tyko czytałem na ich forach że mają pady)
Ma kilka plusów
1. Numer stacjonarny za free
2. możliwość kupienia zdrapek duużo taniej na allegor, np 50zł doładowania za 22zł dzięki czemu tak naprawdę za minutę rozmowy zapłacę nie 9gr tylko niespełna 4gr :)
3. sekundowe naliczanie (wielu operatorów voip nie ma tego) dzięki czemu oszczędzam jeszcze więcej
Długie pady (i nędzną jakość) to miał teleaikon gdzie pady nie jeden raz przekroczyły tydzień, ale dzięki temu, że na strefę 0-22 gdzie mieszkam dłuuugo miał stawkę 1gr/min to przez ponad pół roku jechałem na jednym doładowaniu za 17zł i jak z nich zrezygnowałem to nadla miałem do wygadania ~5zł

Sądzę że u dziadków Actio też będzie dobrym (bo tanim i dobrym ;)) rozwiązaniem tym bardziej, że w razie "przerwy w świadczeniu usług" przez Actio, jeśli Babcia będzie miała silną potrzebę kontaktu będzie mogła skorzystać z simplusa.

#141844  autor: Krisu6230i
 15 sty 2007, 23:56
no i na stronce ery nic nie widac o rewolucji w ofercie Ery domowej... :/
chyba sie to przeciagnie troche.
do Krisu6230i super stopka :D
a dziekuje, dziekuje :mrgreen:

--------EDIT----------
juz jest przystaweczka :) od 49zl w promocji, ciekawe ile zakrzycza sobie poza?
w regulaminie doczytalem ze 49 jest w umowie na 36m-cy, 189 w umowie na 24 m-ce, zatem poza - jak niestety dario mowil- cena bedzie oscylowac przynajmniej w okolicach 500 pln. czemu te bramki sa takie drogie? :/

#141932  autor: PiotrG-dz
 16 sty 2007, 14:09
No trochę ciut za droge są.Ale jest jeden plus Sagem wyglądający jak DECT spadł do 1 zł w cyro 24 mies.Poczekam do maja może wtedy bramki stanieją :)

#142054  autor: D@rio
 16 sty 2007, 21:08
no, brameczka bardzo fajna...

Obrazek

#142155  autor: Krisu6230i
 16 sty 2007, 23:06
tepsaslave pisze:No trochę ciut za droge są.Ale jest jeden plus Sagem wyglądający jak DECT spadł do 1 zł w cyro 24 mies.
no to chyba sie to skonczy tak ze wezme go teraz poza promocja, trudno :/

#142159  autor: D@rio
 16 sty 2007, 23:11
Krisu6230i pisze: no to chyba sie to skonczy tak ze wezme go teraz poza promocja, trudno :/
a dlaczego poza promocją?

Obrazek

#142162  autor: Krisu6230i
 16 sty 2007, 23:14
D@rio, gdyz juz jestem abonentem tej uslugi :/
chyba ze sa jakies inne opcje o ktorych nie wiem?

#142167  autor: D@rio
 16 sty 2007, 23:20
Krisu6230i pisze:D@rio, gdyz juz jestem abonentem tej uslugi :/
wziąłeś sobie samą kartę SIM, tak?

no to faktycznie nie dobrze...chyba że wykup drugi numer ;)

Obrazek

#142170  autor: Krisu6230i
 16 sty 2007, 23:23
D@rio, tak , tam w tym dlugim wywodzie to opisalem szerzej ;)
nie drugi numer jest mi zbedny po prostu postaram sie kupic w sensownej cenie tego sagema, niestety. a jesli nie to przeprowadze gruntowny trening uzytkownikow ery domowej. :mrgreen:

#143903  autor: D@rio
 21 sty 2007, 02:47
tylko jestem ciekaw dlaczego tutaj pisze że ta brameczka jest dostępna od 49zł. a w rzeczywistości chcą za Nią drożej...

Obrazek

#143921  autor: przemek910
 21 sty 2007, 10:47
może 49 w najwyższej taryfie?

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#143930  autor: Krisu6230i
 21 sty 2007, 11:18
D@rio, 49 pln w lojalce na 36 m-cy. 189 pln na 24 m-ce :|

#144200  autor: D@rio
 21 sty 2007, 18:53
Krisu6230i pisze:D@rio, 49 pln w lojalce na 36 m-cy. 189 pln na 24 m-ce :|
aa...faktycznie. Nie pomyślałem. Dzięki ;)

Obrazek