• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #125859  autor: osb
 20 lis 2006, 19:07
Witam,
Jestem nowym uzytkownikiem forum, wiec prosze wybaczyc wszelkie bledy i potkniecia...
Co to tematu, to byl on poruszany po czesci przy okazji innych rozmow, ale chyba nie do konca wszystko zostalo wyjasnione (przynajmniej dla mnie:p), wiec sprobuje pytac, moze ktos 'madry' sie znajdzie i rozwieje moje watpliwosci.
Calosc dotyczy dzialania sieci, itp.

Konkretnie chodzi mi o (wytlumaczone juz po czesci na forum) BTSy, dostep do
kanalow rozmownych. Z roznych zrodel (z forum rowniez:)) dowiedzialem sie,
ze na kazdym sektorze 'emitowany' jest jeden kanal BCCH, to jest ten kanal,
ktory widzimy np. w netmonitorze Nokii, prawda? Dysponuje on 8 szczelinami
czasowymi (w praktyce jest ich 7, bo ten jeden zajmuje sam BCCH), ktore sa
'do podzialu' dla tych, ktorzy chca uzyskac dostep do kanalu (np.
uzytkownicy z checia inicjacji polaczenia). I teraz najwazniejsza kwestia,
nie do konca jasna dla mnie...czyli TRXy... 7 polaczen jednoczesnie to
stanowczo za malo, wiec wprowadzone sa do stacji bazowej dodatkowe moduly
TRX, tak? W jakiej postaci one wystepuja? Czy sa to duze urzadzenia? Jak
wiele moze ich byc maksymalnie?... To zalezy pewnie od konkretnego modelu
stacji bazowej...ktos sie moze orientuje ile mozna ich wprowadzic np. do
czesto stosowanego przez Plusa i Orange urzadzenia Nokia UltraSite? I ile
jest ich najczesciej w stacjach obslugujacych duzy ruch, a ile w tych, ktore
obsluguja mniejszy ruch? Kolejne pytanie, to czy ma to zwiazek z iloscia
'szafek', 'kontenerow', ktore obsluguja dana stacje? (mozna spotkac np.
UltraSite'y z jedna szafka+zasilacz, z dwoma, chyba nawet trzema, czy ma to
jakis zwiazek?:)) I dalej, konkretnie co daje taki TRX-czy pozwala on na
emitowanie jeszcze jednego kanalu?...z tych dostepnych kazdemu operatorowi
(czyli np. Plus w jednym sektorze swojej stacji 'generuje' kanal 10 z puli
dostepnych kanalow i wlasnie na 10 kanale widnieje BCCH widziany przez
netmonitor, a na dodatkowym TRXie jest 'schowany', 'ukryty' kanal np. 3,
ktory posiada kolejne 8 timeslotow, czy tak to wlasnie jest? czy moze jakos
inaczej?:))
Co to Frequency Hopping?Skakanie po czestotliwosciach laczy sie jakos z tematem TRXow?
Odnosnie samej pojemnosci-nie jest powiedziane, ze np. operator X majac w danym miescie np. 3 stacje ma teoretycznie wieksza pojemnosc (biorac pod uwage ta sama jakosc rozmow, ten sam kodek) i wiecej polaczen moze obsluzyc jednoczesnie niz operator Y majacy tylko 1 BTSa w tej samej lokalizacji? Wszystko zalezy od ilosci modulow TRX, tak?:)
I jeszcze konkretnie kwestia Orange-ktos na forum napisal, ze z Orange to roznie bywa pod wzgledem pojemnosci, ze maja mniejsze mozliwosci poniewaz 'maja ograniczone spectrum radiowe', co autor mogl miec na mysli?:)
Kolejna kwestia-transmisja EDGE...wiele ludzi mowi, ze w Plusie EDGE jest jakby szybszy od EDGE'a w konkurencji, ktorego jest znacznie wiecej biorac pod uwage ilosc stacji obslugujacych taka komunikacje, z czym to moze miec zwiazek?
W ogole dlaczego Plus tak wolno wymienia stacje i niekiedy nawet w nowopowstalej lokalizacji EDGE'a brak? Duza ilosc BTSow Plusa to jeszcze stare urzadzenia Nokia CityTalk, w ktorych nie ma mozliwosci 'dolozenia' technologii EDGE... Konkurencja jakby troche z przodu...ale z drugiej strony, wg mnie, Plus prawie zawsze dziala... Zajetosc sieci rzadko spotykam (moze to akurat wynika z mojej lokalizacji, Polska jest duzym krajem...), u konkurencji czesciej (nawet gdy okolice obsluguje wiecej BTSow), ktos ma na to zjawisko jakas ciekawa teorie?:)
I ostatnie pytanie-skad roznica w stosunku do konkurencji lokalizowania BTSow UMTS przez Ere? Era w 90% przypadkow stawia UMTS w nowych stacjach (nowe maszty, maszciki, budynki), natomiast Plus i Orange korzysta zawsze z lokalizacji juz posiadanych, czyli odpala UMTS u boku pasma GSM/DCS...
Duzo zagadnien...bardzo przepraszam:)
Pozdrawiam

#125925  autor: Kaczy
 20 lis 2006, 22:31
osb pisze:I teraz najwazniejsza kwestia,
nie do konca jasna dla mnie...czyli TRXy... 7 polaczen jednoczesnie to
stanowczo za malo, wiec wprowadzone sa do stacji bazowej dodatkowe moduly
TRX, tak? W jakiej postaci one wystepuja? Czy sa to duze urzadzenia? Jak
wiele moze ich byc maksymalnie?...

Maksymalna liczba to 3 TRX`y. Daje nam to 23 userów na 1 BTS (7+8+8).
osb pisze:Co to Frequency Hopping?Skakanie po czestotliwosciach laczy sie jakos z tematem TRXow?
Frequency Hopping to specjalna metoda kodowania sygnału, która ma na celu lepsze wykorzystanie pasma oraz zapewnienie większego zabezpieczenia przed podsłuchami.

osb pisze:Odnosnie samej pojemnosci-nie jest powiedziane, ze np. operator X majac w danym miescie np. 3 stacje ma teoretycznie wieksza pojemnosc (biorac pod uwage ta sama jakosc rozmow, ten sam kodek) i wiecej polaczen moze obsluzyc jednoczesnie niz operator Y majacy tylko 1 BTSa w tej samej lokalizacji? Wszystko zalezy od ilosci modulow TRX, tak?:)
No jeśli operator X ma 3 BTS bez TRX`ów to obsłuży max. 21 userów. A op Y z 1 BTS z 3 TRX`ami może obsłużyć 23 użytkowników.
Czyli wszystko zależy od tego jak rozbudowany jest BTS.

osb pisze:olejna kwestia-transmisja EDGE...wiele ludzi mowi, ze w Plusie EDGE jest jakby szybszy od EDGE'a w konkurencji, ktorego jest znacznie wiecej biorac pod uwage ilosc stacji obslugujacych taka komunikacje, z czym to moze miec zwiazek?
Ma to związek z tym, że Plus pozwala używać większą ilość slotów do połączenia z EDGE niż Orange.

...::: Made for loneliness :::...

#125936  autor: osb
 20 lis 2006, 23:02
23 userów na jeden BTS, czy na jeden sektor?

#125949  autor: Kaczy
 20 lis 2006, 23:18
Ehh.. jakoś dziwnie to sobie zapisałem podczas "wykładu" i nie powiem czy na 100% na BTS czy na sektor. :|

#125963  autor: Maciej.Dz
 20 lis 2006, 23:59
Kaczy pisze:Frequency Hopping to specjalna metoda kodowania sygnału, która ma na celu (...) zapewnienie większego zabezpieczenia przed podsłuchami.
o takim powodzie nie słyszałem...

ale za to słyszałem o takim, że FH jest przydatny głownie dla poprawienia jakości systemu gsm - głownie eliminacja skutków głębokich i długotrwałych zaników odbieranego sygnału. przyczyną tych zjawisk jest wzrost średniego czasu trwania zaników wraz ze zmniejszeniem prędkości przemieszczenia sie użytkowników

(mój promotor zrobił doktorat na temat FH)

--
maciej

#125964  autor: Kaczy
 21 lis 2006, 00:00
Maciej.Dz pisze:o takim powodzie nie słyszałem...
Maciej.Dz pisze:(mój promotor zrobił doktorat na temat FH)
Mi o tym wspominał jakiś ruski profesor od telekomunikacji :)

#125965  autor: Maciej.Dz
 21 lis 2006, 00:03
KGB ? :)

#125975  autor: Rokko
 21 lis 2006, 07:08
Kaczy pisze:Mi o tym wspominał jakiś ruski profesor od telekomunikacji :)
na szkoleniu w Plusie, czy na polibudzie szczecińskiej?

#125987  autor: D@rio
 21 lis 2006, 09:20
Kaczy pisze:

kto Ci takie brednie naopowiadał???? z czego to niby wg. Ciebie wynika??
Kaczy pisze:
No jeśli operator X ma 3 BTS bez TRX`ów to obsłuży max. 21 userów. A op Y z 1 BTS z 3 TRX`ami może obsłużyć 23 użytkowników.
Czyli wszystko zależy od tego jak rozbudowany jest BTS.
daj mi przykład BTS'a bez TRX'ów...
w ogóle nie wiem skąd masz takie nieprawdziwe teorie...tak Ci na tym szkoleniu opowiadali??!!
Kaczy pisze:
Ma to związek z tym, że Plus pozwala używać większą ilość slotów do połączenia z EDGE niż Orange.
kolejna bzdura bez pokrycia..

Obrazek

#126019  autor: osb
 21 lis 2006, 11:41
W takim razie moze ktos wie jak jest naprawde? :)

#126081  autor: nstn
 21 lis 2006, 15:02
na jednym sektorze moze byc wiecej trx'ow niz 3. np. szesc. TRX to karta nadawczo odbiorcza wiec musi byc chociaz jedna na sektor. a jak bts jest 1sektorowy to min moze miec 1 trx'a.

FH jest czesto wykorzystywana w rozwiazaniach wojskowych, wlasnie dlatego ze trudno zlapac sygnal ktory zmienia czestotliwosc.jest to bardzo dobre zabezpieczenie transmisji. FH jest wykorz. tez w bluetooth'ie.

"Nic nie boli tak jak życie"

#126121  autor: osb
 21 lis 2006, 17:16
OK, rozumiem :) Ten TRX, ktorys z kolei (nie pierwszy, nie ten 'widziany')generuje
ten sam kanal, co BCCH? (ten sam 'numer' [czestotliwosc], czy sa to inne numery kanalow, tyle, ze my (np.uzytkownicy netmonitora) ich nie widzimy?
I co z reszta zagadnien poruszonych w moim pierwszym poscie?:) Liczba 'szafek' (kontenerow), EDGE (roznice w predkosci), lokalizacje UMTS...

#126155  autor: D@rio
 21 lis 2006, 19:13
jak znajdę chwilę to postaram się napisać jakiś esej z odpowiedziami na Twoje pytania. Możę uda mi się to zrobić dziś w nocy. Także proszę się uzbroić w cieprliwość ;) no chyba, że ktoś mnie oprzedzi, czy by mi było na rękę :P ;)

nstn dużo wie, a więc też myślę iż byłby w stanie odpowiedzieć na Twoje pytania.

Pozdrawiam.

Obrazek

#126221  autor: osb
 21 lis 2006, 21:09
Z gory bardzo dziekuje za wyjasnienie dreczacych mnie kwestii :) Bede czekal... Gdyby jakas jedna ksiazka poruszala wszystkie te tematy, to na pewno znalazlaby sie w moim posiadaniu...ale niestety tak nie jest:) Ostatnio kupilem 'Systemy radiokomunikacji ruchomej' K.Wesołowskiego i musze przyznac, ze dosc ciezko sie ja czyta...aczkolwiek troche doksztalcilem sie wlasnie z tej pozycji.
Pozdrawiam i czekam... ;)

#126224  autor: Szalony
 21 lis 2006, 21:13
Może ja zadam pytanie bo pewnie wielu użytkowników ono nurtuje :) Jak to jest z zajmowaniem pasma - mianowicie np robie download po gprs przez 1minute z szczelinami 4+1 to czy zajmuje więcej pasma niż jakby 1 osoba prowadziła 1minutową rozmowe ? A może taka ciągłą transmisja zajmuje tyle pasma jakby 5 osób naraz rozmawiało ? A odnośnie tych bts i trx'ow to u mnie chyba tak jest Era ma 1bts a Plus 3 i jakość rozmowy i danych jest dużo lepsza od Ery także za bardzo w to nie wierzę że 1bts potrafi lepiej obsłużyć użytkowników niż 3bts choćby z tego prostego powodu że pokrycie sygnałem z tych 3 bts raczej zawsze będzie dużo lepsze niż z 1btsa.

[ Dodano: 2006-11-21, 21:27 ]
Nie wiem czy to jest prawda i czy Era i Orange także to robią ale o uszy mi się obiło że dlatego Plus w gsm ma tak dobrą jakość transmisji danych bo podobno wydziela osobne kanały-częstotliwości jak to zwał tylko dla transmisji danych ? I odnośnie edge Plusa z moich obserwacji wynika chyba faktycznie że tak naprawdę w tej kwesti jest tak bardzo w tyle z tych słynnych "oszczędności" u mnie w aleksandrowie na 3 bts Plusa 1ma edge tylko- i ciągle te 2bts obserwuje i od lat nikt do nich nie podchodził :( czy btsy latami mogą pracować bez awaryjnje ? A konserwacje itp robi się praktycznie tylko wtedy gdy coś się popsuje ?

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#126241  autor: osb
 21 lis 2006, 21:41
Bardzo ciekawe pytanie:)
Po czesci znalazlem odpowiedz na nie w tej ksiazce, o ktorej wspominalem post wczesniej :)
Pozwole sobie zacytowac:) : 'Przydzial kanalu (podczas transmisji GPRS) jest dokonywany tylko na czas transmisji ciagu pakietow lub ich odbioru. W chwilach pomiedzy transmisja kolejnych pakietow kanal moze byc uzywany przez inne stacje ruchome. Tak wiec obowiazuje zasada przepustowosci na zadanie. Oznacza ona, ze liczba przydzielonych kanalow fizycznych jest funkcja obciazenia ruchem, priorytetu uslug i klasy operacji wieloszczelinowej. Kanaly fizyczne moga byc wspoldzielone przez standardowy system GPS i system GPRS' ... cokolwiek to wszystko znaczy ;)
Czyli na moj rozum jesli trasmitujemy dane, to nie robimy tego ciagle...i wlasnie w tych przerwach inni uzytkownicy moga cos przesylac, natomiast ilosc dostepnych polaczen (na transmisje) jest funkcja zapotrzebowania na dana usluge.
A co do ilosci BTSow, zasiegu i pojemnosci, to mozliwe, ze pojemnosc bedzie taka sama w jakims szczegolnym przypadku (operator X np. 3 BTSy, operator Y np. 1 BTS), ale chodzi o zasieg...i raczej stacja z 1 BTSem nie obsluzy dokladnie tego samego obszaru, co 3 BTSy...

#126299  autor: D@rio
 21 lis 2006, 23:12
osb, mam te książkę ;) powiem Ci...jest bardzo dobra i profesjonalna. Ale czasem, żeby coś zrozumieć muszę sięgać do innych, książek z niższego poziomu albo wysilać mózg i sobie tłumaczyć pewne zagadnienia. Jednak, uważam że książka Wesołowskiego zbyt wysoki poziom jak dla początkujących...choć, nie powiem...książka bardzo techniczna i profesjonalna.

Obrazek

#126303  autor: nstn
 21 lis 2006, 23:25
Ja dzisiaj nie mam czasu na eseje :) , ale dodam że jak jeden TRX ma 8 timeslotów, to jeden z nich jest przeznaczany na BCCH (broadcast), przy czym jak na sektorze jest więcej TRXów niż jeden, to i tak jest jeden kanał BCCH na cały sektor. Czyli jak np. sektor ma 3 TRX'y to ma 3x8=24 timesloty, z czego tylko jeden jest przeznaczony na BCCH.

Odnośnie GPRS'a dodam, że zwykle na sztywno przypisuje się jeden timeslot na jednym TRX'ie wlaśnie dla GPRS'a. Nawet jak nikt nie korzysta z GPRS'a to ten timeslot jest pusty. Ale jak jest przeciążenia GPRS'a, czyli więcej osob chce z niego korzystać w jednej chwili, to w przypadku wolnych innych timeslotów może nastąpić dynamiczne przypisanie kolejnego timeslota dla GPRS'a. Należy bowiem zawsze pamiętać, że voice (glos) ma zawsze wyższy priorytet niż GPRS.

#126310  autor: osb
 21 lis 2006, 23:49
Oki, mam konkretne pytanie, uwaga;) ... kazdy kanal to okreslona czestotliwosc, wiadomo, ze cale pasmo jest podzielone na 3 operatorow, a kazdy operator dzieli na downlink i uplink->w dol(od BTSa do komorki)i w gore(od komorki do BTSa) ... i teraz na przyklad widze w netmonitorze kanal z ktorego akurat korzystam, powiedzmy kanal 10 (Plus GSM:)), tylko ja w promieniu 20 km.:)mam wlaczona komorke, wiec pozostale 7 szczelin czasowych jest wolnych (moge z nimi zrobic co chce), a jedna zajeta na BCCH. Stacja posiada 2 moduly TRX, wiec w sumie wolnych timeslotow jest 7(z pierwszego TRXa)+8(z drugiego) ... i teraz pytanie - na jakiej czestotliwosci (na jakim kanale) bedzie sie odbywala transmisja/polaczenie jesli akurat przyjdzie mi korzystac z tego drugiego TRXa? Czy to tez bedzie ten sam kanal nr 10 jak w przykladzie, czy to bedzie juz inny kanal, inna czestoliwosc?
Taki porzadny esej by sie przydal :p

Czasami wielkim problemem i stresem dla samego siebie jest chec dowiedzenia sie czegos, nie?:)

#126362  autor: nstn
 22 lis 2006, 02:05
ale co to znaczy ze przyjdzie ci korzystac z drugiego trx'a? przeciez sie nie bedziez przelaczal z 1-go trx'a na 2-go. Bo niby w jakim celu.????? tak to gsm nie dziala.

a odnosnie eseju to sprobuj go zaczac, napisz troche textu a wspoolnymi silami jjakos go skonnczymy.