• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#127975  autor: babeo
 27 lis 2006, 22:36
Dzięki D@rio, nie wiedziałem o tym. b@sho, zwracam honor, choć wiem, że się zapędziłeś :mrgreen:

#127976  autor: D@rio
 27 lis 2006, 22:37
mo dokładnie, to jakoś tak było, na przełomie roków 2001 i 2002. Wtedy w ogóle PTK Centertel miał problemy z swoją siecią radiową administrowaną przez Nortel'a ...

Obrazek

#127991  autor: Kaczy
 27 lis 2006, 22:51
W POP`ie jestem od 2. klasy LO. (to chyba był 2001 rok), ale jakos nie pamietam "starej" platformy.
Przynajmniej nie pamiętam różnic w obsłudze. Od samego początku przychodziły sms`y po połączeniu.

Co rozróżniało "starą" platformę od nowej w POP`ie?

...::: Made for loneliness :::...

#128084  autor: rafcyk
 28 lis 2006, 13:01
Kaczy, ja też od tego czasu zacząłem korzystać z POPa. Na starej platformie też przychodziły smsy po wykonanej rozmowie. Ale w 2002r troszke sie to zaczęło psuć i ludzie mieli problem z dodzwonieniem się, więc wymienili. Zwykły użytkownik raczej nie zauważył zmian, tylko zniknęly problemy z dzwonieniem. Później chyba też wprowadzili GPRS :mrgreen:

Siemens C25 -> Nokia 3310 -> Nokia 6210 -> SE T630 -> Motorola V3 -> SE K750i -> Nokia 6131 -> Nokia 6300 -> Nokia E51 -> HTC Diamond -> Nokia E66 -> Samsung Galaxy I5800 -> HTC Wildfire -> Blackberry 9300 -> Nokia E6 -> Samsung Galaxy S2

#128125  autor: babeo
 28 lis 2006, 15:24
rafcyk pisze:Ale w 2002r troszke sie to zaczęło psuć i ludzie mieli problem z dodzwonieniem się, więc wymienili.
Mówisz o tym, co próba dodzwonienia się kończyła się krótkim dzwiękiem "pip" :?: coś rzeczywiście było ... ale to i tak, nie to co w sim+ się działo ;-)

#128203  autor: D@rio
 28 lis 2006, 19:17
Kaczy, bo to było tak, iż część użytkowników, korzystających już z POP'a była na innej platformie, a Ci nowo aktywowani w tym czasie lądowali jeszcze na innej. Stąd możesz nie pamięć ;)
Kaczy pisze:Co rozróżniało "starą" platformę od nowej w POP`ie?
poza producentem to nic. Dlatego zwyły użytkownik nie widział różnicy. Ale fakt fakt'em były z platformą problemy...

Obrazek

#128222  autor: nstn
 28 lis 2006, 19:49
D@rio pisze:mo dokładnie, to jakoś tak było, na przełomie roków 2001 i 2002. Wtedy w ogóle PTK Centertel miał problemy z swoją siecią radiową administrowaną przez Nortel'a ...
Centek ma na 100% dwie platformy i musze dodać, że one obie DZIAŁAJĄ do dnia dzisiejszego. Nortel to generalnie tylko południe Polski, a Nokia to pozostałe regiony.

"Nic nie boli tak jak życie"

#128225  autor: D@rio
 28 lis 2006, 19:52
o proszę. To nie słyszałem że do dziś utrzymują dwa systemy. Hmmm...interesujące :-)

a wiesz coś na ten temat więcej? Co decyduje o wyborze platformy? Czym one się tak właściwie różnią? Dlaczego działają dwie? Jakich są obecnie producentów? ...ciekawość ;)

Obrazek

#128241  autor: oprych
 28 lis 2006, 20:15
Przyłąćzam się do pytania tez jestem bardzo ciekawy.

..Serj, i tak pokrzyżowaliśmy ci plany...

#128242  autor: babeo
 28 lis 2006, 20:16
I ja też :-)

#128254  autor: nstn
 28 lis 2006, 20:33
Różnią sie wszystkim - czyli obsługą, software'em, hardware'em, bo producentem jednej jest Nortel a drugiej Nokia. Różnią się na tyle oczywiście na ile mogą, bo wiadomo że architektura GSM jest taka sama i tu i tu :D . Oczywiście techniczne aspekty jak np sygnalizacja też muszą być takie jak w specyfikacjach GSM. Nortel to chyba jest poprostu starsza platforma. Obie oczywiście obecnie działają bez zarzutu i nie ma problemów z połączeniami. A czy były kilka lat temu to ja nie wiem. Nie wiem co decyduje o wyborze, ale znając życie - to pieniądze.

#128262  autor: b@sho
 28 lis 2006, 20:42
dolaczam sie do pytania :wink:

'When you meet your God, tell him to just leave me alone.'

#128266  autor: nstn
 28 lis 2006, 20:49
no już chyba odpowiedziałem :D :D

[ Dodano: 2006-11-28, 20:51 ]
a działają obie platformy, bo nikt nie będzie wyrzucał działającego sprzętu wartości milionów dolarów.

#128271  autor: b@sho
 28 lis 2006, 20:53
a juz widze mialem info do wszesniej stronki, tej mi nie otworzylo :P

'When you meet your God, tell him to just leave me alone.'

#128301  autor: D@rio
 28 lis 2006, 21:37
nstn pisze:Nie wiem co decyduje o wyborze, ale znając życie - to pieniądze.
nie chodziło mi o taki wybór, bo to jasne ;) ...tylko o wybór taki iż jakie aspekty decydują iż jeden numer będzie np. obsługiwany przez platformę Nokii a drugi przez platformę Nortela? i...jak to sprawdzić? Czy są jakieś grubsze różnice w działaniu?

Obrazek

#128355  autor: nstn
 28 lis 2006, 22:32
Nie można rozdzielać tego tak, że jeden numer działa w tej platformie, a drugi w innej. Nie ważne czy masz prepaida czy postpaida. Jak pojedziesz na południe Polski, a przykladowo jesteś z Pomorza to i tak przeciez porozmawiasz normalnie. Na danym obszarze Polski jest albo Nortel (południe Polski) albo Nokia (pozostały obszar Polski). Na jednym obszarze te platformy się nie przenikają. Bo chodzi tutaj o producenta sprzętu (BTS, HLR,VLR,MSC,...), a co za tym idzie równiez software'u. Nie ma żadnych różnic w działaniu. Co najwyżej jedna z nich moze mieć więcej jakichs małych ustereczek, a druga mniej. Bo jeśli chodzi o usterki to nie ma sieci, która działałaby bezawaryjnie non stop, zawsze coś małego sie znajdzie.

#128360  autor: D@rio
 28 lis 2006, 22:39
nstn, już mniej więcej rozumiem o co Ci chodzi. OK, zgadza się, trzyma się to logicznie rzecz biorąc kupy. Tam mysłałem że chodzi Ci właśnie o "roaming" ;)

Obrazek