Mialem dokladnie ten sam problem jakis miesiac temu i wypunktuje ci obydwa te telefony tak jak ja rozwazalem:
N6233:
1. To zawsze nokia, moj poprzedni telefon, stara porzadna 6310i, czyli znana i sprawdzona marka;
2. Glosniki stereo, podobno jedne z najlepszych na rynku;
3. Duzy wyrazisty wyswietlacz, wiekszy niz w W810i, ale pewnie tez wiekszy pobor pradu;
4. Przesiadka na nowe modele nokii to takze zmiana w menu, juz nie ma starego prostego menu, jest podobne jak we wszystkich nowych modelach wszystkich marek, czyli zaglebianie sie w poszczegolne podmenu na wiele poziomow. Jednym slowem nie jest juz takie intuicyjne i wyraznie odrozniajace nokie od innych marek. Dla mnie oba telefony maja podobne menu.
5. Karta mniejsza niz w W810i.
6. Aparat bez AUTOFOCUS'a, w W810i jest'
7. Ma EDGE i UMTS, SE tylko EDGE.
W810i:
1. Bardzo dobre sluchawki w komplecie;
2. Jezeli walkman Cie interesuje to plus dla SE bo pod tym katem to dopracowany telefon;
3. Aparat robi bardzo dobre zdjecia na dworze, w pomieszczeniach troche gorzej, ale dzieki AUTOFOCUS'owi lepsze od N6233;
4. Karta 512 w zestawie, to raptem 60 PLN na Allegro, ale zawsze w kieszeni:)
5. Mniejszy wyswietlacz od nokii ale tez calkiem mily;
6. Ma tylko EDGE;
7. Nie ma joya, wiec nie podlega szablonowym stwierdzeniom ze sie psuja w soniaczach:)
Bardzo dlugo meczylo mnie co wziac, ale w koncu wobec rownowagi roznych za i przeciw poszczegolnych telefonow zdecydowalem, ze skoro mam miec telefon z aparatem, czasem sie przydaje choc do tej pory bylem przeciwny aparatom w telefonach, to niech to bedzie lepszy aparat i lepsze zdjecia i to przewazylo, wzialem W810i, nie zaluje chociaz przyzwyczailem sie do mojej starej nokii i balem sie zmiany marki. Rozwaz jednak czy bedziesz korzystal z 3G bo wtedy nokia ma przewage, mi to nie bylo potrzebne wiec nie robilo dla mnie roznicy, z edge mi sie przydaje i jest w obydwu tych phonach. Wiem ze masz ciezki orzech bo osobiscie dlugo sie glowilem, mam nadzieje ze ta analiza chociaz troche Ci pomoze w decyzji... ( a i jeszcze jedno, o gustach sie nie dyskutuje ale w810i ma fajny design, nokia troche oklepany na pierwszy rzut oka strasznie podobna do czarnej 6020, ale gdyby w810 wygladal jak w800 to bym go nie kupil...)
Bateria to bedzie maksymalnie jeden dzien roznicy miedzy tymi modelami, niestety nowe telefony maja tyle bajerow ze nie pociagna dluzej niz 5 dni w normalnym uzytkowaniu, wiec raczej nie mozna powiedziec ze pod wzgledem baterii jeden z tych dwoch telefonow jest znacznie lepszy od drugiego...