• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #132296  autor: mikemat
 12 gru 2006, 18:06
witam!!!

mam problem, potrzebuje dosc szybki UPSTREAM danych, czyli wyjscie na swiat, niestety w nowej ofercie Netii dla abonentow TPSA jest maly kruczek, nawet przy laczu 6MB, predkosc od abonenta wynosi 256kb/s (jak przy Neostradzie), wiec wymyslilem sobie, ze na obu liniach, ktore posiadam z TPSA, mozna by zamowic jendoczesnie 2 uslugi NET24 z predkoscia 1MB u uplinkiem 256kb/s, czyli byloby 2x 1Mb + 2x 256kb, bardzo mi zalezny na szybszym wyjsciu na swiat, powodem jest korzystanie z telefonii VOIP i w momencie, gdy jednoczesnie mowia 2-3 osoby to na 256kb juz zaczyna byc nieciekawie ;(

czy da sie w jakis sposob spiac te 2 lacze ? w tej chwili uzywam routera, ale zapewne 2 routery wpiete w siec, nie zalatwia sprawy ?

ew. mysle, ze mozna by wybrane komputery przekierowac na swiat na konkretnego routera, bramki VOPI na drugiego, czy lepiej bedzie to zrobic poprzez komputer i linuxa, windows ? - najlepiej lapcia, ale znowu czy da sie obsluzyc 2 modemy ADSL przez USB jednoczesnie.

prosze o pomoc, dziekuje.

Pozdrawiam
Grupa Medforum
www.medforum.pl

#132300  autor: frgt/10
 12 gru 2006, 18:25
emmm spiąć łączy się nie da, da się tylko dzielić... chyba, że jest taki sposób, ale ja o nim nie wiem. W końcu pseudo-administrator-systemu nie musi wszystkiego wiedzieć ;p

[ Dodano: 2006-12-12, 18:28 ]
w sumie to raczej wydaje się logiczne bo każda sieć przydzieli Ci inne IP, a na dwóch łączach to samo IP nie ma prawa działać ;p

http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?p=292477#292477

#132304  autor: D@rio
 12 gru 2006, 19:22
Masz ciekawą koncepcję ale myślę że taki kombinowanie jest mało realne do urzeczywistnienia...
frgt/10 pisze:W końcu pseudo-administrator-systemu nie musi wszystkiego wiedzieć ;
no to, od tego router jest właśnie generalnie.
frgt/10 pisze:w sumie to raczej wydaje się logiczne bo każda sieć przydzieli Ci inne IP, a na dwóch łączach to samo IP nie ma prawa działać ;p
i to jest właśnie główna bariera...

Obrazek

#133137  autor: nstn
 15 gru 2006, 23:53
a tv kablowe to ile dają uplinku?

"Nic nie boli tak jak życie"

#133168  autor: D@rio
 16 gru 2006, 03:09
nstn pisze:a tv kablowe to ile dają uplinku?
każda inaczej, zależnie od kablówki. Chello daje specjalną usługę "szybsze wysyłanie" która zwiększa uplink.

Tutaj jest szczegółowy cennik, i warianty usługi "szybsze wysyłanie", która pozwala zwiększyć uplink nawet do 1MB.

Obrazek

#133266  autor: tymis
 16 gru 2006, 12:23
Tutaj są pakiety internetowe w Vectrze.

Każda sieć ma plusy i minusy, chodzi o to, żeby te plusy nie przesłoniły minusów...