• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #126036  autor: Pawrzes
 21 lis 2006, 13:22
Warszawa może być pierwszym w Polsce miastem, w którym nie będzie można zadzwonić z telefonu komórkowego. Mieszkańcy bloków domagają się demontażu anten z ich budynków - takie oto sensacyjne informacje donosi "Dziennik".

Rośnie rynek telefonii komórkowej, przybywa użytkowników komórek, co powoduje, że powiększa się liczba antent montowanych na blokach w celu zapewnienia bezawaryjności połączeń. Operatorzy mają coraz większy problem.

Jak pisze "Dziennik", mieszkańcy wysokich budynków, na dachach których głównie stawia się tego typu urządzenia, boją się promieniowania, jakie one emitują. I domagają się demontażu istniejących już stacji telefonii komórkowej. Nie pomagają dziesiątki tysięcy złotych, które spółdzielnie dostają od operatorów za dzierżawę kawałka dachu.

Prezesi wspólnot, nie chcąc wchodzić w spór z mieszkańcami, zrywają umowy z sieciami komórkowymi nawet z dnia na dzień. Przez takie praktyki w Warszawie przybywa miejsc, gdzie korzystanie z telefonów komórkowych jest bardzo utrudnione. Od dwóch miesięcy dla klientów sieci Orange takim miejscem są np. Stegny i Służew nad Dolinką, gdzie w komórkach użytkowników tej sieci widnieje komunikat, że telefon stracił zasięg.

Czy ten kto to napisał jest normalny? :x Oczywiście takie sytuacje się zdarzają w każdym mieście ale robienie afery z tego że na jakimś osiedlu zdemontowano BTSa i obwieszczając że w całym mieście nie będzie można zadzwonić z telefonu to szczyt głupoty! A czy Dziennik wie że stacje bazowe to nie tylko dachy bloków? A elewacje i dachy szpitali, szkół, uczelni, mikrokomórki w niemal kazdym biurowcu, centrum handlowym, na stacjach metra, słupy energetyczne, maszty kratownicowe i słupy strunobetonowe to co? A przecież jeśli operator jest zmuszony do zlikwidowania BTSa to wybuduje go przeważnie niedaleko od tego miejsca... W tym roku np. Era wybudowała kilkadziesiąt stacji bazowych na blokach w stolicy za zgodą mieszkańców. Większość wspólnot mieszkaniowych chętnie na dachu swojego budynku by widziala BTSa bo wiedzą że to korzyść finansowa i dzięki temu mozna np. wykonać remont.

Tak przy okazji czy mieszkacie w takich miejscach gdzie operator musiał zdemontować BTSa i jest gorzej z sygnałem niż było?

Pozdrawiam

#126039  autor: b@sho
 21 lis 2006, 13:25
ale sie ubawilem czytajac to :lol: hehe, to rzeczywiscie w naszej stolicy ludzie swiruja :P swoja droga ten dziennik to miala byc gazeta opini tworcza a wdzie ze jakis super expres sie z niej robi :lol:

'When you meet your God, tell him to just leave me alone.'

#126065  autor: oprych
 21 lis 2006, 14:11
Nic się na to nie poradzi, skoro mieszkańcy sobie nie życzą, takowych urządzeń na swych blokach. Pewie są to miejsca, gdzie mieszkają ludzie starsi...
"Dziennik" w chwili obecnej jest moim zdaniem jedyną obiektywną gazetą w przeciwieństwe do "wybiórczej", a ten art. no cóż, zdarzają się pomyłki.

..Serj, i tak pokrzyżowaliśmy ci plany...

#126066  autor: b@sho
 21 lis 2006, 14:15
ale tam gdzie maszty juz stoja to od tak sobie ich przeciez sciagnac nie mozna... jakies umowy musza byc podpisane itd... oprych ja tu wcale nie podwazam dziennika i nie porownuje do wyborczej, ale ten artykul :lol: no musisz mnie zroumiec, nie wytrzymam <hahaha>

[ Dodano: 2006-11-21, 14:16 ]
ps. w Polsce nie ma obiektywnych gazet

#126071  autor: Pawrzes
 21 lis 2006, 14:41
Może Axel Springer Polska miało opublikować ten artykuł w Fakcie (tam by pasował) a przez pomyłkę znalazł się w niby opiniotwórczym Dzienniku :?: - obie gazety wydaje to samo wydawnictwo.

Pozdrawiam

#126120  autor: Rokko
 21 lis 2006, 17:16
Ale kiedys juz chyba poruszalismy taki temat.Byl wtedy link do strony gdzie wypowiadali sie przeciwnicy BTSow. W kazdym miejscie znajdzie sia jakis idiota. Slyszalem o ludziach, ktorzy zyja z akcji blokowania roznych inwestycji, np takich.

#126153  autor: D@rio
 21 lis 2006, 19:02
Zgadzam się z komentarzem Pawrzesa, dokładnie tak jest. Ja np. sam znam pare takich wieżowców w Lublinie, gdzie w zamian za pozwolenie na budowę BTS'a PTK Centertel zgodziło się za darmo wyremontować elewację budynku, zremontować balkon'y itp. itd. A więc, często tak jest, iż jest to z obopólną korzyścią :-)

Pozatym, autor trochę przesadza zdaje mi się. No ale, "Dziennik to część "Gazety Wyborczej". A o profesjonalizmie "GW" mieliśmy się okazję przekonać nie raz, jak i ja miałem też niestety okazję przekonać się o tym na własnej skórze :|

Obrazek

#126159  autor: babeo
 21 lis 2006, 19:22
Pozwolę sobie nie zgdzić się z Pawrzes osobiście nie rozumiem górnolotnego tytułu postu i Jego oburzenia. Przecież autor tego artykułu w Dzienniku wyraźnie napisał, że:
Kod: Zaznacz cały
Warszawa [b]może[/b] być pierwszym w Polsce miastem, w którym nie będzie można zadzwonić z telefonu komórkowego
Specjalnie podkreśliłem to może, takie są prawa rynku mediów i tak się piszę, a dlaczego tak się piszę? bo ten problem jest bardzo poważny!
Pawrzes pisze:Może Axel Springer Polska miało opublikować ten artykuł w Fakcie (tam by pasował) a przez pomyłkę znalazł się w niby opiniotwórczym Dzienniku
To co zostało opisane, że właściciele zrywają umowy to uważam za absurd. Skoro jednak tak jest i Dziennik to opisał, to nie rozumiem zarzutów, że nie gazeta opiniotwórcza. Przecież, żeby mieć zdanie (opinie) na jakiś temat należy poznać fakty!

Mam znajomego w radzie mojego osiedla. Ostatnio z nim rozmawiałem i powiedział, że BTSy to niezły biznes. Za każdego jednego spółdzielnia dostaje około 3000zł miesięcznie, a przeciwników? zamyka się im usta przedstawiając ekspertyzy.
D@rio pisze: Poza tym, autor trochę przesadza zdaje mi się. No ale, "Dziennik to część "Gazety Wyborczej". A o profesjonalizmie "GW" mieliśmy się okazję przekonać nie raz, jak i ja miałem też niestety okazję przekonać się o tym na własnej skórze :|
D@rio, mógłbyś rozwinąć ten wątek, że "Dziennik jest częścią GW"?

#126166  autor: b@sho
 21 lis 2006, 19:35
dziennik nalezy D@rio zupelnie do innego wydawcy niz gw jakbys mogl roziwnac ten watek bo nie bardzo wiem teraz o co z tym chodzi. wydawca dziennika jest axel spirng czy jakos tak, a gw agora, wiec nie widze tu zadnego powiazania

#126177  autor: D@rio
 21 lis 2006, 19:44
babeo83, babeo, a czy to nie Agora wydaje Dziennik? Bo przecież "Dziennik" miał kiedyś nazwę "Dzień Dobry" (czy jakoś tak) i niedawno zmienili ją na "Dziennik"...

b@sho, na pewno? A "Dzień Dobry" do kogo należało? Ja myślałem że Agora "Dziennik" wydaje...

Obrazek

#126183  autor: b@sho
 21 lis 2006, 19:46
D@rio dzien dobry a dziennik to dwa rozne pisma, agora wydawaladzien dobry ale zrezygnowala z niego bo bylo to nie oplacalne

#126184  autor: babeo
 21 lis 2006, 19:49
D@rio, Dziennik wydaje Axel Springer, ten sam co Fakt. Na 100% nie ma on nic wspólnego z Agorą i GW (widać to nawet w artykułach :-D )

U mnie "Dzień Dobry" nadal rozdają, ale nie wiem czyje to jest.

GW wydaje "Metro"

#126185  autor: b@sho
 21 lis 2006, 19:51
to dzien dobry jeszcze jest :?: hmmm... a tam gdzie dawali te plyty budki suflera co agora to wydawala to jak to sie nazywa :?: bo metro to agory jest chyba

#126187  autor: D@rio
 21 lis 2006, 19:53
b@sho, babeo83, aha ;) no cóż, nie czytam gazet ;) dzięki że wyprowadziliście mnie z błędu! ;)

babeo83, fakt, jest jedno "Dzien Dobry" bezplatne. Ale mi chodzilo o to platne, nie pamietam czy to bylo ""Dzien Dobry" czy "Dobry Dzien"...no ale, tytul mialo w czerwonej ramce ;)

Obrazek

#126201  autor: oprych
 21 lis 2006, 20:23
A nie "Nowy dzień" ?

..Serj, i tak pokrzyżowaliśmy ci plany...

#126206  autor: D@rio
 21 lis 2006, 20:30
a może :mrgreen: ...

Obrazek

#126207  autor: tymis
 21 lis 2006, 20:37
W zeszłym roku na latarni morskiej w Krynicy były anteny typu A-Panel. Gdzieś czytałem, że to chyba anteny Plusa (ale nie jestem pewien). W tym roku nie było już śladu po antenach i w tym wypadku raczej nie można mówić o protestach mieszkańców. Zwłaszcza, że na ośrodku wczasowym, dosłownie obok jest "rój" anten, pewnie łącznie z ewentualnie przeniesionymi (nie mam netmonitora i stąd brak szczegółów).

Każda sieć ma plusy i minusy, chodzi o to, żeby te plusy nie przesłoniły minusów...

#126213  autor: PiotrG-dz
 21 lis 2006, 20:54
Skoro spółdzielnie otrzymuja 3 tys za 1 BTS to niech chociaz wyremontuja(ociepla)dwa wiezowce koło mnie.Biora kase, albo za słabo negocjowali z opami GSM :smt011

#126225  autor: tymis
 21 lis 2006, 21:15
tepsaslave pisze:niech chociaz wyremontuja(ociepla)dwa wiezowce
U mnie w mieście na pewnym wieżowcu, praktycznie od początku GSM były anteny Ery i kompletnie nic się "nie działo" z wieżowcem. W zeszłym roku pojawiły się anteny Plusa i cały wieżowiec został ocieplony i kolorowo pomalowany oraz wykonano na ścianie bocznej podświetlony napis z nazwą spółdzielni mieszkaniowej :) A podobno to z Erą "możesz więcej" ;-)

Każda sieć ma plusy i minusy, chodzi o to, żeby te plusy nie przesłoniły minusów...

#126229  autor: babeo
 21 lis 2006, 21:27
tepsaslave, u mnie na osiedlu mieszka około 20000 ludzi. Bloków (11-pietrowych) jest z ...hmmm...30? To plamny ocieplania mają rozpisane do ...2017 roku :shock: tutaj to chyba całe stado BTSów by nei pomogło :lol: