• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #128896  autor: user_delete29
 30 lis 2006, 15:03
Ello! :wink:

Dostalem dzisiaj sms od Orange:

Mobilny Internet w Orange przyspiesza do 1,8 Mb/s! Kup karte do komputera/laptopa juz za 1zl i surfuj w domu i podrozy. Zakladka Twoj Internet na www.orange.pl

No fajnie ... A ja musze kisiec z tym Internet GPRS ... :smt011

#128918  autor: D@rio
 30 lis 2006, 16:43
tylko w Warszawie i w Katowicach...technologia HSDPA.

Obrazek

#128955  autor: rafcyk
 30 lis 2006, 18:02
A Era ma już HSPDA w Poznaniu? Jakie trzeba warunki spełnić, aby korzystać?

Siemens C25 -> Nokia 3310 -> Nokia 6210 -> SE T630 -> Motorola V3 -> SE K750i -> Nokia 6131 -> Nokia 6300 -> Nokia E51 -> HTC Diamond -> Nokia E66 -> Samsung Galaxy I5800 -> HTC Wildfire -> Blackberry 9300 -> Nokia E6 -> Samsung Galaxy S2

#128956  autor: Kaczy
 30 lis 2006, 18:05
Na razie tylko w Warszawie.
Aby korzystać z HSPDA trzeba mieć odpowiedni modem. Np. modem PCMCIA Merlin U740 3G, modem PCMCIA Huawei E620 3G, modem USB Huawei E220 3G lub modem USB Option iCON 3G.

...::: Made for loneliness :::...

#128959  autor: D@rio
 30 lis 2006, 18:12
Kaczy, Era ma HSDPA w całej swojej sieci UMTS (3G) ;-) nawet w Lublinie...

a co do modemu, niekoniecznie. Często wystarczy zrobić upgrade oprogramowania i już mamy modem "HSDPA Ready" :-)

Obrazek

#128961  autor: Kaczy
 30 lis 2006, 18:16
D@rio pisze:a co do modemu, niekoniecznie
Niekoniecznie co? Wymieniłem modemy, które są przystosowane do HSDPA. Są jeszcze modemy HSPDA Ready, czyli takie, które będą obsługiwały tą technologię po wgraniu
nowego softu.

D@rio pisze:Kaczy, Era ma HSDPA w całej swojej sieci UMTS (3G)
Hmm... a od kiedy tak jest? Bo ja jeszcze jestem na etapie, że HSDPA wprowadzli w Warszawie :)

#128964  autor: tomico
 30 lis 2006, 18:17
Kaczy pisze:Hmm... a od kiedy tak jest? Bo ja jeszcze jestem na etapie, że HSDPA wprowadzli w Warszawie :)
To Plus, Era od samego początku ma w całej sieci.

#128968  autor: Kaczy
 30 lis 2006, 18:20
To Plus, Era od samego początku ma w całej sieci.
Co się w Plusie dzieje to ja dobrze wiem :)

tomico pisze:Era od samego początku ma w całej sieci.
Od początku wprowadzenia UMTS`u? Bo ja jakoś kojarze, że HSDPA wprowadzili jakoś 1., 2. miesiące temu.

#128970  autor: tomico
 30 lis 2006, 18:22
Kaczy pisze:d początku wprowadzenia UMTS`u? Bo ja jakoś kojarze, że HSDPA wprowadzili jakoś 1., 2. miesiące temu.
Nie, chodziło mi o to że od wprowadzenia hsdpa od razu wprowadzili wszędzie tam gdzie mają umts, a nie stopniowowo tak jak Orange czy Plus. To było jakieś 2 miesiące temu chyba.

#128977  autor: D@rio
 30 lis 2006, 18:32
Kaczy pisze:
Hmm... a od kiedy tak jest? Bo ja jeszcze jestem na etapie, że HSDPA wprowadzli w Warszawie
od ponad miesiąca, może dwóch nawet.
Kaczy pisze:
Niekoniecznie co? Wymieniłem modemy, które są przystosowane do HSDPA. Są jeszcze modemy HSPDA Ready, czyli takie, które będą obsługiwały tą technologię po wgraniu
nowego softu.
Tak, ale ja mówię o starszych modemach, sprzedawanych przez Erę, np. inne modele Option'ów, Merlin'ów, którym obecnie, wystarczy tylko upgrade soft'u aby przystosować je do HSDPA. A termin "HSDPA Ready" nie oznacza wcale, iż zostało udostępnione HSDPA po aktualizacji oprogramowania..to tylko termin gotowości technologicznej.

tomico pisze: To Plus, Era od samego początku ma w całej sieci.
Plus jeszcze nie ma oficjalnie HSDPA.

Obrazek

#128998  autor: tomico
 30 lis 2006, 18:58
D@rio pisze:lus jeszcze nie ma oficjalnie HSDPA.
Masz racje ale fakt faktem w Warszawie już śmiga.