• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #129819  autor: Maciej.Dz
 03 gru 2006, 16:20
jakie rodzaje komórek (piko? makro?) są używane na terenie polski a jakie zagranicą?

posiadacie jakiekolwiek informacje o "komórkach" (nie telefonach) korzystających z bts'ów satelitarnych (tak zwane megakomórki / mega komórki)?

#129849  autor: D@rio
 03 gru 2006, 17:43
znaczy, schematycznie UMTS dzieli się na:

-pikomórki
-mikrokomórki
-makrokomórki
-zasięg globalny (sektor satelitarny)

Obrazek

#129855  autor: Maciej.Dz
 03 gru 2006, 17:49
-zasięg globalny (sektor satelitarny)
jezeli bedą korzystać z satelit geostacjonarnych to prawie globalny :)

Inmarsat wprowadza nowe geostacjonarne satelity które są przystosowane do szybkiej transmisji. Podobno prowadzi rozmowy z azjatyckim operatorem umts.

#129862  autor: D@rio
 03 gru 2006, 18:00
Maciej.Dz pisze:jezeli bedą korzystać z satelit geostacjonarnych to prawie globalny
są takie telefony, np. Motorola taki model posiada który oprócz obsługi sieci UMTS posiada również funcjonalność telefonu satetarnego, i w momencie braku zasięgu sieci 3G przełącza się na zasięg satelitarny.
Maciej.Dz pisze:Inmarsat wprowadza nowe geostacjonarne satelity które są przystosowane do szybkiej transmisji. Podobno prowadzi rozmowy z azjatyckim operatorem umts.
W Europie najbardziej popularna jest Thuyara ;) - stosunkowo młody operator satelitarny.

Obrazek

#129884  autor: Maciej.Dz
 03 gru 2006, 18:32
D@rio, chyba mnie źle zrozumialeś. Chodziło mi o UMTS a nie telefonie satelitarną.
Na przyklad - środek pustyni Sahary, tam nikt nie postawi Ci btsa dla umts więc operator podpisuje porozumienie (np. z inmarsatem) i dzięki ich satelitom mozesz na środku sahary korzystać ze wszystkich usług umts.

#129888  autor: D@rio
 03 gru 2006, 18:36
Maciej.Dz pisze:Na przyklad - środek pustyni Sahary, tam nikt nie postawi Ci btsa dla umts więc operator podpisuje porozumienie (np. z inmarsatem) i dzięki ich satelitom mozesz na środku sahary korzystać ze wszystkich usług umts.
hmm...

Obrazek

#129948  autor: Maciej.Dz
 03 gru 2006, 22:13
hmm...
jak to rozumiec? ;)

#129993  autor: D@rio
 03 gru 2006, 23:27
Maciej.Dz pisze:
jak to rozumiec?
że wyraziłem swoje zainteresowanie tematem i proszę o więcej informacji ;) (jeśli masz..) .

Obrazek

#130138  autor: Maciej.Dz
 04 gru 2006, 14:54
temat umts i zasięg globalny (sektor satelitarny) który napisałeś jest ogólnie znany - wiemy ze takie coś istnieje

temat umts przy wykorzystaniu satelit inmarsatu - dowiedziałem się sam w czwartek i również mnie zainteresował wiec zapytałem na forum
kilku rzeczy jeszcze nie rozumie, nie chce pisać o czym, czego nie jestem pewien, jak dowiem sie czegoś jeszcze to napisze

posiadam informacje o inmaracie, satelitach geostacjonarnych oraz GMDSS (czyli wszelakiej łączności na morzu) ale nie wiem czy będzie to Was interesowało ...

#130165  autor: nstn
 04 gru 2006, 20:10
Maciej.Dz pisze: posiadam informacje o inmaracie, satelitach geostacjonarnych oraz GMDSS (czyli wszelakiej łączności na morzu) ale nie wiem czy będzie to Was interesowało ...
jasne, że jest to bardzo interesujące. Jeśli masz tego dużo i na forum sie nie zmieści, to istniała by mozliwość wysylki na maila?

"Nic nie boli tak jak życie"

#130174  autor: Maciej.Dz
 04 gru 2006, 20:47
nstn pisze:jasne, że jest to bardzo interesujące. Jeśli masz tego dużo i na forum sie nie zmieści, to istniała by mozliwość wysylki na maila?
yyyy...
to znaczy - większość mam w głowie :) akurat z tego przedmiotu słuchalem wyjątkowo uważnie, a na zaliczenie poszedłem bez pomocy naukowych a zaliczylem na maxa :)

postaram się poszukać czegoś w wersji elektronicznej

#130191  autor: D@rio
 04 gru 2006, 21:41
ok, to nawet z głowy jakbyś coś napisał to byłoby fajnie ;)

Obrazek

#130214  autor: nstn
 04 gru 2006, 22:18
Maciej.Dz pisze:to znaczy - większość mam w głowie :) akurat z tego przedmiotu słuchalem wyjątkowo uważnie, a na zaliczenie poszedłem bez pomocy naukowych a zaliczylem na maxa
tak z ciekawości spytam, jak sie nazywał przedmiot?

"Nic nie boli tak jak życie"

#130377  autor: Maciej.Dz
 05 gru 2006, 10:30
nstn pisze:tak z ciekawości spytam, jak sie nazywał przedmiot?
systemy radiokomunikacji satelitarnej