• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #128456  autor: dechomenon
 29 lis 2006, 09:22
Dziś mnie jeden klient zagiął, podchodzi ze mną do gablotki i się pyta czy te rozdzielczości apratów są takie same jak na tych kartkach chodziło mu o N6030 i N6020, ja niepatrząc nawet mówię, że tak..no i u nas jest napisane, że maja 128x160 a przecież to nie prawda bo mają 128x128, czyżby Plus aż tak mocno się walnął? Sprawdzicie jak to u was jest w gablotach hehe bo niezłe jaja wyszły...

#128457  autor: Kaczy
 29 lis 2006, 11:18
Ehh.. ostatnio znalazłem byka jak to zdjęcie Nokii 6030 było podpisane, że to Nokia 6020.
Później musiałem tłumaczyć, że to błąd w druku.

...::: Made for loneliness :::...

#128491  autor: dechomenon
 29 lis 2006, 14:43
nie wiem wszysy śpią nawet góra hhe:P

#128608  autor: D@rio
 29 lis 2006, 19:32
dechomenon, Plus niejednokrotnie się myli w parametrach technicznych telefonów. Na ich stronach nawet, w parametrach technicznych często są odmienne informacje niż rzeczywistość...
Ostatnio zmieniony 29 lis 2006, 19:53 przez D@rio, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

#128621  autor: Rokko
 29 lis 2006, 19:49
No i musze przyznac niestety ze czesto konsultanci maja z tym problem - glownie ci telefoniczni, ale w salonach tez mozna miec pecha.

#128623  autor: D@rio
 29 lis 2006, 19:52
Rokko pisze:No i musze przyznac niestety ze czesto konsultanci maja z tym problem - glownie ci telefoniczni, ale w salonach tez mozna miec pecha.
dlatego najlepiej sprawdzić bezpośrednio u producenta...

Obrazek

#128773  autor: dechomenon
 30 lis 2006, 00:46
w sumie nie każdy telefon trzeba znać na wylot...niektóre są specyficzne, co mają odrębne funkcje...i takowe się pamięta, a reszta prawie to sama posiada!

#128779  autor: Krisu6230i
 30 lis 2006, 00:54
dechomenon pisze:w sumie nie każdy telefon trzeba znać na wylot...
na wylot nie, chociaz bedac klientem i przychodzac do salonu opa, chce uzyskac informacje rzetelne i pelne, takie ktore zaspokoja moj glod wiedzy ;)
tzn ja , jako ja robie to na necie (to forum i pare innych stronek).
jednakze sa czasami klienci nieobeznani z netem, a ciekawi co kryje sie pod haslem "wszystkomajaca" i czy rzeczywiscie wszystkomajaca wszystko ma :)

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/
http://ag.bocznica.org/

#128822  autor: Rokko
 30 lis 2006, 12:46
Popieram opinie przedmowcy. NIe musi znac dokladnie parametrow technicznych no ale podstawy by wystarczyly.

#128875  autor: D@rio
 30 lis 2006, 13:56
Krisu6230i pisze:jednakze sa czasami klienci nieobeznani z netem, a ciekawi co kryje sie pod haslem "wszystkomajaca" i czy rzeczywiscie wszystkomajaca wszystko ma
to tylko puste słowa akurat z tym "wszystkomająca" ;-) ale ludzie to łykną...

Obrazek

#129004  autor: Krisu6230i
 30 lis 2006, 19:06
D@rio, jasne bo nie od dzis wiadomo ze reklama dzwignia hadlu :) hehe a ta dzwignia, adresowana w wieszkszosci do laikow, jako taka , jest super.
z ludzmi do dzis ciezko jest w "tych" sprawach, ostatnio bylem w serwisie nokii i dosc mloda kobietka przede mna chciala doladowac tam konto bo miala nokie i koles sie gimnastykowal, iz to, ze ma nokie to nic, bo musi isc do ery gdyz miala tt :) ale to taki dygres tylko :mrgreen:

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/

#129008  autor: D@rio
 30 lis 2006, 19:11
no cóż, i tak bywa...ludzie nie wiedzą co to UMTS, a starsze pokolenie nie wie dalej co to UMTS...a co mówić o innych uslugach, sieciach, procedurach, porównaniach itp. Później się dziwimy iż ankiety są takie "zadowalające" kiedy mamy tak ciemne społeczeństwo...

Tak jak ktoś powiedział...równiana kwadratowe to rozwiązywać umiemy, ale połowa Polaków nie umie sklecić reklamacji czy podania z prawdziwego zdarzenia. Baa...nie mówiąc już o napisaniu CV, życiorysu czy listu motywacyjnego...bo jeśli o to chodzi, to jak czytam niektóre to aż wołają o pomste do nieba...

Obrazek

#129095  autor: Krisu6230i
 30 lis 2006, 21:41
D@rio, sam nie wiem. moze przesadzam i wogole ale... z tym UMTSem i pokrewnymi rzeczami to jest tak jak z kompami. ludzie uzywaja ale nie wiedza co to CPU i jak to dziala mniej wiecej i czemu jest tak a nie inaczej itp itd... i mysle ze tak samo jest z telefoniom i uslugami dodanymi do niej nie trzeba wiedziec co to ejst bo to ma dzialac i wystarczy znac sposob oslugi a nie modus operandi. przeciez po cos ludzie studiuja telekomunikacje informatyke, elektronike... oni biora kase za to ze wiedza co sie z czym je a szarzy ludzie uzywaja produktu gotowego :)

odnosnie tych calek podwojnych w porownaniu z CV podaniami itp to fakt... ja twierdze ze tez nie jestem geniuszem w pisaniu CV i tego typu rzeczy ale, troche logiki czasem nie zaszkodzi.

#129124  autor: D@rio
 30 lis 2006, 23:16
Krisu6230i, zgadzam się z Tobą w pełni, jednak, sam wiesz że podstawowe rzeczy po prostu wypada wiedzieć. Dlaczego? Dlatego, aby być w pełni świadomym użytkonikiem telefonii mobilnej a nie korzystać z Niej na zasadzie "jak wciśniesz tu, to wyskoczy banan"...

Obrazek

#129145  autor: Krisu6230i
 01 gru 2006, 01:49
D@rio, sadze ze obie z naszych racji sa sluszne i jak zwykle prawda znajduje sie gdzeis po srodku.ale, sam powiedz, ile trzeba by znac rzeczy tak podstawowo skoro tyle jest dziedzin nauki, znajdujacych zastosowanie w zyciu codziennym?
z reszta, w sumie to chyba tak jest ze wiekszosc sie zna podstawowo:)
sam zapytalem sam odpowiedzialem - forumowicz idealny ;)
pozdrawiam.

#129264  autor: D@rio
 01 gru 2006, 18:46
Krisu6230i pisze: ile trzeba by znac rzeczy tak podstawowo skoro tyle jest dziedzin nauki, znajdujacych zastosowanie w zyciu codziennym?
fakt masa, ale patrząć na Polskę to odpowiem każdą żeby nie zostać kopniętym w d**ę ;-)

Obrazek

#129310  autor: Krisu6230i
 01 gru 2006, 23:34
D@rio pisze:każdą żeby nie zostać kopniętym w d**ę
true, true...

#129634  autor: dechomenon
 02 gru 2006, 23:15
no więc zagłębiamy się w jedna dziedzinę i w takowej musimy pozostać nie do zagiecia...i wystarczy!

#129778  autor: Krisu6230i
 03 gru 2006, 13:31
dechomenon, jasne ale D@rio, mial na mysli ze np bedac dobrym w telefonach i tak wepchna ci wsklepie pralke z jakims badziewiem, a przyznam sie ze na tym to sie nie znam ;-)
nagminnie jesli idzie o spret komputerowy ma miejsce wciskanie jakich badziewi, a supermarkety to juz szczyt wszystkiego w tej konkurencji.

#129842  autor: D@rio
 03 gru 2006, 17:25
Krisu6230i pisze:nagminnie jesli idzie o spret komputerowy ma miejsce wciskanie jakich badziewi, a supermarkety to juz szczyt wszystkiego w tej konkurencji.
sklepy komputerowe też. Kupujesz komputer i oszukają Cię na sprzęcie jak tylko mogą. Pozornie wygląda że to, to co chciałeś a jak się zajrzy do środka to wychodzi...za to zasilacz mniejszej mocy, a to dysk twardy wolniejszy, a to procesor ten ale z wolniejszą magistralą FSB...i tak zarabiają...

Dlatego ja komputery i sprzęt jeśli już to kupuje w zaufanym sklepie, znajomego ;-)
ewentualnie w sklepach internetowych albo w MediaMarkt jeśli chodzi o jakieś dobre rzeczy.
Krisu6230i pisze:dechomenon, jasne ale D@rio, mial na mysli ze np bedac dobrym w telefonach i tak wepchna ci wsklepie pralke z jakims badziewiem, a przyznam sie ze na tym to sie nie znam
możę nie tyle pralke, bo to też elektronika i tutaj można w miare szybko się dokształcić o podstawowych rzeczach ale chodzi mi o inne rynki, o inne usługu z innego sektora...np. usługi maklerskie czy usługi bankowe. Tutaj już podstawy często nie wystarczają...

Obrazek