Kaczy pisze:no i również ważna sprawa: przy używaniu p2p program otwiera masę portów (kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt)- powoduje to duże zużycie zasobów oraz wpływa negatywnie na pracę modemów, które w wielu przypadkach nie są w stanie sobie poradzić z tak dużą ilością połączeń w jednym czasie.
Nie do końca się zgodzę. Program p2p - np. torrenty, skupiają się na portach przychodzących z zakresu od 6881 do 6889 - to są porty, na których
powinno się pozwalać dołączać użytkownikom (zwanych dalej seedami/peerami). Najlepiej ustawić 6881 i dać wyjątek do FW żeby ten port był dostępny w tcp, udpd (or sth like that

). Ci, którzy mają problemy niech pokażą screeny z ustawień połączenia w swoich programach bo może tam macie coś namieszane ;D Dodatkowo Ci co mają utrorenta - a używacie wymuszonego pobierania?

Może też zmiana priorytetów programów co? Np. utorrent dostaje główny, a reszta normal/low. Ja tak raz zrobiłem i to pomogło, ale robiłem to na noc, że nic innego na kompie nie działa.
Sam modem w sprawach p2p nie ma wiele wspólnego - on ma dawać połączenie (i w przypadku neozdrady także je zrywać

).