• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #139731  autor: art
 07 sty 2007, 10:23
Witam!

OD kilku dni jestem posiadaczem telefonu Nokia 6280... telefon zdążył w tym czasie zaskoczyć mnie pozytywnie ale i negatywnie także :D... jako że mam zamiar uzytkowac go również jako odtwarzacz mp3 dokupiłem do niego karte pamięci miniSD o pojemności 2GB (Kingston - czyli jedna z tańszych)... no i tu zaczęły sie problemy:

1. Włożyłem karte do telefonu... podłaczyłem telefon kablem USB do komputera... wybrałem tryb pracy "Przechwytywanie danych", w "Mój komputer" pojawił się wymienny dysk tak więc polączenie zostało nawiązane... niestety klikajac w ikonke tego dysku w celu otworzenia jego zawartosci wyskakuje komunikat ze karta jets nie sformatowana... a jest! i nawet są na niej pliki i katalogi ktore zalozylem na telefonie... czyli podsuymowujac : karta dziala w telefonie ładnie, moge na nia przenosic pliki i zakladac katalogi i nie ma problemow z ich odczytaniem, na telefonie... Windows XP niestety nie rozpoznaje karty i chce ja formatować...

2. Mam zainstalowany Nokia Suite i tam jest Cos takiego jak menager plikow wiec pomyslalem ze moze w ten sposb karta zostanie rozpoznana... przelkaczylem tryb polaczenia w telefonie na "Domyslny" i telefon zostal wykryty i polaczony w Nokia suyte bez problemu... uruchomilem menagera plikow i udalo się... widze pliki z karty, moge je mazać i kopiowac itd... rozpaczalem wiec przegrywanie muzyki na kartę...po kilku minutach przegrywania (wgralem moze ze 150-200 mb danych) poalczenie z telefonem zerwalo się... patrze na telefon a on jest wyłączony!... wlaczylem go i polaczylem ponownie w ten sam sposob i znow moglem wgrywac dane... po czasie to samo... zanim udalo mi sie skopiowac 1GB zdarzylo mi sie tak 3-4 razy!...

Czy ktos wie co moze byc przyczyną, jak temu zaradzić i jak sprawic aby windows wykrywal karte w trybie "przechwytywania danych" bez koniecznosci uzywania Nokia Suite (chodiz o to ze jesli bede u kogos kto nie ma nokia suite nie bede w stanie wgrac danych na swoj telefon z jego komputera)

Pozdrawiam i czekam na pomoc

Nokia N95 8GB + Abonament w sieci Era (Nowy Komfort)

#139733  autor: Krisu6230i
 07 sty 2007, 10:42
art, nie wiem co jest przyczyna tego ze w trybie dysku przenosnego chce ci formatowac karte ale skoro w trybie domyslnym czyli lazcenia sie z PcFiutem wylacza sie tel to nie powinienes sie z tymgodzic, jak wnioskuje z towjego posta, ma dzialac. idz na serwis niech sie z tym mecza, pewnie pierwsze co to zmienia softa albo wgraja ponownie ten sam (odswieza).

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/
http://ag.bocznica.org/

#139761  autor: castagnet
 07 sty 2007, 12:20
telefon nie powinien sie wylaczac na pewno! mozesz sprawdzic po jakim czasie sie wylacza- bo moze byc sytuacja ze on chce wlaczyc wygaszacz po np. 2 minutach ale jego procesor jest zajety kopiowaniem plikow i sie wylacza (jakis błąd lub przeciążenie). Telefonu nie powinno sie uzywac podczas kopiowania plikow przez BT. Sproboj wylaczyc wygaszacz i czasowa blokade klawiatury i napisz co sie dzialo. Kolega mial podobny problem w 6230i i pomoglo.

#139973  autor: Krisu6230i
 07 sty 2007, 23:01
castagnet pisze:Telefonu nie powinno sie uzywac podczas kopiowania plikow przez BT
no niby nie ale ja tak robie czasem i powiem ci castagnet, ze nie ma zadnych cudow :)

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/

#140008  autor: art
 07 sty 2007, 23:53
Dodam jeszcze że moja nokia ma soft 03.81 z 09.05.2006 roku... moze tu jest problem zwiazany z tym ze windwos nie widzi karty jako dysku przenosnego (widzi ale mysli ze nie sformatowana)... ehh chyba przejde sie ejdnak do tego serwisu zeby nowy soft wgrali bo to raczej nie powinno zaszkodzic... choc sam juz nie wiem :D

#140021  autor: Krisu6230i
 08 sty 2007, 00:14
art, mysle ze jak nie pomoze to na pewno nie zaszkodzi... idz do serwisu i moze po tym sie zmieni na lepsze :-)

#140040  autor: castagnet
 08 sty 2007, 07:55
A na samym poczatku jak kupiles karte to ja sformatowales?? moze w tym problem. chociaz nie jest sformatowana to moze dzialac a windows świruje.

#140412  autor: art
 09 sty 2007, 19:44
Wybrałem się z telefonem do serwisu Nokii... oczywiscie wymienili soft na nowy... mialem wersje 3.61 a teraz mam 5.92... i teraz wszytsko pięknie działa tak jak powinno... no przynajmniej narazie nie zauwazylem niczego nmiepokojącego... komputer ladnie rozpoznaje karte pamieci o pojjemnsoci 2 GB i nie zawiesza sie przy przegrywaniu danych...

Polecam wszystkim uzytkownikom tego telefonu zmiane oprogramowania na nowe jak widać pomaga... a dodatkowo ma usprawnione kilka rzeczy (np. wygodniejszy program do obslugi odtwarzacza mp3)...

Dzieki wszystkim za pomoc

[ Dodano: 2007-02-04, 18:22 ]
No to już się nacieszyłem... dziś jakeis dziwne katalogi i pliki zaczely sie pojawiać/znikac na mojej karcie... i teraz to juz nawet sie sfoprmatowac nie chce... chyba ostatecznie po miesiącu użytkowania moja karta pamięci Kingston 2GBV miniSD padła na amen :D